Εντείνεται ο φορολογικός ανταγωνισμός στον τουρισμό στην Ευρωπαϊκή Ενωση – Αirbnb και ΦΠΑ σε διαμονή – εστίαση τα «καυτά» θέματα των Ευρωπαίων ξενοδόχων
Και η μάχη μόλις ξεκίνησε… Και μιλάμε για μάχη έως τελικής πτώσης από τη στιγμή που η πίτα του τουρισμού μπορεί να δέχεται πολλές …μασέλες αλλά το ζητούμενο είναι πάντα ποιος θα φάει περισσότερο… Και όταν στην Ελλάδα ο ξενοδοχειακός κλάδος έχει τους υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ καταλαβαίνεται ότι δεν βρίσκετα ικαι στην καλύτερη δυνατή θέση ανάμεσα στους ανταγωνιστές της που δεν είναι και λίγοι…. Η προοπτική θέσπισης χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ σε ξενοδοχεία και εστιατόρια από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. αποτέλεσε κύριο σημείο της 76ης Γενικής Συνέλευσης της HOTREC, των ευρωπαϊκών ξενοδοχειακών επιμελητηρίων, που ολοκληρώθηκε στη Βιέννη. Οπως σημειώνει μιλώντας στην «Καθημερινή» ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος Αλέξανδρος Βασιλικός, που συμμετείχε στις εργασίες της HOTREC, «ήδη η Αυστρία, που έχει ανάλογο πληθυσμό και περισσότερες αφίξεις από την Ελλάδα, μείωσε τον συντελεστή ΦΠΑ στα ξενοδοχεία από 13% στο 10%, ενώ η συντριπτική πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών έχουν ήδη πολύ χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ στη διαμονή σε σχέση με τη χώρα μας” και πρόσθεσε “Το Ξ.Ε.Ε. με τη δυναμική και πολύχρονη παρουσία του στην HOTREC, όντας εθνικός αντιπρόσωπος στο ευρωπαϊκό όργανο του ξενοδοχειακού κλάδου, αφενός διαλαμβάνει την πλέον έγκυρη πληροφόρηση για τα τεκταινόμενα στην Ε.Ε., αφετέρου συνδιαμορφώνει με τις τεκμηριωμένες θέσεις του την πολιτική της HOTREC απέναντι στους ευρωπαϊκούς θεσμούς»…
Πράγματι, η ξενοδοχειακή διαμονή στην Ελλάδα υπάγεται σε συντελεστή 13% την ώρα που οι ανταγωνίστριες Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία υπόκεινται σε συντελεστή μόλις 10%, η Πορτογαλία στο 6%, ενώ εκτός Ε.Ε. η ευθέως ανταγωνιστική Τουρκία στο 8%. Στη δε εστίαση τα ελληνικά ξενοδοχεία υπάγονται σε συντελεστή 24%, ενώ Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία στο 10%, η Πορτογαλία στο 13% και η Τουρκία στο 8%.
Αυτό που έγινε κατανοητό στη Βιέννη είναι πως το προτεινόμενο καθεστώς της Ε.Ε. για τους συντελεστές ΦΠΑ αποτελεί περαιτέρω κίνδυνο για την Ελλάδα εάν δεν αναπροσαρμόσει τάχιστα τους συντελεστές της σε ανταγωνιστικότερα επίπεδα. Και αυτό διότι προοπτικά θα επιτρέπεται σε κάθε χώρα της Ε.Ε. να θεσπίσει μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στα ξενοδοχεία και εστιατόρια χωρίς παρεμβάσεις από την Ε.Ε. Με δεδομένους και τους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές στο εισόδημα και τις ασφαλιστικές εισφορές που επιβάλλονται στην Ελλάδα, εκτιμάται πως είναι πρακτικά αδύνατο να διαμορφωθούν ανταγωνιστικά τιμολόγια. Ο κίνδυνος το ελληνικό προϊόν να καταστεί δυσανάλογα ακριβό σε σχέση με την αξία του ή τον ανταγωνισμό είναι περισσότερο υπαρκτός παρά ποτέ, υπογραμμίζουν παράγοντες της αγοράς.
Να σημειώσουμε ότι τα κύρια ζητήματα που αναπτύχθηκαν στην 76η Γενική Συνέλευση της HOTREC ήταν:
– Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις σε ιδιωτικές κατοικίες και η τάση των Δήμων της Ευρώπης για αυστηρούς περιορισμούς ή και για την πλήρη απαγόρευσή τους, όπου αναφέρθηκε χαρακτηριστικά η περίπτωση της Μαγιόρκα, που απαγόρευσε εξ ολοκλήρου τις βραχυχρόνιες μισθώσεις εξασφαλίζοντας την προστασία στέγασης των κατοίκων.
– H πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αντικειμενικούς και διαφανείς όρους από τις διαδικτυακές πλατφόρμες, όσον αφορά στη συνεργασία τους με τα ξενοδοχεία, στην αξιολόγησή τους, καθώς και στους μηχανισμούς διαχείρισης διαφορών, δεδομένου ότι οι online πλατφόρμες κατέχουν πλέον δεσπόζουσα θέση στην τουριστική αγορά, με την Booking.com, Expedia και HRS να καλύπτουν το 92% της Ευρωπαϊκής αγορά
– Το προτεινόμενο καθεστώς της Ε.Ε. για τους συντελεστές ΦΠΑ, στο οποίο όλα τα αγαθά και οι υπηρεσίες, πλην εκείνων που θα εξαιρεθούν ρητά, όπως τα αλκοολούχα ποτά, θα μπορούν να εντάσσονται στο μειωμένο συντελεστή. Πρόκειται για εξέλιξη που θα επιτρέπει σε κάθε χώρα της Ε.Ε. να θεσπίσει μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στα ξενοδοχεία και εστιατόρια.
Στην κύρια –για τον ανά την Ευρώπη κλάδο της ξενοδοχίας– εκδήλωση, που διοργανώθηκε ως προπομπός ενόψει της ανάληψης της προεδρίας της Ε.Ε. από την Αυστρία, συμμετείχαν 40 εκπρόσωποι των κορυφαίων εθνικών οργανώσεων ξενοδοχίας και εστίασης από 29 χώρες της Ευρώπης. Την Ελλάδα στη συνέλευση εκπροσώπησαν ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας Αλέξανδρος Βασιλικός και η διευθύντρια του ΞΕΕ Αγνή Χριστίδου.