Τρίτη, 3 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΚίμωλος: Η παλαιότερη καταγεγραμμένη ελληνική πίτσα είναι η λαδένια

Κίμωλος: Η παλαιότερη καταγεγραμμένη ελληνική πίτσα είναι η λαδένια

|

Η λαδένια Κιμώλου, καταγράφεται ως μία από τις παλαιότερες μορφές πίτσας, χωρίς τυρί, μόνο με ντομάτα, κρεμμύδι και ελαιόλαδο (δείτε βίντεο) 

Αλήθεια ξέρετε ποια είναι η πρώτη πίτσα στην Ελλάδα; Οχι; Οσο κι εάν φαίνεται παράξενο έρχεται από τις Κυκλάδες, την Κίμωλο και μάλιστα δεν έχει τυρί… Τώρα θα μου πείτε τι πίτσα είναι αυτή χωρίς τυρί; Κι όμως, η αυθεντική συνταγή αυτής της πρώτης, ελληνικής πίτσας, μόνο ένας βέρος Κιμωλιώτης θα μπορούσε να μας αποκαλύψει. Ο λόγος για τον Αλέξη Επιθυμιάδη, στο blog του Alwayshungry.gr  μάς οδηγεί βήμα – βήμα ώστε να παρασκευάσουμε την πεντανόστιμη συνταγή. 

Και όπως διαβάζουμε “Σε αυτό το μικρό νησί στο νοτιοδυτικό όριο των Κυκλάδων, περνάει από μικρό παιδί τα καλοκαίρια με την οικογένεια του. Σε έναν κόσμο μοναδικό και ξεχασμένο στον χρόνο, με άγρια ομορφιά και καθαρές γεύσεις.  Η Κίμωλος είναι ο τόπος μου, όπου από μικρό παιδί περνάω τα καλοκαίρια μου με την οικογένεια μου. Σε έναν κόσμο μοναδικό και ξεχασμένο στον χρόνο, με άγρια ομορφιά και καθαρές γεύσεις.  Την Λαδένια, θυμάμαι από παιδί να την φτιάχνει η γιαγιά μου για να μας υποδεχτεί και να μας περιμένει με χαρά για να την κόψουμε όλοι μαζί στις αρχές του καλοκαιριού. Η λαδένια καταγράφεται ως μία από τις παλαιότερες μορφές πίτσας, χωρίς τυρί, μόνο με ντομάτα, κρεμμύδι και ελαιόλαδο. Μικρότερος βοηθούσα στην προετοιμασία της περισσότερο με τα λαχανικά, αλλά με τα χρόνια μάθαινα τα μυστικά για όλα τα στάδια της παραδοσιακής λαδένιας”. 

Η οικογενειακή συνταγή για την αυθεντική και παραδοσιακή Λαδένια Κιμώλου, έχει ως εξής:

 Χρόνος προετοιμασίας: 2 ώρες
Μερίδες: 8

Υλικά συνταγής

Υλικά για την ζύμη
– 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ή για ζυμωτό ψωμί)
– 5 γρ. μαγιά (1 κουταλάκι)
– 1 κουταλιά ελαιόλαδο
– 1 πρέζα αλάτι
– 250 ml χλιαρό νερό 

Επιπλέον Υλικά
– 5-6 ώριμες ντομάτες

– 3-4 μεγάλα κρεμμύδια
– 200 ml ελαιόλαδο περίπου
– αλάτι
– πιπέρι
– ρίγανη
 

Λαδένια Κιμώλου


Εκτέλεση συνταγής
Ξεκινάμε με το ζύμη πρώτα που χρειάζεται χρόνο για να φουσκώσει.
Διαλύουμε την μαγιά σε ένα ποτήρι με λίγο από το χλιαρό νερό.
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, κάνουμε μία λακκούβα στην μέση του, προσθέτουμε το νερό με την μαγιά και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε μία πρέζα αλάτι, το ελαιόλαδο, το υπόλοιπο νερό και ζυμώνουμε καλά, μέχρι να γίνει ελαστική η ζύμη και να μην κολλάει στο χέρια.

Tip 1: Μπορούμε εναλλακτικά να χρησιμοποιήσουμε αλεύρι για ζυμωτό ψωμί ή να πάρουμε από τον φούρνο της γειτονιάς μας 700-750 γραμμάρια ζυμάρι για χωριάτικο ψωμί. Το αποτέλεσμα θα είναι πάλι υπέροχο! Σκεπάζουμε το μπολ με μία πετσέτα και την αφήνουμε να φουσκώσει για 30 λεπτά με 1 ώρα, ώστε να διπλασιαστεί σε όγκο.  Μέχρι να φουσκώσει η ζύμη προχωράμε με τα υπόλοιπα υλικά. Αρχικά καθαρίζουμε τα κρεμμύδια, τα κόβουμε στη μέση και μετά σε λεπτές φέτες.
Tip 2: Για να αφαιρέσουμε τα πολλά υγρά τους, τα τοποθετούμε αν θέλουμε σε ένα σουρωτήρι, τους ρίχνουμε λίγο αλάτι και τα αφήνουμε να στραγγίξουν για 15-30 λεπτά. Συνεχίζουμε με τις ντομάτες, τις οποίες κόβουμε σε λεπτές φέτες και αφαιρούμε όσο είναι δυνατόν τα σπόρια τους και τα πολλά υγρά. 
Tip 3: Για καλύτερο αποτέλεσμα ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες. Για εύκολο και γρήγορο ξεφλούδισμα, βουλιάζουμε τις ντομάτες για λίγα δευτερόλεπτα μέσα σε βραστό νερό, μετά τις τοποθετούμε σε παγωμένο νερό και τις ξεφλουδίζουμε προσεκτικά.
Μόλις φουσκώσει το ζυμάρι, προχωράμε με το τελικό στάδιο της Λαδένιας Κιμώλου.  Σε ένα μεγάλο ταψί 35 εκατοστών ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και το απλώνουμε σε όλη του την επιφάνεια και τα τοιχώματα. Τοποθετούμε το ζυμάρι στη μέση του ταψιού και απλώνουμε με τα χέρια, πιέζοντας το σιγά σιγά από το κέντρο προς τα τοιχώματα. Μόλις το ζυμάρι έχει ανοίξει, τοποθετούμε πρώτα το κρεμμύδι σε όλη του την επιφάνεια και μετά από πάνω τις ντομάτες.

Tip 4: Καλύψτε όλη την επιφάνεια της ζύμης καθώς με το ψήσιμο η ντομάτα θα μαζέψει και δεν θέλουμε πολλά κενά. Πρέπει να την νιώθουμε τη ντομάτα! Στο τέλος ρίχνουμε σιγά σιγά και προσεκτικά το υπόλοιπο ελαιόλαδο ώστε να πάει παντού, προσθέτουμε από πάνω λίγο αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγη ρίγανη. Ψήνουμε στους 200°C στο αέρα για 50-60 λεπτά περίπου (ανάλογα από τον φούρνο), έως ότου ροδίσει η Λαδένια και ψηθεί και από κάτω.

Αφήστε την λίγο να κρυώσει και απολαύστε την ή αν δεν έχετε υπομονή δοκιμάστε την και ζεστή. Η Λαδένια είναι η αγαπημένη μου συνταγή για φαγητό στην παραλία και σας την προτείνω ανεπιφύλακτα! Μπορείτε να την συνδυάσετε και με μία γραβιέρα ή άλλο αγαπημένο σας τυρί.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Δωδεκάνησα – Ρόδος: Ισχυρός Σεισμός 5.8 R τα ξημερώματα

Εστάλη μήνυμα του 112 στους κατοίκους της Ρόδου - Αισθητός και σε πολλές περιοχές της Τουρκίας, αλλά και στην Κρήτη - «Δεν θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην επιφάνεια, δεν θα υπάρξει τσουνάμι», δήλωσε ο Λέκκας

Βρούτσης: “Θα περιμένω Αγγελόπουλους – Γιαννακόπουλο στο γραφείο μου έως τις 3 το μεσημέρι”

Βρούτσης για τη συνάντηση με Γιαννακόπουλο και Αγγελόπουλους: Θα τους περιμένω ως τις 15:00, αν δεν έρθουν θα διακοπεί οριστικά το πρωτάθλημα

Αθλητικά έργα στη Νάξο: Σε τροχιά υλοποίησης αναβαθμίσεις ύψους 4,2 εκατ. ευρώ

Ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού Νίκος Πολυκρέτης παρουσιάζει τις παρεμβάσεις για ασφαλείς και σύγχρονες υποδομές που αναβαθμίζουν την αθλητική ζωή του νησιού

Νάξος: Εξειδικευμένοι γιατροί στο “Naxos Medical”, το πρόγραμμα του Ιουνίου (πίνακας)

Το Naxos Medical ανακοινώνει τις ημερομηνίες επισκέψεων από κορυφαίους ειδικούς για τον Ιούνιο – Πρόληψη, φροντίδα και υγεία χωρίς μετακινήσεις

Basket League: Αναβάλλεται ο 3ος τελικός του πρωταθλήματος

Οι ιδιοκτήτες των δύο ΚΑΕ καλούνται στο υπουργείο Αθλητισμού την Τετάρτη για δεσμεύσεις ότι θα μπει τέλος σε αυτή την κατάσταση – «Σε διαφορετική περίπτωση, το πρωτάθλημα θα διακοπεί οριστικά».

Στη Νάξο το νέο ερευνητικό έργο του ΕΜΠ για τη διαχείριση των όμβριων υδάτων

Με τη χρηματοδότηση του Horizon και σε συνεργασία με τον Δήμο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, ξεκινά πιλοτική εφαρμογή τεχνολογιών για την ενίσχυση της υδατικής επάρκειας

Γ. Πολυχρονάκος: “Να βγάλουμε τους νησιωτικούς δήμους από το σημερινό αδιέξοδο”

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, παρουσίασε προτάσεις και δεσμεύσεις για την αυτοδιοίκηση και την περιφερειακή ανάπτυξη

Κ. Μονογυιού: 40.000.000 € για την αποπληρωμή του Μεταφορικού Ισοδύναμου – Ουσιαστική στήριξη στους νησιώτες μας

Κατά το έτος 2024, καταβλήθηκε συνολικά το ποσό των 68.000.000 ευρώ για όλες τις μορφές του Μεταφορικού Ισοδύναμου

Αναβάθμιση των σχολικών υποδομών στη Σαντορίνη: Τρία σχολεία στο πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου»

Ο Δήμος Θήρας επενδύει σε σύγχρονες εκπαιδευτικές συνθήκες με έργα συντήρησης, αναβάθμισης και συνεργασία με την κεντρική πολιτεία

Ν. Πιτταράς: «Η βιωσιμότητα της Νάξου περνά από τη συνεργασία τουρισμού και πρωτογενή τομέα» (video)

Ο ιδιοκτήτης του Τυροκομείου Πιτταράς συγκίνησε με την αυθεντική του παρέμβαση στη 1η Συνάντηση για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη της Νάξου

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Νάξος: Έτοιμος ο νέος δρόμος που ενώνει Αγιο Προκόπιο με Κάπαρες (Πλάκα – Αγία Αννα)

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος οδικός άξονας που συνδέει τον Άγιο Προκόπιο με τις Κάπαρες, μειώνοντας τον χρόνο διαδρομής και αυξάνοντας την οδική ασφάλεια – Ευχαριστίες από τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Αρσενίου

Κυκλάδες – Blue Star Ferries: Ξεκινούν τα θερινά δρομολόγια του “Blue Star 1”, πρωινό το “Blue Star Naxos”

Από την Κυριακή 1 Ιουνίου, το "Blue Star 1" αναλαμβάνει τη βραδινή αναχώρηση από Πειραιά, ενώ από Δευτέρα 2 Ιουνίου, το "Blue Star Naxos" ξεκινάει τα καθημερινά πρωινά του δρομολόγια προς Πάρο, Νάξο, Μικρές Κυκλάδες, Αμοργό και Αστυπάλαια.

Νάξος: Αναβολή στη συζήτηση για τις θερινές οικοδομικές εργασίες, παράταση διαβούλευσης έως 10 Ιουνίου

Δεν θα ισχύσει από φέτος η ρύθμιση για περιορισμούς στις κατασκευαστικές δραστηριότητες. Συνάντηση διαβούλευσης με οικοδόμους και νέα προθεσμία για προτάσεις.

Νάξος – Σύλλογος Μηχανικών: “Όχι σε οριζόντιους περιορισμούς, Ναι, σε στοχευμένο πλαίσιο για τις θερινές οικοδομικές εργασίες”

Ο Σύλλογος εκφράζει έντονο προβληματισμό για την αιφνιδιαστική πρόθεση του Δήμου να επιβάλει οριζόντιους περιορισμούς, χωρίς επαρκή διαβούλευση – Προτείνει στοχευμένο και ρεαλιστικό πλαίσιο που προστατεύει τόσο τον τουρισμό όσο και τον κατασκευαστικό κλάδο.

“Να βουίξει το Αιγαίο”: Το νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου γεμίζει νησιώτικο ρυθμό το καλοκαίρι μας (video)

Θάλασσα, μελωδία και χορός ενώνονται στο νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου που υπόσχεται να μας ταξιδέψει στα γαλανά νερά του Αιγαίου.

Νάξος – Αεροδρόμιο: Πραγματοποιήθηκε νυχτερινή αεροδιακομιδή με τα νέα φορητά φώτα

Ένα 24ωρο μετά την τοποθέτηση του προσωρινού φωτισμού, το νησί απέκτησε ξανά τη δυνατότητα νυχτερινής αερομεταφοράς ασθενών με ελικόπτερα AW-109

«Αχ πανάθεμά σε Αθήνα»: Ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος τραγουδά για τα νησιά και τη νοσταλγία (video)

Μια νέα νησιώτικη μελωδία-ύμνος από τον μετρ του Αιγαίου, με τη συμμετοχή της οικογένειας Κονιτοπούλου (video)

Νάξος: Δυναμική παρέμβαση εργαζομένων και αναβολή της συζήτησης για απαγόρευση οικοδομικών εργασιών το καλοκαίρι

Μετά από κινητοποίηση της Επιτροπής Εργαζομένων στις Κατασκευές, η Δημοτική Αρχή Νάξου υποχρεώθηκε να αποσύρει το θέμα από το Δημοτικό Συμβούλιο