Παρασκευή, 4 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΑνδρος: Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας η γιορτή της Θεοσκέπαστης

Ανδρος: Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας η γιορτή της Θεοσκέπαστης

|

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος θα τιμήσει την Ανδρο δίνοντας το παρών στην γιορτή της Θεοσκέπαστης, στις 24 Μαρτίου 

Σύμφωνα με  διασταυρωμένες πληροφορίες της ιστοσελίδας Εν Ανδρω (από Αθήνα και Άνδρο) εφέτος την μεγάλη γιορτή της Άνδρου, της Θεοσκεπάστου (24/3), θα τιμήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Ο ανώτατος πολιτειακός παράγων θα έρθει αυθημερόν στην Άνδρο και θα παραστεί στην επίσημη δοξολογία και στην παρέλαση που θα τελεστεί στην Χώρα.

Ανταπκρινόμενος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε σχετική πρόσκληση θα έρθει όμως και θα φύγει αυθημερόν, καθώς την επομένη μέρα είναι η εθνική επέτειος και ειδικά εφέτος η μεγάλη παρέλαση, λόγω του “νευρικού και ασταθούς γείτονα”, προβλέπεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Περισσότερες λεπτομέρειες θα γνωρίζουμε από την Προεδρία της Δημοκρατίας όταν θα ανακοινωθεί επισήμως η επίσκεψη από τον Δήμο Άνδρου.

Θεοσκέπαστη, η Παναγία των Ναυτικών 

Και μέσα από την ίδια ιστοσελίδα, (Εν Ανδρω) μαθαίνουμε και την ιστορία της εκκλησίας…  Εκεί που χάνεται η μνήμη του ανθρώπου αρχίζουν οι θρύλοι και οι παραδόσεις. Μπαίνει ο θρύλος και γεμίζει τα κενά. Με αυτή την φράση ξεκίνησε ο παπά-Μιχάλης την αφήγηση του για την Παναγία τη Θεοσκέπαστη.  Καθισμένοι στον Πλάτανο, το πιο παλιό καφενείο της Χώρας, ξεκινήσαμε μια κουβέντα για την ιστορία του ναού και για το πως κατέληξε να γίνει η Θεοσκέπαστη πολιούχος της Άνδρου και η μεγαλύτερη γιορτή του νησιού:

– Έχουμε δύο εικόνες. Η πρώτη εικόνα, η μικρή, είναι πολύ πριν τον 14ο αιώνα. Η δεύτερη εικόνα, η μεγάλη, είναι του 14ου αιώνα. Η πρώτη ίσως είναι από την εποχή της εικονομαχίας. Με αυτό τον τρόπο ξεκίνησε την αφήγηση τους ο παπάς. Και συνέχισε: Ο θρύλος λέει πως η εικόνα έφτασε στο νησί από την θάλασσα. Κάποιοι την έριξαν για να αποφύγει την καταστροφή της από τους εικονομάχους. Την είδαν από μακριά οι κάτοικοι σαν κάτι που λαμπύριζε πάνω στο νερό. Την μάζεψαν και την πήγαν σε ένα ναό της εποχής, τον Άγιο Αθανάσιο, που δεν σώζεται πια. Λέγεται πως η εικόνα ξαναβρέθηκε μετά από λίγες μέρες στο Παραπόρτι. Τι σημασία όμως έχει πως ήρθε η εικόνα. Σημασία έχει πως σε αυτό εδώ το μέρος που βγήκε η εικόνα έχτισαν έναν μικρό ναΐσκο. Ήταν έξω από τα τείχη της τότε πόλεως. Ο ναΐσκος χτίστηκε πάνω σε έναν βράχο που ορθώνεται πάνω από την θάλασσα 7 μέτρα. Η ανακαίνιση της εκκλησίας που έγινε πρόσφατα έδειξε πως πρέπει να έγινε τον 11ο αιώνα.

– Η χρονολόγηση ταιριάζει, συμπλήρωσα, με τα στοιχεία για την ανάκαμψη της Άνδρου και την επέκταση των ναών και των μοναστηριών της εποχής.

Του άρεσε η παρατήρηση και ο παπά-Μιχάλης συνέχισε με ζήλο.

– Η πρώτη γραπτή ένδειξη που έχουμε είναι αυτή της δεύτερης ανακαίνισης που είναι του 1555. Τα στοιχεία στήριξης του κεντρικού κλίτους της βασιλικής άνευ τρούλου που κατασκευάστηκε τα έφεραν από καθολικό της Παλαιόπολης όπου υπήρχε μια πολύ παλαιότερη εκκλησία (ίσως του 6ου αιώνα) που είχε καταστραφεί. Η εκκλησία σκεπάστηκε τότε από πλάκες.

– Και αυτή η ημερομηνία ταιριάζει, σημείωσα, γιατί τότε έφευγαν οι Βενετοί από το νησί και άρχισαν να ανακατασκευάζονται οι ορθόδοξες εκκλησίες και τα μοναστήρια. Αλήθεια, τον ρώτησα, πότε έγινε η κεραμοσκεπή;

– Στα τέλη του 18ου αιώνα, απάντησε. Τα ξύλα ήρθαν με πλοίο. Όμως ο καπετάνιος άλλαξε την τιμή του εμπορεύματος και οι κάτοικοι είχαν δυσκολία να πληρώσουν. Τότε αυτός αποφάσισε να πουλήσει τα ξύλα στην Τήνο. Βγαίνοντας όμως στα ανοιχτά βρήκε καιρό και για να σώσει το πλοίο του πέταξε τα ξύλα στην θάλασσα. Το παράδοξο είναι πως τα ξύλα βγήκαν στον κάβο-Σταρά, απέναντι από την Χώρα. Οι κάτοικοι τα μάζεψαν και έφτιαξαν την κεραμοσκεπή. Από τότε η Παναγία η Οδηγήτρια ονομάστηκε Παναγία Θεοσκέπαστη.

Η εκκλησία κάπου στον 19ο αιώνα άρχισε να γιορτάζεται μαζί με τον Ακάθιστο Ύμνο. Στις αρχές του 20ου αιώνα προστέθηκε ο πρόναος και τα καμπαναριά και πήρε την σημερινή μορφή της. Μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα ήταν ιδιωτική και ανήκε σε έναν κλάδο της οικογένειας Καΐρη.  

– Πάντως και η ημερομηνία αυτής της ανακαίνισης, τέλη 18ου αιώνα, παρατήρησα, ταιριάζει με την αρχή της ναυτιλίας στην Άνδρο. Και βεβαίως η αστική όψη που απέκτησε στις αρχές του 20ου αιώνα έχει να κάνει με την αστικοποίηση που επέφερε η ναυτιλιακή επέκταση της Άνδρου μεταξύ 1880 και 1920.

Ο παπά-Μιχάλης εδώ πήρε νέα φόρα.

–  Η εκκλησία έγινε πολιούχος της Χώρας κατά τον μεσοπόλεμο. Και μετά τον πόλεμο έγινε πολιούχος της Άνδρου κάτι που επικυρώθηκε με διάταγμα το 1978.

–  Αυτά είναι τα διατάγματα και η επίσημη γιορτή, παρενέβην πάλι. Πως έγινε και έγινε κομμάτι της ψυχής του νησιού; Πως αναδείχθηκε σε μεγάλη γιορτή και πως απέκτησε μια διάσταση πολύ μεγαλύτερη από την ίδια την εκκλησία;  

–  Ήταν πάντα μια εκκλησία στην άκρη της πόλης πάνω από την θάλασσα. Ήταν ανοικτή σε πλούσιους και φτωχούς. Άλλωστε είναι δίπλα στην φτωχογειτονιά της Χώρας. Η αγάπη του κόσμου μετέτρεψε μια απλή γιορτή σε μεγάλο πανηγύρι. Όμως το σημαντικότερο είναι πως αναδείχθηκε στην Παναγία των ναυτικών. Στην Παναγία των θαλασσινών.

–  Είναι κάπως περίεργο αυτό, διέκοψα, γιατί έχουμε από την άλλη μεριά της Χώρας το περίφημο εκκλησάκι της Αγίας Θαλασσινής…

–  Έχει δίκιο, απάντησε, αλλά ίσως γιατί ήταν ενοριακή εκκλησία και από εδώ πέρναγαν πριν φύγουν οι ναυτικοί εκείνα τα δύσκολα χρόνια ανάβοντας ένα κερί και παίρνοντας ένα αντίγραφο της εικόνα για να τους σκεπάζει στο ταξίδι. Ξέρεις η Παναγία για τους έλληνες και τους ανδριώτες είναι μεσίτρια μπροστά στο Θεό. Είναι μάνα κι αυτή.

–  Τον άκουγα και σκεφτόμουν πως η εκκλησία είναι σαν ένα καράβι πάνω στη στεριά. Ακούς τα κύματα μαζί με την λειτουργία στην αυλή της. Ταξιδεύεις στον χρόνο ακούγοντας τον Ακάθιστο Ύμνο και των ήχο των κυμάτων. Εκεί ένα βράδυ Μεγάλης Παρασκευής, πριν χρόνια, ακουμπώντας μόνος στο παραπέτο της αυλής και ακούγοντας την θάλασσα και τα εγκώμια, ταξίδεψα πίσω στους μικρούς επιταφίους της δικής μου ζωής…

Σαν να διάβασε τη σκέψη μου ο παπά-Μιχάλης προσέθεσε:

– Η Θεοσκέπαστη είναι μια πύλη στον χρόνο όπου συναντώνται το παρελθόν με το παρόν δίνοντας ελπίδα για το μέλλον… Κάθε τόπος έχει τους δικούς του ιερούς χώρους η Θεοσκέπαστη είναι ένας από τους κορυφαίους της Άνδρου…


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κυκλάδες – Γ. Βρούτσης: Διήμερη επίσκεψη στην Ανδρο

Διήμερη (04-05 Απριλίου) επίσκεψη του Αναπληρωτή Υπουργού Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση στην Άνδρο - Ποιους θα συναντήσει;

Νάξος – 1ο Γυμνάσιο: Αντιπροσωπεία μαθητών ταξίδεψε στην Ισπανία με το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Εrasmus+

Δώδεκα μαθητές-τριες και τρείς εκπαιδευτικοί από το 1ο Γυμνάσιο Νάξου ταξίδεψαν στην Ισπανία με το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Εrasmus+ - Τι είδαν και οι συνεργασίες που γεννήθηκαν

Πανναξιακός ΑΟ: Ο Γεντέκος καλύτερος σφυροβόλος στο κόσμο (Κ-18)

Πανναξιακός ΑΟ: Ο Σωτήρης Γεντέκος πέτυχε την καλύτερη επίδοση στον κόσμο φέτος στην κατηγορία του Κ-18 στη σφυροβολία

Νάξος – ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Δυναμική παρουσία στο ΔΣ της ΕΛΜΟΤΟ με τον Γιώργο Πρωτοπαπαδάκη

Αντιπρόεδρος Β της Ελληνικής Μοτοσυκλετιστικής Ομοσπονδίας (ΕΛΜΟΤΟ) ο νυν πρόεδρος της ΛΕ.ΜΟ.Ν. Γιώργος Πρωτοπαπαδάκης

Δυτικές Κυκλάδες: Παραμένει το “Αικατερίνη Π” μέχρι 4 Μαϊου

Παρατείνεται η αντικατάσταση του «Διονύσιος Σολωμός» από το «Αικατερίνη Π.» έως τις 4 Μαΐου 2025

Πάρος – Βελέντζειο Ιδρυμα: Επανέναρξη αεροδιακομιδών μέσω της Sky Hope

Έγινε δεκτό από τον Δήμο το αίτημα της Sky Hope/Βελέντζειο Ίδρυμα για την παραχώρηση χώρου στο παλιό αεροδρόμιο του νησιού

«Κυκλαδίτισσες: Άγνωστες ιστορίες γυναικών των Κυκλάδων»: Διεύρυνση ωραρίου τις Παρασκευές για την εμβληματική έκθεση

Πρόκειται για την πρώτη πανκυκλαδική έκθεση που έχει διοργανωθεί ποτέ, παρουσιάζοντας την ιστορία μέσα από τα μάτια των γυναικών των Κυκλάδων, από την αρχαιότητα μέχρι το 19ο αιώνα.

Κυκλάδες – Εφορεία Αρχαιοτήτων: Ανοιχτή από σήμερα η Αρχαιολογική Συλλογή Κουφονησίου

Παρασκευή 04 Απριλίου και η Αρχαιολογική Συλλογή Κουφονησίου όπου παρουσιάζεται η έκθεση "Ίχνη. Η αρχαιολογία των Κουφονησίων" επαναλειτουργεί - Ποιο είναι το ωράριο

Δικηγόροι: Αποχή από τα καθήκοντά τους τη Δευτέρα 7 Απριλίου, ποιος ο λόγος;

Αποχή για τους δικηγόρους στις 7 Απριλίου – Διαμαρτύρονται για τις «παρεμβάσεις» του Αρείου Πάγου

Blue Star Naxos: Αλλαγή ημέρας δρομολογίου, επιστρέφει Σάββατο κι όχι Κυριακή

Σάββατο αντί για Κυριακή η επιστροφή του Blue Star Naxos από Αμοργό και Μικρές Κυκλάδες προς Πειραιά

Σεισμική Ακολουθία: Η Νάξος μετακινήθηκε κατά 2,8 εκατοστά προς τα βόρεια-βορειοδυτικά

Οι μετακινήσεις των νησιών, οι τέσσερις φάσεις της σεισμικής κρίσης στη Σαντορίνη και τα διδάγματα για τους επιστήμονες

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Βαλέτας

Ο αγαπημένος φούρναρης των παλιών χωραϊτών, ο Μιχάλης Βαλέτας έφυγε από τη ζωή - Τι αναφέρει στην ανάρτησή του ο Στράτος Φουτάκογλου

Πάρος – Νάουσα: Καταστροφικό πέρασμα βροχής, ήχησε και το 112 (video)

Μεγάλες ζημιές από την κακοκαιρία στην Πάρο: Ορμητικοί χείμαρροι οι δρόμοι, μήνυμα του 112 για απαγόρευση κυκλοφορίας των οχημάτων

Πάρος: Η έντονη βροχόπτωση στη περιοχή της Νάουσας παρασύρει αυτοκίνητα (video)

Η έντονη βροχόπτωση παρασύρει αυτοκίνητα στην Νάουσα της Πάρου - Προσοχή (video)

Κυκλάδες – Δόμηση 2024: Πρωταθλήτρια η Πάρος, εντυπωσιακή αύξηση σε Μήλο, Τήνο και Σύρο

Εντυπωσιακή πτώση παρατηρήθηκε στη Μύκονο, όπου εκδόθηκαν μόλις 23 άδειες, πιθανότατα λόγω του κορεσμού της αγοράς ακινήτων και των πολύ υψηλών αξιών της γης.

Νάξος: Επιτήδειοι προσποιούνται τον δήμαρχο, κάνουν παραγγελίες σε επιχειρήσεις εστίασης

Μία ακόμη απάτη στο όνομα του Δημάρχου Νάξου και μικρών Κυκλάδων με επίκεντρο την αγορά paysafe και παραγγελίες σε επιχειρήσεις εστίασης

Προκρατήσεις περιόδου 2025: Ανοδικά κινούνται νησιά, όπως η Ίος (+38%), και η Νάξος (+14%)

Τουρισμός: Αισιόδοξα τα πρώτα μηνύματα – Οι προορισμοί «έκπληξη» που κερδίζουν τους τουρίστες

Μικρές Κυκλάδες – “Express Skopelitis”: Παράταση ακινησίας και ακόμη 48 ώρες υπομονής

Με ανάρτησή του το ταξιδιωτικό πρακτορείο Zas Travel στη Νάξο ενημερώνει ότι η επιστροφή του "Express Skopelitis" θα παραταθεί για μερικές ημέρες ακόμη (video)

Τζώρτζια Αργυροπούλου: “Εφυγε” από τη ζωή η σύντροφος του Μανώλη Γλέζου

Σε ηλικία 79 ετών έφυγε πριν από λίγο από τη ζωή η "Τζώρτζια", το στήριγμα του Μανώλη Γλέζου...

Νάξος: Το “παγωμένο” λιμενικό έργο της χερσαίας ζώνης θα .. ξεπαγώσει; και πότε;

Μυρτιδιώτισσα - Χερσαία Ζώνη: "Θέλει να τα μαζέψει και να φύγει" ο εργολάβος - Αποφασισμένο και ανυποχώρητο το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο που δεν το "αφήνει" το έργο…