Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΤουρισμόςΠαρίσι εναντίον AirBnb: ζητάει αποζημίωση 43 εκατ, ευρώ την ημέρα (!!!!)

Παρίσι εναντίον AirBnb: ζητάει αποζημίωση 43 εκατ, ευρώ την ημέρα (!!!!)

|

Η πόλη του Παρισιού έχει ασκήσει αγωγή εναντίον της υπηρεσίας ενοικίασης κατοικιών Airbnb, επειδή δεν τήρησε τους τοπικούς νόμους που ρυθμίζουν τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων, ανακοίνωσε επίσημα την Παρασκευή (13/04) αξιωματούχος του δήμου – 43.000 καταχωρήσεις, με πρόστιμο 1.000 έως 5.000 €, ανά ημέρα

Στα γαλλικά δικαστήρια έχει φτάσει η διαμάχη του δήμου Παρισιού με την Airbnb για τα χιλιάδες αδήλωτα διαμερίσματα και κατοικίες στην πόλη, τα οποία παραμένουν «αόρατα» για τις Αρχές. Η εταιρεία, ισχυρίζονται οι υπεύθυνοι του δήμου, φαίνεται να αδιαφορεί για τα μέτρα που έχουν επιβληθεί.

Την Παρασκευή (13/04) το Παρίσι προσέφυγε κατά της Airbnb και δύο μικρότερων γαλλικών εταιρειών (Wimdu και Paris Attitude) με την κατηγορία ότι επιτρέπουν τη βραχυχρόνια μίσθωση χωρίς να τηρούν τους κανόνες, γράφουν οι Times. Οι εταιρείες, όπως ισχυρίζεται ο δήμος, δεν απέσυραν τις καταχωρίσεις που δεν έχουν καταγραφεί σε ειδικό μητρώο. Αυτό εξασφαλίζει ότι το διαμέρισμα ή η κατοικία δεν θα ενοικιάζεται για συνολικά περισσότερες από 120 βραδιές τον χρόνο.

Το Παρίσι ζητεί, με άλλα λόγια, να αποσυρθούν 43.000 καταχωρίσεις και ζητεί 1.000 ευρώ την ημέρα για κάθε ημέρα που θα παραμένουν στο Διαδίκτυο. Για τις νέες καταχωρίσεις που δεν έχουν εγγραφεί ζητεί αποζημίωση 5.000 ευρώ την ημέρα. Το μέτρο της υποχρεωτικής εγγραφής για τη χρήση της πλατφόρμας εισήχθη πέρυσι, όταν αυξήθηκαν σημαντικά τα παράπονα των ξενοδόχων για την υπηρεσία που τους τρώει το μερίδιο της αγοράς -άρα και εισοδήματα- μέσα από τα χέρια.

Από το Δεκέμβριο, οι ιδιοκτήτες που μισθώνουν τα σπίτια τους μέσω τέτοιων πλατφόρμων,  έχουν υποχρεωθεί να εμφανίζουν έναν αριθμό εγγραφής στις λίστες των καταχωρήσεών τους, έτσι ώστε οι αρχές να μπορούν να ελέγξουν ότι τηρούν αυτό το όριο των 120 ημερών, απόφαση που ελήφθη τον περασμένο Νοέμβριο…  Εκπρόσωπος της Airbnb είπε ότι η απόφαση ήταν «απογοητευτική» και συμπλήρωσε: «Η νομοθεσία που ρυθμίζει τις βραχυχρόνιες μισθώσεις στο Παρίσι είναι περίπλοκη, προκαλεί σύγχυση και είναι πιο κατάλληλη για τους επαγγελματίες παρά για τα άτομα. Είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε με τις αρχές της πόλης για την θέσπιση απλών και σαφών κανόνων,  κατανοητών από όλους».

Ο δήμος επικαλείται από τη πλευρά του το παράδειγμα του Σαν Φρανσίσκο, της πόλης από όπου ξεκίνησε το Airbnb, στην οποία λειτουργεί παρόμοια ρύθμιση. Είναι ένα μέτρο που είχε στηρίξει η δήμαρχος του Παρισιού, η σοσιαλίστρια Αν Ινταλγκό. «Τα διαμερίσματα πρέπει να εξασφαλίζουν επιπλέον εισόδημα στους ιδιοκτήτες, όχι να τους κάνουν επαγγελματίες» εξηγεί, πράγμα που θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο με το σύστημα της καταγραφής. Ωστόσο, το 84% των διαμερισμάτων στη γαλλική πρωτεύουσα εξακολουθεί να μην έχει καταγραφεί.

Η εταιρεία από την πλευρά της υποστηρίζει ότι η απόφαση θα είναι ιδιαίτερα αρνητική για τους κατοίκους της πόλης και ότι θα συνεργαστεί με την πόλη  για να υπάρξει η καλύτερη δυνατή λύση. Η συνεδρίαση του δικαστηρίου προγραμματίζεται για τις 12 Ιουνίου.

Θα αποτελέσει πρόβλημα για την αμερικανική εταιρεία μια τυχόν αρνητική απόφαση; Πιθανόν, αν σκεφτούμε ότι στο Παρίσι είναι μία από τις κορυφαίες αγορές της Airbnb με περίπου 65.000 κατοικίες, όχι πολύ λιγότερες από τα 80.000 δωμάτια των ξενοδοχείων, ενώ ακόμη 35.000 σπίτια, είναι διαθέσιμα σε άλλες πλατφόρμες. Ουσιαστικά μιλάμε για αριθμούς που δεν υπάρχουν σε άλλη πόλη του πλανήτη… Η Γαλλία έχει εξάλλου τα περισσότερα οικήματα από κάθε άλλη χώρα, εκτός των ΗΠΑ. Εχει όμως η γαλλική πρωτεύουσα να αντιμετωπίσει ατέλειωτα παράπονα για την «εισβολή» των τουριστών σε συνοικίες Παριζιάνων.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – “Κάτω από την Ελιά”: Μία φιλόξενη γιορτή για ντόπιους και ξένους

Μια φιλόξενη γιορτή για ντόπιους και ξένους στη Νάξο, «κάτω από την ελιά» - Τι αναφέρει η κα Πολυκρέτη και ποιο είναι το πρόγραμμα

Κυκλάδες – Κτηματολόγιο: Τα στοιχεία για έλεγχο στον αέρα για 16 δήμους

Κτηματολόγιο: Προανάρτηση κτηματολογικών στοιχείων για 16 δήμους των Κυκλάδων - Χρονοδιάγραμμα

Εκλογικοί Κατάλογοι: Δέκα χιλιάδες ψηφοφόροι 116 ετών (!!!)

Σε έλεγχο για υποβολή φορολογικής δήλωσης 1.145.000 εκλογέων άνω των 80 ετών, η ΑΑΔΕ κατάφερε να εντοπίσει 700.000 εξ αυτών.

Νάξος – Γυμνάσιο & Λύκειο Τραγαίας: Τοποθετήθηκαν νέες μπασκέτες

Στον προαύλιο χώρο του Γυμνασίου και Λυκείου Τραγαίας τοποθετήθηκαν νέες μπασκέτες - Τι αναφέρει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κος Μαυρομμάτης

Νάξος – ALTERSHOPS: Ζητείται άτομο για μόνιμη απασχόληση

Αγγελία από το κατάστημα AlterShops για πρόσληψη ατόμου για μόνιμη απασχόληση

Λίβανος: Νεκρός ο ηγέτης της Χεζπολάχ Χασάν Νασράλα

Την εξόντωση του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα κατά τη διάρκεια των χθεσινών βομβαρδισμών στη Βηρυτό, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός το πρωί του Σαββάτου.

Νάξος – ΔΑΚ: Εγκρίθηκε η οικοδομική άδεια για την ανάπλαση του χώρου

Οι κινήσεις που έρχονται για την οριστική ανάπλαση του χώρου ανάμεσα στο κλειστό και το ανοιχτό γήπεδο στο ΔΑΚ Νάξου

Santorini Experience 2024: Το πρόγραμμα των δράσεων στο .. πιάτο σας (video-photo)

Ποιες είναι οι δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στο φετινό Santorini Experience 2024

Νάξος – Δημοτικό Σχολείο Φιλωτίου: Συνδύασαν οι μαθητές αθλητικές και περιβαλλοντικές δράσεις

11η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού: Τι έκαναν οι μαθητές του δημοτικού σχολείου Φιλωτίου (φωτογραφίες)

Αιγαίο – ΑΔΜΗΕ: Έως το 2030 θα ολοκληρωθούν οι δύο νέες ηλεκτρικές διασυνδέσεις

Έως το 2030 θα ολοκληρωθούν οι δύο νέες ηλεκτρικές διασυνδέσεις στο Αιγαίο - Ποια νησιά εμπλέκονται

Fast Ferries: Μία ανάσα από την αγορά των “Διονύσιος Σολωμός” και “Αδαμάντιος Κοραής”

Αλλαγές στην Ελληνική Ακτοπλοία .. Το μπάσιμο της Fast Ferries. Σήμερα Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου ολοκληρώνεται το deal...

Εκτακτο – Νάξος: Πρόκληση πυρκαγιάς σε περιοχή των Τριπόδων (video)

Φωτιά σε εξέλιξη στην περιοχή Ορκού στην Νάξο - Παρουσία και ελικοπτέρων (video)

TasteAtlas – Σκληρά τυριά: Στη 2η θέση του κόσμου η Γραβιέρα Νάξου

Ανάμεσα στο 100 κορυφαία τυριά του κόσμου, το ταξιδιωτικό site TasteAtlas συγκαταλέγει 12 ελληνικά τυριά διαφορετικών ειδών και προελεύσεων - Ποια είναι από τις Κυκλάδες

16ο Φεστιβάλ “Ν. Τσελεμεντές”: Τα φώτα έσβησαν, μα η Σίφνος πάντα λάμπει..!! (video & photos)

Η Σίφνος κάθε χρόνο καλεί τα υπόλοιπα νησάκια των Κυκλάδων, καλεί φίλους από όλη την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό να παντρέψουν γεύσεις και παραδόσεις, να γίνουν ένα, να περάσουν ένα τριήμερο αφιερωμένο στη φιλοξενία, τα ήθη, τα έθιμα.

Zante Ferries: “Επεισοδιακή” συνεδρίαση και αναμονή για την πώληση των “Σολωμός” και “Κοραής”

Η παρέμβαση της Levante ferries με ανεβασμένη προσφορά κατά 3 εκατ. ευρώ ανέβασε τους τόνους στην γενική συνέλευση

Αμοργος – Ενωση Ξενοδόχων: Εντονη γραπτή διαμαρτυρία για τα δρομολόγια

Επιστολή διαμαρτυρίας για τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια από την Ένωση Ξενοδόχων Αμοργού

Σίφνος: Ληστεία στο κέντρο της Απολλωνίας (!!!)

Πρωτοφανές για την Σίφνο η ληστεία που έγινε σήμερα το μεσημέρι στη Σίφνο και συγκεκριμένα στο κέντρο της Απολλωνίας κοντά στον χώρο στάθμευσης από...

Νάξος – Λιμεναρχείο: Η παρουσία του αντιδημάρχου Βαγγέλη Κατσαρά για εξηγήσεις και η επόμενη ημέρα

Η επίσημη ανακοίνωση από το Λιμενικό Σώμα σχετικά με τον πνιγμό της 73χρονης στον Αγιο Γεώργιο Νάξου και η παρουσία ενώπιον του Εισαγγελέα, του αντιδημάρχου Βαγγέλη Κατσαρά