Παρασκευή, 25 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΑκτοπλοΐαΑκτοπλοία: Νέες άγονες γραμμές σε Αιγαίο και Ιόνιο

Ακτοπλοία: Νέες άγονες γραμμές σε Αιγαίο και Ιόνιο

|

Τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται στον χάρτη της Ακτοπλοίας με τις δρομολογιακές γραμμές και τα πρόσθετα δρομολόγια που δημιουργούνται – Τι συμβαίνει με τη σύνδεση της Θεσσαλονίκης με τις Σποράδες 

Τουλάχιστον 6 νέες δρομολογιακές γραμμές και πρόσθετα δρομολόγια στις ήδη υπάρχουσες φέρνει για τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου το Υπουργείο Ναυτιλίας. Με την προκήρυξη  του αρχικού και επαναληπτικού μειοδοτικού διαγωνισμού για την εξυπηρέτηση των επιδοτούμενων γραμμών να λήγει στις 5 Φεβρουαρίου, ήδη φαίνονται σημαντικές τροποποιήσεις στον ακτοπλοϊκό χάρτης της χώρας.

Της Αναστασίας Βαμβακά (portcity.gr)  

Αν και οι περισσότερες αλλαγές επικεντρώνονται στις επιδοτούμενες γραμμές, ωστόσο το 2017 έφερε λίγες αλλά σημαντικές διαφοροποιήσεις και στην ελεύθερη δρομολόγηση πλοίων όπως τη σύνδεση Κέρκυρας-Ηγουμενίτσας-Παξών με πλοίο κλειστού τύπου τρεις φορές την εβδομάδα και τη σύνδεση Πάτρας- Σάμης- Ιθάκης και επιστροφή από Κυλλήνη- Πόρο- Ιθάκη. 

Αρνητική βέβαια εξέλιξη και  πλήγμα  για τον τουρισμό των Σποράδων θεωρείται η απόφαση της Hellenic Seaways να αποσύρει το FlyingCut 4 και να διακόψει την απευθείας ακτοπλοϊκή σύνδεση των τριών νησιών με την Θεσσαλονίκη, με δύο δρομολόγια κατά την διάρκεια της θερινής περιόδου, όπως είχε καθιερωθεί τα δύο τελευταία χρόνια. Αιτία για την απόφαση, σύμφωνα με τον διευθυντή πωλήσεων της εταιρείας Αρη Κατσαΐτη, είναι το γεγονός ότι η συγκεκριμένη ακτοπλοϊκή σύνδεση δεν απέδωσε όσα ανέμενε η Hellenic Seaways και για τον λόγο αυτό δεν είναι στα σχέδιά της για την φετινή χρονιά η εκτέλεση δρομολογίων μεταξύ Θεσσαλονίκης και Σποράδων.

Χθες ο Παναγιώτης Κουρουμπλής συναντήθηκε με το δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος ζήτησε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, να ενισχύσει τις προσπάθειες των τριών δημάρχων και των φορέων των νησιών των Βορείων Σποράδων για επαναλειτουργία της ακτοπλοϊκής σύνδεσης με Θεσσαλονίκη. Εκτάκτως χθες το Υπουργείο Ναυτιλίας ανακοίνωσε και την δρομολόγηση του  επιβατηγού «ΙΟΝΙΣ»  στην γραμμή των Κυθήρων μετά από την ανάγκη διακοπής δρομολογίων του «ΠΟΡΦΥΡΟΥΣΑ» για εργασίες ετήσιας επιθεώρησης, με ένα δρομολόγιο τη μέρα και επιστροφή από την γραμμή Κύθηρα- Νεάπολη Βοιών.

Για πρώτη φορά η Ψέριμος θα συνδεθεί με την Κάλυμνο και τη Κω με σταθερά τρία δρομολόγια, ενώ  ο Καστός και ο Κάλαμος Λευκάδος με το Νυδρί, με τον . Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής,  Διονύση -Χαράλαμπο Καλαματιανό, να πραγματοποιεί συνεχής συσκέψεις με δημάρχους. 

Τα 6 καινούργια δρομολόγια:

–   Θήρα – Θηρασιά – Ανάφη

–   Κάλυμνος-Ψέριμος- Μαστιχάρι (Κω)

–   Τήλος -Κάμειρος Σκάλα –Ρόδος

–   Ρόδος ή Λάρδος – Πηγάδια Καρπάθου – Διαφάνι και Ροδος ή Λάρδος – Πηγάδια Καρπάθου – Κάσος

–   Κέρκυρα – Παξοί – Βασιλικής Λευκάδας – Πισαετός Ιθάκης – Σάμη Κεφαλλήνιας – Ζάκυνθος

–   Κάστος – Κάλαμος – Νυδρί ( Λευκάδα)

 Συγκεκριμένα οι αλλαγές σε:

Αιγαίο:

– Θα επιδοτηθούν τρία δρομολόγια για όλο το χρόνο για την Θήρα – Θηρασιά – Ανάφη με το ανώτατο προσφερόμενο μίσθωμα ανά δρομολόγιο από το Υπουργείο ( με ΦΠΑ) να φτάνει τα  3.200,00 €

– Θα επιδοτηθούν τρία δρομολόγια για  το καλοκαίρι  ( 11/6 μέχρι 9/9) για να συνδεθούν η Κάλυμνος-Ψέριμος και το Μαστιχάρι στη Κω με ανώτατο μίσθωμα τα 1.170 ευρώ. Στο δρομολόγιο αυτό περιλαμβάνεται η δωρεάν μετακίνηση των κατοίκων της Ψερίμου από και προς Κάλυμνο και Μαστιχάρι

– Για πρώτη φορά θα επιδοτηθεί το δρομολόγιο που θα ενώνει την Τήλο με τη Κάμειρο Σκάλα και τη Ρόδο με πέντε δρομολόγια το καλοκαίρι. Ωστόσο αυτό το εναλλακτικό δρομολόγιο θα επιδοτηθεί εφόσον βρεθεί ενδιαφερόμενος στα δυο κύρια επίσης επιδοτούμενα δρομολόγια που θα συνδέσουν τη Τήλο- Ρόδο με 3 δρομολόγια όλο το χρόνο  και το Τήλος- Σύμη- Ρόδος με δύο δρομολόγια στα οποία περιλαμβάνεται η δωρεάν μετακίνηση των κατοίκων της Τήλου από και προς τη Ρόδο.

– Την ίδια στιγμή έχει  προστεθεί ένα δρομολόγιο τη θερινή περίοδο από 11/06/2018 έως 09/09/2018 στη γραμμή Πειραιάς- Χίος- Οινούσσες και Πειραιάς- Χίος- Ψαρά

– Νέα γραμμή ανοίγει και στη γραμμή  Ρόδος- Κάρπαθος  με το δρομολόγιο να ξεκινά από το λιμάνι της Ρόδου ή τη Λάρδο  και να συνεχίζει στα Πηγάδια Καρπάθου και το Διαφάνι με ένα δρομολόγιο την εβδομάδα τη θερινή περίοδο από 11/06/2018 έως 09/09/2018 και δεύτερο δρομολόγιο Ρόδο ή Λάρδο – Πηγάδια Καρπάθου – Κάσος με δύο θερινά δρομολόγια

– Άγονος κηρύχτηκε ο διαγωνισμός της γραμμής Λαύριο – Λήμνος – Σαμοθράκη με υποχρέωση ελεύθερης προσέγγισης του δρομολογίου προς Αλεξανδρούπολη άνευ καταβολής μισθώματος.

Ιόνιο:

– Στις πέντε Φεβρουαρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για τη γραμμή σύνδεσης των νησιών του Ιονίου. Συγκεκριμένα η γραμμή περιλαμβάνει τα λιμάνια της Κέρκυρας – Παξών – Βασιλικής Λευκάδας – Πισαετός Ιθάκης – Σάμη κεφαλλήνιας – Ζάκυνθο με τρία δρομολόγια την ημέρα για το χρονικό διάστημα από 28/05/2018 έως 16/09/2018

– Για πρώτη φορά θα  επιδοτηθεί γραμμή που θα συνδέει τα δύο μικρά νησιά της Λευκάδας τον  Καστό και τον Κάλαμο με τον Νυδρί με δύο δρομολόγια καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Πρόκειται για ένα χρόνιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας που με αγωνία περιμένουν την έναρξη των δρομολογίων.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ανακοινώθηκαν (νωρίτερα) οι βάσεις 2025, πού εισάγονται οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών

Στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα εισαγωγής για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση – Όλες οι λεπτομέρειες και οι οδηγίες για τους επιτυχόντες

Δικαστική δικαίωση για τους κατοίκους του Καλοξύλου, ακυρώθηκε η άδεια λειτουργίας του νέου τυροκομείου της ΕΑΣ Νάξου

Μετά από μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα, το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Πειραιά ακύρωσε την άδεια λειτουργίας του υπό ανέγερση τυροκομείου, δικαιώνοντας πλήρως τους περιοίκους

Θρήνος στο παγκόσμιο wrestling: Πέθανε ο Χαλκ Χόγκαν σε ηλικία 71 ετών

Ο άνθρωπος που έφερε την επαγγελματική πάλη στα σαλόνια των οικογενειών, ο μυθικός Χαλκ Χόγκαν, έφυγε από τη ζωή νικημένος από καρδιακή ανακοπή.

Η “Παναγία των Παρισίων” ζωντανεύει στη Νάξο, ένα παραμύθι με καρδιά και ψυχή στον “Μουσικό Περίβολο”

Η θρυλική ιστορία του Κουασιμόδου και της Εσμεράλδας ταξιδεύει τους μικρούς και μεγάλους θεατές στο μαγευτικό Παρίσι μέσα από μια παράσταση γεμάτη συναίσθημα, μουσική και μηνύματα ζωής.

Η Αλεξάνδρα Ρήγα μιλά για την “Τέχνη της Μονής” και για το χωριό που γίνεται σκηνή πολιτισμού (video)

Η Αλεξάνδρα Ρήγα μιλά στη Ραδιοφωνία Κυκλάδων για το ιστορικό παιχνίδι «μπάλες», τις πολιτιστικές ανάγκες του χωριού και την επερχόμενη συναυλία με τους Χαΐνηδες

Λιμεναρχείο Νάξου: Γνωρίστε τα δικαιώματά σας ως επιβάτες στις θαλάσσιες μεταφορές

Μέσω επίσημων διαδικτυακών εργαλείων, οι ταξιδιώτες μπορούν να ενημερωθούν για τα δικαιώματά τους και να υποβάλουν παράπονα άμεσα – Πρωτοβουλία του ΥΝΑΝΠ για ασφαλή και αξιοπρεπή μετακίνηση όλων, ειδικά ευάλωτων ομάδων.

Αμοργός: Αντίο στον Νικόλαο Βεκρή, έναν μεγάλο ευεργέτη με καρδιά ταπεινή

Με σεβασμό και συγκίνηση, η τοπική κοινωνία αποχαιρετά έναν σπουδαίο άνθρωπο, που με την πίστη, τη γενναιοδωρία και την καλοσύνη του σημάδεψε τη ζωή της Αμοργού και όχι μόνο.

Δονούσα: Επέμβαση με κολύμπι γιατρού σε απομονωμένη παραλία, σώθηκε λουόμενη, τι αναφέρει η 2η ΔΥΠΕ

Η 2η ΔΥΠε Πειραιώς & Αιγαίου περιγράφει βήμα-βήμα την επιχείρηση διάσωσης τραυματισμένης λουόμενης στη δύσβατη παραλία Λιβάνι της Δονούσας.

Οι Χαΐνηδες στη Μονή Νάξου, μία νύχτα (25/07) γεμάτη ψυχή και ελευθερία

Μια μοναδική συναυλία κάτω από τα αστέρια, στο χωριό Μονή της Νάξου, με την αυθεντική φωνή των Χαΐνηδων να αγγίζει καρδιές και συνειδήσεις.

Γιατί οι άνθρωποι επιστρέφουν στο ίδιο παιχνίδι: το φαινόμενο του κύκλου εμπλοκής

Γιατί οι άνθρωποι επιστρέφουν στο ίδιο παιχνίδι: το φαινόμενο του κύκλου εμπλοκής

“Μαχαιριά” στο λιμάνι της Νάξου: Σοβαρό επεισόδιο βίας μεταξύ νεαρών εργαζομένων

Ένα μεσημέρι του Ιουλίου μετατράπηκε σε σκηνικό τρόμου για περαστικούς και ντόπιους, όταν διαπληκτισμός ανάμεσα σε δύο υπαλλήλους γραφείου ενοικίασης εξελίχθηκε σε αιματηρό περιστατικό.

Νάξος – «Τέλος στα πρόστιμα, Δήμαρχε – Πεζοδρόμηση τώρα»: Η κραυγή μίας πόλης που πνίγεται

Αδικημένοι επαγγελματίες κρεμούν πανό αγανάκτησης στην καρδιά της Νάξου και ζητούν κάτι απλό: Ίδιους όρους για όλους.

Όταν το GPS σε οδηγεί… σε αδιέξοδο: Τουρίστας σφήνωσε όχημα σε σοκάκι της Νάξου

Αμερικανός οδηγός ακολούθησε πιστά τις οδηγίες πλοήγησης και κατέληξε… στα στενά της Φουντάνας – Η φωτογραφία που έγινε viral και η ανάγκη για καλύτερη καθοδήγηση στους τουρίστες

Έκτακτα μέτρα στη Σέριφο λόγω υπερκατανάλωσης νερού – Απαγορεύσεις και πρόστιμα

Ο Δήμος Σερίφου καλεί τους πολίτες να περιορίσουν τη χρήση νερού λόγω αυξημένης κατανάλωσης και περιορισμένων αποθεμάτων – Πρόστιμα έως και 1.000€ για παραβάτες.

Δονούσα: Ο τραυματισμός κοπέλας από ομπρέλα (!!!) αποκαλύπτει μια τρύπα στο σύστημα

Μια γυναίκα τραυματίστηκε σοβαρά σε απομονωμένη παραλία της Δονούσας και σώθηκε χάρη στην αλληλεγγύη ντόπιων και τουριστών — αλλά η πολιτεία έλειπε. Και την επόμενη φορά;

Αλυκό Νάξου: Κατεδαφίζεται το φάντασμα του ξενοδοχείου – Σώζεται το κεδροδάσος

Υπεγράφη η σύμβαση κατεδάφισης των ερειπίων στο Αλυκό – Ένα διαχρονικό «τραύμα» για τη Νάξο οδεύει προς θεραπεία μετά από δεκαετίες αδράνειας

Δικαστική δικαίωση για τους κατοίκους του Καλοξύλου, ακυρώθηκε η άδεια λειτουργίας του νέου τυροκομείου της ΕΑΣ Νάξου

Μετά από μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα, το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Πειραιά ακύρωσε την άδεια λειτουργίας του υπό ανέγερση τυροκομείου, δικαιώνοντας πλήρως τους περιοίκους

Κυκλάδες – Ανατροπή στο τουριστικό χάρτη: Νάξος και Πάρος ανεβαίνουν, Μύκονος και Σαντορίνη «κατεβαίνουν»

Το καλοκαίρι του 2025 φέρνει ανακατατάξεις στους δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς – Η Νάξος και η Πάρος «λάμπουν» με αύξηση ζήτησης, ενώ Σαντορίνη και Μύκονος μετρούν απώλειες και ανησυχίες

Θλίψη στη Σχοινούσα: Το ύστατο χαίρε στη Ρίτα Μούρτζη από τον Σύλλογο Σχοινουσιωτών

Μια αγαπημένη παρουσία του νησιού έφυγε πρόωρα – Συγκινητικό μήνυμα αποχαιρετισμού και κάλεσμα για στήριξη στη μνήμη της

“Πλατιά” στη Γαλήνη Νάξου: Εκεί που η γεύση συναντά την παράδοση

Το εστιατόριο που ξανασυστήνει την κυκλαδίτικη κουζίνα με προϊόντα από τη γη της Νάξου – κι ένα αγρόκτημα που αφηγείται ιστορίες στο τραπέζι