Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΙστορίεςΚέα: Επένδυση και καινοτομία από τον καρπό βελανιδιών

Κέα: Επένδυση και καινοτομία από τον καρπό βελανιδιών

|

OAKMEAL: Σχέδια για αύξηση παραγωγής και νέες κατηγορίες προϊόντων – Η εταιρεία αποτελεί δημιούργημα της Αμερικανίδας Μάρσι Μάγερ, η οποία έχει εγκατασταθεί μόνιμα στην Τζια από το 2004.

Όταν πριν από χρόνια η Αμερικανίδα Μάρσι Μάγερ βρέθηκε από την Καλιφόρνια στην Τζια, μάλλον δεν είχε φανταστεί ότι θα μετακόμιζε εκεί μόνιμα, ανακαλύπτοντας τις βελανιδιές του νησιού και αναδεικνύοντας τους καρπούς τους ως υπερτροφή μέσω της εταιρείας OAKMEAL.

Της Δανάης Αλεξάκη (έντυπη έκδοση Ναυτεμπορική)

Η καινοτομία στο νησί της Τζιας έχει τη γεύση του δάσους, που είναι κρυμμένη στον καρπό των βελανιδιών, και φέρει το όνομα OAKMEAL. Οι βελανιδιές του νησιού έχουν μακρά ιστορία, καθώς έως τα μέσα της δεκαετίας του ‘60 οι κάτοικοι τις αξιοποιούσαν τόσο σε επίπεδο διατροφής όσο και σε αυτό της εμπορικής εκμετάλλευσης, κυρίως μέσω της εξαγωγής του κυπέλλου του καρπού, που οι ντόπιοι το ονομάζουν «χαμάδα», η χρήση του οποίου αφορά τη βυρσοδεψία, για να μαλακώνει το δέρμα. Τις τελευταίες δεκαετίες η δραστηριότητα αυτή είχε ατονήσει αισθητά. Κι όμως, μέσα σε σχεδόν μία πενταετία η Αμερικανίδα Μάρσι Μάγερ από τη Βόρεια Καλιφόρνια, όχι μόνο κατάφερε να ξαναφέρει στο προσκήνιο τη χαμάδα, αλλά μέσω της εταιρείας της OAKMEAL να αναδείξει τα βελανίδια ως «superfoods».

Η πολυταξιδεμένη Αμερικανίδα αγάπησε από πολύ νωρίς την Ελλάδα και δη το νησί της Τζιας, στο οποίο έχει εγκατασταθεί μόνιμα από το 2004. Η επαγγελματική της δραστηριότητα για πολλά χρόνια δεν ήταν συνυφασμένη με την πρωτογενή παραγωγή, ωστόσο το ενδιαφέρον της ήταν έντονο τόσο για την τοπική παραγωγή όσο και για την ενδυνάμωση της οικονομίας του νησιού. Σε αυτό το πλαίσιο, το 2011 ξεκίνησε να βοηθά τους παραγωγούς να κερδίσουν ξανά το έδαφος της εξαγωγής της χαμάδας, μεσολαβώντας ώστε να «κλειδώσει» μια συμφωνία στη γερμανική αγορά. Κατόπιν αυτού η ίδια ξεκίνησε να ασχολείται και με τη χρήση του καρπού στην κουζίνα της, κάνοντας δοκιμές με διάφορες συνταγές. Απευθύνθηκε σε πανεπιστημιακά ιδρύματα και ξεκίνησε μια συνεργασία με τα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης προκειμένου να μπορέσει να δημιουργήσει αλεύρι από βελανίδι. Έπειτα από αρκετή έρευνα, το 2015 δημιουργήθηκαν και βγήκαν στην αγορά τα πρώτα κουλουράκια της OAKMEAL, η μοναδικότητα των οποίων είναι ότι παράγονται με αλεύρι από βελανίδι.

Η παραγωγή γίνεται στη μονάδα που δημιούργησε η κ. Μάγερ στο νησί και για την οποία έχουν διατεθεί κεφάλαια ύψους 200 χιλ. ευρώ. Η δυναμική της μονάδας είναι μεγάλη, περί τους 100 τόνους, ενώ διαθέτει και συσκευαστήριο. Σήμερα, πέρα από τα κουλουράκια, παράγονται και χυλοπίτες, ενώ πρόσφατα έγινε και «άνοιγμα» στην κατηγορία της μπάρας δημητριακών, στην οποία η πρόταση της OAKMEAL απευθύνεται και στα πρότυπα διατροφής των vegan. Επιδίωξη της κ. Μάγερ είναι να διευρυνθεί η δραστηριότητα, με τη μονάδα να αυξάνει την παραγωγικότητά της σε 200 τόνους, με βαθύτερο στόχο την παραγωγή και τη διάθεση έτοιμου προς χρήση αλεύρου από βελανίδι. Προς τούτο εξετάζονται ήδη οι δυνατότητες ένταξης του σχεδιασμού σε κάποιο πρόγραμμα Leader, καθώς απαιτείται μια επένδυση της τάξεως του 1,5 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, γίνεται μια προσπάθεια σύστασης ομάδας παραγωγών, προκειμένου οι παραγωγοί του νησιού να μπορέσουν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που προσφέρουν τα μέτρα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για περαιτέρω ενδυνάμωση της δραστηριότητάς τους. Η OAKMEAL συνεργάζεται σήμερα με περίπου 50 οικογένειες του νησιού, που δραστηριοποιούνται στην καλλιέργεια βελανιδιάς.

Οι αναπτυξιακές προοπτικές που ανοίγονται από την αξιοποίηση του βελανιδιού φαίνεται να είναι ιδιαίτερα σημαντικές, με γνώμονα το γεγονός ότι αποτελεί μια φυσική υπερτροφή. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Μάγερ, «η είσοδός μας στις μπάρες δημητριακών έγινε στοχευμένα, καθώς εκτιμώ ότι πρόκειται για ένα προϊόν που απολαμβάνει συνεχώς αυξανόμενη ανταπόκριση από τους καταναλωτές και στην περίπτωση της OAKMEAL μπορεί να γίνει το όχημα ώστε η γεύση του βελανιδιού να γίνει γνωστή στο ευρύ κοινό παγκοσμίως».

Παρουσία εντός και εκτός συνόρων

Τα προϊόντα της OAKMEAL έχουν παρουσία σε αρκετά καταστήματα της Τζιας, ενώ ήδη έχουν πάρει θέση στα ράφια περίπου 25 σημείων delicatessen, καθώς και στην οργανωμένη λιανική τροφίμων στις αλυσίδες Σκλαβενίτης, Θανόπουλος και ΟΚ Market. Ταυτόχρονα έχει ξεκινήσει και η εξαγωγική δραστηριότητα, με την OAKMEAL να «φιλοξενείται» ήδη σε πέντε delicatessen σημεία στο Παρίσι, στην Κύπρο, στη Σουηδία και στη Σλοβενία.   


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νότιο Αιγαίο – Αστυνομία: Καλό Πάσχα μέσα από ένα υπέροχο video

"Καλό Πάσχα" μας εύχεται η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Νοτίου Αιγαίου με ένα ιδιαίτερο video

Νάξος – “Στο Λαδόχαρτο”: Πασχαλινός διαγωνισμός με κέρδος το Αρνί του Πάσχα (photo)

Ενας ξεχωριστός διαγωνισμός από το βραβευμένο κρεατοφαγείο "Στο Λαδόχαρτο" - Ποια είναι η διαδικασία

Νάξος – “Λαϊκή Συσπείρωση”: Ανακοίνωση για Πρωτομαγιά, καταγγελία για επικείμενη αύξηση δημοτικών τελών

Η ανακοίνωση που εξέδωσε η "Λαϊκή Συσπείρωση" Νάξου σχετικά με την Πρωτομαγιά - Γιατί καταγγέλλει τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Το “ευχαριστώ” στον Βασίλη Ορφανό για ένα υπέροχο τριήμερο σεμινάριο (photos)

Μέσω ανακοίνωσης η Λέσχη Μοτοσικλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.) ευχαριστεί τον πρωταθλητή Βασίλη Ορφανό για το τριήμερο σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης

Naxos Medical: Πρωτομαγιά με επίσκεψη από τον Πνευμονολόγο Νίκο Κουφό

Την Πρώτη Μαϊου θα βρίσκεται στη Νάξο, ο πνευμονολόγος Νίκος Κουφός και θα δεχτεί επισκέψεις στο Naxos Medical

Ελλάδα, η χώρα της αμφισβήτησης, άνευ ουδεμίας αντίρρησης. Αλλά σε λάθος κατεύθυνση

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από τις συνεντεύξεις στη τηλεόραση έως τις εκθέσεις που δείχνουν την αλήθεια για την σκληρή πραγματικότητα στην Ελλάδα Και καταλήγει με νόημα "Αν θες να μάθεις για το νερό, μη ρωτάς τα ψάρια"

Νάξος: Πασχαλινό τραπέζι με βάση την παράδοση στον «Φάρο» Αλυκού (video – photos)

Πάσχα στο «Φάρο» Αλυκού σημαίνει πάνω απ’ όλα απόλαυση … Προστάσεις που αιχμαλωτίζουν τον ουρανίσκο .... (photos)

Νάξος: Τι κάνει στο νησί μας η δημοσιογραφική ομάδα του περιοδικού Marie Claire Greece;

Με πρωτοβουλία της Μαρίας Πολυκρέτη και του Γιάννη Μαργαρίτη η δημοσιογραφική ομάδα του περιοδικύ Marie Claire Greece είναι στη Νάξο. Ποιος ο λόγος;

Σύλλογος Μονιατών Νάξου “Η Τέχνη”: Πρόσκληση να “ασβεστώσουμε τους δρόμους όπως παλιά”

Ομορφή δράση σήμερα Σάββατο του Λαζάρου από το Σύλλογο Μονιατών Νάξου "Η Τέχνη"

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Γιαννακά και Σέργης στην Μύκονο για συναντήσεις

Στην Μύκονο βρίσκονται σήμερα η Κατερίνα Γιαννακά και ο Αντώνης Σέργης για συναντήσεις ενόψει ευρωεκλογών

Νάξος – Αναβολή: Οι καιρικές συνθήκες “νίκησαν” το μπάσκετ

Αναβλήθηκε ο αγώνας Πανναξιακός ΑΟΚ - Ηλυσιακός λόγω αδυναμίας έλευσης των διαιτητών - Αύριο (όπως και ο αγώνας Πρωτέας - ΑΠΑΣ Νάξου) η αναμέτρηση την ίδια ώρα στο "Δημ. Περιστεράκης"

Νάξος: Ερχεται η τακτική συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής προβολής και ανάπτυξης

Τακτική Συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης αύριο Παρασκευή - Ποια τα θέματα

Νάξος – ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Απόλυτα επιτυχημένο το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης (photo)

Η VOM ολοκλήρωσε με επιτυχία το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης στη ΛΕ.ΜΟ.Ν Νάξου (photo)

Νάξος – Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος: Πότε ξεκινάει το Πασχαλινό ωράριο καταστημάτων

Το Πασχαλινό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στη Νάξο ανακοίνωσε ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος του νησιού (πίνακας)

Fast Ferries – Πρωτομαγιά: Εμφάνιση στη Νάξο του “Fast Ferries Andros”

Η Fast Ferries ενημερώνει για την κίνηση των πλοίων της κατά την απεργία της Πρωτομαγιάς - ΤΙ θέλει το Fast Ferries Andros στη Νάξο;

Νάξος – ΧΥΤΑ: Υπό έλεγχο και έσβησε η φωτιά

Εσβησε η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο ΧΥΤΑ της Νάξου

“Νόσος Νάξος”: Ενεργοποιείται (από Νοσοκομείο Νάξου) η διαδικασία του γονιδιακού ελέγχου

Συνάντηση την περασμένη Δευτέρα (22/04) στο Δημαρχείο Νάξου με σκοπό την ενεργοποίηση της διαδικασίας γονιδιακού ελέγχου για τη "Νόσος Νάξος"

Πανναξιακός ΑΟΚ – Play offs: Ωρα τελικού (15:00) κόντρα στον Ηλυσιακό

Ο Πανναξιακός ΑΟΚ αντιμετωπίζει σήμερα τον Ηλυσιακό για τον 2ο αγώνα των πλέι οφ... (Αφίσα)

Νάξος – Ολυμπιακή Φλόγα: ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΘΛΙΨΗ για τους πολιτικούς νάνους, απρέπεια σε έναν Ναξιώτη Πρωταθλητή

Ο Στράτος Φουτάκογλου γράφει για όσα έγιναν την ημέρα της Λαμπαδηδρομίας στη Νάξο με επίκεντρο τον παραγκωνισμό του Ναξιώτη πρωταθλητή Γιάννη Ξενάκη

Νάξος: Δεν “έδεσε” το “Blue Star 2” και έφυγε για την Πάρο, αλλά ούτε εκεί έδεσε (video)

Με την ένταση των ανέμων στα 80 χιλιόμετρα την ώρα (σε ριπή ανέμου) από νότια κατεύθυνση, το "Blue Star 2" δεν έδεσε στο λιμάνι της Νάξου και μετά στη Πάρο