Δευτέρα, 28 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΠεριβάλλονΑιγαίο: Περίπτωση ατυχήματος στο Ακούγιου θα καταστρέψει το πέλαγος

Αιγαίο: Περίπτωση ατυχήματος στο Ακούγιου θα καταστρέψει το πέλαγος

|

Η Τουρκία αναμένεται έως το 2025 να έχει τέσσερις πυρηνικούς αντιδραστήρες στην ευρύτερη περιοχή του Ακούγιου (ρώσικης κατασκευής) και με δεδομένο ότι η κατάσταση στη γειτονική χώρα δεν είναι και η πιο σταθερή, ο κίνδυνος για το Αιγαίο είναι τεράστιος – Κατσαρός: ” το Αιγαίο και τα νησιά θα μολυνθούν σε περίπτωση ατυχήματος για πολλά πολλά χρόνια” 

Τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τους σοβαρότατους κινδύνους που κρύβει η εγκατάσταση τεσσάρων πυρηνικών αντιδραστήρων στο Ακούγιου, στα παράλια της Τουρκίας, κρούει μέσω της «δημοκρατίας» ο επιστημονικός συνεργάτης του «Δημοκρίτου» και πρώην πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Χημικών Νίκος Κατσαρός. Ο κ. Κατσαρός σημειώνει ότι, σε περίπτωση ατυχήματος, το Αιγαίο Πέλαγος και τα νησιά θα μολυνθούν για δεκάδες χρόνια και ουσιαστικά «θα σβήσουν από τον χάρτη», ενώ η Ελλάδα θα μολυνθεί έως 100 φορές περισσότερο από άλλες, πιο απομακρυσμένες περιοχές!

Στην πρόσφατη επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Τουρκία και τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συμφωνήθηκε η εγκατάσταση τεσσάρων πυρηνικών αντιδραστήρων, 1.200 Megawatt καθένας, στο Ακούγιου, στα παράλια της Τουρκίας, απέναντι από την Κύπρο. Ο πρώτος αντιδραστήρας προβλέπεται ότι θα λειτουργήσει το 2023, ενώ οι άλλοι τρεις το 2025. Την κατασκευή των πυρηνικών αντιδραστήρων στο Ακούγιου έχει αναλάβει ο Ρωσικός κρατικός οργανισμός Rosatom.

Ο Νίκος Κατσαρός, επισημαίνοντας τους βασικότερους κινδύνους για τη λειτουργία των συγκεκριμένων αντιδραστήρων, τονίζει ότι «έχει επανειλημμένα αναφερθεί από διακεκριμένους Τούρκους, Έλληνες, Αμερικανούς, αλλά και άλλους διεθνείς σεισμολόγους ότι το Ακούγιου βρίσκεται πάνω σε σεισμική περιοχή και πως σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να εγκατασταθεί εκεί πυρηνικός αντιδραστήρας. Λέγεται όη έχει προβλεφθεί στην κατασκευή του να αντέχει σε σεισμό 6,5 Ρίχτερ, ενώ ο σεισμός στα γειτονικά Άδανα το 1998 ήταν 6,3 Ρίχτερ».

Όσα αναφέρει στη «δημοκρατία» ο χημικός είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά: «Σε περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος, είτε λόγω ισχυρού σεισμού είτε λόγω ανθρώπινου λάθους, ενδέχεται να προσβληθούν με ραδιενέργεια δεκάδες εκατομμύρια κάτοικοι σε Ιταλία, Σερβία, Μαυροβούντο, Αλβανία, ΓΙΓΔΜ, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ελλάδα, Τουρκία, Λίβανο, Συρία, Ισραήλ, Αίγυπτο και να εκκενωθεί ολόκληρη η Κύπρος.

00Akougiou02

Όσο κοντινότερα βρίσκεσαι τόσο μεγαλύτερες είναι οι επιπτώσεις από τη ραδιενέργεια». Μάλιστα, ο κ. Κατσαρός εξηγεί ότι η ζημιά που θα επέλθει στο Αιγαίο Πέλαγος θα είναι ανεπανόρθωτη: «Το Αιγαίο Πέλαγος θα μολυνθεί για δεκάδες χρόνια και η Ελλάδα θα μολυνθεί έως 100 φορές περισσότερο από άλλες, πιο απομακρυσμένες περιοχές». Σύμφωνα με τον Νίκο Κατσαρό, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει «να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση, τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας, το ΝΑΤΟ και άλλους διεθνείς οργανισμούς να αποτρέψουν λόγω επικινδυνότητας την κατασκευή των πυρηνικών αντιδραστήρων στο Ακούγιου».

Ταυτόκρονα σημειώνει ότι η επιστημονική κοινότητα της χώρας θα πρέπει να κινητοποιήσει ης επιστημονικές ενώσεις διεθνώς και οι οικολογικές οργανώσεις στην Ευρώπη και αλλού να δραστηριοποιηθούν για την αποτροπή της εγκατάστασης πυρηνικών αντιδραστήρων στο Ακούγιου.

«Έχει προβλεφθεί να αντέχει 6,5 Ρίχτερ, ενώ ο σεισμός στα γειτονικά Αδανα το 1998 ήταν 6,3»!

«Οι αντιδραστήρες, το πρώτο στάδιο και για παραγωγή όπλων» κατά τον Νίκο Κατσαρό, από τη λειτουργία του πυρηνικού αντιδραστήρα «προκύπτουν ραδιενεργά κατάλοιπα και άλλα ραδιενεργά υλικά ή και πρώτες ύλες (π.χ. ουράνιο) υψηλής ραδιενέργειας, τα οποία συχνά μεταφέρονται διά θαλάσσης και, σε περίπτωση ναυαγίου, το Αιγαίο θα μολυνθεί με ραδιενέργεια για δεκάδες χρόνια.

Εάν εξαιρέσουμε το πυρηνικό ατύχημα, το μεγαλύτερο πρόβλημα των πυρηνικών αντιδραστήρων είναι τα πυρηνικά κατάλοιπα, τα οποία εκπέμπουν ισχυρή ραδιενέργεια για χιλιάδες χρόνια. Αυτός είναι και ο λόγος που 19 κάτοχοι Βραβείου Νόμπελ υπέγραψαν διακήρυξη περί μη εγκατάστασης πυρηνικών αντιδραστήρων, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Αρνούμαστε να κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές ένα ραδιενεργά μολυσμένο περιβάλλον”». Παράλληλα, ο Νίκος Κατσαρός αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο με αυτή την κίνηση να ανοίξει η… όρεξη της Τουρκίας, σε μια στιγμή μάλιστα που οι σχέσεις της με την Ελλάδα είναι ιδιαίτερα τεταμένες.
«Η εγκατάσταση και η λειτουργία πυρηνικών αντιδραστήρων αποτέλεσαν για κάποιες χώρες, όπως η Ινδία και το Πακιστάν, το πρώτο στάδιο παραγωγής πυρηνικών όπλων. Η παραγωγή και η επεξεργασία πυρηνικών καυσίμων, δηλαδή εμπλουτισμού ουρανίου, και η παραγωγή πλουτωνίου έχουν προβλεφθεί στη συμφωνία, όπως λέγεται. Είναι ορατός ο κίνδυνος, λοιπόν, σε κάποια φάση και η Τουρκία να θελήσει να γίνει πυρηνική δύναμη» τονίζει.

Η «απειρία» της Toυρκίας και ο κίνδυνος για δολιοφθορά

Ο Ν. Κατσαρός φωτίζει παράλληλα και δύο άλλες πλευρές του Ρωσοτουρκικού «project»: «Η Τουρκία είναι μια χώρα με χαμηλή τεχνολογία και τεχνογνωσία στην πυρηνική τεχνολογία. Έτσι, για πολλά χρόνια θα μείνει εξαρτημένη από τη Ρωσία, τόσο στο πυρηνικό καύσιμο όσο και στην τεχνολογία. Το γεγονός ότι 285 Τούρκοι επιστήμονες και τεχνικοί μεταβαίνουν στη Ρωσία για έξι χρόνια, ώστε να εκπαιδευθούν σε θέματα πυρηνικής τεχνολογίας, δεν σημαίνει ότι καλύπτεται και το τεράστιο κενό, αφού η χώρα αρχίζει από το μηδέν και η εκπαίδευση θα είναι, για ευνόητους λόγους, επιλεκτική».

Ακόμα, ο Νίκος Κατσαρός σημειώνει το γεγονός ότι στη γειτονική χώρα υπάρχει έντονη πολιτική αστάθεια, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο δολιοφθοράς από ομάδες ακτιβιστών.

Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία (Κλεονίκη Καρρά)


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αρχέγονα Πάθη στην Αμοργό

Μια λογοτεχνική βραδιά με τον Χρήστο Νομικό – Από το «Πέρασμα στην Αμοργό» σε μια βαθιά συναισθηματική και φιλοσοφική αφήγηση

Καλοκαιρινές προσφορές στα… ύψη σε Σαντορίνη και Μύκονο, διαθεσιμότητα και εκπτώσεις ακόμα και τον Δεκαπενταύγουστο!

Δεκάδες διαθέσιμα καταλύματα σε Μύκονο, Σαντορίνη, Ρόδο, Κέρκυρα και Χανιά – Οι τουρίστες προτιμούν last minute κρατήσεις, πιέσεις στα ξενοδοχεία από την υπερπροσφορά της Airbnb

Μαρίνα Σπανού: Μια μουσική βραδιά (03/08) γεμάτη καλοκαιρινές ιστορίες στη Νάξο

Η τραγουδοποιός της γενιάς της, Μαρίνα Σπανού, έρχεται στη Νάξο την Κυριακή 3 Αυγούστου για μια μοναδική συναυλία στο 1ο Γυμνάσιο Νάξου.

Seajets: Τα δρομολόγια που συνδέουν τη Νάξο με νησιά Κυκλάδων, Κρήτη και Πειραιά (πίνακας)

Η Seajets εξυπηρετεί καθημερινά με δεκάδες αναχωρήσεις σε Κυκλάδες, Ραφήνα, Πειραιά και Ηράκλειο – Δείτε αναλυτικά όλα τα δρομολόγια από Νάξο προς Πάρο, Μύκονο, Σαντορίνη, Ίο, Ηρακλειά, Κουφονήσι, Σχοινούσα και Ανδρο.

Άνδρος: Σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης λόγω λειψυδρίας, Μονάδα αφαλάτωσης στο Μπατσί

Σε κατάσταση επιφυλακής η Άνδρος με την τουριστική σεζόν σε πλήρη εξέλιξη – Προσωρινή λύση η κινητή μονάδα αφαλάτωσης, προετοιμάζεται και μόνιμος σχεδιασμός ενίσχυσης του υδροδοτικού δικτύου.

Νάξος – Αντώνης Μανιός: «Στόχος μας η ομάδα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας να γίνει μια από τις καλύτερες στην Ελλάδα» (video)

Στήριξη από Δήμο, Περιφέρεια και πολίτες . Ο Αντώνης Μανιός μιλά για το σχέδιο αναβάθμισης της ομάδας εθελοντών πολιτικής προστασίας

Σαντορίνη: Υποδοχή Του Ιερού Λειψάνου της Αγίας Ειρήνης από την ενορία του Εμπορείου

Υποδοχή του Iερού Lειψάνου της Αγίας Ειρήνης και καθημερινές ιερές ακολουθίες μέχρι τις 17 Αυγούστου

Νάξος – Γηροκομείο: Πανηγυρικά τιμήθηκε ο Άγιος Παντελεήμων, την 1η Νοεμβρίου τα εγκαίνια

Σε κλίμα συγκίνησης και κατάνυξης τελέστηκε η Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονος στο Γηροκομείο Νάξου – Τι ανακοίνωσε ο Μητροπολίτης κ. Καλλίνικος για την αποπεράτωση του Ιδρύματος

Πανελλαδικές 2025: «Πνοή» επιτυχίας για τους μαθητές της Νάξου

Μαθητές και μαθήτριες του φροντιστηρίου «ΠΝΟΗ» στη Νάξο διακρίνονται στις Πανελλαδικές εξετάσεις – Πού πέρασαν και τι βαθμούς συγκέντρωσαν

Απειλή απόσυρσης ΑΤΜ από νησιά, ποιοι κινδυνεύουν με αποκλεισμό από τα μετρητά

Η νέα νομοθεσία για τις χρεώσεις ανάληψης προκαλεί αναστάτωση – Τι απαντούν τράπεζες και εταιρείες – Πιθανή μαζική απομάκρυνση από απομακρυσμένες περιοχές

“Μαχαιριά” στο λιμάνι της Νάξου: Σοβαρό επεισόδιο βίας μεταξύ νεαρών εργαζομένων

Ένα μεσημέρι του Ιουλίου μετατράπηκε σε σκηνικό τρόμου για περαστικούς και ντόπιους, όταν διαπληκτισμός ανάμεσα σε δύο υπαλλήλους γραφείου ενοικίασης εξελίχθηκε σε αιματηρό περιστατικό.

Δικαστική δικαίωση για τους κατοίκους του Καλοξύλου, ακυρώθηκε η άδεια λειτουργίας του νέου τυροκομείου της ΕΑΣ Νάξου

Μετά από μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα, το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Πειραιά ακύρωσε την άδεια λειτουργίας του υπό ανέγερση τυροκομείου, δικαιώνοντας πλήρως τους περιοίκους

Όταν το GPS σε οδηγεί… σε αδιέξοδο: Τουρίστας σφήνωσε όχημα σε σοκάκι της Νάξου

Αμερικανός οδηγός ακολούθησε πιστά τις οδηγίες πλοήγησης και κατέληξε… στα στενά της Φουντάνας – Η φωτογραφία που έγινε viral και η ανάγκη για καλύτερη καθοδήγηση στους τουρίστες

Δονούσα: Ο τραυματισμός κοπέλας από ομπρέλα (!!!) αποκαλύπτει μια τρύπα στο σύστημα

Μια γυναίκα τραυματίστηκε σοβαρά σε απομονωμένη παραλία της Δονούσας και σώθηκε χάρη στην αλληλεγγύη ντόπιων και τουριστών — αλλά η πολιτεία έλειπε. Και την επόμενη φορά;

Κυκλάδες – Ανατροπή στο τουριστικό χάρτη: Νάξος και Πάρος ανεβαίνουν, Μύκονος και Σαντορίνη «κατεβαίνουν»

Το καλοκαίρι του 2025 φέρνει ανακατατάξεις στους δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς – Η Νάξος και η Πάρος «λάμπουν» με αύξηση ζήτησης, ενώ Σαντορίνη και Μύκονος μετρούν απώλειες και ανησυχίες

Νάξος – Τραγαία: Όταν η προσπάθεια γράφει ιστορία, Επιτυχίες για τους μαθητές του Γενικού Λυκείου (πίνακας)

Με δάκρυα συγκίνησης, χαμόγελα και βαθιά υπερηφάνεια, οι μαθητές του ΓΕΛ Τραγαίας πέτυχαν σπουδαίες εισαγωγές στις Πανελλαδικές 2025 — αποδεικνύοντας πως τα μεγάλα όνειρα ανθίζουν και στα μικρά σχολεία

Νάξος -“Ξόβορα 2025”: Μουσικά σεμινάρια, χορός και παράδοση στην καρδιά της Απειράνθου

Από 26 έως 31 Ιουλίου, η Απείρανθος φιλοξενεί για τέταρτη χρονιά τα Ξόβορα — με δασκάλους τον Γ. Ζευγόλη, Ν. Αγγελόπουλο, Δ. Παππούλη και Στ. Γανωτή — σε ένα πενθήμερο γεμάτο μουσική, χορό, παραμύθι και εξορμήσεις

Ανυπόφορη η “ανάσα” στις Κυκλάδες, ο καύσωνας “έγραψε” 40 βαθμούς στη Μέση της Νάξου (!!!)

Ακραίες θερμοκρασίες σάρωσαν το Αιγαίο: 40άρια σε Μέση Νάξου, Δαμαριώνα, Κουφονήσια – Πνιγηρές συνθήκες ακόμα και στις πιο δροσερές νησιωτικές ανάσες

Αμοργός: Ένταση και επεισόδια στο πανηγύρι της ψημένης ρακής μετά από πολιτικό σύνθημα

Απρόσμενη τροπή πήρε το παραδοσιακό γλέντι στα Κατάπολα, όταν συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης προκάλεσαν αντιδράσεις, λογομαχίες και τελικά, διακοπή της γιορτής.

Πολεοδομική επανεκκίνηση σε Αντίπαρο και Μικρές Κυκλάδες: Νέα Ειδικά Σχέδια για Ηρακλειά, Σχοινούσα, Κουφονήσια και Δονούσα

Με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, ξεκινά ένα ολιστικό πολεοδομικό σχέδιο που αλλάζει το αναπτυξιακό τοπίο σε πέντε νησιά των Κυκλάδων