Σάββατο, 3 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΣαντορίνη: Δέσμευση υπουργού (και 8,5 εκ ευρώ) για το λιμάνι του Αθηνιού

Σαντορίνη: Δέσμευση υπουργού (και 8,5 εκ ευρώ) για το λιμάνι του Αθηνιού

|

Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αναλαμβάνει να λύσει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στο Αθηνιό και δρομολογεί τις εξελίξεις έχοντας εγκρίνει την δέσμευση 8.4 εκατομμυρίων ευρώ

Οριστική λύση στο πολύπαθο λιμάνι της Σαντορίνης δίνει με απόφασή του ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, εγκρίνοντας τη δέσμευση 8.400.000 εκατ. ευρώ για τη δημοπράτηση του έργου «Επισκευή προβλήτα Αθηνιού Ν. Θήρας». Η διενέργεια του διαγωνισμού για την εκτέλεση του έργου, στο λιμάνι ενός εκ των κορυφαίων τουριστικών προορισμών παγκοσμίως, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών, θα διενεργηθεί με τη διαδικασία του ανοιχτού μειοδοτικού διαγωνισμού με αναθέτουσα αρχή τη Διεύθυνση Λιμενικών Υποδομών της Γενικής Γραμματείας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Με την ολοκλήρωση του έργου, θα δοθεί οριστική λύση στην προβληματική κατάσταση του λιμανιού. Υπενθυμίζεται ότι το έργο για το λιμάνι της Σαντορίνης ξεκίνησε το 2005, παραδόθηκε το 2010 και το 2016, μέσα σε μόλις 6 χρόνια, παρουσίασε σοβαρά προβλήματα στον προβλήτα που έδεναν τα πλοία της ακτοπλοΐας, (μετακινήσεις πλακών στο υπόστρωμα της θάλασσας, σπηλαιώσεις στα κρηπιδώματα, εκρίζωση μεταλλικών αναδομών, καθιζήσεις και ρωγμές στο οδόστρωμα κ.ά). Με την υλοποίηση του έργου θα αποκατασταθούν άμεσα και άρτια όλες οι προκληθείσες ζημίες που υπέστη ο προβλήτας του λιμένα.

Και βέβαια την περασμένη Κυριακή το πρόβλημα επιδεινώθηκε όταν λόγω των καιρικών συνθηκών σημειώθηκε μία ακόμη καθίζηση  και ζημιές στην προβλήτα των επικίνδυνων φορτίων. ια το λόγο αυτό, την επόμενη ημέρα βρέθηκαν βρέθηκαν στο υπουργείο Ναυτιλίας ο δήμαρχος του νησιού Αναστάσιος Νικόλαος Ζώρζος, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Ηλίας Πελέκης και οι πρόεδροι των τοπικών παραγωγικών φορέων, οι οποίοι έθεσαν στον υπουργό Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή και το ζήτημα του λιμανιού αλλά και όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο υφυπουργός Νεκτάριος Σαντορινιός και οι γενικοί γραμματείς Δ.Καλαματιανός και Χρ.Λαμπρίδης, καθώς και οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Για την αποκατάσταση της νέας ζημιάς στο λιμάνι προτάθηκε να αναθέσει το Λιμενικό Ταμείο μια μικρή γρήγορη μελέτη ώστε να επισκευαστεί η καθίζηση -περίπου 90 εκατοστά- που διαπιστώθηκε μετά από επιθεώρηση που έκανε δύτης. Εξετάστηκε επίσης η πορεία του έργου της πλήρους ανακατασκευής του λιμανιού του Αθηνιού που έχει αποφασιστεί από πέρυσι, ενώ ετέθησαν τα ζητήματα του υπερκορεσμού του νησιού και των ταυτόχρονων αφίξεων και αναχωρήσεων των πλοίων, γεγονός που επιβαρύνει τα φορτία που δέχεται το λιμάνι. Και φτάσαμε στην υπουργική απόφαση… 

Το λιμάνι του Αθηνιού είναι ο κύριος πυλώνας υποδοχής του νησιού και εδώ και καιρό αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λειτουργικότητας, με τις λιμενικές υποδομές του να υπολειτουργούν. Ως εκ τούτου, η επισκευή και η αποκατάσταση του προβλήτα στο λιμάνι του Αθηνιού, από όπου εξυπηρετούνται τα πλοία της ακτοπλοΐας, αποτελεί διαρκές αίτημα των δημοτικών αρχών του νησιού, των ακτοπλοϊκών εταιρειών και των τουριστικών φορέων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Δονούσα: 1ο Φεστιβάλ Βιβλίου, μία γιορτή για τη Λογοτεχνία στο Αιγαίο

Από 2 έως 4 Μαΐου 2025, η Δονούσα γίνεται σημείο συνάντησης συγγραφέων, αναγνωστών και μικρών εξερευνητών του λόγου, μέσα από ένα τριήμερο γεμάτο βιβλία, δράσεις και έμπνευση. (πρόγραμμα)

Κουφονήσι: Δώσε αίμα, χάρισε ζωή – εθελοντική αιμοδοσία (08 Μαϊου)

Μια πράξη αγάπης με τεράστια σημασία για την τοπική κοινωνία, με τη στήριξη των Πολιτιστικών Συλλόγων και του Νοσοκομείου Νίκαιας.

Fast Ferries: Έκτακτα δρομολόγια από Νάξο προς Ραφήνα αυτό το μήνα (Μάιος)

Ενισχυμένη ακτοπλοϊκή σύνδεση Νάξου – Ραφήνας με το “Fast Ferries ANDROS” και καθημερινά δρομολόγια από 19 Μαΐου με το “ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ Π”.

16ο Παγκυκλαδικό Συνέδριο Συλλόγων Γυναικών: Οι Κυκλάδες συζητούν στη Μύκονο για το μέλλον του τουρισμού

Από τις 8 έως τις 11 Μαΐου 2025, στη Μύκονο, γυναίκες από όλα τα νησιά των Κυκλάδων ανοίγουν διάλογο για τη βιωσιμότητα, την τουριστική ανάπτυξη και το περιβάλλον.

ΑΔΜΗΕ: Στην τελική ευθεία το πρώτο σκέλος (Σαντορίνη – Νάξος) της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κυκλάδων

Έως τον Ιούνιο του 2025 ολοκληρώνεται το τμήμα Σαντορίνη–Νάξος, ενώ όλο το έργο θα είναι έτοιμο μέχρι τα μέσα του 2026, προσφέροντας καθαρή ενέργεια, ενεργειακή ασφάλεια και μείωση εκπομπών CO₂.

Την έμπρακτη στήριξη σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις Σαντορίνης και Θηρασιάς ζητά ο Δήμος Θήρας

Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Νοτίου Αιγαίου (ΠΕΔ) σε μια πράξη στήριξης των αιτημάτων της Σαντορίνης, υιοθέτησε ομόφωνα το ψήφισμα και το απέστειλε στους αρμόδιους Υπουργούς

Στοίχημα – Ligue 1: Νις εναντίον Ρεμς.. σκοράρουν και οι δύο

Νις - Ρεμς: Βρίσκουν στόχο… για τους στόχους τους

Ολλανδία – Σύρος: Αυτό είναι το “κρυμμένo πετράδι” της Ελλάδας για το 2025

Το «κρυμμένo πετράδι» της Ελλάδας για το 2025​​​​​​​​​​​ σύμφωνα με τους Ολλανδούς

Η Σαντορίνη πρωταγωνίστρια στα όνειρα των Αμερικανών για γαμήλιο ταξίδι το 2025

Η Σαντορίνη στέφεται ως ο κορυφαίος γαμήλιος προορισμός για Αμερικανούς ταξιδιώτες, με εξωτικούς και ευρωπαϊκούς ανταγωνιστές να συμπληρώνουν τη λίστα.

Φολέγανδρος: Νέοι αθλητικοί χώροι και αναβαθμισμένες σχολικές μονάδες δίνουν «ανάσα» στο νησί

Με συνέπεια και έργα ουσίας, η Φολέγανδρος αποκτά σύγχρονες αθλητικές υποδομές – Ένα νησί κάνει βήματα μπροστά, εκεί όπου οι δυσκολίες δεν είναι άλλοθι αλλά κίνητρο.

Νάξος – Αστυνομία: Σύλληψη έξι ατόμων για διακίνηση κοκαΐνης και κάνναβης

Συνελήφθησαν στη Νάξο από Αστυνομικούς του ΑΤ Νάξου έξι άτομα για διακίνηση κοκαΐνης και κάνναβης

Αλλοίωση αποτελέσματος στο Πανναξιακός – Θύελλα (1-1): Δεν δόθηκε καθαρό πέναλτι στο 90’!

Σε φάση εντός περιοχής, ο Μανούσος της Θύελλας έκανε ξεκάθαρο χέρι, με τον διαιτητή να υποδεικνύει φάουλ εκτός περιοχής — παρότι το σημείο της παράβασης ήταν ξεκάθαρα μέσα στη μεγάλη περιοχή.

Νάξος – Κινητοποίηση στη ΔΟΥ: Διαμαρτυρία επαγγελματιών για το ψηφιακό πελατολόγιο (video)

Επιχειρηματίες και επαγγελματίες από τη Νάξο διαμαρτύρονται για ένα μέτρο που χαρακτηρίζουν άδικο και ανεφάρμοστο – «Επιβαρύνει αδικαιολόγητα τις μικρές επιχειρήσεις», δηλώνει ο Κ. Φαρκώνας.

Αμοργός – Νέα Πνοή: Κίνδυνος απαξίωσης της περιουσίας από το Π.Δ. 129/2025

Ο κίνδυνος απώλειας οικοδομησιμότητας στους οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων προκαλεί αναστάτωση και έντονες αντιδράσεις στην Αμοργό - Δελτίο Τύπου από την παράταξη "Νέα Πνοή"

Κυκλάδες: Κατασκευαστικά παράδοξα σε Πάρο – Σέριφο προκαλούν αντιδράσεις

Δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις σε νησιά των Κυκλάδων οι οποίες προκάλεσαν τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών

Blue Star Naxos: Ο Cpt Πολυχρόνης Ραπτάκης μιλά για τη ζωή στη θάλασσα και τις δυσκολίες της ακτοπλοΐας (video)

Ο cpt Πολυχρόνης Ραπτάκης άνοιξε την καρδιά του στην κάμερα της ΕΡΤ3, περιγράφοντας τη μοναξιά του ναυτικού και τα προβλήματα των λιμενικών υποδομών. (video)

Κίνηση για τη Προστασία των Νησίδων – Νάξος: “Όχι στη θυσία της Δονούσας”, έρχονται ενημερωτικές συναντήσεις

Δύο εκδηλώσεις στη Νάξο για την απειλή που συνιστούν τα πλωτά αιολικά στη Δονούσα και οι νέες ανεμογεννήτριες στο Αιγαίο - Πότε και Που ;

Νάξος: “Fast & Furious” στις Αμμοθίνες της Πλάκας

Επεισόδιο με όχημα μέσα σε προστατευόμενη περιοχή Natura 2000 στη Νάξο – Καταγγελία πολιτών και άμεση παρέμβαση της Αστυνομίας

Κουφονήσι: Μπαίνει νέο πλοίο; από 3 Ιουνίου το πρωινό δρομολόγιο του Blue Star Naxos

Ενημέρωση από τον ΣΤΕΚ για τις φετινές συνδέσεις, τις ανησυχίες των επαγγελματιών και τις επερχόμενες ανακοινώσεις της Hellenic Seaways – Blue Star Ferries σχετικά με την ακτοπλοϊκή σύνδεση του Κουφονησίου

Blue Star Ferries: Τροποποίηση δρομολογίων σε πλοία προς Βόρειο Αιγαίο και Δωδεκάνησα

Με την ένταξη των ανέμων να αγγίζει και τα 9 μποφόρ έχουμε τροποποίηση δρομολογίων από τον Πειραιά προς Δωδεκάνησα και Βόρειο Αιγαίο