Αφιέρωμα της εφημερίδας «Ο Χρόνος» στον Ναξιώτη Νικήτα Νομικό με τίτλο «O άνθρωπος που ανακαλύπτει νερό…. Πως βρήκε νερό στο Λιβαδερό (μια ιστορία από το μακρινό 1985) της Κοζάνης»
23/9/1985. Ένας άνθρωπος που κατά παράξενο τρόπο ανακαλύπτει νερό, έχει αποδυθεί σε μια προσπάθεια, να λύσει το υδρευτικό πρόβλημα του Ν. Κοζάνης.
Ο ίδιος υποσχέθηκε «πολύ νερό»’ και στην Κοζάνη με γεώτρηση που θα επιμεληθεί στο «Σιόποτο» (Άγιος Θεόδωρος).
Θα τα καταφέρει;
Ευχής έργο.
Για τη δραστηριότητα αυτού του ανθρώπου σε χωριά των Σερβίων ενδεικτική είναι η παρακάτω ανταπόκριση συνεργάτη μας από το Λιβαδερό:
Λιβαδερό. Ολόκληρο το χωριό είναι αναστατωμένο αυτές τις μέρες, με τον άνθρωπο «θαύμα» που ανακάλυψε κατά παράξενο τρόπο νερό σστο Λιβαδερό, σε βάθος 130 μ., λύνοντας έτσι ένα μεγάλο και χρόνιο πρόβλημα του χωριού. Ο ίδιος έχει υποδείξει και στα γύρω χωριά Τριγωνικό, Μεταξά, Μικρόβαλτο, Ελάτη τα σημεία από τα οποία θα μπορούσαν να αντλήσουν νερό για τις ανάγκες τους.
Η όλη ιστορία άρχισε εδώ κι ένα μήνα περίπου όταν ο κ. Νικήτας Νομικός από τη Νάξο ήρθε στο Λιβαδερό και υπέδειξε το σημείο, όπου έπρεπε να γίνει η γεώτρηση, 80 μ. μόλις από το υδραγωγείο του χωριού στη θέση «Ξεράδια» (λόγω ξηρασίας). Την ώρα της γεώτρησης μαζεύτηκε όλο το χωριό.
Ο κ. Νομικός, κατ’ αρχήν πρότεινε τα χέρια του στον αέρα, τοποθετώντας τα το ένα κάτω από το άλλο, προσπαθώντας με διάφορες κινήσεις να «πιάσει» την διεύθυνση της ροής του νερού. Φθάνοντας σε ένα σημείο, τα χέρια του άρχισαν να κουνιούνται τόσο πολύ που νόμιζες ότι θα φύγουν από το σώμα του.
Σε κάποια στιγμή, κατεβάζει τα χέρια του και δείχνει ένα σημείο στο έδαφος «Εδώ» λέει, σημειώνοντας το έδαφος με το πόδι.
Όλο το χωριό, ζούσε με την αγωνία. Θα βρεθεί νερό; ή αναρωτιώνταν είναι κανένας τσαρλατάνος;
Σαν αμοιβή είχε ζητήσει 50.000 δρχ. και σε περίπτωση που δεν βρισκόταν νερό, είχε συμφωνηθεί να τις επέστρεφε. Μέχρι την τελευταία ώρα, υπήρχαν άτομα που όχι μόνο δυσπιστούσαν, αλλά φώναζαν να μη γίνει η γεώτρηση.
Γύρω από το γεωτρύπανο είχε μαζευτεί πολύς κόσμος, ερασιτέχνες φωτογράφοι, video και όλοι περίμεναν με αγωνία το αποτέλεσμα της γεώτρησης.
Ανάμεσα στο πλήθος ο πρώην άγνωστος του χωριού, περιμένοντας το αποτέλεσμα έλεγε «Αν δεν βρεθεί νερό να με κρεμάσετε». Κάποιος του απάντησε χαμογελώντας «Και σένα και τον πρόεδρο που σ’ έφερε».
Κι ενώ η γεώτρησης είχε φθάσει στα 90 μ. αρχίζει ξαφνικά να πετάγεται νερό. Το τι γίνεται δεν περιγράφεται.
Όλοι τρέχουν να πιάσουν λίγο νερό, ενώ άλλοι πήδαγαν στον αέρα «Να μου ζήσεις Νικήτα» φωνάζει ο πρόεδρος, ενώ ένας 75χρονος πλησιάζει τον ξένο και του λέει
– «Πως σε λένε;»
– «Νικήτα»… απαντάει αυτός.
– «Πότε γιορτάζεις»;
– «Γιατί;»,, απαντάει
– «Γιατί πρέπει να αλλάξουμε ημερομηνία που κάνουμε το πανηγύρι. Σίγουρα κάποιος Αγιος σ’ έστειλε εδώ!».
– «Όχι ακόμη δεν βρήκαμε το ποτάμι. Λίγο ακόμη και μετά θα δείτε την μεγάλη έκπληξη». λέει στον κόσμο.
Ήδη είχε βραδιάσει και τ’ άφησαν να συνεχίσουν την άλλη μέρα…
Το τι έγινε τη νύχτα δεν περιγράφεται. Ο κόσμος γλεντούσε για την απρόσμενη τύχη. Στις τρεις μετά τα μεσάνυχτα μπροστά στη γεώτρηση μερικοί τολμηροί με το φως των προβολέων των αυτοκινήτων έστησαν χορό γύρω απ’ αυτήν.
Ξημερώνοντας Κυριακή κι ενώ το γεωτρύπανο «χτυπούσε» στα τελευταία μέτρα, αυτοκίνητα μετέφεραν μπύρες και κόσμο στο χώρο του «θαύματος» ενώ ορισμένοι που δεν είχαν πάει καν σπίτι τους, λαγοκοιμόντουσαν….
Η γεώτρηση σταμάτησε στα 130 μ. Ρωτήσαμε τον Νικήτα, «Πόσο νερό υπάρχει;» Θα φθάσει για όλο το χωριό;»…
«Μέχρι και για πότισμα. Από κάτω περνάει ολόκληρο ποτάμι!» απάντησε.
Ο πρόεδρος Λιβαδεροί κ. Δ. Βρόντζος, μα ςπληροφόρησε ότι προς το παρόν, έχει τοποθετηθεί στη γεώτρηση αντίλια ικανότητος, γύρω στα 1000 κ.μ. νερό το 24ωρο.
Για τον «άνθρωπο – θαύμα» ο πρόεδρος μας είπε: «Μου τον σύστησαν εντελώς τυχαία σε ένα διπλανό χωριό, δίνοντάς μου το τηλέφωνό του. Τον πήρα και ήλθε αμέσως. Αφού ερεύνησε το χωριό με διαβεβαίωσε ότι πράγματι υπάρχει νερό. Πήγα και σε άλλα χωριά και ρώτησα (Δεσκάτη, Λουτρό) και είδα ότι πράγματι είχει βρει κι εκεί νερό».
– Ο κόσμος στην αρχή το πίστεψε;
– Υπήρχαν βέβαια ορισμένοι που αντιδρούσαν, αλλά η πλειοψηφία γενικά ανταποκρίθηκε στον έρανο της Επιτροπής που έγινε, για να συγκεντρωθούν λεφτά για τη γεώτρηση.
– Πόσο στοίχισε η όλη υπόθεση;
– Μέχρι στιγμής γεώτρηση, έρευνα και αντλία γύρω στα 2.000.000 δρχ. Οι κάτοικοι μάζεψαν 600.000 δρχ. και θέλουμε να μαζέψουμε άλλες τόσες περίπου, γιατί δεν έχουμε σαν κοινότητα να πληρώσουμε.
Ελπίζουμε ότι θα έχουμε βοήθεια από τη Νομαρχία. Για να φέρναμε την ίδια ποσότητα νερού από τα Πιέρια χρειαζόμασταν γύρω στο 1 δισεκατ., ενώ εδώ με 5-6 εκατομ. ξεμπερδεύουμε.
– Έγιναν έρευνες στο παρελθόν από υπηρεσίες της Νομαρχίας;
– Ναι, αλλά η απάντηση ήταν αρνητική.
Δ.Τ.