Ακραία καιρικά φαινόμενα είδαμε φέτος στην Ελλάδα σε πολύ έντονα χαρακτηριστικά… Από τους -18 βαθμούς στη Φλώρινα στους +45 στο Ηράκλειο και από τα 242 χιλιοστά νερού που έπεσαν σε μία ημέρα στον Πλατανιά Χανιών στα ίδια ποσοστά νερού που έπεσαν σε έναν χρόνο (!!!) στη Μύκονο
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που σημειώθηκαν στην Ελλάδα το 2017 και καταγράφηκαν από το δίκτυο των σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών παρουσιάζει το meteo.gr. Και αν μη τι άλλο είναι εντυπωσιακά…
Σε επίπεδο θερμοκρασίας σε κατοικημένη περιοχή η υψηλότερη όλου του έτους καταγράφηκε στις Μοίρες Ηρακλείου στις 17 Ιουλίου όταν τα θερμόμετρα έδειξαν 45,9 βαθμούς Κελσίου. Στον αντίποδα βρίσκεται η Φλώρινα η οποία στις 12 Ιανουαρίου βίωσε θερμοκρασία -18,8 βαθμούς Κελσίου. Ειδικά σε επίπεδο θερμοκρασίας το 2017 είχε μια πρωτιά καθώς στις 13 Μαΐου στο Άργος τα θερμόμετρα έδειξαν 40,2 βαθμούς Κελσίου, η υψηλότερη τιμή που έχει καταγραφεί ποτέ για τον μήνα αυτό.
Αξιοσημείωτο είναι ότι και η Νάξος τον Ιούλιο είχε τη τιμητική της καθότι έγραψε +40 βαθμούς για πρώτη φορά στα χρονικά και δη στον Δαμαριώνα (!!!) Ενώ και σε επίπεδο πρωινού και μάλιστα ξημερώματα είδαμε τον Απόλλωνα να έχει πολύ ζέστη και δη άνω των 30 βαθμών προκαλώντας αρκετά ερωτηματικά…
Οι πιο ισχυροί άνεμοι καταγράφηκαν στην Παξιμάδα Ευβοίας στις 22 Δεκεμβρίου με ριπές ταχύτητας 133χλμ/ώρα, ενώ και στην Νάξο και δη στην Βίγλα είδαμε ένταση που έφτασε και τα 110 χιλιόμετρα…
Η μεγαλύτερη ποσότητα βροχής σε μια ημέρα έπεσε στις 26 Οκτωβρίου στον Πλατανιά Χανίων (242mm) όση δηλαδή έπεσε σε έναν ολόκληρο χρόνο στη Μύκονο. Αντίθετα στη Ζαγορά Πηλίου έπεσαν 2068mm σε έναν χρόνο.
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι Κυκλάδες με Ανάφη, Σαντορίνη και Τήνο είναι στην δεκάδα (μαζί με Μύκονο) με το μικρότερο ποσοστό βροχόπτωσης σε έναν χρόνο… Και η Νάξος δεν πήγε άσχημα από τη στιγμή που έκλεισε αισίως περισσότερες από 150 ημέρες χωρίς βροχή για ένα ακόμη καλοκαίρι…