Δευτέρα, 7 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΟ Ναξιώτης Ξενάκης έτοιμος να κατακτήσει τους γαλλικούς ουρανίσκους με macaron Αιγαίου

Ο Ναξιώτης Ξενάκης έτοιμος να κατακτήσει τους γαλλικούς ουρανίσκους με macaron Αιγαίου

|

Ο Ναξιώτης Σταμάτης Ξενάκης (ιδιοκτήτης του ζαχαροπλαστείου «Ακταίον») προκρίθηκε στον τελικό της 19ης Μαρτίου όπου στην Πρεσβεία της Γαλλίας απέναντι σε τρεις φιναλίστ θα παλέψει για να δημιουργήσει το καλύτερο ελληνικό macaron – Τι αναφέρει στην ανάρτησή του μετά τον 2ο ημιτελικό   

Για κάποιους το macaron μπορεί να μην λέει τίποτα και να είναι ένα απλό γλυκό, όμως για τους γάλλους ζαχαροπλάστες και την γαλλική κοινωνία είναι ένα «στολίδι».. που μόλις το δοκιμάσετε, ο ουρανίσκος σας θα πλημμυρίσει «απόλαυση»! Και όσοι έχουμε την τύχη να βρεθούμε στη Γαλλία έστω και περαστικοί, κάνοντας μία βόλτα στις βιτρίνες διαπιστώνουμε ότι το «κεφάλαιο macaron» είναι ανεξάντλητο… Ο συνδυασμός γεύσεων και τα χρωμάτων είναι απλά χωρίς όρια.. Συνδυασμοί που σε καθηλώνουν καθότι μπορείτε να βρείτε το πιο απλό και λιτό όπως αυτό του βουτύρου έως με σοκολάτα, μέλι, ελαιόλαδο, οποιοδήποτε φρούτο, εσάνς λουλουδιών ή μυρωδικών και μπαχαρικών μέχρι macaron ξεχωριστά με φύλλο χρυσού και σαμπάνιας…

Τι σχέση έχει με την Ελλάδα και τη Νάξο; Ε… όλοι οι ζαχαροπλάστες που σέβονται τον εαυτό τους οφείλουν να δοκιμάσουν την τύχη τους στο macaron και στη Νάξο, στο ζαχαροπλαστείο «Ακταίον» ο Σταμάτης Ξενάκης (μαζί με την Καλλίτσα Φραγκίσκου διατηρούν το εν λόγω ζαχαροπλαστείο) έχει αναδείξει το macaron σε ένα γευστικό αριστούργημα που θα μετανιώσεις εάν δεν το δοκιμάσεις..  Και το πόσο καλός είναι στη δουλειά του πιστοποιήθηκε πρόσφατα στον μεγάλο διαγωνισμό που πραγματοποιείτε αυτές τις ημέρες στην Ελλάδα με θέμα «το καλύτερο macaron». Κίνηση που έρχεται μέσω του εγχειρήματος «Goût de France – Good France 2018» (4η χρονιά) με πρωτοβουλία του Γάλλου Πρέσβη στην Ελλάδα Christophe Chantepy ο οποίος και κήρυξε την έναρξη του πρώτου ελληνογαλλικού macaron. Ενέργεια που έρχεται με σκοπό να εορταστεί η γαστρονομία σε όλον τον κόσμο, κι έτσι η Πρεσβεία της Γαλλίας στην Αθήνα και το Γενικό Γαλλικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη τιμούν έναν από τους πλέον γνωστούς και αγαπημένους κλάδους της γαλλικής γαστρονομίας: την ζαχαροπλαστική της και ιδιαίτερα την σπεσιαλιτέ του macaron.

Ο διαγωνισμός έγινε σε δύο φάσεις και πλέον έχουμε μπει στην τελική  ευθεία όπου οι τέσσερις καλύτεροι, δύο από Αθήνα και δύο από Θεσσαλονίκη θα παλέψουν στις 19 Μαρτίου για τον τίτλο του κορυφαίου… Μάχη που θα πραγματοποιηθεί στην Γαλλική πρεσβεία στην Αθήνα και θα έχει όχι απλά άρωμα Αιγαίου αλλά και Νάξου… Κι αυτό γιατί όπως αναφέραμε νωρίτερα, η αγάπη και το πάθος του Σταμάτη Ξενάκη για τη ζαχαροπλαστική τον έφερε σε θέση ισχύος… Παρουσίασε το macaron με άρωμα Αιγαίου (με γλυκάνισο και ανθό αλατιού) ενώ μαζί του θα βρίσκεται και η Χρυσή Μουράτ που παρουσίασε macaron ganache με πραλίνα φουντουκιού και καραμελωμένα φουντούκια… Από τη Θεσσαλονίκη προκρίθηκαν η Αγγελική Αγάθου που παρουσίασε macaron (με Kuquat – σοκολάτα) και η Ευθυμία Νανέρη με macaron που είχε παντζάρι, κρέμα Ανεβατού, καπνιστό ελαιόλαδο βοτάνων και ψητά λαχανικά (!!!)

Ποια η ανάρτηση του Ναξιώτη ζαχαροπλάστη που θα παλέψει στις 19 Μαρτίου στον μεγάλο τελικό απέναντι σε τρεις κυρίες; «Είναι μεγάλη η χαρά και η συγκίνηση μας σήμερα. Η πρόκριση μας στον 1ο πανελλήνιο διαγωνισμό macaron, επισφραγίζει την προσπάθεια, τον κόπο, τις ατέλειωτες ώρες δουλειάς, το μεράκι και την αγάπη που τόσα χρόνια απλόχερα προσφέρουμε σε αυτό που ονομάζουμε υψηλή ζαχαροπλαστική τέχνη. Ελπίζουμε να είναι μόνο η αρχή γιατί δεσμεύομαι προσωπικά πως τα καλύτερα έρχονται….Μείνετε συντονισμένοι για τη συνέχεια».

Όλοι οι δρόμοι λοιπόν οδηγούν στις 19 Μαρτίου στη Ambassade de France en Grece – πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα.  Τι θα δούμε εκεί; Με βάση το πρόγραμμα οι τέσσερις φιναλίστ θα πρέπει να ετοιμάσουν 500 macaron στις κουζίνες της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Αθήνα από το Σάββατο 17 έως την Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018, υπό την επίβλεψη των σεφ.

– Τα κριτήρια επιλογής είναι: η γεύση, η γευστική πρωτοτυπία, η υφή, η ομοιομορφία του σχήματος του macaron, η γενική του όψη, καθώς επίσης και η τεχνική προετοιμασίας τους.

– Οι 4 φιναλίστ θα πρέπει να παρουσιάσουν ένα macaron διαφορετικό από εκείνο που ετοίμασαν για τον πρώτο γύρο, ενώ θα πρέπει επίσης να περιέχει ένα ελληνικό άρωμα, μια ελληνική γεύση.

-Κάθε μέλος της κριτικής επιτροπής θα κατανείμει στο σύνολο 50 βαθμούς μεταξύ των 4 φιναλίστ. Κάθε καλεσμένος στην βραδιά θα διαθέτει επίσης από έναν βαθμό που θα απονείμει στο macaron της προτίμησής του.

Σύνθεση της κριτικής επιτροπής του τελικού :

Πρόεδρος της επιτροπής :

– Jean-Marie Hoffmann, Σεφ στην Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα, Αθήνα

Επίτιμος Πρόεδρος :

– Φίλιππος Χρονόπουλος, Σεφ στο εστιατόριο Palais Royal, Παρίσι

Επιτροπή :

– Γιώργος Αυγέρος, Σεφ Ζαχαροπλάστης στο Sani Resort, Χαλκιδική

– Jean-Louis Capsalas, Σεφ στο Δειπνοσοφιστήριον Catering, Αθήνα

– Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος, Σεφ στο εστιατόριο Mazi, στο Λονδίνο, και καθηγητής στο ΙΕΚ Praxis , Αθήνα

– Πόπη Χρυσανθίδου, Σεφ Ζαχαροπλάστης στο Sweet Alchemy by Stelios Parliaros

– Δημήτρης Χρονόπουλος, Σεφ Ζαχαροπλάστης – Chocolatier Consulting

– Ανδρέας Λαγός, Nomad Σεφ, Ελλάδα

– Αριστοτέλης Μέγκουλας, Σεφ στο Pomo d’Oro, Κέρκυρα

– Ντίνα Νικολάου, Σεφ στο Evi Evane, ελληνικό εστιατόριο, Παρίσι

– Nικόλας Νικολακόπουλος, Σεφ Ζαχαροπλάστης στο Tatoï Tennis Club και καθηγητής στη Σχολή Le Monde, Αθήνα

– Δημήτρης Παμπόρης, Σεφ στο Ekies All Senses Resort, Χαλκιδική

– Στέλιος Παρλιάρος, Σεφ Ζαχαροπλάστης στο Sweet Alchemy, Αθήνα

– Μαρία Τζίτζη, Οινολόγος, Ιππότης Αγροτικής Αξίας, Αθήνα

Τα Βραβεία

Βραβεία για όλους τους υποψήφιους :

· Μια ποδιά κουζίνας της « Clément Design »

· Μια βεβαίωση συμμετοχής υπογεγραμμένη από τον Πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα

· Μια πρόσκληση για δύο άτομα για τον τελικό της 19ης Μαρτίου στην Πρεσβεία της Γαλλίας στην Αθήνα

Βραβεία των νικητών του Τελικού :

– 1ο βραβείο :

· Επίσημο Μακαρόν της Πρεσβείας της Γαλλίας στα διάφορα κοκτέιλ που παραθέτει

· Ένα Blixer 3D της « ROBOT COUPE » αξίας περίπου 2500€ από την ΕΜΚΟ ΚΟΥΤΕΛΑΣ ΑΕ

· Ένα σακάκι κουζίνας της « Clément Design »

– 2o, 3o και 4ο βραβείο:

· Ένα Ραβδομπλέντερ της « ROBOT COUPE » αξίας περίπου 450€ από την ΕΜΚΟ ΚΟΥΤΕΛΑΣ ΑΕ

· Ένα σακάκι κουζίνας της « Clément Design »


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Τα Κυκλαδονήσια στην κορυφή των ταξιδιωτικών προτάσεων του Travel+Leisure

Η Μήλος στην 1η θέση και η Νάξος μαζί με Τήνο, Σαντορίνη, Μύκονο, Πάρο και Σίφνο φιγουράρουν στη λίστα του διεθνούς φήμης ταξιδιωτικού μέσου ως κορυφαίοι ελληνικοί προορισμοί για το 2025.

Καύσωνας χωρίς έλεος: Στους 42°C αναμένεται αύριο ο υδράργυρος, έκτακτα μέτρα προστασίας σε ισχύ

Σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής η χώρα – Υποχρεωτική παύση εργασιών, κλιματιζόμενοι χώροι για το κοινό και οδηγίες προστασίας από τον καύσωνα που σαρώνει τη Νάξο και ολόκληρη την Ελλάδα.

Ο Κώστας Μακεδόνας στη Νάξο: Μια νύχτα γεμάτη μουσική, συναίσθημα και αναμνήσεις

Ο σπουδαίος ερμηνευτής έρχεται την Τετάρτη 16 Ιουλίου στο Γυμνάσιο Νάξου για μια μαγευτική συναυλία στο πλαίσιο του Μουσικού Περίπλου 2025, με συνοδοιπόρο τη Χριστιάννα Γαλιάτσου.

Καταρίνα Πάβιτσιτς η 13η… ενίσχυση του Α.Ο. Θήρας – Διεθνές βάθος και ποιότητα στο ρόστερ

Με δύο ασημένια μετάλλια στην ευρωπαϊκή σκηνή, η δυναμική ακραία από την Κροατία έρχεται να ενισχύσει τις «μπλε» της Σαντορίνης με στόχο το βήμα παραπάνω.

Τυροκομείο Πιτταράς: Η Νάξος στο πιάτο σου, από το σπόρο στο ράφι, με σεβασμό στη φύση και την παράδοση

Από μία μοσχίδα το 1970 έως την πρώτη πιστοποιημένη μονάδα ευζωίας αγελάδων στην Ελλάδα – Η οικογένεια Πιτταρά μετατρέπει το γάλα της Νάξου σε διατροφικό πολιτισμό.

Τραγωδία στην Τήνο: 64χρονη ανασύρθηκε νεκρή από τη θάλασσα στον Άγιο Φωκά

Πνιγμός φέρεται να είναι η αιτία θανάτου της γυναίκας – Προανάκριση διενεργεί το Λιμεναρχείο Τήνου, νεκροψία–νεκροτομή θα ρίξει φως στα αίτια

Ο Παναγιώτης Ρέτσος στη Νάξο: Διακοπές με… άρωμα πρωταθλήματος στον Άγιο Προκόπιο

Ο αρχηγός του Ολυμπιακού και πρωταθλητής Ελλάδας Παναγιώτης Ρέτσος απολαμβάνει τις ομορφιές της Νάξου, λίγες εβδομάδες μετά την κατάκτηση του νταμπλ

ΕΛΛΕΤ-Μήλου: Αντιδράσεις για την Έλλη Χωριανοπούλου, «Τα νησιά δεν αντέχουν άλλη πρωτιά στην καταστροφή»

Η Τοπική Επιτροπή Μήλου της ΕΛΛΕΤ αντιδρά στον ορισμό της Έλλης Χωριανοπούλου ως Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος & Χωροταξίας Κυκλάδων, παραπέμποντας στο περιβαλλοντικό ζήτημα του Σαρακήνικου.

ΣΕΚΑ: “Οι Κούροι να μείνουν στο Φλεριό”, στήριξη στο αίτημα κατοίκων και φορέων της Νάξου

Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων ενώνει τη φωνή του με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μελάνων, ζητώντας τη διατήρηση των δύο αρχαϊκών Κούρων στον φυσικό τους χώρο στο Φλεριό.

Α.Π.Α.Σ. Νάξου: Ο Νίκος Φίλιππας φοράει τα χρώματα των Φαναριών

Ο 22χρονος διεθνής forward με ύψος 2.01 μ. προσθέτει ύψος, ποιότητα και μπασκετικό ένστικτο στην ομάδα της Νάξου ενόψει της νέας σεζόν στη National League 1

Νάξος: “Σιωπή” στην τοπική κοινωνία, έφυγε πρόωρα ο Γεώργιος Λαΐος

Η Νάξος αποχαιρετά έναν νέο άνθρωπο με έντονη κοινωνική παρουσία και ανθρώπινη προσφορά – Κηδεύεται την Πέμπτη 3 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Κοιμητηρίου Άνω Λιοσίων

Νάξος – Κωμιακή: «Έφυγε» ο Δημήτρης Ιωάννου Καρούσης, θλίψη για τον αγαπημένο “Τζήμα”

Αποχαιρετισμός σε έναν ήσυχο και αγαπητό συγχωριανό που δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο του – Το χωριό τον τιμά με συγκίνηση

«Εκεί που η θάλασσα είναι ζωή» – Φόρος τιμής στους ναυτικούς της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων (video)

Με αφορμή τη Ναυτική Εβδομάδα, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων τιμά με συγκίνηση τους ανθρώπους που ζουν, εργάζονται και αγαπούν τη θάλασσα (video)

Ο Κώστας Μακεδόνας στη Νάξο, μία καλοκαιρινή βραδιά γεμάτη συναίσθημα και τραγούδι

Στις 16 Ιουλίου, το Γυμνάσιο Νάξου υποδέχεται τον Κώστα Μακεδόνα και τη Χριστιάνα Γαλιάτσου σε μια συναυλία με άρωμα Ελλάδας και μελωδίες που μιλούν στην ψυχή

«Όπου Υπάρχει Ελλάδα»: Η Νάξος στο επίκεντρο της πρώτης εκπομπής του Ιουλίου (video)

Η Ευλαμπία Ρέβη και ο Γιώργος Κουρδής ξεκινούν τον Ιούλιο από τη Νάξο – Τοπία, πολιτισμός, προβλήματα και πρόσωπα στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων. (video)

ΔΕΔΔΗΕ: Προσωρινή διακοπή ρεύματος αύριο Τετάρτη 2 Ιουλίου σε περιοχές της Νάξου

Σύντομη διακοπή ρεύματος νωρίς το πρωί σε Άγιο Γεώργιο, Παραλία, Στελίδα και άλλες περιοχές της Χώρας – Μια απαραίτητη τεχνική παρέμβαση για την ασφάλεια του δικτύου.

Νάξος: Αλλαγές στην κυκλοφορία σε Χώρα, Αγία Άννα, Άγιο Προκόπη και Πλάκα, “εμφάνιση” του e-naxios

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ανακοινώνει τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την τουριστική περίοδο – Δωρεάν στάθμευση και έλεγχος τροφοδοσίας στα παραλιακά μέτωπα

Νέο ξενοδοχείο στο Μπατσί Άνδρου, εγκρίθηκε η προέγκριση οικοδομικής άδειας

Ένα νέο τουριστικό κατάλυμα με ενοικιαζόμενα επιπλωμένα διαμερίσματα θα ανεγερθεί σε οικόπεδο 820 τ.μ. στο Μπατσί.

Νάξος: Ο 11χρονος Παναγιώτης ξεναγεί τουρίστες στα σοκάκια του Φασολά (video)

Ένα παιδί μεγαλώνει μέσα στον πολιτισμό και μεταφέρει με αγάπη και γνώσεις την ιστορία του Φιλοτίου και της γειτονιάς του, σε ξένους επισκέπτες.

«Η Νάξος αναπνέει αλήθεια»: Η Μαρία Πολυκρέτη στην εκπομπή «Όπου Υπάρχει Ελλάδα» (video)

Με βαθιά συγκίνηση και αυθεντικότητα, η Μαρία Πολυκρέτη μίλησε για την εμπειρία μαγειρικής στο κτήμα και τη δύναμη της παράδοσης που ενώνει γη, άνθρωπο και μνήμη (video)