Σάββατο, 30 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΠΝΑΙ: Η γαστρονομία του Νοτίου Αιγαίου και φέτος πάει Νέα Υόρκη

ΠΝΑΙ: Η γαστρονομία του Νοτίου Αιγαίου και φέτος πάει Νέα Υόρκη

|

Στο “James Beard Foundation” της Νέας Υόρκης,  η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για δεύτερη σερί χρονιά, θα πραγματοποιήσει (12/03) εκδήλωση κατά την οποία θα παρουσιαστεί η Αιγαιακή Γαστρονομία και Διατροφή, στο πλαίσιο απόκτησης του τίτλου της γαστρονομικής περιφέρειας της Ευρώπης για το 2019.

“Η γαστρονομία των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων κατακτά τώρα και την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, σε μια περίοδο που το ενδιαφέρον των Αμερικανών να επισκεφθούν τη χώρα μας και τα νησιά μας, διαρκώς αυξάνεται. Τα προϊόντα και οι γεύσεις των νησιών μας, εντυπωσιάζουν τους πάντες και αποδεικνύουν σε κάθε αφορμή ότι το Νότιο Αιγαίο επάξια υπηρετεί το θεσμό της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης. Και βρισκόμαστε μόνο στην αρχή”… Ήταν ο επίλογος της ομιλίας – παρουσίασης του Αντιπεριφερειάρχη Μεταφορών – Ακτοπλοΐας και Επικοινωνίας κου Γιάννη Μαργαρίτη στο κλείσιμο της περσινής εκδήλωσης “Gifts From Greece”… Εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στο παγκοσμίως αναγνωρισμένο «James Beard Foundation», στη Νέα Υόρκη με τη Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ως Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019, να είναι επίσημη προσκεκλημένη και να παρουσιάζει την Αιγαιακή Γαστρονομία και Διατροφή…

Γιατί το αναφέραμε; Μα πολύ απλά και φέτος, το «James Beard Foundation», θα ανοίξει τις πύλες του και θα δώσει τη δυνατότητα στη Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου να παρουσιάσει την Αιγαιακή Γαστρονομία και Διατροφή, στο πλαίσιο πάντα του τίτλου που φέρει ως Γαστρονομική Περιφέρειας της Ευρώπης για το 2019. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 13 Μαρτίου, και μάλιστα θα περιλαμβάνει και συνέντευξη τύπου στη διάρκεια της οποίας θα γίνει αναλυτική αναφορά στη μεγάλη παράδοση των νησιών μας. Το 2017 ήταν η πρώτη φορά που μέσω των νησιών του Νοτίου Αιγαίου, η ελληνική γαστρονομία παρουσιάστηκε  στο «Beard House» του James Beard Foundation. Εκδήλωση που συνοδεύτηκε από τις εκλεκτές γεύσεις, δημιουργίες  των σεφ Χρήστου Αθανασιάδη (Αντιπροέδρου της Λέσχης Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου – Κυκλάδων, Nice n Easy Κολωνάκι, Κηφισιά, Μύκονος) Ιωάννη Γαβαλά (Bakalo, Μύκονος), Παναγιώτη Διαμαντή (Rodos Palace Hotel, Ρόδος), Σταμάτη Μισομικέ (European Young Chef 2016, Noble, Elysium Resort & Spa, Ρόδος) και Γιώργου Στυλιανουδάκη (Kenshō Boutique Hotel & Suites, Μύκονος) που ως γνήσιοι πρεσβευτές των νησιών του Νοτίου Αιγαίου, δημιούργησαν πιάτα – έργα τέχνης,  που εντυπωσίασαν τους πάντες και εξέπληξαν πεπειραμένους ουρανίσκους του «Μεγάλου Μήλου».

Ποια ήταν τα πιάτα που είχαν δημιουργήσει;

Ορεκτικά: Πιταρούδια, Αβγά ορτυκιού καγιανά με Λούτζα Μυκόνου, Πασχάτης (ή λαμπριώτικο)

Σούπα, σαλάτα και κυρίως πιάτο:  Σούπα θαλασσινών με αστακό, βασιλικό καβούρι, ντομάτα κονφί, λάδι αρωματισμένο με μαϊντανό και κρέμα σαφράν από την Αστυπάλαια – Αιγαιοπελαγίτικη σαλάτα με λαχανικά εποχής και τσάι 19 βοτάνων –  Χταπόδι μαγειρεμένο sous vide, γκλασαρισμένο με μέλι και σόγια, με πουρέ από κουκιά αρωματισμένο με μαστίχα –  Φιλέτο σπάρου με μπάμιες σοτέ, καπνιστές πατάτες, ντοματίνια και ελιές –  Στιφάδο με Wagyu Rib-Eye, σάλτσα ντομάτας, μυρωδικά, κρεμμύδια και κρέμα πατάτας

Και Επιδόρπιο: Πουτίγκα ρυζιού με σαφράν, παστέλι και παγωτό φιστίκι

Στο μενού χρησιμοποιήθηκαν αγνά υλικά από τα νησιά του Αιγαίου, όπως το σαφράν Αστυπάλαιας και η Λούτζα Μυκόνου, πρωτοποριακές γεύσεις για την απαιτητική Αμερικάνικη κοινωνία όπου το θαλασσινό συνδυασμένο με την πληθωρική επίγευση των μοναδικών βοτάνων, αναμένουμε να εντυπωθούν μνήμες που σε ταξιδεύουν στην μοναδική απλότητα του Αιγαίου.

Παράλληλα, η εκδήλωση «Gifts from Greece» έγινε παρουσία των  ελληνικών προξενικών αρχών, σημαντικών εκπροσώπων των αμερικανικών ΜΜΕ, μεταξύ των οποίων η Wall Street Joural, η VOGUE  Αμερικής , η Vogue Βραζιλίας, Αμερικανών δημοσιογράφων γαστρονομίας και ταξιδιού, ειδικών γαστρονομίας και lifestyle, και ηγετικών στελεχών του “James Beard Foundation”.

Σημειώνουμε ότι τα «James Beard Awards» είναι η σημαντικότερη διοργάνωση επιβράβευσης εστιατορίων και επαγγελματιών που αναδεικνύουν ποικιλοτρόπως την αμερικανική γαστρονομική κουλτούρα στο πλαίσιο μιας προσπάθειας αναβάθμισης του χώρου της εστίασης. To «James Beard Foundation» είναι ένας Εθνικός Μη-Κερδοσκοπικός Οργανισμός με έδρα τη Νέα Υόρκη που δημιουργήθηκε προς τιμήν του Αμερικανού James Beard, μιας από τις επιδραστικότερες μορφές της εγχώριας γαστρονομικής σκηνής.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Γενική Συνέλευση έρχεται και στο βάθος εκλογές

Η Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Νάξου προχωρεί σε Γενική Συνέλευση την ερχόμενη Κυριακή (08/12)

Α.Μ.Σ. Φιλωτίου ΖΕΥΣ: Αναβιώνουμε τα έθιμα του χωριού μας ανήμερα του Αγίου Ανδρέα

Μετά το τέλος των ομιλιών οι παρευρισκόμενοι θα απολαύσουν λουκουμάδες όπως ακριβώς ορίζει το έθιμο.

Τουρισμός: Νέα παράταση στο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο

Ο τουρισμός και οι επενδύσεις παραμένουν για όγδοη χρονιά χωρίς χωροταξικό αφού δόθηκε εξάμηνη παράταση για την ολοκλήρωση του

Επιδείνωση καιρού στην Π.Ν.Αι. – Οδηγίες προστασίας από έντονα καιρικά φαινόμενα

Στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (https://www.pnai.gov.gr/archives/16891) υπάρχουν αναρτημένες Οδηγίες Προστασίας από Έντονα Καιρικά Φαινόμενα και από έκτακτα φαινόμενα καταστροφών

Νάξος: Τι έκανε ο Επαρχος Γιάννης Μαργαρίτης στο Μεσογειακό Φόρουμ Τουρισμού;

Στην Μάλτα και στο Μεσογειακό Φόρουμ Τουρισμού βρέθηκε ο Επαρχος Νάξου, Μικρών Κυκλάδων και Αμοργού Γιάννης Μαργαρίτης

Χονγκ Κονγκ: Μπουκιά (μπανάνα) 6 εκατ. δολαρίων (!!!)

Επιχειρηματίας έφαγε τη μπανάνα που αγόρασε σαν έργο τέχνης από τον οίκο Sotheby's

Blue Star Ferries: Τροποποίηση στο δρομολόγιο του Paros, αύριο (30/11) επιστρέφει από Αμοργό

Τροποποίηση του δρομολογίου του Blue Star Paros το διήμερο 30 Νοεμβρίου και 1η Δεκεμβρίου

Naxos Vibe: Οι αλλαγές που φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα ακίνητα και τη διαχείρισή τους

Κατατέθηκε το φορολογικό νομοσχέδιο – Τι προβλέπει για το τέλος ανθεκτικότητας και τι πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες της Νάξου που εκμεταλλεύονται τουριστικά τα ακίνητά τους.

Ανδρος: Εντοπίστηκε κρούσμα ευλογιάς σε αιγοπρόβατα, τι αποφάσισε ο Δήμος

Έφθασε στην Άνδρο η ευλογιά των αιγοπροβάτων – Συντονισμένες ενέργειες από τον Δήμο

Νάξος – ΕεεεΚ: Χριστουγεννιάτικο μπαζάρ σε εξέλιξη με αγάπη

ΕεεεΚ Νάξου: Σε εξέλιξη στο Χριστουγεννιάτικο bazaar που αξίζει να επισκεφτείτε

Νάξος: Το “Blue Star Delos” δεν μπόρεσε να παραμείνει στο λιμάνι, έφυγε νωρίτερα για Πάρο

Το Blue Star Delos το απόγευμα του Σαββάτου δεν μπόρεσε να παραμείνει με ασφάλεια στο λιμάνι της Νάξου

Νάξος: Επίσκεψη – αστραπή Αργυρού και γυρίσματα videoclip

Τι κάνει ο Κωνσταντίνος Αργυρός στη Νάξο;

Στ. Γκίκας: “Ερχεται σύντομα πληρωμή μέρους οφειλόμενων του Μεταφορικού Ισοδύναμου”

Στέφανος Γκίκας: «Είναι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη που έβαλε στο επίκεντρο της πολιτικής τη νησιωτικότητα»

Ενδοκυκλαδικά – Αρτεμις: Σύνδεση Σαντορίνη – Σύρος κάθε Τετάρτη, εκτός η Νάξος από το δρομολόγιο

Νέες αλλαγές στα δρομολόγια του "Αρτεμις" έως τέλος του Δεκεμβρίου - Η Σαντορίνη έχει σύνδεση με τη Σύρο κάθε Τετάρτη αντί για Τρίτη - χάνει τη σύνδεση η Νάξος για 2ο δρομολόγιο με τη Σύρο (πίνακας)

“Εφυγε” ο Θανάσης Παπαδόπουλος, έμεινε γνωστός ως ο “τεντιμπόι” του ελληνικού κινηματογράφου (video)

Θλίψη «σκόρπισε» στον καλλιτεχνικό κόσμο η είδηση του θανάτου του ηθοποιού, Θανάση (Θάνου) Παπαδόπουλου (video)

Νάξος – Δαμαριώνας: Με λουκουμάδες γιορτάζουν τον Αγιο Ανδρέα

Γιορτάζουμε τον Άγιο Ανδρέα με παραδοσιακούς λουκουμάδες στον Δαμαριώνα!

Νάξος: Είσοδος ομάδας από το παράθυρο στο κλειστό, έξοδος Γιαννάκη από την Επιτροπή Αθλητισμού

Παραίτηση με αιχμές από την Επιτροπή Αθλητισμού για τον Γιώργο Γιαννάκη

Κουφονήσια – Μαριέττα Πράσινου: “Πωπωπω δουλειά, Παναγία μου. Για να μεγαλώσεις μόνη τρία παιδιά”

Η 72χρονη Μαριέττα Πράσινου μιλάει για την πορεία της στο χρόνο και όπως λέει " Δεν μας νοιάζει η μοναξιά, για εμάς που έχουμε μάθει"

Νάξος: Ενοικίαση καταστημάτων στη πόλη της Νάξου

Ενοικιάζονται δύο καταστήματα στη Πόλη της Νάξου ,... δείτε πληροφορίες

Νησιωτική Ελλάδα: Με θαλασσινό νερό θα γεμίζουν οι πισίνες των ξενοδοχείων

Έρχεται το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού Με θαλασσινό νερό θα γεμίζουν οι πισίνες των ξενοδοχείων