Τετάρτη, 25 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΤεχνολογίαΚενά ασφαλείας σε κινητά και υπολογιστές και ...τρέχουμε

Κενά ασφαλείας σε κινητά και υπολογιστές και …τρέχουμε

|

Συναγερμός έχει σημάνει στον κόσμο της τεχνολογίας, καθώς ερευνητές της Google, σε συνεργασία με άλλους ειδικούς κυβερνοασφάλειας, ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν δύο σοβαρά κενά ασφαλείας σχεδόν σε όλους τους επεξεργαστές (τσιπάκια) που χρησιμοποιούνται στους υπολογιστές, στα κινητά τηλέφωνα, στις ταμπλέτες και στις άλλες ηλεκτρονικές συσκευές.

Συναγερμός έχει σημάνει στον κόσμο της τεχνολογίας, καθώς ερευνητές της Google, σε συνεργασία με άλλους ειδικούς κυβερνοασφάλειας, ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν δύο σοβαρά κενά ασφαλείας σχεδόν σε όλους τους επεξεργαστές που χρησιμοποιούνται στους υπολογιστές, στα κινητά τηλέφωνα, στις ταμπλέτες και στις άλλες ηλεκτρονικές συσκευές.

Τα δύο κενά Meltdown και Spectre, που θα μπορούσαν να εκμεταλλευθούν χάκερ, αφορούν τσιπ των πιο γνωστών εταιρειών κατασκευής: της Intel, της AMD και της ARD. Οι χάκερ θα μπορούσαν να αποκτήσουν πρόσβαση στη μνήμη των συσκευών, καθώς και σε ευαίσθητα δεδομένα όπως κωδικούς.

Η Google αποκάλυψε ότι το πρόβλημα είχε γίνει γνωστό στις κατασκευάστριες εταιρείες από το καλοκαίρι του 2017. Αλλά μόλις τώρα διέρρευσε από ανώνυμους προγραμματιστές και έγινε ευρύτερα γνωστό (αρχικά μέσω της τεχνολογικής ιστοσελίδας The Register), προτού δυστυχώς υπάρξει πλήρης αποκατάσταση των κενών κυβερνοασφάλειας, κάτι που αποτελεί πρόκληση για τους απανταχού χάκερ.

Οι εταιρείες, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, ισχυρίσθηκαν ότι το πρόβλημα δεν σχετίζεται με λάθος σχεδιασμού στο υλικό τους (hardware) και ότι αντιμετωπίζεται εφόσον οι χρήστες εγκαταστήσουν νέες αναβαθμίσεις ασφαλείας στο λογισμικό (λειτουργικό σύστημα) των συσκευών τους. Δήλωσαν επίσης ότι εργάζονται εσπευσμένα για να διορθώσουν τις «κερκόπορτες». Κάποιες αναβαθμίσεις λογισμικού θα είναι διαθέσιμες μέσα στις επόμενες μέρες, δήλωσε η Intel, η οποία τροφοδτεί με επεξεργαστές το 80% περίπου των προσωπικών επιτραπέζιων υπολογιστών διεθνώς και το 90% των φορητών Η/Υ.

Παραμένει άγνωστο αν και κατά πόσο κάποιοι χάκερ έχουν εκμεταλλευθεί αυτά τα κενά, αν και το Εθνικό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας της Βρετανίας, σύμφωνα με τo ΒΒC, εκτιμά ότι δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο ακόμη. Αρχικά δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι το πρόβλημα αφορά μόνο την Intel, αλλά η εταιρεία διευκρίνισε ότι κενά ασφαλείας υπάρχουν και στα τσιπάκια των ανταγωνιστών της. Το κενό ασφαλείας με την ονομασία Meltdown αφορά ειδικά την Intel, ενώ το δεύτερο που λέγεται Spectre, αφορά τα τσιπ των Intel, ARM και ARD.

Η ARM δήλωσε ότι ήδη ετοίμασε «μπαλώματα» που απέστειλε στους κατασκευαστές smartphones τους οποίους τροφοδοτεί με τσιπ. Η AMD ισχυρίσθηκε ότι «τα προϊόντα της αντιμετωπίζουν σχεδόν μηδενικό κίνδυνο αυτήν τη στιγμή». Η Microsoft, που χρησιμοποιεί τσιπ της Intel, δήλωσε ότι θα κυκλοφορήσει την Πέμπτη αναβαθμίσεις ασφαλείας, εκτιμώντας ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει περιστατικά κυβερνοπαραβίασης. Η Apple εργάζεται και αυτή πάνω σε ανάλογες αναβαθμίσεις για τα προϊόντα της.

Η Google ανέφερε ότι οι συσκευές Android με τις τελευταίες ενημερώσεις ασφαλείας στο λειτουργικό τους είναι προστατευμένες και διαβεβαίωσε ότι το Gmail είναι ασφαλές, ενώ σύντομα θα κυκλοφορήσουν αναβαθμίσεις ασφαλείας για χρήστες του Chrome και των Chromebooks. Ο ερευνητής Ντάνιελ Γκρους του αυστριακού Πανεπιστημίου Τεχνολογίας του Γκρατς, ένας από αυτούς που ανακάλυψαν το Meltdown, μαζί με τον αναλυτή Γιαν Χορν της Google, δήλωσε ότι «πρόκειται πιθανώς για το χειρότερο πρόβλημα σε κεντρική μονάδα επεξεργασίας που έχει ποτέ βρεθεί». Καθησύχασε όμως ότι μπορεί να λυθεί με το κατάλληλο «μπάλωμα» (patch) στο λογισμικό. Η Intel διέψευσε τις ανησυχίες που κυκλοφόρησαν, ότι το «μπάλωμα» θα κάνει έως 30% πιο αργά τα τσιπάκια της.

Από την άλλη, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», το ευρύτερο πρόβλημα Spectre, που αφορά όλα τα τσιπάκια, θεωρείται πιο δύσκολο να «αξιοποιηθεί» από τους χάκερ, αλλά είναι και πιο δύσκολο να επιλυθεί. Θα χρειασθεί μάλλον ανασχεδιασμός των τσιπ, γι’ αυτό το Spectre μπορεί να αποδειχθεί μεγαλύτερο πρόβλημα μακροπρόθεσμα, εωσότου παραχθεί μια νέα γενιά επεξεργαστών.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

12η Γιορτή Φάβας Σχοινούσας: Η καρδιά του Αιγαίου χτυπάει στο πιο αυθεντικό πανηγύρι του καλοκαιριού

Δύο μέρες γεμάτες γεύση, μουσική και κυκλαδίτικη ψυχή — 27 & 28 Ιουνίου στη Σχοινούσα!

Μ. Καφούρος: Υπέρογκα πρόστιμα για ομπρελοκαθίσματα στις Κυκλάδες

Ο βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ ζητά επανεξέταση του πλαισίου επιβολής προστίμων σε παραθαλάσσιες επιχειρήσεις – Πλήγμα για τη βιωσιμότητα εν μέσω πτώσης του τουρισμού.

ΠΝΑΙ: Δομές Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων σε Κάλυμνο και Σύρο

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου επενδύει στη στήριξη του ανθρώπου: Δύο νέες δομές για την πρόληψη και θεραπεία εξαρτήσεων, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2021–2027.

Ως Εδώ: Καταγγελίες-φωτιά για αυταρχισμό και κατάχρηση εξουσίας στο Λιμεναρχείο Τήνου

Η Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Κυκλάδων αποκαλύπτει σοβαρές καταγγελίες για προσβλητική και καταχρηστική συμπεριφορά του προϊσταμένου – Τοξικό κλίμα, απειλές και υπερκόπωση στο προσκήνιο.

Παράταση αιτήσεων στο ΕΑΠ για το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026

Λόγω υψηλού ενδιαφέροντος παρατείνεται η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

ΑΟ Μυκόνου: Ανανέωσε έως το 2027 με Βαγγέλη Ζιάγκο, στοίχημα η καθιέρωση στη Basket League

Η Μύκονος συνεχίζει με τον αρχιτέκτονα της ανόδου της – Ο κόουτς Ζιάγκος παραμένει στο «τιμόνι» έως το 2027 με βλέμμα σταθερό στην κορυφή.

Μέγα Λιβάδι Σερίφου: Μια πολυμεσική έκθεση αναβιώνει την εποχή των μεταλλείων

Από το 1880 έως το 1960, η Σέριφος «μιλάει» για το παρελθόν της μέσα από εικόνες, ήχους και μνήμες στο Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού.

Νάξος: Έφυγε ο “Κρινακογιώργης, η Κωμιακή αποχαιρετά έναν δικό της άνθρωπο

Ο Γιώργος Χωριανόπουλος, ο άνθρωπος του ταξί, του κυνηγιού και της καθημερινότητας του χωριού, φεύγει πλήρης ημερών, αφήνοντας πίσω του αναμνήσεις, χαμόγελα και μια σιωπηλή απουσία.

ΑΝΠΟ Αμοργού: Αμοργιανές Καντάδες στα Κατάπολα, μία βραδιά με άρωμα δεκαετίας ‘80

Ο Αθλητικός Ναυτικός Πολιτιστικός Όμιλος Αμοργού μάς προσκαλεί σε μια περατζάδα μουσικής, ποίησης και μνήμης, ζωντανεύοντας τις καντάδες του χθες.

Πρόταση Ημέρας: Πένες με τηγανητά κολοκυθάκια και κασέρι, ή “alla Nerano” της ελληνικής μαμάς

Μια αγαπημένη συνταγή με ρίζες στην Ιταλία και καρδιά ελληνική. Κολοκυθάκια, κασέρι και κρέμα γάλακτος σε μια ζεστή, κρεμώδη μακαρονάδα γεμάτη νοσταλγία.

«Μπαμπά, τι φαΐ θα φάμε σήμερα;». Το νέο σπιτικό στέκι στη Χώρα Νάξου με καρδιά και ουσία

Όταν η καθημερινή ερώτηση του παιδιού γίνεται γευστική απάντηση για όλη την οικογένεια.

Naxos Meat: Μια νέα επιχειρηματική σελίδα για τη Νάξο, στήριγμα στην τοπική παραγωγή

Η οικογένεια Βασαλάκη επενδύει στον πρωτογενή τομέα, ενισχύοντας το ντόπιο προϊόν με ποιότητα και όραμα

Νάξος – ΕΠΑΛ: Ο Ιορδάνης Κυριακίδης και ο Νικήτας Θεολογίτης αφήνουν πίσω τους μία τεράστια παρακαταθήκη

Μετά από σχεδόν τρεις δεκαετίες αφοσίωσης στην Τεχνική Εκπαίδευση, οι δύο διευθυντές συνταξιοδοτούνται, αφήνοντας πίσω τους ένα σχολείο ανοιχτό στη γνώση, στην καινοτομία και στις αξίες της τοπικής κοινωνίας.

Όταν τα Raptor συνάντησαν τη Νάξο – Μια τριήμερη εξόρμηση γεμάτη περιπέτεια και Κυκλαδίτικη ψυχή

Με 18 οχήματα και 70 μέλη, το Raptor Club Greece εξερεύνησε τις ομορφιές της Νάξου σε ένα μοναδικό Summer Tour γεμάτο εικόνες, προκλήσεις και φιλοξενία

Αμοργός – Σεισμός: “Ήρεμη η εικόνα”, λέει ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος

Η δόνηση σημειώθηκε νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης, με εστιακό βάθος 15,6 χλμ – Δεν αλλάζει η εικόνα ύφεσης στην περιοχή, επισημαίνουν οι σεισμολόγοι

Εκτακτο: Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στο ρήγμα Ανύδρου

Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός σημειώθηκε 13 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού

Αποχαιρετούμε την Ειρήνη Βλησίδου, το “τελευταίο αντίο” (21/06) στο Χαλκί της Νάξου

Η Ειρήνη Βλησίδου, κόρη του Ιωάννη του Μαθηματικού, υπάλληλος του ΟΤΕ, έφυγε πρόωρα από τη ζωή – Η εξόδιος ακολουθία το Σάββατο 21 Ιουνίου στην Πρωτόθρονη

Στράτος Φουτάκογλου: «Αυτά είναι τα προβλήματα της Χώρας Νάξου και δεν μπορούν να περιμένουν» (video)

Σημαντικές παρεμβάσεις στη Ραδιοφωνία Κυκλάδων 101,3. Από την απομάκρυνση των αφαλατώσεων και τα δημοτικά τέλη, έως την κατάσταση της παλιάς πόλης και την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα.

Η Τοσοδούλα χορεύει στη Νάξο – Μια παραμυθένια παράσταση από καρδιάς

Η μαθητική παράσταση του AlteR riTmo «Η Τοσοδούλα» ζωντανεύει στο Δημοτικό Θέατρο Ι. Καμπανέλλη στις 24 & 25 Ιουνίου, με παιδιά και εφήβους της Νάξου να χορεύουν τη φύση, τη φαντασία και τη δύναμη του παραμυθιού

Νάξος και Μικρές Κυκλάδες μπαίνουν στην εποχή του 1 Gbps, οπτικές ίνες σε 27 οικισμούς με το UFBB

Σε τροχιά ψηφιακού μετασχηματισμού το νησί – Πάνω από 2.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις αποκτούν υπερυψηλές ταχύτητες Internet μέσω FTTH