Πέμπτη, 5 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΠάτρα: Δωρεάν οι πολιτικοί γάμοι (!!!)

Πάτρα: Δωρεάν οι πολιτικοί γάμοι (!!!)

|

Νέα δεδομένα φέρνει ο Δήμος Πατρέων από τη στιγμή που προχωρεί στην κατάργηση των τελών πολιτικού γάμου που έφταναν στα 70 ευρώ 

Η κατάργηση τέλους στην τέλεση πολιτικών γάμων και η δωρεάν παραχώρηση δημοτικών χώρων για την διευκόλυνση των νέων ζευγαριών στην διοργάνωση της γαμήλιας δεξίωσης, αποφασίστηκε στη σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Πατρέων. Στην σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Πατρέων, εγκρίθηκαν οι παραπάνω δύο σημαντικές αλλαγές.

Στην εισήγησή του ο Αντιδήμαρχος Διοίκησης, Προγραμματισμού, Εξυπηρέτησης Πολιτών, Νομικής Υπηρεσίας και Πολιτικής Προστασίας, Διονύσης Πλέσσας, ανέφερε μεταξύ άλλων:

Το Δημοτικό Συμβούλιο με την απόφαση 591/2008 είχε επιβάλλει τέλος 70 ευρώ, που κατατίθετο στο ταμείο του Δήμου, για την τέλεση κάθε πολιτικού γάμου.

Ως Δημοτική Αρχή πιστεύουμε, ότι και η υπηρεσία αυτή θα πρέπει να παρέχεται δωρεάν, να μην έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα δηλαδή, όπως διεκδικούμε για το σύνολο των παρεχόμενων υπηρεσιών από το Δήμο με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό που ωστόσο δεν είναι εφικτό για άλλες υπηρεσίες λόγω της υποχρεωτικής κείμενης νομοθεσίας και της έλλειψης χρηματοδότησης.

Στην κατεύθυνση αυτή που έχουμε ως Δημοτική Αρχή και λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη την οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η μεγάλη πλειοψηφία των δημοτών μας και ιδιαίτερα τα νέα ζευγάρια, λόγω των αντιλαϊκών πολιτικών της εκάστοτε κυβέρνησης εισηγούμαστε την τροποποίηση της παραπάνω απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου με τη δωρεάν τέλεση των πολιτικών γάμων από τις Υπηρεσίες του Δήμου.

Χαρακτηριστικό της οικονομικής κατάστασης αυτής που βιώνει ο λαός μας είναι σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΕΔ, ότι ο αριθμός των μακροχρόνιων ανέργων στην πόλη μας είναι 34000, ενώ ο αριθμός των ανέργων είναι πολύ μεγαλύτερος αφού δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτόν όσοι είναι άνεργοι μέχρι 12 μηνών δηλαδή όσοι έχουν περιστασιακή εργασία.

Είναι γνωστό επίσης, ότι το 60-70% του αριθμού των ανέργων αντιπροσωπεύει τη νεολαία μας και τα νέα ζευγάρια τα οποία στερούνται το πρώτο απ όλα τα δικαιώματα για κάθε άνθρωπο το δικαίωμα στην εργασία, ενώ παράλληλα το εισόδημα των εργαζόμενων έχει μειωθεί από τις αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων και των συνεχόμενων μνημονίων τους, μη καλύπτοντας πλέον ούτε τις βασικές τους ανάγκες.

Με την εισήγηση μας αυτή της δωρεάν τέλεσης των πολιτικών γάμων, όπως και με την κατάργηση της οικονομικής συμμετοχής των γονέων για εισόδημα μέχρι 25000 ευρώ για την προσχολική αγωγή των παιδιών τους στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς, θέλουμε να διευκολύνουμε τα νέα ζευγάρια στην αρχή της οικογενειακής τους ζωής και στην ανατροφή – ψυχοσωματική ανάπτυξη των παιδιών τους, γνωρίζοντας ότι οι ανάγκες που απαιτούνται για τη δημιουργία της οικογένειας είναι κατά πολύ μεγαλύτερες από όποια διευκόλυνση είναι δυνατή να παρέχεται από τις Δημοτικές μας Υπηρεσίες και μη προστατευόμενες από το κράτος που οφείλει να τις παρέχει.

Επί πλέον της απαλλαγής του τέλους τέλεσης πολιτικού γάμου για όλα τα ζευγάρια, εισηγούμαστε την παραχώρηση δωρεάν δημοτικών χώρων, σε άνεργα ζευγάρια που ή και τα δύο μέλη του ζευγαριού είναι άνεργα ή μόνο το ένα, καθώς και σε ζευγάρια που το ετήσιο εισόδημα και των δύο είναι μέχρι 25000 ευρώ, τα οποία επιθυμούν να πραγματοποιήσουν γαμήλια δεξίωση μετά το γάμο τους και προτείνουμε γι’ αυτό τους παρακάτω χώρους,

α) Την αίθουσα της Αίγλης και β) Το αίθριο του παλαιού δημοτικού νοσοκομείου.

Ανήκουν με παραχώρηση χρησιδανείου στον Πολιτιστικό Οργανισμό – Δημοτική Βιβλιοθήκη.

Για την αίθουσα της Αίγλης η παραχώρηση θα ισχύει για την ημέρα Σάββατο για όλους τους μήνες του χρόνου εξαιρουμένης της καρναβαλικής περιόδου από την έναρξη μέχρι τη λήξη της και για το αίθριο του παλαιού δημοτικού νοσοκομείου λαμβανομένου υπόψη τις πραγματοποιούμενες στο χώρο εκδηλώσεις, αλλά και τους μήνες που προσφέρονται για δεξίωση σε εξωτερικό χώρο, για ημέρα Σάββατο επίσης και τους μήνες Απρίλη, Μάη, Αύγουστο.

Ξεκινάμε κατ’ αρχήν με τους υπόψη χώρους και διερευνούμε τη δυνατότητα παραχώρησης και άλλων, λαμβανομένων υπόψη των υποχρεώσεων που διεκπεραιώνει ο κάθε χώρος και εξουσιοδοτούμε τον κύριο Δήμαρχο σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες μας, να τους ορίσει στη συνέχεια αν σύμφωνα με τα παραπάνω είναι εφικτό.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πάρος – Παροικιά: Οι επιχειρηματίες Εστίασης κατεβάζουν ρολά αύριο Πέμπτη (05/06)

"Κλείνουμε γιατί αλλιώς θα μας κλείσουν" – Η απεργία ως κραυγή αγωνίας για τη νομιμοποίηση των παραλιακών χώρων και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων

Cine Naxos Open: Το καλοκαίρι ξεκινά με… “Επικίνδυνες Αποστολές”

Η θερινή σεζόν στη Νάξο ανοίγει επίσημα την Πέμπτη 5 Ιουνίου με την ταινία περιπέτειας "Mission: Impossible – The Final Reckoning"!

Επιστροφή στη δράση για τους τελικούς της Basket League

Ολοκληρώθηκαν οι κρίσιμες συναντήσεις στο γραφείο του Αν. Υπουργού Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση – Στόχος η ομαλή ολοκλήρωση του πρωταθλήματος

Μύκονος: Ο Γιάννης Βρούτσης παρουσιάζει την αναβάθμιση του γηπέδου στον Κόρφο

Με την παρουσία Ολυμπιονικών και σπουδαίων αθλητών, η Μύκονος σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τις αθλητικές της υποδομές

Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Δ.Σ. του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Νάξου

Συγκροτήθηκε σε σώμα η νέα διοίκηση – Πρόεδρος ο Κωνσταντίνος Μαστρογιαννόπουλος

Γιάννης Πολυχρονάκος: «Η κυβέρνηση εγκατέλειψε τη δημόσια υγεία στα νησιά»

‘’ Μια κυβέρνηση που διαλύει τη δημόσια υγεία στα νησιά και προκαλεί τους πολίτες - Η αλήθεια για το νοσοκομείο της Ρόδου.’’

Από το παρελθόν στο μέλλον: Το Ιστορικό Αρχείο Θήρας & Θηρασιάς στη διάθεση του κοινού

Μια σημαντική πολιτιστική πρωτοβουλία εγκαινιάζεται στις 9 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων – Έκθεση τεκμηρίων και παρουσίαση ηλεκτρονικού καταλόγου

Φίλιππος Φόρτωμας: «Η Ελλάδα έχει ανάγκη τα παιδιά της»

Σημαντική κοινή συνεδρίαση για την επιστροφή των Ελλήνων του εξωτερικού με πρωτοβουλία του βουλευτή Κυκλάδων και προέδρου της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς

Η Ηρακλειά αποκτά το δικό της «ψηφιακό σπίτι»

Ο Φάνης Γαβαλάς παρουσιάζει την επίσημη πλατφόρμα προβολής του νησιού – Ένα εγχείρημα για τους επαγγελματίες και τους επισκέπτες της Ηρακλειάς

Νάξος: Πυρκαγιά σε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο καθοδόν προς τη Χώρα

Με ψυχραιμία και συνεργασία πολιτών και Πυροσβεστικής αποφεύχθηκε σοβαρό περιστατικό στο δρόμο Γλυνάδου – Χώρας

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Νάξος: Έτοιμος ο νέος δρόμος που ενώνει Αγιο Προκόπιο με Κάπαρες (Πλάκα – Αγία Αννα)

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος οδικός άξονας που συνδέει τον Άγιο Προκόπιο με τις Κάπαρες, μειώνοντας τον χρόνο διαδρομής και αυξάνοντας την οδική ασφάλεια – Ευχαριστίες από τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Αρσενίου

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Κυκλάδες – Blue Star Ferries: Ξεκινούν τα θερινά δρομολόγια του “Blue Star 1”, πρωινό το “Blue Star Naxos”

Από την Κυριακή 1 Ιουνίου, το "Blue Star 1" αναλαμβάνει τη βραδινή αναχώρηση από Πειραιά, ενώ από Δευτέρα 2 Ιουνίου, το "Blue Star Naxos" ξεκινάει τα καθημερινά πρωινά του δρομολόγια προς Πάρο, Νάξο, Μικρές Κυκλάδες, Αμοργό και Αστυπάλαια.

“Να βουίξει το Αιγαίο”: Το νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου γεμίζει νησιώτικο ρυθμό το καλοκαίρι μας (video)

Θάλασσα, μελωδία και χορός ενώνονται στο νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου που υπόσχεται να μας ταξιδέψει στα γαλανά νερά του Αιγαίου.

«Αχ πανάθεμά σε Αθήνα»: Ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος τραγουδά για τα νησιά και τη νοσταλγία (video)

Μια νέα νησιώτικη μελωδία-ύμνος από τον μετρ του Αιγαίου, με τη συμμετοχή της οικογένειας Κονιτοπούλου (video)

Κυκλάδες – “Μαριέττα Γιαννάκου”: Ξεκινά η ανακαίνιση 17 σχολείων μέσω του προγράμματος (πίνακας)

Υπογράφηκε η σύμβαση για την υλοποίηση σημαντικών παρεμβάσεων σε 426 σχολικές μονάδες πανελλαδικά – Εργασίες και σε σχολεία Πάρου, Νάξου, Μυκόνου, Σύρου, Τήνου, Θήρας και Ίου

Mission (Not) Possible: Νορβηγοί, με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο από Νάξο “πιάστηκαν” στα σύνορα

ζευγάρι τουριστών αποφάσισε να... κάνει εξαγωγή ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου, αλλά το ταξίδι τους σταμάτησε λίγο πριν τη "μεγάλη έξοδο".

«Wellness Talk» με την Ελένη Πετρουλάκη στη Νάξο

Το Σάββατο 31 Μαΐου στις 19:00, στον πολυχώρο του ξενοδοχείου Green Village Naxos, η κορυφαία Ελληνίδα wellness coach Ελένη Πετρουλάκη παρουσιάζει τους στόχους του Central Studio Pilates & Fitlab

Νάξος: Πυρκαγιά σε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο καθοδόν προς τη Χώρα

Με ψυχραιμία και συνεργασία πολιτών και Πυροσβεστικής αποφεύχθηκε σοβαρό περιστατικό στο δρόμο Γλυνάδου – Χώρας