Παρασκευή, 19 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΤουρισμόςTopos by Yoleni’s: με γεύσεις και Αιγαίου "προκαλεί" επιβάτες κρουαζιερόπλοιων

Topos by Yoleni’s: με γεύσεις και Αιγαίου “προκαλεί” επιβάτες κρουαζιερόπλοιων

|

Μία ξεχωριστή πρωτοβουλία από το “Τopos by yoleni’s” (πολυχώρος της Σόλωνος 9 στο Κολωνάκι) με την δημιουργία πιάτων από έξι διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας (ανάμεσά τους το Αιγαίο με προϊόντα από Νάξο, Κύθνο, Κέα, Σχοινούσα, Σέριφο, Σαντορίνη κα) και με έξι ξεχωριστές μαγείρισσες που έχουν αναλάβει να τρέξει το σχετικό project 

Είναι κάτι παραπάνω από ένα ευφάνταστο μενού ή μια χορταστική λίστα συνταγών – είναι ένα σύνθεση από τόπους και παραδόσεις, από προϊόντα και μαγειρικές που αναδεικνύει ένα διαφορετικό γαστρονομικό πρόσωπο της χώρας. Πρόκειται για το Τopos by yoleni’s – μια πρωτοβουλία με εξωστρεφή διάθεση και με σχεδόν εξασφαλισμένο ακροατήριο καθώς ο πολυχώρος της Σόλωνος 9 στο Κολωνάκι είναι ο συνήθης προορισμός τουριστών του κρουαζιερόπλοιο που «πιάνει» λιμάνι στον Πειραιά αλλά και των ψαγμένων επισκεπτών του citybreak. 

topos-by-yolenis-1

Οι οργανωτές της πρωτοβουλίες γράφουν σχετικά: «Τόπος, χώρος γεμάτος νοήματα. Νοήματα που ο ανθρώπινος κόπος και η δημιουργικότητα εγγράφουν στο χρόνο δημιουργώντας Ιστορία και παράγοντας αξίες. Σημαίνει άνθρωποι με βιώματα και μεράκι για αυτό που κάνουν. Στο “Topos” θα δοκιμάσετε γαστρονομία από μέρη με ιστορία και ανθρώπους με πάθος που μαγειρεύουν τιμώντας την παράδοση». Οι ίδιοι επισημαίνουν: Επιλέξαμε 6 περιοχές της Ελλάδας που φημίζονται για την πλούσια γαστρονομία τους και 6 προικισμένες μαγείρισσες που μας παρουσίασαν η κάθε μία τους τα χαρακτηριστικά πιάτα του τόπου τους. 

Οι 6 περιοχές και οι ισάριθμες μαγείρισσες είναι: η Σταυριανή Ζερβακάκου για την Πελοπόννησο, η Στέλλα Σπανού για την Μακεδονία, η Φιλίτσα Καραμανλή για τα νησιά του Αιγαίου, η Ελένη Αρμένη για τα νησιά του Ιονίου, η Λίλα Τσάτση για την Ήπειρο και η Κωνσταντίνα Βούλγαρη για την Κρήτη.  Οι κυρίες έφτιαξαν τα πιάτα – απόλυτα πιστά στην παράδοση του μεζέ και του κεράσματος με καθαρά αναγνωρίσιμα υλικά και καθαρές αυθεντικές γεύσεις. Τα πιάτα μαζί με την πρωτοβουλία παρουσιάσθηκαν το βράδυ της Τρίτης στο ισόγειο του πολυχώρου Yoleni’s από τον Νίκο Κουρή (Sales manager του Yoleni’s) και τον Γιώργο Πίττα (δημιουργό του Ελληνικού Οδηγού Γαστρονομίας – https://www.greekgastronomyguide.gr).

Μεταξύ των πιάτων ξεχωρίζουν η καπαρασαλάτα της Σερίφου, η φάβα της Σχοινούσας, η κρητική πίτα χαρουπιού με αρωματικά χόρτα, η σαλάτα με βασικό συστατικό τα άνυδρα ντοματάκια της Σαντορίνης που συναντούν τα παξιμάδια του χαρουπιού από την Κρήτη, το ξινοτύρι Νάξου, την κάπαρη Τήνου, το κρίταμο Κέας, ελιές θρούμπες της Θάσου, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο της Λέσβου κ.α. 

topos-by-yolenis-2

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: 35η συνάντηση «Σώστε τις Παραλίες της Νάξου», συμπαράσταση, Απόλλωνας, υπογραφές Avaaz

Στη Γρόττα (14/09/2025, 12:15–13:45) οι πολίτες έθεσαν ζητήματα αποβλήτων, πρόσβασης σε ακτές και προστασίας χελωνών και αποφάσισαν ενέργειες ενημέρωσης & συστράτευσης.

Blue Star Naxos: από 19/9 αναχώρηση 11:05 από Νάξο για Πειραιά — αρχίζει το χειμερινό πρόγραμμα

Σύμφωνα με το Naxos Blue Travel, το νέο ωράριο θα ισχύει όλο τον χειμώνα. Δείτε αναλυτικά τη διαδρομή Αστυπάλαια–Κατάπολα της επόμενης ημέρας.

Αμοργός: Τι αλλάζει στην αλιεία με το Π.Δ. 73/2025, το “Αμοργόραμα” γίνεται πραγματικότητα

Δημοσιεύτηκε το Π.Δ. 73/2025 (ΦΕΚ 148/Α’/18.08.2025) με 5ετές πλαίσιο για την προστασία ιχθυαποθεμάτων: παύση αλιείας την άνοιξη, μόνιμες ζώνες και ειδικές άδειες.

Γ.Α.Κ. Νάξου: Εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία 2025–2026 — ιστορία, έρευνα & ενεργητική μάθηση

Το Τμήμα Γ.Α.Κ. Νάξου συνεργάζεται με Πρωτοβάθμια & Δευτεροβάθμια για δράσεις μέσα στο αρχείο ή στην τάξη, καλλιεργώντας δεξιότητες έρευνας και ομαδικότητας.

Σκοπελίτης: Αλλαγές δρομολογίων 19–21/09/2025 λόγω κακοκαιρίας

Το ταξιδιωτικό πρακτορείο Zas Travel Νάξου ενημερώνει: το δρομολόγιο της Παρασκευής μεταφέρεται για Σάββατο και του Σαββάτου για Κυριακή — δείτε αναλυτικά τις ώρες.

Σύρος–Ερμούπολη: Συνάντηση Δήμου με Πολιτιστικούς Συλλόγους για τα 200 χρόνια της Ερμούπολης

Συντονισμός δράσεων για την ιστορική επέτειο — ενότητα, συνέργειες και προτάσεις για διεύρυνση της τουριστικής περιόδου.

Πανναξιακός AOK: Ο Νίκος Αρτσάνος συνεχίζει για ακόμη μία χρονιά και ενεργός ρόλος στις ακαδημίες

Ο γηγενής γκαρντ μένει πιστός στην ομάδα της Νάξου και συνεχίζει να προσφέρει μέσα στο παρκέ και ως προπονητής στην ακαδημία.

Ανεκτέλεστα δρομολόγια για Supercat Jet, Superjet και Superjet 2 λόγω κακοκαιρίας

Η κακοκαιρία που πλήττει το Αιγαίο φέρνει σημαντικές ακυρώσεις στην ακτοπλοΐα – Αναλυτικά ποιες γραμμές επηρεάζονται

Iron Maiden: Επιστρέφουν στην Αθήνα το 2026 για τα 50 χρόνια τους

Στις 23 Μαΐου οι θρυλικοί Iron Maiden ξεκινούν το ευρωπαϊκό σκέλος της «Run For Your Lives World Tour» από το ΟΑΚΑ – Μια μοναδική συναυλία που υπόσχεται το πιο εντυπωσιακό show της καριέρας τους.

Ντιμπέιτ για τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Παλαιά Βουλή: «Σε ποιον ανήκει η τέχνη;»

Στις 29 Σεπτεμβρίου το Debate House διοργανώνει μια συζήτηση υψηλού επιπέδου χωρίς πολιτικούς, αλλά με ακαδημαϊκούς και ειδικούς που θα εκθέσουν τα επιχειρήματα υπέρ και κατά της επιστροφής των Γλυπτών.

«Έφυγε» ο Γιώργος Κωβαίος – Ο χορευταράς παππούς της Σχοινούσας που έγινε σύμβολο ζωής και παράδοσης

Μέχρι τα 92 του χρόνια χόρευε με πάθος στη Γιορτή Φάβας, δίπλα στην εγγονή του Ποθητή – Ένας άνθρωπος που ένωσε γενιές μέσα από τη μουσική και την αγάπη για τον τόπο του.

Αναφορά στο Ευρωκοινοβούλιο για την Αμοργό: Αντίδραση σε λιμενικά και οδικά έργα με χρηματοδότηση της Ε.Ε.

Ο Νικόλαος Γαβαλάς, εκ μέρους περιβαλλοντικών συλλόγων και εκατοντάδων πολιτών, καταγγέλλει την καταστροφική επίδραση αναπτυξιακών έργων στην Αμοργό και ζητά παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Γυμνάσιο Σκαδού: 22 μαθητές φέτος δίνουν ζωή στο σχολείο της Ορεινής Νάξου

Από το παλιό δημοτικό του Σκαδού στο σύγχρονο Γυμνάσιο: Ένα σχολείο που κρατά ζωντανή την εκπαίδευση στα ορεινά χωριά της Νάξου

Νάξος – Αύγουστος 2025: περισσότερες αφίξεις, Ισχυρότερο το σύνολο του καλοκαιριού (πίνακες)

Στο λιμάνι της Νάξου οι επιβάτες αυξήθηκαν 5,2% τον Αύγουστο σε σχέση με πέρυσι, ενώ το τρίμηνο Ιουνίου–Αυγούστου έκλεισε με +6,5% συνολικά. Τι δείχνει η δεκαετία.

Χώρα Νάξου: «Πάγωσε» το αίτημα κατοίκων για αλλαγή κυκλοφοριακού στη Μικρασιατών Προσφύγων

Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες κατοίκων για επικίνδυνες συνθήκες, ο Δήμος Νάξου απάντησε αρνητικά στο αίτημα αλλαγής κατεύθυνσης της ημικεντρικής οδού.

Νάξος: “Στάση” Σινούκ για παραλαβή ασθενούς από άλλο νησί, πριν αναχωρήσει για Αττική

Το είδαμε κι αυτό... Ελικόπτερο Σινούκ έμεινε στη Νάξο για αρκετά λεπτά περιμένοντας το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ ώστε να παραλάβει άλλο ασθενή και να τον μεταφέρει στην Αττική

Ηρακλειά: Με έναν μαθητή ξεκίνησε το Δημοτικό Σχολείο, δύο στο νηπιαγωγείο, τη Δευτέρα (15/09) ο αγιασμός (video)

Η νέα σχολική χρονιά βρίσκει τη μικρή Ηρακλειά με μόλις τρία παιδιά σε σχολική τάξη – Ο πρόεδρος της κοινότητας Δημήτρης Γαβαλάς μιλά για τη μοναξιά του ενός μαθητή και τις προκλήσεις της νησιωτικότητας (video)

Κουφονήσια: «Νερό από χρυσάφι», λογαριασμοί έως 10€/m³, τι απαντά ο Βαγγέλης Κατσαράς (video)

Εστίαση, διαμονή και μικρά καταστήματα μιλούν για ασφυξία – Ο Δήμος Νάξου κάνει λόγο για «εξορθολογισμό» βάσει κόστους αφαλάτωσης και αποτροπή υπερκατανάλωσης (video)

Σε ισχύ ο νέος ΚΟΚ – Αυστηρότερες ποινές και εισαγωγή της έννοιας της υποτροπής

Από σήμερα εφαρμόζεται ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας – Τι αλλάζει για κινητό, κράνος, ζώνη, ταχύτητα και αλκοόλ

Με την Ιωάννα Συνοδινού από την Αμοργό, η νέα σύνθεση του Δ.Σ. του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας

Με απόφαση του αναπληρωτή Υπουργού Γιάννη Βρούτση, ανανεώθηκε η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του Σ.Ε.Φ., με συμμετοχή του παλαίμαχου μπασκετμπολίστα Σταύρου Ελληνιάδη και της φοιτήτριας Μαρούσας Σιδέρη.