Κυριακή, 7 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΤουρισμόςΗ γαστρονομία εργαλείο απογείωσης των αγροτικών προϊόντων

Η γαστρονομία εργαλείο απογείωσης των αγροτικών προϊόντων

|

Κάποια στιγμή θα πρέπει να μάθουμε ότι δεν είναι  ντροπή να τρώει ο Ελληνας ντόπια προϊόντα… Από τη φάβα Σαντορίνης έως το τυρί Νάξου… Αυτό που  πρέπει να καταλάβουν όλοι είναι ότι η γαστρονομία μπορεί να παίξει τον πιο σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των τουριστικών προορισμών εντός συνόρων 

«Η φάβα στο χωράφι στη Σαντορίνη αποτιμάται στα 3 ευρώ, χύμα σε κάποιο μαγαζί στα 7 ευρώ, ως τυποποιημένο ΠΟΠ προϊόν στα 15, στα 60 ευρώ μαγειρεμένη και εφόσον τη μαγειρέψει ο Χατζηγιαννάκης στα 160 ευρώ». Με αυτόν τον παραστατικό τρόπο ο δημιουργός του Greek Gastronomy Guide, Γιώργος Πίττας, περιέγραψε το πώς θα λυθεί ο γρίφος αφενός της τόνωσης της υπεραξίας των μοναδικών ελληνικών προϊόντων κι αφετέρου του εμπλουτισμού της ταξιδιωτικής εμπειρίας των επισκεπτών της Ελλάδας.

Του Γιώργου Αλεξάκη (reporter.gr

«Αν θα μπορούσαμε να μυθοποιήσουμε τα προϊόντα μας, δε θα χρειαζόμασταν εξαγωγές» τόνισε ο κ. Πίττας. Με αυτό οδηγό, μια νέα πρωτοβουλία ετοιμάζει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Ουσιασιτκά προσπαθεί να «παντρέψει» τον τουρισμό με την αγροτική παραγωγή διασφαλίζοντας αμοιβαία οφέλη.

Στο πλαίσιο αυτό με συνεχείς επαφές και ενημέρωση, ο ΣΕΤΕ και η ηγεσία του προσπαθεί να ενθαρρύνει τον εμπλουτισμό του εγχώριου τουριστικού προϊόντος με τα στοιχεία της τοπικής γαστρονομίας και παραγωγής.

Στο πλαίσιο αυτό ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος, σε συνάντηση εργασίας για το θέμα ανακοίνωσε αυτό το νέο έργο με τίτλο «Γαστρονομικοί Προορισμοί», το οποίο θα υλοποιηθεί από τον Σύνδεσμο, το Ινστιτούτο ΣΕΤΕ (ΙΝΣΕΤΕ) και τη Marketing Greece. Το έργο αυτό θα εκτελεστεί σε συνεργασία με το Greek Gastronomy Guide.

Σύμφωνα με τον κ. Ρέτσο, «σκοπός των Γαστρονομικών Προορισμών είναι να δούμε στην πράξη την ποιοτική αναβάθμιση και τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος – πιλοτικών προορισμών στην αρχή – μέσα από τη γαστρονομία».

Πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό το εγχείρημα θα έχουν οι τοπικές γαστρονομικές κοινότητες, οι τοπικές κοινωνίες. Οι δράσεις του έργου θα αφορούν στην εκπαίδευση και στην προβολή.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, η αυθεντικότητα και ο τοπικός χαρακτήρας της γαστρονομίας αποτελούν συγκριτικά πλεονεκτήματα για έναν προορισμό που στοχεύει στην ολιστική βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η εξάρτηση των δύο τομέων είναι σημαντική και αμφίδρομη, με περιθώρια ποσοτικής και ποιοτικής βελτίωσης. Αυξάνει δυνητικά τις ευκαιρίες για εγχώρια παραγωγή, δημιουργία νέων αγορών και ανάπτυξη ποιοτικών προϊόντων και προσφέρει ευκαιρίες για την ανάδειξη προορισμών.

Περηφάνια για τα προϊόντα

«Κάποτε ήταν αδιανόητο για τον έλληνα να τρώει φάβα με κρέας. Δουλέψαμε στα συνέδρια, να φύγει από το απρόσωπο της εστίασης των συνεδρίων, να αφήσουμε το σαντουϊτσάκι και να πάμε στον ντοματοκεφτέ τον φρεσκοτηγανισμένο» τόνισε ο  ιδιοκτήτης του Εστιατορίου ΣΕΛΗΝΗ, κ. Γιώργος Χατζηγιαννάκης.

Από την πλευρά του, ο λειτουργικός διευθυντής της Grecotel Hotels and Resorts, Δημήτρης Καλαϊτζιδάκης τόνισε ότι χρειάζεται αναλυτική περιγραφή και το χτίσιμο μιας ιστορίας για να αναδείξουμε τη σημασία της κρητικής διατροφής.

«Το ελληνικό πρωινό είναι η εμπράγματη σύνδεση γαστρονομίας με τον τουρισμό. Με την πρόσκληση συλλόγων, κτλ καταφέραμε να μαζέψουμε χιλιάδες ιδέες για την γαστρονομική κληρονομιά. Οι κεντρικοί θεσμοί πήγαν στις τοπικές κοινωνίες. Λερώσαμε χέρια. Ο επώνυμος ξενοδόχος θέλει κι επώνυμους παραγωγούς» τόνισε ο δημιουργός του Greek Gastronomy Guide, κ.  Γιώργος Πίττας.

Ο Αντώνης Ψάλτης από την Τήνο, εμπνευστής του Tinos Food Paths, τόνισε ότι «το Tinos Food Paths είναι τα βήματα μιας ομαδικής πορείας που αργά και συνειδητά φέρει την γαστρονομία του τόπου στο επίκεντρο και εμάς όλους βοηθούς σε αυτό. Τροφοδοτείται από την κουλτούρα και την παράδοση. Τροφοδοτεί το παρόν με τη θέρμη της συνεργασίας. Έχει προϊόντα στο νησί, γη ακαλλιέργητη κτλ. Καλέσαμε ανθρώπους και ζητήσαμε να μας εξηγήσουν πώς θα φέρουμε τον πρωτογενή στη μαζική εστίαση. Κάνουμε την εβδομάδα γαστρονομίας κάθε χρόνο» σημείωσε.

Τα προβλήματα

Στην όλη προσπάθεια πάντως υπάρχουν και προβλήματα, ιδιαίτερα στο παρελθόν. Όπως είπε ο κ. Πίττας, «καταγράφεται έλλειψη εμπιστοσύνης στα προϊόντα μας. Ντρεπόμασταν. Θεωρήσαμε εκσυγχρονισμό την κατανάλωση των ξένων προϊόντων. Να πάρουμε τις δομές απ’ έξω και να φτιάξουμε προϊόντα, π.χ. να πάρεις το σκοτύρι κι άλλα τυριά και να τα κάνεις ποιοτικά και ως μυθολογία να είναι εφάμιλλα των ευρωπαϊκών. Κάποτε αυτά τα προϊόντα ήταν αγαθά πρώτης ανάγκης» τόνισε και προσέθεσε:

«Το δεύτερο πράγμα ήταν η μάχη του κόστους. Αν θέλουμε να προκόψουμε δεν πρέπει να πάμε στη μάχη του κόστους. Να επενδύσουμε σε προϊόντα σε προϊόντα μεγαλύτερου κόστους αλλά με καλύτερη διαχείριση να δώσουμε μεγαλύτερη υπεραξία.»


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ο Χρήστος Σβάρνας πρώτη μεταγραφή του Πανναξιακού ΑΟΚ

Ο 31χρονος power forward, με εμπειρία σε Προμηθέα, Ραφήνα και Πεύκη, ενισχύει τη ρακέτα της ομάδας της Νάξου για τη νέα σεζόν.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, τι ανέφερε για τους νησιώτες

Από μηδενικό φόρο στους νέους έως 25 ετών και καταργήσεις ΕΝΦΙΑ στα χωριά, μέχρι μείωση ΦΠΑ 30% στα ακριτικά νησιά – Αναλυτικά οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού

Μ. Κουτουλάκης: «Ιστορική μείωση ΦΠΑ 30% στα νησιά έως 20.000 κατοίκους»

Ο Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής σχολιάζει τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και μιλά για «μια νέα αρχή» στην ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική.

Διάκριση για τη Μαρία Δ. Πρασίνου από τη Δονούσα στο Συνέδριο ORCA 2025

Η νέα ερευνήτρια απέσπασε το Βραβείο Νεανίδων Επιστήμονα ORCA Nathan Cochrane στο Leeds.

«Ευγνωμοσύνη»: Έκθεση γλυπτικής & ζωγραφικής στο Κάστρο της Νάξου

Ο Νίκος Κανάκης και η Χρύσα Δημητροκάλλη παρουσιάζουν έργα με άξονα τον άνθρωπο, τη φύση και τις αξίες της ζωής.

Κατερίνα Μουστάκη: «Δεν αξίζουν αυτά τα παιδιά να κάνουν μάθημα σε σάπια κοντέινερ»

Σκληρή τοποθέτηση της Κατερίνας Μουστάκη για τις συνθήκες στο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Νάξου και αιχμές κατά του Αντιδημάρχου Παιδείας Φώτη Μαυρομμάτη.

ΑΠΑΣ Νάξου: Όλα τα παιδιά στο κλειστό – Νέο ξεκίνημα για τις Ακαδημίες

Η ομάδα μπάσκετ της Νάξου γράφει ιστορία, προσφέροντας στις Ακαδημίες της αποκλειστική πρόσβαση στο κλειστό γήπεδο «Δ. Περιστεράκης».

Μύκονος: Εξαρθρώθηκε σπείρα που «χτυπούσε» τουριστικά καταλύματα, “κέρδη” άνω των 200.000 ευρώ (!!!)

Τρεις αλλοδαποί συνελήφθησαν για κλοπές άνω των 200.000 ευρώ – Κατασχέθηκαν και αποδόθηκαν στους ιδιοκτήτες πολλά από τα κλοπιμαία.

Σαντορίνη: Διακοπή στο δίκτυο ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών

Η διακοπή ρεύματος θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 7, τη Δευτέρα 8 Και την Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου σε αρκετές περιοχές του νησιού

Τράπεζα Αίματος Σαντορίνης: «Έρχεται η εβδομάδα του Φθινοπώρου που το νησί πάλλεται στον ρυθμό της αγάπης»

Από τις 4 έως τις 12 Οκτωβρίου το νησί της Σαντορίνης ζει ξανά τη μεγάλη γιορτή της προσφοράς και της αλληλεγγύης.

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος το πρωί της Τρίτης 2 Σεπτεμβρίου, δείτε τις περιοχές

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών σε κεντρικές περιοχές της Χώρας Νάξου.

Blue Star Naxos: Φήμες για πώληση σε καναδική εταιρεία – Τι απαντά η Attica Group

Συζητήσεις στην ακτοπλοϊκή πιάτσα για τίμημα 36 εκατ. ευρώ – Η ιστορία του πλοίου που έγινε «σύμβολο» για τις Κυκλάδες

Νομική εκπροσώπηση για την «Αξιώτισσα» – Κ. Παπαδάκης: «Δεν θα περάσει ο εκφοβισμός και η συκοφαντία»

Ο γνωστός δικηγόρος αναλαμβάνει την υπόθεση της ταβέρνας στη Νάξο που βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνούς εκστρατείας συκοφαντιών και απειλών.

ΑΜΠΕΛΙΦΕΣΤ 2025: Η Νάξος γιορτάζει με κρασί, μουσική και χορό στον αμπελώνα Τρανάμπελο

Δύο βραδιές (5 & 6 Σεπτεμβρίου) γεμάτες ρυθμούς, γεύσεις και φεγγαρόλουστες εμπειρίες στο πιο μεθυστικό φεστιβάλ του Αιγαίου.

Νάξος: Έντονες αντιδράσεις για την ακύρωση μίσθωσης ακινήτου και το μέλλον σχολικών μονάδων (video)

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με αιχμές για «σπατάλη» 120.000 ευρώ, προτάσεις για τρεις νέες σχολικές μονάδες και διαφωνίες για το Δικαστικό Μέγαρο.

Νάξος: «Μαμά με καρότσι σε πόλη αφιλόξενη», η κραυγή αγωνίας μιας νέας μητέρας

Το σχόλιο του Στράτου Φουτάκογλου και η ανοιχτή επιστολή μαθήτριας του που φωτίζει την αδιαφορία για πεζούς, μητέρες και ΑμεΑ

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Νάξος: Διαδικτυακή επίθεση από Ισραηλινούς στη «Ταβέρνα Αξιώτισσα»

Μετά το επεισόδιο της 25ης Αυγούστου, το εστιατόριο δέχεται συντονισμένη επίθεση με fake reviews από το εξωτερικό, ενώ ο ιδιοκτήτης καταγγέλλει έλλειψη προστασίας από την Google.

Kεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο για το περιστατικό στη Νάξο «Σκηνές πογκρόμ του 19ου αιώνα»

Σκληρή ανακοίνωση του ΚΙΣ για τον αντισημιτισμό στην Ελλάδα – Κάνει λόγο για υπονόμευση της δημοκρατίας και καλεί σε μηδενική ανοχή στη ρητορική μίσους.