Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΣτο Νο 2 με το macaron "Ελλάδα" ο Ναξιώτης Σταμάτης Ξενάκης

Στο Νο 2 με το macaron “Ελλάδα” ο Ναξιώτης Σταμάτης Ξενάκης

|

Ο Ναξιώτης Σταμάτης Ξενάκης με το macaron Ελλάδα (ελαιόλαδο, βασιλικός και περγαμόντο) βρέθηκε στη 2η θέση του διαγωνισμού για το καλύτερο macaron που διοργάνωσε η Γαλλική Πρεσβεία – Η Κερκυραία Αγγελική Αγάθου στη κορυφή – Τι αναφέρει στην ανάρτησή του ο Σταμάτης Ξενάκης

Σε γαλλικούς ρυθμούς γαστρονομίας ζούμε αυτές τις εβδομάδες και η Νάξος χαμογελάει… Ο λόγος; Μα πολύ απλά είχε άξιο εκπρόσωπο στη μάχη για την κατάκτηση της κορυφής στον διαγωνισμό για το «καλύτερο macaron». Διαγωνισμός που έρχεται μέσω του εγχειρήματος «Goût de France – Good France 2018» (4η χρονιά) με πρωτοβουλία του Γάλλου Πρέσβη στην Ελλάδα Christophe Chantepy ο οποίος και κήρυξε την έναρξη του πρώτου ελληνογαλλικού macaron. Και έχει ως σκοπό να εορταστεί η γαστρονομία σε όλον τον κόσμο. Αποτέλεσμα; Η Πρεσβεία της Γαλλίας στην Αθήνα και το Γενικό Γαλλικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη τιμούν έναν από τους πλέον γνωστούς και αγαπημένους κλάδους της γαλλικής γαστρονομίας: την ζαχαροπλαστική της και ιδιαίτερα την σπεσιαλιτέ του macaron. Και η Νάξος με τον ζαχαροπλάστη Σταμάτη Ξενάκη όχι απλά έφτασε στον μεγάλο τελικό της 19ης Μαρτίου αλλά άγγιξε και τη.. πρώτη θέση. Με ένα macaron που είχε Ελλάδα ως βάση κατέλαβε τη 2η θέση πίσω από την Κερκυραία Αγγελική Αγάθου αλλά όπως αναφέρει και στην ανάρτησή του «Μια υπέροχη εμπειρία έφτασε στο τέλος της! Η συμμετοχή μας με το μακαρόν Ελλάδα σε μια μπουκιά, ελαιόλαδο, βασιλικός και περγαμόντο μας χάρισε τη 2η θέση! Νιώθω ευτυχής!!! Είναι πράγματι τιμητικό να επιβραβεύεται η προσπάθεια σου να αναδείξεις το γαστρονομικό πλούτο της χώρας σου. Θέλω να ευχαριστήσω τον πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα για τη φιλοξενία του, τον σεφ της πρεσβείας για αυτήν την διοργάνωση.  Επίσης θέλω να ευχαριστήσω όλους αυτούς τους ανθρώπους που μου έδωσαν τη γνώση, την ευκαιρία, την αγάπη για την ζαχαροπλαστική και τον σεβασμό για το καταναλωτικό κοινό! Επόμενος προορισμός τα όνειρα μας!!!»

Οι τέσσερις φιναλίστ 

Τα όνειρά μας λοιπόν ο επόμενος προορισμός… Η ιστορία πάντως θα γράψει ότι η μάχη ήταν σκληρή ανάμεσα στις τρεις γυναίκες και τον μοναδικό άντρα της παρέας… Αναμέτρηση που έγινε στη Γαλλική Πρεσβεία σε έναν αγώνα δρόμο που ξεκίνησε με 50 φιναλίστα και μετά από δύο προκριματικού έφτασε στο φινάλε..  Και ο σεφ της Γαλλικής Πρεσβείας κ. Jean Marie Hoffmann, αν μη τι άλλο θα πρέπει να ήταν απόλυτα ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα. Να δούμε όμως τι δημιούργησαν οι τέσσερις φιναλίστ και τι δήλωσε ο Σταμάτης Ξενάκης στην ιστοσελίδα Greek Food Panorama που έκανε και τη παρουσίαση των φιναλίστ…

Η νικήτρια Αγγελική Αγάθου προκρίθηκε στον τελικό με ένα macaron με γεύση κουμ-κουατ και μαύρη σοκολάτα και στον τελικό με βάση τις οικογενειακές της καταβολές, και τις μυρωδιές από το φαγητό της αγαπημένης γιαγιάς παρουσίασε ένα macaron συκομαϊδα (εκ του σύκο και μάγι που στα κερκυραϊκά σημαίνει πίτα). Χρησιμοποίησε τα φημισμένα και ιδιαιτέρως σαρκώδη αποξηραμένα σύκα από την Ερεσσό της Λέσβου, μυτιληναίικο ούζο, καρύδια, ξινομυζήθρα Κρήτης και μπαχαρικά. Αυτό ήταν το γλυκό, η πίτα που έφτιαχναν οι γιαγιάδες Αύγουστο –Σεπτέμβριο και κράταγε μέχρι το χειμώνα.

Η Ευθυμία Νανέρη από τη Θεσσαλονίκη προκρίθηκε με το πιο παράξενο macaron (με πατζάρι, κρέμα ανεβατού, καπνιστό ελαιόλαδο βοτάνων και ψητά λαχανικά) και στον τελικό δημιούργησε ένα macaron με κρέμα μανουριού και φρέσκο ψιλοκομμένο μάραθο, ολόκληρη ελληνική γαρίδα και ελαιόλαδο με άρωμα ελληνικού καφέ. Έναν συνδυασμό ελληνικού καφέ, θαλασσινών και τυριών…
Η Χρυσή Σεβαστιάδου από την Πάτρα (η μόνη μη επαγγελματίας ζαχαροπλάστης) έφτασε στον τελικό με ένα χειμωνιάτικο macaron με γκανάς σοκολάτας και καραμελωμένα φουντούκια –χαρακτηριστικό χειμωνιάτικο ξηρό καρπό-, στο χρώμα της ελιάς και με μια χρυσή πινελιά του στεφανιού των ολυμπιακών αγώνων και στον τελικό; ένα macaron με γκανάς λευκής σοκολάτας και ρυζόγαλο, βανίλια  κανέλα. Ουσιαστικά το ρυζόγαλο της γιαγιάς της όπως λέει, μεταμορφωμένο σε ένα γαλλικό περίβλημα. Μάλιστα για να τιμήσει την Πάτρα δεν είχε λευκό χρώμα αλλά μωβ με μια βρώσιμη ασημένια πινελιά πάνω του, θυμίζοντας το χρώμα του πανέμορφου ειδυλλιακού ηλιοβασιλέματος της Πάτρας, λίγη ώρα πριν πέσει το σκοτάδι…

Και ο Σταμάτης Ξενάκης; Όπως αναφέρει η ενασχόλησή του με τα macaron ξεκινά 10 χρόνια πίσω, το 2008, με την επίσκεψή του στην πόλη του φωτός και τους μεγάλους οίκους ζαχαροπλαστικής. Ο έρωτας με τα μικρά πολύχρωμα κομψοτεχνήματα ήταν ακαριαίος… Για δύο χρόνια μετά την πρώτη του γνωριμία στο Παρίσι, στο εργαστήρι του στη Νάξο, για πέντε ώρες την ημέρα, έκανε τη δική του πρακτική άσκηση, τη δική του μελέτη στις συνταγές που είχε φέρει με τις αποσκευές του από τη Γαλλία. Και όπως τονίζει γελώντας «Οι Γάλλοι λένε ότι το macaron είναι το γλυκό που κάνει τα μαλλιά σου να ασπρίσουν. Ξέχασαν να πουν ότι είναι εκείνο που σε κάνει να θέλεις να τα σπάσεις όλα στη 1:00 τα μεσάνυχτα μπροστά στην πόρτα του φούρνου εκλιπαρώντας τα macaron να σου πουν τι κάνεις λάθος και σπάνε στο ψήσιμο, φουσκώνουν από τη μια μεριά μόνο, γεμίζουν φουσκάλες, ή χάνουν το σχήμα τους..» Στον τελικό έφτασε με το Αιγαίο, ( γλυκάνισος με ανθό αλατιού ) και στον τελικό όπως τονίζει δημιουργεί ένα macaron με τίτλο «Η Ελλάδα σε μια μπουκιά» φτιαγμένο από αγουρέλαιο βιολογικό με 0% οξύτητα από κορωνέικη ποικιλία, βασιλικό και ξύσμα από περγαμόντο. Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που κάθε Έλληνας είναι σε θέση να γνωρίζει και να αντιληφθεί γευστικά».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

The Guardian: Δονούσα, η φετινή επιλογή για τις καλοκαιρινές διακοπές

Το ελληνικό νησί που προτείνει ο Guardian για τις καλοκαιρινές διακοπές είναι ένας από τους ανέγγιχτους φυσικούς παραδείσους της άγονης γραμμής του Αιγαίου.

Γαλάζιες Σημαίες: Χρήματα στο παραπέντε, τι θα γίνει με τους ναυαγοσώστες

Κονδύλια για ναυαγοσώστες στο παρά 5, ενώ αυξάνονται οι πνιγμοί – Κίνδυνος να χαθούν «γαλάζιες σημαίες»

Τουρκία – Κωνσταντινούπολη: Από σήμερα (06/05) η “Μονή της Χώρας” λειτουργεί ως τζαμί (!!!)

Ως τζαμί θα λειτουργεί από σήμερα η Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη - Παρέμβαση Ερντογάν

Αντώνης Τουρκογιώργης: Εφυγε από τη ζωή ανήμερα του Πάσχα

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ιστορικού ροκ συγκροτήματος «Socrates Drank the Conium», στο οποίο ήταν μπασίστας και τραγουδιστής

Πανελλήνιες 2024: Αποζημίωση για τους μαθητές που θα δώσουν εξετάσεις εκτός έδρας (!!!)

Πανελλήνιες 2024: Για μία ακόμη χρονιά, αποζημίωση για όσους μαθητές δώσουν εξετάσεις μακριά από τα σπίτια τους

ΕεεεΚ Νάξου: Μία κίνηση αγάπης (μέσω ΛΕ.ΜΟ.Ν.) από την Ολγα Κομνηνού (photos)

Γ. Πρωτοπαπαδάκης για την δωρεά στο ΕΕΕΕΚ Νάξου: “Θερμά, ευχαριστούμε την κα Κομνηνού” (video)

Νάξος – Τραγαία: Πιστοί στο ραντεβού για τους αγαπημένους “Νίκους” που έφυγαν νωρίς (video)

Μεγάλο Σάββατο και για μία ακόμη χρονιά η Νάξος και δη οι άνθρωποι της Τραγαίας τίμησαν τους Νίκο Βλησίδη και Νίκο Βλακό που έφυγαν νωρίς (video)

Κυριακή Πάσχα: Στις 8.30 το βράδυ το “Blue Star Naxos” θα αφήσει τον Πειραιά για Σύρο – Παροναξία – Μικρές Κυκλάδες – Αμοργό

Ημέρες γιορτής και το Blue Star Naxos θα κινηθεί με τροποποιημένο δρομολόγιο στο δρομολόγιο της άγονης

Ευρωπαϊκή Ενωση: Μάχη για το ντονέρ μετά τη πρόκληση των Τούρκων

Οργή από τους Ευρωπαίους εστιάτορες για τις προτάσεις των Τούρκων να υποχρεωθούν όλες οι φέτες ντονέρ να κόβονται «οριζόντια... με πάχος 3 έως 5 χιλιοστά»

Μήλος: Νέο 5αστερο ξενοδοχείο … έρχεται

“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στη Μήλο

Blue Star Ferries: Εκτακτη προσέγγιση σήμερα και αύριο στη Νάξο του “Blue Star 2”

Ενα ακόμη έκτακτο δρομολόγιο απόψε από τον Πειραιά για Πάρο - Νάξο και Σαντορίνη

Stoiximan AegeanBall Festival 2024: Ανοιξαν οι έγγραφές

Κορυφαία διοργάνωση 3Χ3 με 13 βραβεία σε πολλαπλές κατηγορίες - Το χρονοδιάγραμμα

ΕεεεΚ Νάξου: Μία κίνηση αγάπης (μέσω ΛΕ.ΜΟ.Ν.) από την Ολγα Κομνηνού (photos)

Γ. Πρωτοπαπαδάκης για την δωρεά στο ΕΕΕΕΚ Νάξου: “Θερμά, ευχαριστούμε την κα Κομνηνού” (video)

SKY Express: Μεταφέρει το Αγιο Φως σε Σαντορίνη – Μύκονο

Πως θα μεταφερθεί το Αγιο Φως το Μεγάλο Σάββατο στις Κυκλάδες

ΕΡΤ1: «Φτάσαμε» με τον Ζερόμ Καλούτα – Ταξιδεύοντας στην Αμοργό, προβολή το Αγιο Πάσχα

ΕΤ1 «Φτάσαμε» με τον Ζερόμ Καλούτα – Ταξιδεύοντας στην Αμοργό της άγριας ομορφιάς και του απέραντου γαλάζιου - Προβολή: Κυριακή του Πάσχα

Πιτταράς – Τυροκομείο: Προσφορά γαλακτοκομικών προϊόντων σε δομές της Νάξου

Μία ακόμη κίνηση αγάπης από την επιχείρηση "Τυροκομείο Πιτταράς" προς την τοπική κοινωνία και τις δομές της

Πανναξιακός ΑΟ: Πρώτη θέση στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Στίβου στη Μήλο (επιδόσεις)

Συγχαρητήρια στην ομάδα στίβου για την 1η θέση στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Στίβου

Naxos Island Tours: Μονοήμερη εκδρομή στο Κουφονήσι για την εορτή του Αγίου Γεωργίου

Μονοήμερη εκδρομή στο Κουφονήσι την Δευτέρα 6 Μαϊου για την εορτή του Αγίου Γεωργίου

Εκτακτο – Κυριακή Πάσχα: Αλλαγή ώρας αναχώρησης του Blue Star Naxos από τον Πειραιά

Το Blue Star Naxos αναμένεται να αναχωρήσει από τον Πειραιά την Κυριακή του Πάσχα στις 20:30 το βράδυ για Σύρο - Παροναξία - Μικρές Κυκλάδες