Τρίτη, 16 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΠαιδείαΟυπς... Από τις διπλές εξεταστικές πάμε στις ...δέσμες;

Ουπς… Από τις διπλές εξεταστικές πάμε στις …δέσμες;

|

Στις εξετάσεις το μάθημα της Νέας Ελληνικής Γλώσσας θα είναι κοινό για όλους, ενώ τα υπόλοιπα τρία είναι μαθήματα εμβάθυνσης που θα επιλέγει κάθε μαθητής, ανάλογα με τις σχολές στις οποίες θέλει να εισαχθεί.

Διπλές εξετάσεις στη Γ΄ Λυκείου για την απόκτηση απολυτηρίου; Οχι! Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», το υπουργείο Παιδείας υπαναχωρεί από την αρχική του σχετική εξαγγελία, υπό την πίεση των αντιδράσεων, ακόμη και εσωκομματικών, που τόνιζαν σκωπτικά ότι «ο υπουργός Κώστας Γαβρόγλου καταργεί τις Πανελλαδικές καθιερώνοντας διπλές εξετάσεις». Ουσιαστικά, η τελική πρόταση αποτελεί επιστροφή στο μακροβιότερο και πλέον δοκιμασμένο εξεταστικό σύστημα μεταπολιτευτικά: τις δέσμες που καθιερώθηκαν επί ΠΑΣΟΚ το 1983 και εφαρμόστηκαν έως και το 1999. Πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου είναι το νέο σύστημα να αρχίσει να εφαρμόζεται από τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου το 2020-2021.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε στην έντυπη έκδοση της «Καθημερινής» υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου, η τελική πρόταση για το νέο εξεταστικό σύστημα θα παρουσιαστεί μέσα στον Ιανουάριο και από αυτή απουσιάζει η εξεταστική του Ιανουαρίου. Συγκεκριμένα, η αρχική πρόταση που παρουσιάστηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου και πριν από τη ΔΕΘ, ανέφερε ότι για την εισαγωγή στα ΑΕΙ θα πραγματοποιούνται «κεντρικά οργανωμένες εξεταστικές διαδικασίες» (έτσι τις ονομάζει το υπουργείο), δύο φορές τον χρόνο: τέλος Ιανουαρίου (διαγωνίσματα τετραμήνου στην έως τότε ύλη) και τον Ιούνιο (σε όλη την ύλη). Οι βαθμοί στα διαγωνίσματα Ιανουαρίου θα «συμμετέχουν» στον βαθμό πρόσβασης με ένα ποσοστό μόνον αν βελτιώνουν τον βαθμό του Ιουνίου. Ωστόσο, εξαιτίας των αντιδράσεων που υπήρξαν και εστίασαν στο άγχος που προκαλούν ακόμη και οι προαιρετικές εξετάσεις σε μαθητές και γονείς καθώς και στο επιπλέον κόστος που απαιτείται για την προετοιμασία των μαθητών, το υπουργείο, διά του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), εγκαταλείπει το σχέδιο για τις εξετάσεις τον Ιανουάριο, καταλήγοντας σε ένα σύστημα που προσομοιάζει με εκείνο των δεσμών. Σε αυτό οι υποψήφιοι διάλεγαν μία από τις 4 δέσμες, οι οποίες οδηγούσαν σε συγκεκριμένες ομάδες σχολών. Οι υποψήφιοι εξετάζονταν σε 4 μαθήματα.

Με την αναθεωρημένη πρόταση του υπ. Παιδείας και του ΙΕΠ, πλέον οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου θα εξετάζονται σε τέσσερα μαθήματα σε κεντρικά οργανωμένες εξετάσεις μόνο στο τέλος της σχολικής χρονιάς. Πλην της Νέας Ελληνικής Γλώσσας, μάθημα κοινό για όλους τους υποψηφίους, τα υπόλοιπα τρία είναι μαθήματα εμβάθυνσης που θα επιλέγει κάθε μαθητής, ανάλογα με τις σχολές στις οποίες θα επιθυμεί να εισαχθεί. Στη Γ΄ Λυκείου τα εξεταζόμενα για τα ΑΕΙ μαθήματα θα είναι εξάωρα, ενώ το αναλυτικό πρόγραμμα θα συμπληρώνεται από τα Θρησκευτικά, τη Γυμναστική και ένα μάθημα εργασιών στο πλαίσιο της μαθητικής κοινότητας, ώστε να ενισχύεται η συνεργατικότητα των μαθητών.

«Οι εξετάσεις στα 4 μαθήματα θα είναι κεντρικά οργανωμένες ώστε να διασφαλίζεται το αδιάβλητο, ωστόσο προσπαθούμε να αμβλύνουμε το άγχος των υποψηφίων» ανέφερε, μιλώντας στην «Κ», το ίδιο υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Παιδείας.

Βαθμός πρόσβασης

Ο βαθμός πρόσβασης για τα ΑΕΙ θα προκύπτει από τις κεντρικά οργανωμένες εξετάσεις του Ιουνίου και από τον βαθμό του απολυτηρίου. Ωστόσο, καθώς υπάρχουν ενστάσεις ότι, μέσω του απολυτηρίου, θα αυξηθεί η πίεση των γονιών προς τους εκπαιδευτικούς για υψηλότερους βαθμούς, οι ιθύνοντες αναζητούν τη χρυσή τομή ως προς τη βαρύτητα που θα έχουν οι ενδοσχολικοί βαθμοί στη διαμόρφωση του βαθμού πρόσβασης.

Ως προς το πώς ένας μαθητής Γ΄ Λυκείου θα αποκτά το απολυτήριο, η τελική πρόταση δεν έχει σημαντικές αλλαγές από την αρχική που παρουσίασε το ΙΕΠ. Οι βαθμοί των τετραμήνων θα λαμβάνουν υπόψη τη συμμετοχή στην τάξη, καθώς και α) το διαγώνισμα 1ου τετραμήνου το οποίο διεξάγεται σε όλα τα σχολεία συγκεκριμένη μέρα για κάθε μάθημα, με θέματα που καταθέτουν σε ειδική πλατφόρμα τα χαράματα της ίδιας μέρας επιτροπές εκπαιδευτικών από όλες τις περιφέρειες και με αυτόματη διόρθωση των απαντήσεων (ηλεκτρονικό σύστημα) και β) εκτενή εργασία για κάθε μάθημα εντός του σχολείου, η οποία θα κατατίθεται σε ειδική πλατφόρμα όπου θα ελέγχεται για την περίπτωση αντιγραφής και που θα βαθμολογείται ανώνυμα από αξιολογητές ειδικού μητρώου.

Παράλληλα, θα προχωρήσει η αναδιάταξη της Β΄ και Γ΄ Λυκείου, σχέδιο στο οποίο ο Κ. Γαβρόγλου δίνει ιδιαίτερο βάρος, κάνοντας ωστόσο το πολιτικό λάθος, όπως παραδέχονται πολλοί εντός ΣΥΡΙΖΑ, να τη συνδέσει με τη μεταρρύθμιση στο εξεταστικό. Αυτό είχε ως συνέπεια τα θετικά της νέας δομής στη Β΄ και Γ΄ Λυκείου να επισκιαστούν από την κριτική για τις παλινωδίες της κυβέρνησης και την αδυναμία της να καταργήσει τις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Αλλωστε, και με την τελική πρόταση του υπ. Παιδείας, οι Πανελλαδικές Εξετάσεις απλώς θα… αλλάξουν όνομα.

Θέσεις εισακτέων

Αλλαγές φέρνει στο φετινό σύστημα πρόσβασης η ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, διά της συγχωνεύσεως των ΤΕΙ Αθηνών και Πειραιώς. Κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος, στο ΤΕΙ Αθηνών ορίστηκαν 3.075 θέσεις εισακτέων και στο ΤΕΙ Πειραιώς 1.300 θέσεις. Η ίδρυση του πανεπιστημίου θα αυξήσει τις θέσεις τις οποίες θα μπορούν να διεκδικήσουν τον Ιούνιο του 2018 οι απόφοιτοι Γενικού Λυκείου (ΓΕΛ). Αντίθετα, χαμένοι θα είναι οι απόφοιτοι Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑΛ), οι οποίοι με το ισχύον σύστημα μπορούν να διεκδικήσουν το 1% των θέσεων στα πανεπιστήμια και το 20% των θέσεων στα ΤΕΙ (οι υπόλοιπες διατίθενται στους αποφοίτους ΓΕΛ και σε άλλες υποκατηγορίες υποψηφίων). Για να αντιμετωπίσει την αδικία για τους αποφοίτους ΕΠΑΛ, το υπ. Παιδείας εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», τρία σενάρια. Το πρώτο είναι η αύξηση των θέσεων του Παν. Δυτικής Αττικής τις οποίες θα διεκδικήσουν οι απόφοιτοι ΕΠΑΛ, και το δεύτερο η αύξηση του ποσοστού 20% που μπορούν να διεκδικήσουν οι απόφοιτοι ΕΠΑΛ στα ΤΕΙ. Το τρίτο σενάριο είναι συνδυασμός των δύο πρώτων.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Π. Ραουζαίος: «Άδικη η εξαίρεση των Κυκλάδων από το -30% ΦΠΑ» — Κάλεσμα στους 4 βουλευτές για άμεση διόρθωση

Ο πρόεδρος της Δ.Κ. Άνω Σύρου ζητά να ισχύσει η μείωση ΦΠΑ και στις Κυκλάδες, επικαλούμενος νησιωτικότητα, αυξημένο κόστος ζωής και ανταγωνιστικότητα τουρισμού–επιχειρήσεων.

Κινητές Ιατρικές Μονάδες στην Ανάφη: Δωρεάν εξετάσεις & σεμινάριο ΚΑΡΠΑ στις 27–28/9

Η αποστολή των ΚΙΜ επιστρέφει με πλήρες ιατρικό κλιμάκιο, διαγνωστικές πράξεις, αξιολογήσεις πρόληψης και αιμοδοσία — με δωρεά ΙΣΝ, υλοποίηση «Αναγέννηση & Πρόοδος» και Α.Ε.Μ.Υ., υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής ΕΚΠΑ.

ΠΟΕΣΕ: «Μηδέν εις το πηλίκο» για την εστίαση μετά τις εξαγγελίες στη 89η ΔΕΘ

Οργή και απογοήτευση από τον κλάδο: καμία μείωση ΦΠΑ στον σερβιριζόμενο καφέ/ποτά, καμία ελάφρυνση στο ενεργειακό και στο μη μισθολογικό κόστος.

Φιλώτι Νάξου: Κτηνοτροφικές μονάδες χωρίς ρεύμα, παρέμβαση Βλασερού

Ο γιατρός και πολιτευτής του ΠΑΣΟΚ–ΚΙΝΑΛ, Γιάννης Βλασερός, καταγγέλλει ότι δεκάδες μονάδες στο Φιλώτι μένουν εκτός δικτύου, με συνέπειες στη συλλογή και συντήρηση γάλακτος και τυριών.

Ευλογιά αιγοπροβάτων: Στο τραπέζι και lockdown μετακινήσεων

Συναγερμός στο ΥΠΑΑΤ μετά την έξαρση κρουσμάτων. Σχέδιο άμεσης δράσης με ελέγχους, σταθμούς απολύμανσης και αυστηρή βιοασφάλεια· προειδοποίηση Τσιάρα για καθολική παύση μετακινήσεων αν δεν ανακοπεί η διασπορά.

Σύρος στο ισπανικό Viajar: «Βασίλισσα των Κυκλάδων» με ιστορία, αρχιτεκτονική και… off-season γοητεία

Το κορυφαίο ταξιδιωτικό περιοδικό της Ισπανίας (με έναν από τους πιο επιδραστικούς ταξιδιωτικούς ιστότοπους παγκοσμίως) αφιερώνει διαδοχικά θέματα στη Σύρο, αναδεικνύοντας Ερμούπολη, Άνω Σύρο, μουσεία και παραθαλάσσια χωριά — με απήχηση 5,1 εκατ. αναγνωστών.

Αμοργός: Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου επιστρέφει για 16η χρονιά

Από 13 έως 18 Νοεμβρίου 2025, η Αμοργός γίνεται ξανά σημείο συνάντησης για τον τουριστικό και πολιτιστικό κινηματογράφο, με ισχυρή διεθνή συμμετοχή και ελληνική παρουσία.

Τέλος Κρουαζιέρας: 20,24 εκατ. σε 52 ημέρες, Πού κατευθύνονται τα έσοδα

Ο υφυπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Στέφανος Γκίκας μιλά για τα πρώτα έσοδα, την κατανομή τους σε Δήμους–λιμάνια–τουρισμό και το σχέδιο «πράσινης» αναβάθμισης στόλου και υποδομών.

«Θηραϊκές Τελετουργίες»: Παράδοση και μέλλον της Σαντορίνης στο Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας

Η έκθεση υδατογραφιών της Άρτεμης Χατζηγιαννάκη γίνεται αφετηρία μιας εκδήλωσης στις 19 Σεπτεμβρίου 2025

Σαντορίνη: Το Ίδρυμα «Λούλας & Ευαγγέλου Νομικού» στήριξε την ολοκλήρωση του νέου νηπιαγωγείου Μεσαριάς

Με χρηματοδότηση 135.000 €, το Ίδρυμα συνέβαλε καθοριστικά στην αποπεράτωση του έργου, υπενθυμίζοντας την υποχρέωση αναγνώρισης της συνεισφοράς του.

«Έφυγε» ο Γιώργος Κωβαίος – Ο χορευταράς παππούς της Σχοινούσας που έγινε σύμβολο ζωής και παράδοσης

Μέχρι τα 92 του χρόνια χόρευε με πάθος στη Γιορτή Φάβας, δίπλα στην εγγονή του Ποθητή – Ένας άνθρωπος που ένωσε γενιές μέσα από τη μουσική και την αγάπη για τον τόπο του.

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Στη Δράμα κάνει πρεμιέρα σήμερα το ντοκιμαντέρ «Σμύριδα, μάρμαρο και αμπέλι» με επίκεντρο τη Νάξο (video)

Η μικρού μήκους ταινία του Ορέστη Ρούσκα καταγράφει ιστορίες ανθρώπων που αντιστέκονται στον υπερτουρισμό και δείχνουν τον δρόμο για έναν βιώσιμο τουρισμό στο νησί.

Κακαβιά: Συνελήφθη 37χρονη με ένταλμα από τον Ανακριτή Πλημμελειοδικών Νάξου

Η γυναίκα, υπήκοος Βουλγαρίας, εντοπίστηκε στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Ιωαννίνων

Κωμιακή: «Έφυγε» η «Κούλα του Σταματοβασίλη» που σημάδεψε με την παρουσία της το χωριό

Συγκινητικό αντίο στην Κυριακή Πρεβενιού, από τον Γιώργο Κρητικό μέσα από τα social media

Αναφορά στο Ευρωκοινοβούλιο για την Αμοργό: Αντίδραση σε λιμενικά και οδικά έργα με χρηματοδότηση της Ε.Ε.

Ο Νικόλαος Γαβαλάς, εκ μέρους περιβαλλοντικών συλλόγων και εκατοντάδων πολιτών, καταγγέλλει την καταστροφική επίδραση αναπτυξιακών έργων στην Αμοργό και ζητά παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Minoan Lines: Δύο νέα πλοία στη γραμμή Ηράκλειο–Μήλος–Πειραιάς μέχρι το 2028

«Στολίδια για το Ηράκλειο» τα χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος Λουκάς Σιγάλας – Στόχος η αύξηση της επιβατικής κίνησης και η πράσινη μετάβαση στη ναυτιλία

Γυμνάσιο Σκαδού: 22 μαθητές φέτος δίνουν ζωή στο σχολείο της Ορεινής Νάξου

Από το παλιό δημοτικό του Σκαδού στο σύγχρονο Γυμνάσιο: Ένα σχολείο που κρατά ζωντανή την εκπαίδευση στα ορεινά χωριά της Νάξου

Νάξος: “Στάση” Σινούκ για παραλαβή ασθενούς από άλλο νησί, πριν αναχωρήσει για Αττική

Το είδαμε κι αυτό... Ελικόπτερο Σινούκ έμεινε στη Νάξο για αρκετά λεπτά περιμένοντας το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ ώστε να παραλάβει άλλο ασθενή και να τον μεταφέρει στην Αττική