Τετάρτη, 3 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΒιβλίοΤο «Νηφάλιο Φως» του Δ. Νανούρη παρουσιάζεται

Το «Νηφάλιο Φως» του Δ. Νανούρη παρουσιάζεται

|

Το Σάββατο 13 Ιανουαρίου (ώρα 20:00) στον Πολιτιστικό χώρο «Παίρνω Αμπάριζα» στο Γαλάτσι θα παρουσιαστεί η ποιητική συλλογή του Δημήτρη Νανούρη «Νηφάλιο Φως» (video από την παρουσίαση στην Απείρανθο το περασμένο καλοκαίρι) 

Πως χαρακτηρίζεται ο λόγος του Απεραθίτη Δημήτρη Νανούρη; Κοφτερός, εύστοχος, χιουμοριστικός, οργισμένος, πολιτικός, στοχαστικός και γλυκόπικρος. Είναι μόνο μερικά από τα επίθετα που τον ακολουθούν… Μέσα από τη στήλη του «Μετέωρος» στην «Εφημερίδα των Συντακτών» δίνει μία διαφορετική οπτική για όσα συμβαίνουν στην πολιτική σκηνή…

Και τώρα; Το 2018 ξεκινάει με τους καλύτερους οιωνούς όσον αφορά την ποίηση. Και έχουμε την παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του Δημήτρη Νανούρη με τίτλο «Νηφάλιο Φως»… Που; Κοινωνικός και Πολιτιστικός Χώρος «Παίρνω Αμπάριζα» Λυσίου και Γαλακηδών 11 στο Γαλάτσι… Πότε; Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2018 ώρα 20:00… και μιλούν για το βιβλίο οι: Περικλής Κοροβέσης (δημοσιογράφος, συγγραφέας), Κατερίνα Παγίδα (φιλόλογος) και Γιώργος Σταματόπουλος (δημοσιογράφος, συγγραφέας). Παράλληλα, έχουμε απαγγελία από τους

Νικόλα Κατεινά, Δημήτρη Κελίδη, Μανόλη Μπαρδάνη και Αντώνη Φραγκίσκο με τον τελευταίο να έχει και ρόλο συντονιστή όπως και τον περασμένο Αύγουστο στην Απείρανθο όπου είχαμε αντίστοιχη παρουσίαση… Και βέβαια θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι, όπως μόνο οι Απεραθίτες μπορούν να προσφέρουν…

 

Μία εικόνα από το «Νηφάλιο Φως»

Δεν υπηρετούν θητεία οι στίχοι

δεν στοιχίζονται σε πειθαναγκασμούς

απειθαρχούν στην ιεραρχία

ιεραρχούν αυτοβούλως τα πεδία βολής

δεν βολεύονται παρά στο μάτι του στόχου

κυκλώνουν ακάματα το μαντρότοιχο

της τετράγωνης λογικής

με θρυαλλίδες εκρηκτικής αστροφεγγιάς

παίρνουν αμπάριζα τις αμπάρες

τις ξεκλειδώνουν με νήφον φως

και δραπετεύουν απ’ τα στρατόπεδα

με τρελόχαρτο.

(Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Δημήτρης Νανούρης

Ο Δημήτρης Νανούρης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960. Κατάγεται απ τ΄Απεράθου της Νάξου. Πλέκει στίχους εξ απαλών ονύχων. Έτσι κάνανε στο σπίτι του, έτσι συνηθίζεται στο χωριό του. Σπούδασε στο Οικονομικό της Νομικής και ασχολήθηκε με τη στατιστική έρευνα. Συμμετείχε στην έκδοση των περιοδικών Φαλακρός Μπολσεβίκος, Ανθη του κακού, Νύχτα κ.ά.

Το 1979-80 φυλακίστηκε για τις πολιτικές του ιδέες στον Κορυδαλλό και στην Κασσαβέτεια. Τα τελευταία 20 χρόνια καταπόνησε την “Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία” τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha και διάφορα έντυπα. Τώρα ταλαιπωρεί την Εφημερίδα των Συντακτών ως “Μετέωρος”

Οσο για το «Νηφάλιο Φως» είναι η δεύτερη ποιητική συλλογή του μετά την πρώτη με τίτλο «Στου πουθενά τη μέθη», η οποία κυκλοφόρησε το 2013. Έχει επίσης κυκλοφορήσει το βιβλίο «Μετέωρος στο Μέγαρο Μαξίμου», το οποίο περιέχει κείμενα που έγραψε ο Δημήτρης Νανούρης για τη μετεωρολογική – χιουμοριστική του στήλη από το τέλος Δεκεμβρίου του 2014 έως και τον Ιανουάριο του 2016.

Το βιβλίο

Τίτλος:         «Νηφάλιο Φως»

ISBN13       9789607280480

Εκδότης       ΒΙΒΛΙΟΠΕΛΑΓΟΣ

Σειρά ΜΟΥΣΕΣ

Χρονολογία Έκδοσης      Ιούλιος 2017

Αριθμός σελίδων    88

Διαστάσεις   21×14

Επιμέλεια    ΜΠΕΣΙΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

Κωδικός Πολιτείας 0703-0039

Θέμα ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ/ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ο Δήμαρχος Αγίου Ευστρατίου διαψεύδει την ένταξη της Τήνου στη γραμμή Λαυρίου – Καβάλας

Καμία αλλαγή δεν αναμένεται στη γραμμή που συνδέει τον Άη Στράτη και τη Λήμνο, παρά τις «εντυπώσεις» που δημιουργήθηκαν από δηλώσεις βουλευτών.

«Το Γλέντι»: Από τη Σχοινούσα στα πανηγύρια όλης της Ελλάδας, το τραγούδι που έγινε φαινόμενο (video)

Δεκαεννιά χρόνια μετά την πρώτη του κυκλοφορία, το τραγούδι του Νίκου Οικονομίδη εξακολουθεί να ξεσηκώνει, αποδεικνύοντας ότι η παράδοση μπορεί να παραμένει ζωντανή και να γίνεται viral.

Κατ. Μουστάκη: “Η αλήθεια για το Ε.Ε.Ε.ΕΚ Νάξου, τα παιδιά μας δεν αξίζουν κοντέινερ”

Κατερίνα Μουστάκη, δημοτική σύμβουλος με τη «Δύναμη Αλλαγής», καταγγέλλει την αδράνεια της δημοτικής αρχής και ζητά άμεση λύση για την αξιοπρεπή εκπαίδευση των μαθητών.

Στην Αμοργό ο επόμενος σταθμός των Δημοτικών Ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ

Στις 5–7 Σεπτεμβρίου το ΔΣ συνεδριάζει στο κυκλαδίτικο νησί με σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον της δημοτικής ραδιοτηλεόρασης

Νάξος – Μονή: Στη Παναγία Δροσιανή γιορτάζει το Γενέθλιον της Θεοτόκου

Στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου, η ιστορική εκκλησία του 4ου αιώνα μ.Χ. υποδέχεται πιστούς σε μια από τις πιο κατανυκτικές πανηγύρεις των Κυκλάδων.

Σαντορίνη: Το ρεμπέτικο τραγούδι ζωντανεύει στον παραλιακό πεζόδρομο του Καμαρίου

Μια μουσική περιπλάνηση με κιθάρα, μπουζούκι και τραγούδι, την Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου στο φεστιβάλ «Στρογγύλη On The Road»

ΔΕΘ: 100 χρόνια από την έμπνευση του Νικόλαου Γερμανού έως το σήμερα

Η 89η ΔΕΘ τιμά τα 100 χρόνια του θεσμού – Η εμμονή του Γερμανού, η κρίση του ’30, ο μύθος του φραπέ και τα χρόνια Σημίτη, Καραμανλή και Τσίπρα

Πάρος: Αποκτά Ειδικό Δημοτικό και Νηπιαγωγείο, νέα εποχή για την εκπαίδευση στο νησί

Η Νάουσα υποδέχεται δύο νέες σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής, σηματοδοτώντας μια σημαντική στιγμή για τη συμπεριληπτική εκπαίδευση στις Κυκλάδες.

Δήμος Κέας: Δωρεάν εξετάσεις πρόληψης για γυναίκες στο πλαίσιο του προγράμματος «Η Ελλάδα κατά του καρκίνου»

Από 23 Σεπτεμβρίου έως 7 Οκτωβρίου, κινητή μονάδα στην Κορησσία θα προσφέρει τεστ Παπανικολάου, μαστογραφίες και HPV test χωρίς καμία χρέωση.

Η ΕΕ θεσπίζει Κώδικα Δεοντολογίας για τις διαδικτυακές κριτικές στον τουρισμό

Νέοι κανόνες για διαφάνεια και αξιοπιστία στις αξιολογήσεις καταλυμάτων, με στόχο την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στον ευρωπαϊκό τουρισμό

Νάξος: Η «Αξιώτισσα» απαντά για το επεισόδιο με τους Βρετανούς τουρίστες – «Έσκισαν το αυτοκόλλητο, δεχόμαστε απειλές»

Ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας Γιάννης Βάσιλας δίνει τη δική του εκδοχή: οι τουρίστες αποχώρησαν αφού πρώτα προκάλεσαν, ενώ μετά το δημοσίευμα της Daily Mail η επιχείρηση καταγγέλλει μπαράζ συκοφαντιών και απειλών.

Νάξος: «Μαμά με καρότσι σε πόλη αφιλόξενη», η κραυγή αγωνίας μιας νέας μητέρας

Το σχόλιο του Στράτου Φουτάκογλου και η ανοιχτή επιστολή μαθήτριας του που φωτίζει την αδιαφορία για πεζούς, μητέρες και ΑμεΑ

Άδωνις Γεωργιάδης: «Ντροπή για το επεισόδιο στη Νάξο – Οι Εβραίοι πολίτες είναι ασφαλείς στην Ελλάδα»

Σαφή θέση υπέρ των βρετανών τουριστών πήρε ο υπουργός Υγείας, καταδικάζοντας το περιστατικό αντισημιτισμού και μιλώντας για επιλεκτικές «ευαισθησίες» στην ελληνική κοινωνία.

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος το πρωί της Τρίτης 2 Σεπτεμβρίου, δείτε τις περιοχές

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών σε κεντρικές περιοχές της Χώρας Νάξου.

ΑΑΔΕ: Πρόστιμα και 48ωρο «λουκέτο» σε επιχειρήσεις νησιών (Πάρος) για φοροδιαφυγή

Εντατικοί έλεγχοι σε Ρόδο, Πάρο, Χανιά, Ύδρα, Κέρκυρα και Πειραιά αποκάλυψαν περισσότερες από 400 παραβάσεις για μη έκδοση αποδείξεων.

Νάξος: Τραυματισμός καβοδέτη στο λιμάνι, εξήλθε αυθημερόν από το Κέντρο Υγείας

εργατικό ατύχημα σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης κατά την πρόσδεση πλοίου στο λιμάνι της Νάξου, με 30χρονο καβοδέτη να τραυματίζεται ελαφρά.

Νομική εκπροσώπηση για την «Αξιώτισσα» – Κ. Παπαδάκης: «Δεν θα περάσει ο εκφοβισμός και η συκοφαντία»

Ο γνωστός δικηγόρος αναλαμβάνει την υπόθεση της ταβέρνας στη Νάξο που βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνούς εκστρατείας συκοφαντιών και απειλών.

Εκτακτο: Τροχαίο στο δρόμο προς το αεροδρόμιο της Νάξου

Αυτοκίνητο κατέληξε σε τάφρο στον δρόμο Χώρας – Αεροδρομίου. Σώα η οδηγός, νέα ερωτήματα για το οδικό δίκτυο της Νάξου.

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Νάξος – “Στου Βασιλαρακιού”: 3 γενιές, dry-aging κρέατα και «ωραιότερο επιδόρπιο του γαλαξία»

Στην καρδιά του ορεινού Κυνίδαρου, μια χασαποταβέρνα από το 1931 συνεχίζει να μαγεύει γαστρονομικά τους επισκέπτες.