Κυριακή, 20 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠΝΑΙ: Γιατί … οι μαμάδες του Αιγαίου ξέρουν καλύτερα!!!

ΠΝΑΙ: Γιατί … οι μαμάδες του Αιγαίου ξέρουν καλύτερα!!!

|

Η δράση “Aegean mamas know best”, στο πλαίσιο του προγράμματος “Taste the Seasons” της Γαστρονομικής  Περιφέρειας  της Ευρώπης για το 2019, πραγματοποιήθηκε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το ΚΕΚ Γεννηματάς και τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Κυκλάδων & Δωδεκανήσου, ενώ πρόκειται να συνεχιστεί και στα υπόλοιπα νησιά του Νοτίου Αιγαίου – Τι ανέφερε ο Περιφερειάρχης κος Χατζημάρκος και τι μαγείρεψε 

Αλεύρι, ζυμάρια, σουσάμι , μέλι  και μυρωδιές παραδοσιακών φαγητών, γέμισε η κατάμεστη από μαμάδες, γιαγιάδες και παιδιά αίθουσα του Ροδινιού, το περασμένο Σάββατo, κατά τη διάρκεια της δράσης  “Aegean mamas know best – Οι μαμάδες του Αιγαίου ξέρουν καλύτερα”, με πρωταγωνίστρια, την Πρέσβη της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης για το 2019, Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.

Στην κατάμεστη αίθουσα του Ροδινιού, τα μικρά παιδιά έπλασαν κουλουράκια, έφτιαξαν τηγανίτες και λαδόπιτες με μέλι και μυζήθρα, ενώ οι μαμάδες και οι γιαγιάδες τους αντάλλαξαν με τους σεφ της Λέσχης Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων, τον στρατηγικό συνεργάτη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου,  συνταγές και «μυστικά»  για αγαπημένες ροδίτικες συνταγές.

Η δράση “Aegean mamas know best”, στο πλαίσιο του προγράμματος “Taste the Seasons” της Γαστρονομικής  Περιφέρειας  της Ευρώπης για το 2019, πραγματοποιήθηκε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το ΚΕΚ Γεννηματάς και τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Κυκλάδων & Δωδεκανήσου, ενώ πρόκειται να συνεχιστεί και στα υπόλοιπα νησιά του Νοτίου Αιγαίου.

Κουλουρία, χοιρινό λουκούμι, φρέσκα ζυμαρικά και μελεκούνια, ήταν λίγες από τις συνταγές που δημιούργησαν οι σεφ της Λέσχης Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων, παρέα με την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, εξηγώντας μάλιστα βήμα- βήμα στις παραβρισκόμενες μαμάδες τον τρόπο παρασκευής τους. Η υψηλή διατροφική αξία των προϊόντων που χρησιμοποιούνται, και ο αγνός τρόπος παραγωγής των παραδοσιακών συνταγών βρέθηκαν ξανά στο προσκήνιο, θυμίζοντας στις γιαγιάδες την αυθεντική, παραδοσιακή τεχνοτροπία, αλλά παράλληλα ενημερώνοντας τις νέες μαμάδες για αυτήν.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των συνταγών, οι σεφ προσέφεραν στον κόσμο ροδίτικες παραδοσιακές νοστιμιές, θυμίζοντας σε όλους το πόσο ιδιαίτερη είναι η κουζίνα των νησιών του Νοτίου Αιγαίου.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, η πρόεδρος των ΚΕΚ Γεννηματάς,  Χαρούλα Γιασιράνη, ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα και Γαστρονομίας, Φιλήμονας Ζαννετίδης, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Φυτωρίου, Μιχάλης Μπαριανάκης και ο πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων κ. Νίκος Χριστοφόρου.

Μάλιστα, ο κος Χατζημάρκος δεν δίστασε να βάλει ποδιά να τηγανίσει λουκουμάδες, ενώ η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου του έδειξε πως να φτιάξει χειροποίητα ζυμαρικά, κάτι που όπως είδαμε του άρεσε ιδιαίτερα… Και μετά το πέρας της εκδήλωσης δήλωσε: «Η σημερινή, μεγάλη συμμετοχή μαμάδων, γιαγιάδων και κυρίως των παιδιών, αποδεικνύει ότι η παραδοσιακή γαστρονομία και η αυθεντική κουζίνα των νησιών μας, είναι υπόθεση όλης της οικογένειας, ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας. Αυτός άλλωστε είναι και ένας από τους βασικούς στόχους που υπηρετούμε, με την ανάδειξη της Περιφέρειάς μας σε Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για το 2019. Πέρα από την εξωστρέφεια, για να καταλάβει η γαστρονομία μας την θέση που της αξίζει διεθνώς, επιδιώκουμε να γίνει καθημερινή συνήθεια και βίωμα της σύγχρονης οικογένειας, εξασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό, τη διατήρηση και τη συνέχισή της. Οι συλλογικές δράσεις όπως η σημερινή, είναι το ζητούμενο και ταυτόχρονα, το μέσο για να το επιτύχουμε. Θέλουμε ολόκληρη την τοπική κοινωνία των νησιών μας μαζί μας. Δράσεις όπως η σημερινή, θα συνεχιστούν και σε άλλα νησιά της Περιφέρειάς  μας».

Σε όλες τις εκδηλώσεις συμμετείχε το Περιφερειακό Φυτώριο Νοτίου Αιγαίου το οποίο ενημέρωσε τα παιδιά για τη δράση Aegean Gardener. Υποστηρικτής της δράσης είναι η εταιρεία Estee Lauder  που προσέφερε δωράκια στις μαμάδες και τις γιαγιάδες που συμμετείχαν

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα από το NaxosPress.gr! 

Η Ανάσταση του Χριστού ας γεμίσει τα σπίτια μας με χαρά και το νησί μας με χαμόγελα και αισιοδοξία.

Ημερομηνία Πάσχα: Μπορούν τελικά να εορτάσουν όλοι οι Χριστιανοί μαζί;

Για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια, Καθολικοί και Ορθόδοξοι θα γιορτάσουν μαζί το Πάσχα — την Ανάσταση του Χριστού — την ίδια Κυριακή.

Times: “Πάρος: Το κυκλαδίτικο νησί που θα σε κάνει να το ερωτευτείς”

Όχι τόσο πολύβουη όσο η Μύκονος ή η Σαντορίνη, αλλά με απαράμιλλη γοητεία – ένας κυκλαδίτικος παράδεισος που συνδυάζει το παραδοσιακό με το κοσμοπολίτικο

Νάξος – Απόλλων: Συνάντηση διοίκησης και αθλητριών στο ΔΑΚ με Γιάννη Βρούτση (video – photos)

Επίσκεψη του Υπουργού Γιάννη Βρούτση στον Πρωταθλητή Αιγαίου Απόλλων Νάξου (pics-video)

Σίφνος: Παραδοσιακό Πάσχα με κατάνυξη και αυθεντικότητα

Η παραδοσιακή φιλοξενία των Σιφνιών και η μοναδική ομορφιά του τοπίου καθιστούν τη Σίφνο ιδανικό προορισμό για όσους αναζητούν κάτι παραπάνω από μια απλή εξόρμηση.

Ελλάδα: Τα έθιμα του Πάσχα σε κάθε γωνιά της χώρας (videos)

Το σταθερό σε όλη την Ελλάδα τελετουργικό, συμπληρώνεται με πολλά ιδιαίτερα έθιμα σε κάθε γωνιά της χώρας

Στην λειτουργία της πρώτης Ανάστασης στην Τήνο ο Πρωθυπουργός

Χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρακολούθησε την ακολουθία και περιφορά του Επιταφίου επίσης στο νησί

Καμπανάκι για τους κινδύνους από τη χρήση βεγγαλικών και φωτοβολίδων. Ας επιλέξουμε το φως και όχι τη φλόγα

Η χρήση φωτοβολίδων και βεγγαλικών αποτελεί πολλαπλή απειλή. Η πρόληψη και η συνειδητή αποφυγή χρήσης τους είναι ευθύνη όλων μας.

Μεξικό: Νέος «μνηστήρας» για τον Γιώργο Γιακουμάκη 

Ο Έλληνας φορ δεν διάγει την καλύτερή του περίοδο στο Μεξικό – Ξανά στο προσκήνιο MLS ομάδες

Νάξος – Γ. Βρούτσης: πρωινός καφές με τους Μανωλά – Σιόβα

Ο Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης βρίσκεται στη Νάξο και απολαμβάνει τον πρωινό του καφέ με τους Κώστα Μανωλά και Δημήτρη Σιόβα

Αμοργός: Με πυροτεχνήματα και λουλούδια, η υποδοχή του “Express Skopelitis” (video)

Αργά το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης (15/04) το Express Skopelitis μετά από σαράντα και πλέον ημέρες έφτασε στα Κατάπολα - δείτε την υποδοχή από τους κατοίκους (video)

Νάξος: Ενα ακόμη ξενοδοχείο 4 αστέρων “έρχεται” στο νησί

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο

Φιλώτι: Εφυγε από τη ζωή ανήμερα της ονομαστικής του εορτής ο Λεωνίδας Ανωμερίτης

Ο ΣΦΕΑ αποχαιρετά τον συναγωνιστή του Λεωνίδα Δ. Ανωμερίτη - Μεγάλη Πέμπτη η κηδεία του στο κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης

Νάξος – Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή (video)

Νάξος - Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου στο Καστράκι στην Παναγία Γρηγορούσα (χρονοδιάγραμμα)

Πρέβελης: Το πλοίο που αγαπήθηκε και μισήθηκε όσο κανένα άλλο

Το "Πρέβελις" βρίσκεται στην Ελευσίνα, έτοιμο για το τελευταίο του ταξίδι προς τη Τουρκία και μία αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ανάφη μοιράζεται τις σκέψεις της για το πλοίο

Κυκλάδες – Πάσχα: “Κόντρες” μεταξύ SeaJets και Attica Group για τα έκτακτα δρομολόγια

«Η ενέργεια της Attica δεν αποτελεί απλώς μία επιθετική επιχειρηματική κίνηση, αλλά μια ευθεία υπονόμευση του κοινωνικού ρόλου της ακτοπλοΐας και πλήγμα στην νησιωτικότητα», δηλώνει ο Όμιλος Sea Jets - Η απάντηση της Attica Group

Αμοργός- Χοζοβιώτισσα: Ένας μοναχός, ένα παιδί, μια εικόνα χίλιες λέξεις

Πολύς κόσμος επιλέγει τους Ιερούς χώρους των μοναστηριών για να ζήσει τις μέρες της Μ. Εβδομάδας και του Πάσχα σιωπηλά και ήρεμα όπως ακριβώς αρμόζει στη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης.

Νάξος – Airbnb: Εσοδα σε ετήσια βάση που αγγίζουν και τα 33.000 ευρώ (!!!)

Σύμφωνα με στοιχεία από το τελευταίο 12μηνο, νησιωτικοί προορισμοί, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, προσφέρουν τα υψηλότερα έσοδα στην Ελλάδα, με ετήσιο τζίρο ανά καταχώρηση που ξεπερνά τις 43.000 ευρώ.

Νάξος: Οι Γερμανοί απολαμβάνουν την φιλοξενία και την ομορφιά του νησιού μας (video)

Ύμνοι της γερμανικής τηλεόρασης για το «ονειρεμένο» Πάσχα στη Νάξο (video) - Τι λέει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βαγγέλης Κατσαράς

“Πρέβελης”: Ετοιμάζεται σιγά σιγά για το τελευταίο του ταξίδι, στη Τουρκία

Το "Πρέβελης" κλείνει το κύκλο της ιστορίας του. Από χθες στην Ελευσίνα και από εκεί περιμένει το .. πράσινο φως για τα διαλυτήρια στην Τουρκία