Κυριακή, 27 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠΝΑΙ: Εντυπωσιακή παρουσία και φέτος στην ΕΞΠΟΤΡΟΦ 2018

ΠΝΑΙ: Εντυπωσιακή παρουσία και φέτος στην ΕΞΠΟΤΡΟΦ 2018

|

Η έκθεση Τροφίμων και Ποτών ΕΞΠΟΤΡΟΦ 2018 άνοιξε χθες τις πύλες της (Ολυμπιακό Κέντρο Ξιφασκίας στο Ελληνικό) και το παρών δίνουν δυναμικά οι επιχειρήσεις από το Νότιο Αιγαίο – Ποιες είναι από τις Κυκλάδες – Τι αναφέρει ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης κος Ζαννετίδης 

Την στρατηγική επιλογή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου να ενισχύσει τον πρωτογενή τομέα στα νησιά των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων και να αναδείξει τα τοπικά, υψηλής διατροφικής αξίας προϊόντα στις αγορές του εξωτερικού, για μέσου της διασύνδεσης της πρωτογενούς παραγωγής με τον τουρισμό, ανέδειξε ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα και Γαστρονομίας, Φιλήμονας Ζαννετίδης, στην ομιλία του κατά την διάρκεια των εγκαινίων  της 5ης Έκθεσης Τροφίμων και Ποτών ΕΞΠΟΤΡΟΦ, που άνοιξε χθες τις πύλες της στο Ολυμπιακό Κέντρο Ξιφασκίας στο Ελληνικό και θα διαρκέσει μέχρι και την Δευτέρα, 29 Ιανουαρίου.

Ο κ. Ζαννετίδης, παρόντος του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου, βουλευτών περιφερειαρχών και εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης από όλη την Ελλάδα, σημείωσε ότι καθοριστικής σημασίας για την επίτευξη του στόχου της εξωστρέφειας, είναι η ανάδειξη του Νοτίου Αιγαίου ως Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019, τίτλο που για πρώτη φορά διεκδίκησε και κατέκτησε ελληνική περιφέρεια. Όπως τόνισε, μέσα από τις δράσεις που προβλέπονται στο πλαίσιο του τίτλου, πολλές εκ των οποίων έχουν ξεκινήσει ήδη από το 2017 και θα κορυφωθούν το 2019, η γαστρονομία του Νοτίου Αιγαίου έχει όλες τις δυνατότητες να αναδειχθεί διεθνώς, ενισχύοντας το τουριστικό ρεύμα προς τα νησιά μας, σε μια περίοδο που ο γαστρονομικός τουρισμός είναι μια τάση με ταχεία και ιδιαίτερα δυναμική άνοδο διεθνώς.

Παράλληλα, με αφορμή τις απουσίες που σημειώθηκαν στην χθεσινή, πρώτη μέρα της έκθεσης, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών και των προβλημάτων που προκλήθηκαν στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, ο κ. Ζαννετίδης είχε την ευκαιρία να αναφερθεί και στον παράγοντα νησιωτικότητα και τις ιδιαίτερες συνθήκης που επικρατούν στα νησιά, σε σύγκριση με την ηπειρωτική χώρα. Σημειώνεται ότι η παρουσία του Νοτίου Αιγαίου στην  έκθεση Τροφίμων και Ποτών ΕΞΠΟΤΡΟΦ, είναι εντυπωσιακή.

Με μεγάλο αριθμό εκθετών από όλα σχεδόν τα νησιά της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου  συμμετέχει για 4η συνεχόμενη χρονιά στην έκθεση, με μια εντυπωσιακή γκάμα παραδοσιακών νησιώτικων προϊόντων υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας.

Με πενήντα εκθέτες από δεκαοκτώ νησιά του Νοτίου Αιγαίου σε ένα περίπτερο 240 τ.μ., η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου κάνει πράξη έναν από τους πρωταρχικούς της στόχους,  την αποτελεσματική προβολή των τοπικών προϊόντων της τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, παρέχοντας παράλληλα την δυνατότητα σύναψης συμφωνιών με τους παραγωγούς της, δίνοντας τους την ευκαιρία να καλλιεργήσουν σχέσεις εμπιστοσύνης με το ελληνικό κοινό και τους επιχειρηματίες του χώρου, ενισχύοντας ταυτόχρονα την εξαγωγική τους δραστηριότητα.

Στην έκθεση  παρουσιάζονται παραδοσιακά προϊόντα από τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, όπως μέλι, μελεκούνια, γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες, γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα, παραδοσιακά ζυμαρικά, φάβα, ντόματα, κάπαρη κ.α.

«Νότιο Αιγαίο: Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019»
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της φετινής ΕΞΠΟΤΡΟΦ θα βρεθεί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με την ιδιότητά της ως Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019 και με αφορμή την θεματική ημερίδα που οργανώνει αύριο (10:30-12:30) στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της έκθεσης. Σκοπός της ημερίδας είναι η ανάδειξη του γαστρονομικού πλούτου, του πολιτισμού και των τοπικών προϊόντων των νησιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Ομιλήτριες θα είναι η Roberta Garibaldi (αν. καθηγήτρια του πανεπιστημίου του Μπέργκαμο και πιστοποιημένη Πρέσβης της Διεθνούς Ένωσης Γαστρονομικού Τουρισμού) που θα παρουσιάσει τις διεθνείς τάσεις του γαστρονομικού τουρισμού στην ομιλία της με θέμα «Νότιο Αιγαίο: Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019», η Γλυκερία Ψαρρά (PhD, επ. συνεργάτης Χαροκοπείου Πανεπιστήμιου και επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Rutgers) που θα παρουσιάσει εισήγηση με κεντρικό θέμα την αιγιακή δίαιτα ως πρότυπο διατροφής και η Χάιντι Λαζάνη (επικεφαλής της επιτροπής «Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019» για το Νότιο Αιγαίο) που θα παρουσιάσει τις δράσεις του προγράμματος “Taste the Seasons”.

Οι εκπρόσωποι των Κυκλάδων (ανά νησί) που δίνουν το παρών στην έκθεση για το 2018
* «Αγρομέλισσα» Αγροτικός Συνεταιρισμός Γυναικών Κορθίου Άνδρου (Άνδρος)
* Κατερίνα Τριδήμα/3Μέλισσες (Μέλι & Προϊόντα μελιού – Άνδρος)
* ΤΥΡΟΚΟΜΕΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΣΟΥΤΗΣ (Άνδρος)
* Αλέξανδρος Καλουτάς – Aegean Herbs (Αμοργός)
* ΙΩΑΝΝΗΣ ΝΟΜΙΚΟΣ (Ζυμαρικά, Δημητριακά, Όσπρια – Θήρα)
* Μουζάκης Ανδρέας (Μέλι & Προϊόντα μελιού – Κέα)
* ΠΟΛΙΤΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ «ΣΠΙΤΙΚΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ» (Γλυκά κουταλιού, Μαρμελάδες – Κέα)
* Marcie Mayer (Acorn Foods – Κέα)
* Θυμαρότοπος (Μέλι & προϊόντα μελιού – Κέα)
*ΝΙΚΟΣ ΣΕΡΒΟΣ (Μέλι & Προϊόντα μελιού – Κέα)
*Μέλι Αδαμαντίας (Μέλι & προϊόντα μελιού – Κέα)
* Τυροκομείο Μυκόνου Κουκά Ειρήνη (Γαλακτοκομικά & Τυροκομικά προϊόντα – Μύκονος)
* ΑΛΟΕ ΒΕΡΑ ΝΑΞΟΥ ΙΚΕ (Μουστάκη Μαργαρίτα – Καλλυντικό – Νάξος)
* ΑΜΠΕΛΟΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΑ (Μέλι, μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού – Νάξος)
* ΝΑΞΟΝΗΣΟΣ ΓΕΥΣΕΙΣ ΚΟΙΝΣΕΠ (Σιδέρης Δημήτριος – Νερά, Χυμοί, Αναψυκτικά – Νάξος)
* Μελίμηλον Νάξου (Ευαγγελία Λιανοπούλου – Γλυκά κουταλιού, Μαρμελάδες – Νάξος)
* ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΤΥΡΟΚΟΜΕΙΟ ΜΠΑΜΠΟΥΝΗ (Γαλακτοκομικά & Τυροκομικά προϊόντα – Νάξος)
* Cyclades Culture of Olive Oil (Ελαιόλαδο, Ελιές & Προϊόντα ελιάς – Νάξος)
* ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ Σ. ΜΑΛΑΤΕΣΤΑΣ «ΠΑΡΙΑ ΓΗ» (Γλυκά κουταλιού, Μαρμελάδες – Πάρος)
* ΠΙΤΣΙΚΑΛΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ – ΜΠΟΓΙΑΤΖΗ ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ (Μέλι και προϊόντα μελιού – Πάρος)
* Οινοποιείο Μάναλη (Κρασιά, Ποτά, Αποστάγματα – Σίκινος)
* ΚΩΒΑΙΟΣ ΜΑΝΩΛΗΣ (Ζυμαρικά, Δημητριακά, Όσπρια – Σχοινούσα)
*ΑΝΔΡΙΩΜΕΝΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ – ΒΙΟΤΕΧΝΙΑ ΛΟΥΚΟΥΜΙΩΝ «ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ» (Σύρος)
* ΒΑΚΟΝΔΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ «ΖΩΖΕΦΙΝΟΣ» (Γαλακτοκομικά & Τυροκομικά προϊόντα – Σύρος)
* ΒΛΑΜΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ/ ΒΛΑΜΗΣ (Γλυκά κουταλιού, Μαρμελάδες – Σύρος)
* ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΑΣΣΑΛΟΥ (Βότανα και Αρωματικά Φυτά – Σύρος)
* ΣΥΡΓΑΝΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ (Προϊόντα με βάση το κρίταμο – Σύρος)
* «Φύσις» Σύρος (Σαπούνι λουκούμι, κηραλοιφες, σπαθόλαδο, χαμομηλόλαδο – Σύρος)
* ΑΡΜΑΚΟΛΑ ΜΑΡΙΑ ΛΟΥΙΖΑ (Προϊόντα ζύμης, Αρτοσκευάσματα – Τήνος)
* Μιχάλης Ξανθάκης / Θυμαρίσιο μέλι Τήνου (Τήνος)
* ΤΗΝΙΑΚΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ – ΜΑΡΙΑ ΒΙΔΑΛΗ (Κάππαρη, άγρια αγκινάρα – Τήνος)
* ΠΛΥΤΑΣ ΠΕΤΡΟΣ / ΓΛΥΚΙΣΜΑ ΡΙΤΑ ΖΑΛΩΝΗ (Μέλι & Προϊόντα μελιού – Τήνος)


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

45 βαθμοί στη σκιά: Ο καύσωνας «ψήνει» τη Δυτική Ελλάδα – Ασφυκτική η κατάσταση και στην Αττική (πίνακας)

Από τη Σκάλα Μεσσηνίας έως την Αμφιλοχία, οι θερμοκρασίες σπάνε τα όρια – 24 σταθμοί κατέγραψαν πάνω από 42°C, σύμφωνα με το meteo.gr – Πού λειτουργεί το μελτέμι ως «καταβάτης»

Εθνική μάχη με τις φλόγες: Σπίτια καίγονται, χωριά εκκενώνονται σε 6 περιοχές της Ελλάδας

Αττική, Εύβοια, Μεσσηνία, Κύθηρα, Θεσσαλονίκη και τώρα και η Ήπειρος βρίσκονται στο έλεος της φωτιάς – Εικόνες απόλυτης καταστροφής, αγώνας επιβίωσης από πολίτες και Πυροσβεστική

Η Δονούσα και ο θησαυρός της: Η παραλία Κέδρος στις κορυφαίες παγκοσμίως

Ο Κέδρος της Δονούσας γοητεύει παγκόσμια, κατακτώντας μια θέση ανάμεσα στις ωραιότερες παραλίες του κόσμου σύμφωνα με το Forbes — ένας τόπος φυσικής μαγείας, ιστορίας και απόλυτης ηρεμίας.

Σ.Α.Ε.Κ. Νάξου στο Φιλώτι: Γεφυρώνοντας το σχολείο με την αγορά εργασίας

Ανώτερη Επαγγελματική Κατάρτιση στον τόπο μας με ειδικότητες που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της Νάξου – Μια μοναδική ευκαιρία για νέους και νέες

Αμοργός – Γιορτή Ψημένης Ρακής: Μια νύχτα γεμάτη παράδοση, χορό και αρώματα του νησιού!

Το Σάββατο 26 Ιουλίου 2025 στα Κατάπολα η Αμοργός στήνει ένα γλέντι που μυρίζει ψημένη, ακούγεται σαν βιολί και χτυπάει κατευθείαν στην καρδιά του καλοκαιριού.

Η Νάξος έγινε ξανά πανεπιστημιακή πολιτεία, oλοκληρώθηκε το 22ο Θερινό Σχολείο «Μανώλης Μαρμαράς»

Για 22η συνεχή χρονιά, φοιτητές και επιστήμονες συνάντησαν τη γεωγραφία, τον πολιτισμό και τον τουρισμό στο πλαίσιο του Θερινού Σχολείου Νάξου – Φέτος με αφορμή τα 30 χρόνια του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Νίσυρος – Μήλος – Κίμωλος ενωμένες: Κατηγορηματικό “όχι” στη γεωθερμία υψηλής ενθαλπίας

Με ομόφωνη απόφαση της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, οι νησιωτικές κοινωνίες απαιτούν την εξαίρεση από κάθε σχεδιασμό εξόρυξης λιθίου, επικαλούμενες σοβαρούς κινδύνους για περιβάλλον, τουρισμό και δημόσια υγεία.

Διπλή θαλάσσια εμπειρία για παιδιά από το Naxos Water Sports με κολύμβηση & ιστιοπλοΐα!

Από 28 Ιουλίου έως 8 Αυγούστου, μικροί Ναξιώτες και επισκέπτες μαθαίνουν τα μυστικά της θάλασσας μέσα από δημιουργικά καλοκαιρινά προγράμματα.

Lennart Neubauer: Η μάχη στη Fuerteventura, ο τραυματισμός και η υπόσχεση επιστροφής

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής από τη Νάξο πάλεψε με πόνο, έγραψε την υψηλότερη βαθμολογία του event και αποχαιρέτησε την Καναρία με ένα μεγάλο “θα επιστρέψω”.

«Ζωολογικός Ήχος»: Παιδιά, τραγούδια και φαντασία στον Πύργο Μπαζαίου με τον Γιώργη Χριστοδούλου

Μια γιορτή για μικρούς και μεγάλους με τα ωραιότερα παιδικά τραγούδια για ζώα στην ελληνική γλώσσα, έρχεται την Τετάρτη 30 Ιουλίου στο Φεστιβάλ Νάξου.

“Μαχαιριά” στο λιμάνι της Νάξου: Σοβαρό επεισόδιο βίας μεταξύ νεαρών εργαζομένων

Ένα μεσημέρι του Ιουλίου μετατράπηκε σε σκηνικό τρόμου για περαστικούς και ντόπιους, όταν διαπληκτισμός ανάμεσα σε δύο υπαλλήλους γραφείου ενοικίασης εξελίχθηκε σε αιματηρό περιστατικό.

Δικαστική δικαίωση για τους κατοίκους του Καλοξύλου, ακυρώθηκε η άδεια λειτουργίας του νέου τυροκομείου της ΕΑΣ Νάξου

Μετά από μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα, το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Πειραιά ακύρωσε την άδεια λειτουργίας του υπό ανέγερση τυροκομείου, δικαιώνοντας πλήρως τους περιοίκους

Όταν το GPS σε οδηγεί… σε αδιέξοδο: Τουρίστας σφήνωσε όχημα σε σοκάκι της Νάξου

Αμερικανός οδηγός ακολούθησε πιστά τις οδηγίες πλοήγησης και κατέληξε… στα στενά της Φουντάνας – Η φωτογραφία που έγινε viral και η ανάγκη για καλύτερη καθοδήγηση στους τουρίστες

Δονούσα: Ο τραυματισμός κοπέλας από ομπρέλα (!!!) αποκαλύπτει μια τρύπα στο σύστημα

Μια γυναίκα τραυματίστηκε σοβαρά σε απομονωμένη παραλία της Δονούσας και σώθηκε χάρη στην αλληλεγγύη ντόπιων και τουριστών — αλλά η πολιτεία έλειπε. Και την επόμενη φορά;

Αλυκό Νάξου: Κατεδαφίζεται το φάντασμα του ξενοδοχείου – Σώζεται το κεδροδάσος

Υπεγράφη η σύμβαση κατεδάφισης των ερειπίων στο Αλυκό – Ένα διαχρονικό «τραύμα» για τη Νάξο οδεύει προς θεραπεία μετά από δεκαετίες αδράνειας

Κυκλάδες – Ανατροπή στο τουριστικό χάρτη: Νάξος και Πάρος ανεβαίνουν, Μύκονος και Σαντορίνη «κατεβαίνουν»

Το καλοκαίρι του 2025 φέρνει ανακατατάξεις στους δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς – Η Νάξος και η Πάρος «λάμπουν» με αύξηση ζήτησης, ενώ Σαντορίνη και Μύκονος μετρούν απώλειες και ανησυχίες

Θλίψη στη Σχοινούσα: Το ύστατο χαίρε στη Ρίτα Μούρτζη από τον Σύλλογο Σχοινουσιωτών

Μια αγαπημένη παρουσία του νησιού έφυγε πρόωρα – Συγκινητικό μήνυμα αποχαιρετισμού και κάλεσμα για στήριξη στη μνήμη της

Νάξος -“Ξόβορα 2025”: Μουσικά σεμινάρια, χορός και παράδοση στην καρδιά της Απειράνθου

Από 26 έως 31 Ιουλίου, η Απείρανθος φιλοξενεί για τέταρτη χρονιά τα Ξόβορα — με δασκάλους τον Γ. Ζευγόλη, Ν. Αγγελόπουλο, Δ. Παππούλη και Στ. Γανωτή — σε ένα πενθήμερο γεμάτο μουσική, χορό, παραμύθι και εξορμήσεις

Νάξος – «Τέλος στα πρόστιμα, Δήμαρχε – Πεζοδρόμηση τώρα»: Η κραυγή μίας πόλης που πνίγεται

Αδικημένοι επαγγελματίες κρεμούν πανό αγανάκτησης στην καρδιά της Νάξου και ζητούν κάτι απλό: Ίδιους όρους για όλους.

Νάξος – Τραγαία: Όταν η προσπάθεια γράφει ιστορία, Επιτυχίες για τους μαθητές του Γενικού Λυκείου (πίνακας)

Με δάκρυα συγκίνησης, χαμόγελα και βαθιά υπερηφάνεια, οι μαθητές του ΓΕΛ Τραγαίας πέτυχαν σπουδαίες εισαγωγές στις Πανελλαδικές 2025 — αποδεικνύοντας πως τα μεγάλα όνειρα ανθίζουν και στα μικρά σχολεία