Το 2017 είναι το έτος των ακραίων καιρικών φαινομένων – 145 ανεμοστρόβιλους και υδροσίφωνες κατέγραψαν οι σταθμοί παρατήρησης καιρικών φαινομένων – Εντονο το φαινόμενο των υδροσιφώνων και στις Κυκλάδες
2017… Ετος ακραίων καιρικών φαινομένων. Με διαφορά που άγγιξε ακόμη και τους 60 βαθμούς θερμοκρασίας (ζενίθ – ναδίρ) ενώ οι βροχοπτώσεις ήταν εντυπωσιακές ως προς τη διασπορά τους… Με σημείο αναφοράς την περίπτωση του Πλατανιά Χανίων όπου όσο έριξε σε μία ημέρα (242 χιλιοστά) έριξε όλο το χρόνο στη Μύκονο. Αυτά τα είδαμε όμως πρόσφατα…
Το ζητούμενο εδώ είναι ένα ακόμη ακραίο φαινόμενο που έχει να κάνει με τη παρουσία ανεμοστρόβιλων και υδροσίφωνων. Και όπως διαβάζουμε στην επίσημη ιστοσελίδα παρατήρησης καιρικών φαινομένων (meteo.gr) το 2017 καταγράψαμε τον μεγαλύτερο αριθμό σιφώνων στην Ελλάδα, μετά το 2014 με 144 ανεμοστρόβιλους και υδροσίφωνες. Θα πρέπει να διαχωρίσουμε την εκδήλωση των σιφώνων από τις καταγραφές, διότι αρκετοί σίφωνες δεν γίνονται αντιληπτοί από παρατηρητές στην ξηρά, επομένως ο αριθμός τους ενδέχεται να είναι μεγαλύτερος. Η διάδοση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και η χρήση smartphones έχει βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό την καταγραφή όλων των καιρικών φαινομένων.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι οι χρήστες του Facebook και Twitter του Meteo Gr ανέφεραν το 63% των σιφώνων στην Ελλάδα το 2017 και σας ευχαριστούμε θερμά. Οι αναφορές σας είναι αναντικατάστατες για την περαιτέρω μελέτη και προσπάθεια πρόγνωσης των σιφώνων. Στον παρακάτω χάρτη (Χάρτης 1) θα δείτε τις περιοχές όπου καταγράψαμε σίφωνες το 2017 στη χώρα μας, με την πλειοψηφία να είναι υδροσίφωνες (136) και οι υπόλοιποι ανεμοστρόβιλοι (9), 5 από τους οποίους προκάλεσαν σημαντικές ζημιές.
Εμείς αναζητώντας αναρτήσεις στο διαδίκτυο να αναφέρουμε ότι Μάιο και Οκτώβριο είχαμε τις πιο σημαντικές παρατηρήσεις στις Κυκλάδες. Και δη στο Βόρειο Αιγαίο. Όπως διαβάζουμε για πρώτη φορά από το 2012 είχαμε εμφάνιση υδροσίφωνα και δη στο στενό του Κάβο Ντόρο, ενώ φέτος, το είδαμε στην Νοτιοανατολική Άνδρο και κυρίως ανοιχτά της Τήνου όπου ήταν ορατοί από Άνδρο και Σύρο. Όπως βλέπετε στην εικόνα που μας χάρισαν οι Κατερίνα και Ιωάννης Σταματάκης, κάτοικοι Τήνου, οι υδροστρόβιλοι έκαναν την εμφάνισή τους στις 6 το πρωί της Κυριακής 28 Μαΐου και μάλιστα υπό βροχή. Και η εικόνα αν μη τι άλλο εντυπωσιακή…
Να σημειώσουμε δε ότι κύρια αιτία για τον μεγάλο αριθμό υδροσιφώνων φέτος ήταν οι παρατεταμένα χαμηλές θερμοκρασίες στη μεσαία και ανώτερη τροπόσφαιρα, που οδηγούσαν συχνά σε αστάθεια πάνω από τη θερμή θάλασσα. Αν και πιο αδύναμοι από τους ανεμοστρόβιλους οι υδροστρόβιλοι εμφανίζουν ταχύτητα ανέμων πάνω από 100 χλμ την ώρα. Φτάνοντας όμως στην στεριά …εξανεμίζονται. Οι περισσότεροι υδροστρόβιλοι παρατηρούνται κοντά στους τροπικούς και σπανιότερα στα μέσα γεωγραφικά πλάτη.