Δευτέρα, 8 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΠαιδείαΠανελλαδικές: Στις 20 Μαρτίου η ανακοίνωση αριθμών εισακτέων

Πανελλαδικές: Στις 20 Μαρτίου η ανακοίνωση αριθμών εισακτέων

|

Μέχρι τις 20 Μαρτίου αναμένεται η ανακοίνωση του φετινού αριθμού εισακτέων στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας για εισαγωγή με τις πανελλήνιες εξετάσεις 2018, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Παιδείας

Μέχρι τις 20 Μαρτίου αναμένεται η ανακοίνωση του φετινού αριθμού εισακτέων στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Παιδείας, ενώ …ευνοημένο θα βγεί το νέο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Έτσι, περισσότερους εισακτέους από το άθροισμα των περυσινών εισακτέων των δύο ΤΕΙ (Αθήνας και Πειραιά) που συνενώθηκαν για τη δημιουργία του, θα έχει φέτος το νέο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Η είδηση ανακοινώθηκε χθες απο τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου κατά την «πανηγυρική» συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής του νέου Ιδρύματος στο κτήριο του Αμαρουσίου.

«Παρά το γεγονός ότι τα τμήματα μειώνονται από 42 σε 26, τα περισσότερα μέλη ΔΕΠ, αλλά και η μείωση των εργαστηριακών μαθημάτων, θα μας επιτρέψουν να αυξήσουμε τους φοιτητές που θα σπουδάσουν σε αυτό», είπε σχετικά ο κ. Γαβρόγλου.

 Ενδιαφέρον δε έχει το γεγονός ότι στο νέο ίδρυμα τίθεται επικεφαλής ο πρώην πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Κώστας Μουτζούρης ο οποίος και έκανε χθες τη πρώτην του «επίσημη» εμφάνιση, ενώ την ίδια στιγμή η Σύγκλητος του Ιδρύματος ανακοίνωνε με ένα ακόμη ψήφισμα την έντονη αντίθεσή της για τις προωθούμενες αλλαγές που σχετίζονται με τις σπουδές μηχανικών. «Το υπουργείο Παιδείας αγνόησε τις προτάσεις του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, των άλλων Πολυτεχνικών Σχολών και του Πολυτεχνείου Κρήτης, και προχώρησε στην ψήφιση ρυθμίσεων με τις οποίες δημιουργούνται σε σειρά ειδικοτήτων μηχανικών τετραετή προγράμματα σπουδών με ονομασίες που ταυτίζονται με εκείνα πενταετούς διάρκειας. Προωθείται με τον τρόπο αυτό στην πράξη η πολυδιάσπαση των σπουδών των μηχανικών» αναφέρει στο ψήφισμα της η Σύγκλητος του Ιδρύματος.

Και επαναλαμβάνει την θέση της, ότι σε κάθε συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο ειδικότητας μηχανικού πρέπει να αντιστοιχεί ένας ενιαίος και αδιάσπαστος πενταετής τίτλος σπουδών, και όχι περισσότεροι που οδηγούν σε κατατμήσεις του γνωστικού αντικειμένου. Η Σύγκλητος του ΕΜΠ εκφράζει την αγωνία της για τους νέους μηχανικούς, απόφοιτους του ΕΜΠ και των άλλων Πολυτεχνικών Σχολών της χώρας, που ξεκινούν σήμερα την επαγγελματική τους ζωή σε εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες.

Νέο νομοσχέδιο για τη συγχώνευση πανεπιστημίου Ιωαννίνων καιΤΕΙ Ηπείρου

Απο την πλευρά του υπουργείου Παιδείας ωστόσο, ο σχεδιασμός για τις «συνέργειες» μεταξύ πανεπιστημίων και ΤΕΙ συνεχίζεται και χθες έγινε γνωστό ότι θα δοθεί στη δημοσιότητα εντός 10 ημερών και το νομοσχέδιο με τη συγχώνευση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με το ΤΕΙ Ηπείρου. Στα νέα μηχανογραφικά, τα τμήματα Λογοθεραπείας και Νοσηλευτικής αναμένεται να ενταχθούν πλέον στο τμήμα Ιατρικής του πανεπιστημίου.

Παράλληλα τις επόμενες ημέρες αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στην λειτουργία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, την αυτοαξιολόγηση των σχολικών μονάδων και την αξιολόγηση των στελεχών εκπαίδευσης.

«Πρόκειται για ιστορική ημέρα», είπε χθες ο κ. Γαβρόγλου και επανέλαβε ότι οι συνθήκες πλέον ωρίμασαν και ότι το κλίμα για συνέργειες μεταξύ πανεπιστημίων και ΤΕΙ σε όλη την Ελλάδα. Παράλληλα το 2019 αναμένεται να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους οι πρώτες διετείς δομές του νέου πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

«Οι Υφάντρες και οι Αναμνήσεις τους»: Το εργοστάσιο Ζησιμάτου ξαναζωντάνεψε στην Ερμούπολη

Μια βιωματική δράση του Cycladic Identity του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και του Hermoupolis Heritage, που ζωντάνεψε τη μνήμη της κλωστοϋφαντουργίας στη Σύρο

Γ. Πολυχρονάκος: «Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα νησιά σαν ενοχλητικές κουκίδες στον χάρτη»

Σφοδρή κριτική του Τομεάρχη Νησιωτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ στις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

Bono, The Edge και Gavin Friday στην Αντίπαρο – Ιρλανδικό «άρωμα» ροκ στο Αιγαίο

Τρεις εμβληματικές μορφές της παγκόσμιας ροκ σκηνής απολαμβάνουν στιγμές χαλάρωσης στις Κυκλάδες

Μανιομανώλης: Ο παλικαράς ζωοκλέφτης από το Φιλώτι που έγραψε ιστορία στα Βουρλά

Απόγονος Κρητικών επαναστατών, μεγαλοβοσκός στη Νάξο και θρύλος για τα κατορθώματά του

Η ΕΑΣ Νάξου αποχαιρετά τον πρόεδρο της Κεραμωτής, Μανώλη Φακίνο

Συγκινητικό μήνυμα του Δημήτρη Καπούνη για την απώλεια ενός αγωνιστή της αυτοδιοίκησης και του αγροτικού κόσμου

Γ. Βρούτσης: «Ιστορική απόφαση η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για χωριά έως 1.500 κατοίκους – Μεγάλη ανάσα για τις Κυκλάδες»

Η εξαγγελία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για μείωση και πλήρη κατάργηση του ΕΝΦΙΑ σε μικρούς οικισμούς αποτελεί «δικαίωση της πολιτικής μας», τονίζει ο Υπουργός Αθλητισμού και Βουλευτής Κυκλάδων

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

Αλλαγή στο Δημοτικό Συμβούλιο Πάρου – Η Ευθαλία Σπανού αντικαθιστά τον Νικόλαο Μοστράτο

Η παραίτηση του Νικολάου Μοστράτου και η ορκωμοσία της πρώτης επιλαχούσας του συνδυασμού «Πάρος, με Ευθύνη και Ενότητα»

Νάξος – Θεαματική μανούβρα του Hellenic Highspeed στο λιμάνι (video)

Το ταχύπλοο προσεγγίζει από Πάρο και Πειραιά και δένει σε μόλις 3 λεπτά με εντυπωσιακή ακρίβεια

Προκριματικά Μουντιάλ 2026: Τουρκία – Ισπανία, το ντέρμπι κορυφής και ποντάρουμε στα .. γκολ

Δύσκολη αποστολή για τη «Φούρια Ρόχα» στην Κωνσταντινούπολη – Στοίχημα με αξία το 2 & G/G

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος το πρωί της Τρίτης 2 Σεπτεμβρίου, δείτε τις περιοχές

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών σε κεντρικές περιοχές της Χώρας Νάξου.

Blue Star Naxos: Φήμες για πώληση σε καναδική εταιρεία – Τι απαντά η Attica Group

Συζητήσεις στην ακτοπλοϊκή πιάτσα για τίμημα 36 εκατ. ευρώ – Η ιστορία του πλοίου που έγινε «σύμβολο» για τις Κυκλάδες

Νομική εκπροσώπηση για την «Αξιώτισσα» – Κ. Παπαδάκης: «Δεν θα περάσει ο εκφοβισμός και η συκοφαντία»

Ο γνωστός δικηγόρος αναλαμβάνει την υπόθεση της ταβέρνας στη Νάξο που βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνούς εκστρατείας συκοφαντιών και απειλών.

ΑΜΠΕΛΙΦΕΣΤ 2025: Η Νάξος γιορτάζει με κρασί, μουσική και χορό στον αμπελώνα Τρανάμπελο

Δύο βραδιές (5 & 6 Σεπτεμβρίου) γεμάτες ρυθμούς, γεύσεις και φεγγαρόλουστες εμπειρίες στο πιο μεθυστικό φεστιβάλ του Αιγαίου.

Νάξος: Έντονες αντιδράσεις για την ακύρωση μίσθωσης ακινήτου και το μέλλον σχολικών μονάδων (video)

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με αιχμές για «σπατάλη» 120.000 ευρώ, προτάσεις για τρεις νέες σχολικές μονάδες και διαφωνίες για το Δικαστικό Μέγαρο.

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

Νάξος: Διαδικτυακή επίθεση από Ισραηλινούς στη «Ταβέρνα Αξιώτισσα»

Μετά το επεισόδιο της 25ης Αυγούστου, το εστιατόριο δέχεται συντονισμένη επίθεση με fake reviews από το εξωτερικό, ενώ ο ιδιοκτήτης καταγγέλλει έλλειψη προστασίας από την Google.

Kεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο για το περιστατικό στη Νάξο «Σκηνές πογκρόμ του 19ου αιώνα»

Σκληρή ανακοίνωση του ΚΙΣ για τον αντισημιτισμό στην Ελλάδα – Κάνει λόγο για υπονόμευση της δημοκρατίας και καλεί σε μηδενική ανοχή στη ρητορική μίσους.