Σάββατο, 7 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΠεριβάλλονΠΝΑΙ: Παρέμβαση με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών διάβρωσης των ακτών

ΠΝΑΙ: Παρέμβαση με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών διάβρωσης των ακτών

|

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος απευθύνει πρόσκληση για ένταξη έργων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020» – Κρίσιμης σημασίας παρέμβαση της Περιφέρειας, για την προστασία των ακτών από την διάβρωση

Πριν από λίγες ημέρες το είπε και σήμερα το έκανε … πράξη, δείγμα της διάθεσης που υπάρχει από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ώστε να δώσει λύσεις..  Όπως είχε ανακοινώσει τη περασμένη Παρασκευή ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κος Χατζημάρκος «Την επόμενη εβδομάδα θα ανοίξουμε και το θέμα της διάβρωσης των ακτών. Είμαστε έτοιμοι για να ξεκινήσουμε τη συζήτηση και να … κεντρίσουμε όλους τους εμπλεκόμενους. Θα ανοίξουμε μία πρόσκληση με χρηματοδότηση συγκεκριμένη. Γιατί καταλαβαίνω ότι με την κουβέντα δεν φτάνουμε κάπου.  Πρέπει να πιέσουμε όλο το σύστημα της δημόσιας διοίκησης. Θα ανοίξουμε μία χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ τις επόμενες μέρες που να αφορά τη διάβρωση των ακτών ώστε όλη η δημόσια διοίκηση να στρέψει εκεί την προσοχή της και αυτό θα φέρει στην επιφάνεια πολλά ζητήματα γιατί είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο θέμα. Μακάρι να βρεθούν προτάσεις και να αυξήσουμε και τη χρηματοδότηση».

Και σήμερα ήρθε η πρόσκληση… Καίριας σημασίας παρέμβαση για την προστασία των ακτών από το διαρκώς εντεινόμενο φαινόμενο της διάβρωσης και τις σοβαρές επιπτώσεις του, σε επίπεδο όχι μόνο περιβαλλοντικό, αλλά και κοινωνικοοικονομικό, αποτελεί η απόφαση της Περιφερειακής Αρχής να χρηματοδοτήσει με το ποσό του 1.500.000 ευρώ, μέσω του ΕΣΠΑ 2014 – 2020, δράσεις προστασίας και αναστροφής του φαινομένου, σε παραλίες των νησιών του Νοτίου Αιγαίου.

Ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος, απευθύνει πρόσκληση με τίτλο «Προστασία των ακτών της Περιφέρειας από τη διάβρωση», για την υποβολή προτάσεων έργων, προκειμένου να ενταχθούν και να χρηματοδοτηθούν από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020», στον άξονα προτεραιότητας «Αειφορική ανάπτυξη και διαχείριση των πόρων», ο οποίος συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Δυνητικοί δικαιούχοι της πρόσκλησης είναι:

@ Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

@ Δήμοι της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

@ Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Η επιλέξιμη συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 1.500.000 ευρώ.

Ως ημερομηνία έναρξης της υποβολής προτάσεων ορίζεται η 01/02/2018 και λήξης η 30/04/2018.

Η διάβρωση των ακτών, αν και συνιστά φυσικό φαινόμενο, επιταχύνεται από την ανθρώπινη παρέμβαση. Προκαλεί προβλήματα στις παράκτιες υποδομές και περιουσίες, εγκυμονώντας παράλληλα σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια των παραλιακών δρόμων, των οικημάτων, αλλά και των ανθρώπων που προσεγγίζουν την ακτή, με συνέπεια σημαντικό κοινωνικοοικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος, αλλά και επιπτώσεις στο τουριστικό προϊόν εν γένει, εξαιτίας της υποβάθμισης των παραλιών και των τουριστικών εγκαταστάσεων και καταλυμάτων.

Για τους λόγους αυτούς είναι ιδιαίτερα κρίσιμη η ανάληψη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση του φαινόμενου της διάβρωσης ώστε να αποφευχθούν οι οποιεσδήποτε αρνητικές συνέπειες στο περιβαλλοντικό και οικονομικό περιβάλλον των διαφόρων περιοχών της Περιφέρειας.

Η δράση αφορά στην υλοποίηση ήπιων έργων προστασίας ή και αναστροφής των φαινομένων διάβρωσης σε παραλίες των νησιών του Νοτίου Αιγαίου, λαμβάνοντας  υπόψη και τις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής Οδηγίας Πλαίσιο για τη Θαλάσσια Στρατηγική.

Ενδεικτικά μέτρα που μπορεί να ληφθούν είναι:

@ Εφαρμογή μεθόδων τεχνητής συμπλήρωσης της παραλίας

@ Τεχνικά έργα συγκράτησης υλικού ή εγκλωβισμού της άμμου και ελαχιστοποίησης των απωλειών, όπως κατασκευή κυματοθραυστών ή προβόλων ή τοποθέτηση ογκολίθων θωράκισης.

Στις  προτεινόμενες δράσεις μπορεί να περιλαμβάνεται η εκπόνηση των οριστικών μελετών των τεχνικών έργων, στις περιπτώσεις που αυτές δεν έχουν εκπονηθεί”.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αμοργιανό Φεστιβάλ 2025: Τιμώντας την Παναγία και τους Ήρωες της Κινάρου

Η Αμοργός γιορτάζει με τέχνη, μουσική και μνήμη — Ένα τριήμερο πολιτιστικής συγκίνησης από 7 έως 9 Ιουνίου

«Το Μυστικό του Αρχιπελάγους»: Ιστορικό μυθιστόρημα με την υπογραφή του Γ. Καστελλάνου

Μια πρώτη συγγραφική εμφάνιση που εντυπωσιάζει με ιστορικό βάθος και λογοτεχνική ωριμότητα

«Το Γλέντι»… αλλιώς! ONIRAMA & Νίκος Οικονομίδης ενώνουν κόσμο, βιολί και καλοκαίρι (video)

Η πιο feel-good διασκευή του καλοκαιριού είναι εδώ: Νησιώτικο βιολί, ηλεκτρική ενέργεια και ρυθμός που δεν κάθεται ποτέ

Μια ιστορική βραδιά: Οι Κονιτοπουλαίοι επανενώνονται στο Άλσος Βεΐκου

Στις 22 Ιουλίου, η οικογένεια-σύμβολο της νησιώτικης μουσικής ανεβαίνει ξανά στη σκηνή, σε μια γιορτή της παράδοσης και των ριζών μας

Ο Μικρός Πρίγκιπας ζωντανεύει στη Θήρα μέσα από τα μάτια των παιδιών

Το προσχολικό θεατρικό τμήμα «Εν Οδώ» παρουσιάζει μια παράσταση-ύμνο στην αγάπη και τη φαντασία, την Κυριακή 8 Ιουνίου στη Μεσαριά

Γιάννης Βρούτσης: Ταξίδι στην Κύθνο για τον εορτασμό της Αγίας Τριάδας

Ο Αν. Υπουργός Αθλητισμού τιμά την Πολιούχο της Χώρας Κύθνου και συναντά αθλητικούς και τοπικούς φορείς, συνοδευόμενος από Θάνου και Παυλακάκη

Πρόταση Ημέρας: Αλμύρα τσιγαριαστή με αυγό μάτι και φέτα

Η αλμύρα — ένα από τα πιο νόστιμα χόρτα της άνοιξης και του καλοκαιριού — δεν είναι μόνο για σαλάτα. Η πρόταση της ημέρας από τον "Γαστρονόμο"

Αμοργός: Δημόσια παρουσίαση του Τοπικού Πολεοδομικού σχεδίου, ο λόγος στους πολίτες

Την Τρίτη 10 Ιουνίου στην Αιγιάλη παρουσιάζονται τα πρώτα εναλλακτικά σενάρια του ΤΠΣ του Δήμου Αμοργού – Ανοίγει η διαδικτυακή πλατφόρμα συμμετοχής για όλους τους πολίτες

Όταν οι τοίχοι μιλάνε στη Σχοινούσα, μιλούν με ρυθμό και παράδοση (video)

Μια νέα τοιχογραφία εμπνευσμένη από το πανηγύρι και τη συλλογική μνήμη του νησιού μάς καλωσορίζει στην καρδιά της Σχοινούσας — με την Αναπτυξιακή Κυκλάδων να καλεί κι άλλους καλλιτέχνες να γεμίσουν τα νησιά με φωνή και χρώμα

6 + 1 ταινίες που μας θυμίζουν τι σημαίνει “Πατέρας”

Με αφορμή την Ημέρα του Πατέρα, επτά συγκινητικές, τρυφερές και ανθρώπινες ιστορίες για τον ρόλο του πατέρα στη ζωή μας — στη μεγάλη οθόνη και στην καρδιά μας

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Νάξος: Πυρκαγιά σε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο καθοδόν προς τη Χώρα

Με ψυχραιμία και συνεργασία πολιτών και Πυροσβεστικής αποφεύχθηκε σοβαρό περιστατικό στο δρόμο Γλυνάδου – Χώρας

“Να βουίξει το Αιγαίο”: Το νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου γεμίζει νησιώτικο ρυθμό το καλοκαίρι μας (video)

Θάλασσα, μελωδία και χορός ενώνονται στο νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου που υπόσχεται να μας ταξιδέψει στα γαλανά νερά του Αιγαίου.

Mission (Not) Possible: Νορβηγοί, με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο από Νάξο “πιάστηκαν” στα σύνορα

ζευγάρι τουριστών αποφάσισε να... κάνει εξαγωγή ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου, αλλά το ταξίδι τους σταμάτησε λίγο πριν τη "μεγάλη έξοδο".

Κουφονήσια – “Γιορτή Ψαρά”: Μια νύχτα αφιερωμένη στους ανθρώπους της θάλασσας (video)

Παράδοση, διάλογος και κοινότητα ενώθηκαν στη Γιορτή του Ψαρά στα Κουφονήσια, με την παρουσία τοπικών αρχών και ανθρώπων που κρατούν ζωντανό το νησιωτικό μας πνεύμα.

Η 15χρονη Τόνια Κορρέ από τη Νάξο κατακτά τις πίστες των Βαλκανίων!

Με εντυπωσιακές επιδόσεις στο BMU στις Σέρρες, η νεαρή αναβάτρια ανεβαίνει στο βάθρο και στοχεύει σε διεθνείς διακρίσεις.

Θηρασία: Σημαντική ανακάλυψη (σφραγίδες) που αλλάζει την ιστορία της γραφής στο Αιγαίο

Σφραγίδες 4.500 ετών φέρνουν στο φως ένα άγνωστο κεφάλαιο επικοινωνίας και εμπορίου ανάμεσα σε Κυκλαδικά νησιά – Με προέλευση από τη Νάξο το πήλινο αγγείο

Νάξος – “Φάρος του Αλυκού”: Θαλασσινές λιχουδιές με την υπογραφή του Σταμάτη Μαργαρίτη

Μια ξεχωριστή συνεργασία με τον ψαρά Σταμάτη Μαργαρίτη και τη Φάρμα Ρότα δίνει άλλη νοστιμιά στο καλοκαίρι στο Αλυκό.

Νάξος: Η μουσική στήνει σκηνή στο Χαλκί, η Ευρωπαϊκή Γιορτή επιστρέφει για 12η χρονιά!

Ρυθμοί, χαμόγελα και παλμός στο πιο μελωδικό διήμερο του καλοκαιριού – 21 & 22 Ιουνίου, το Χαλκί γίνεται η καρδιά της μουσικής στη Νάξο.

Νάξος – Κόρωνος: Μια προσφορά από καρδιάς στη μνήμη του Νικόλα Μανωλά

Οι γονείς των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Κορώνου Νάξου ευγνωμονεί την οικογένεια του Νικόλα Μανωλά για μια δωρεά που θα δώσει φωνή στις μαθητικές εκδηλώσεις