Γιορτή Γαστρονομίας για 4η χρονιά στην Τήνο από την ομάδα του Tinos Food Paths και δη από τις 7 έως τις 13 Μαϊου – Οι δράσεις που θα γίνουν και βέβαια είχαμε και την Παρασκευή 27 Απριλίου το πρώτο εκπαιδευτικό σεμινάριο πάνω στην Γαστρονομία
Και στην Τήνο τρέχουν με χίλια… Δεν περιμένουν να …μονιάσουν, να τα βρουν μεταξύ τους… Τα έχουν κάνει αυτά ήδη.. Και πλέον είναι σε άλλο επίπεδο όσον αφορά την γαστρονομία. Με εκπαιδευτικά σεμινάρια και με γιορτές που χρόνο με το χρόνο γίνονται όλο και πιο …γνωστές στο ευρύτερο κοινό και λειτουργούν ως πρεσβευτές για την διαφήμιση ενός από τα ωραιότερα νησιά των Κυκλάδων…
Και φέτος και δη από την Δευτέρα 7 Μαΐου έως και την Κυριακή 13 Μαΐου με πρωταγωνιστές την ομάδα του Tinos Food Paths (TFP) έχουμε την 4η χρονιά που διοργανώνεται η «Γιορτή της Γαστρονομίας». Και είναι αφιερωμένη στους περιστερώνες και στο πιτσούνι, που αποτελεί για τους ντόπιους εκλεκτή τροφή αλλά και ιδιαίτερα περιζήτητη πρώτη ύλη για τα εστιατόρια και τις ταβέρνες του νησιού.
Και εδώ πρέπει να αναφέρουμε με την αρωγή του tinostoday.gr τα σημεία γιορτής… : Στους περιστερώνες του χωριού Ταραμπάδος θα ακούσουμε φωνές από το παρελθόν, θα θαυμάσουμε κομψοτεχνήματα παλιών χτιστάδων, θα στρώσουμε τραπέζια. Θα γευτούμε το παρελθόν και θα ατενίσουμε αισιόδοξα το μέλλον.
Παράλληλα, για δεύτερη χρονιά το Greek Spirits Workshop” by Difford’s Guide θα πραγματοποιηθεί στo πλαίσιο του Tinos Food Paths. Διάσημοι bartenders του εξωτερικού, μαζί με κορυφαίους Έλληνες, θα δοκιμάσουν αποστάγματα, θα μας εμπνεύσουν και θα εμπνευστούν από τον τόπο μας.
Και βέβαια έκθεση φωτογραφίας για όλη την εβδομάδα με θέμα την Γαστρονομία της Τήνου από όλους τους φωτογράφους του νησιού.
Εικαστική έκθεση : ”Εν είδει περιστεράς” ιδέα – σύμβολο – χώρος. Επιμελητής: Μάνος Στεφανίδης ιστορικός τέχνης, καθηγητής ΕΚΠΑ. Διοργανωτής: Σύλλογος καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Τήνου, με συνδιοργανωτές το ΙΤΗΠ, τον Δήμο Τήνου και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Τήνου – Άνδρου
Και όπως διαβάζουμε «η ”παλιά ψαραγορά” θα είναι το ”βήμα” μας. Ένας χώρος στο κέντρο του λιμανιού, ζωντανός όλη την ημέρα. Η καρδιά της μεγάλης γιορτής της γαστρονομίας του τόπου μας, Στην ”αγορά” μας, μάγειροι, bartenders, παραγωγοί, λαογράφοι, θα εναλλάσσονται στο βήμα. Δράσεις για παιδιά, παρουσιάσεις για επαγγελματίες και μη, εκθέσεις προϊόντων, ανοιχτές εκδηλώσεις με παραδοσιακές αλλά και σύγχρονες μαγειρικές, σεμινάρια, αλλά και συζητήσεις. καθημερινά από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ. Εστιατόρια και επιχειρήσεις όλου του νησιού, δημιουργούν δράσεις εμπνευσμένες από την τοπική γαστρονομική μας κουλτούρα, οι οποίες θα προβάλλονται αναλυτικά στην ιστοσελίδα του TFP www.tinosfoodpaths.gr»
Γαστρονομικοί προορισμοί
Παράλληλα, στην Τήνο πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 26 Απριλίου το πρώτο εκπαιδευτικό σεμινάριο, στο πλαίσιο του έργου «Γαστρονομικοί Προορισμοί». Το εν λόγω έργο, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, δράσεις εκπαίδευσης που υλοποιούνται από το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) μέσω του SETE Training.
Το εκπαιδευτικό σεμινάριο στην Τήνο, πραγματοποιήθηκε με τη συμβολή του Tinos Food Paths. Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου δόθηκε η δυνατότητα στα μέλη της γαστρονομικής κοινότητας που αποτελούν τον πυρήνα του γαστρονομικού προορισμού, να αντιληφθούν τί σημαίνει συνέργεια για τις τοπικές τουριστικές επιχειρήσεις, πώς μια ομαδική προσέγγιση βοηθά μακροπρόθεσμα όλους τους εμπλεκόμενους και ποια είναι στην πραγματικότητα τα κέρδη από την αναβάθμιση της εμπειρίας του πελάτη.
Ειδικότερα, το πρώτο εκπαιδευτικό σεμινάριο, περιελάμβανε μεταξύ άλλων ενότητες όπως η έννοια της συνολικής εικόνας και της συνολικής γαστρονομικής εμπειρίας για την Τήνο, τα κέρδη από την αναβάθμιση της εικόνας στη συνολική προώθηση και προβολή του νησιού καθώς και βέλτιστα παραδείγματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Σκοπός των γαστρονομικών προορισμών, είναι να ενισχύσει στην πράξη την ποιοτική αναβάθμιση και τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος, πιλοτικών προορισμών στην αρχή, μέσα από τη γαστρονομία. Πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό το εγχείρημα, θα έχουν οι τοπικές γαστρονομικές κοινότητες και οι τοπικές κοινωνίες.
Για την υλοποίηση του συνόλου του έργου, πραγματοποιούνται, πέραν των δράσεων εκπαίδευσης και ενέργειες προβολής και προώθησης από τη Marketing Greece. Eπίσης, ο Greek Gastronomy Guide κινητοποιεί τις τοπικές γαστρονομικές κοινότητες και στο πλαίσιο του έργου, καταγράφει τον γαστρονομικό πλούτο των πιλοτικών προορισμών.