Δευτέρα, 2 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΕΝΦΙΑ: έρχονται επιβαρύνσεις για τα δημοφιλή νησιά των Κυκλάδων

ΕΝΦΙΑ: έρχονται επιβαρύνσεις για τα δημοφιλή νησιά των Κυκλάδων

|

Έχεις ακίνητο κοντά στη θάλασσα ή στη νησιωτική Ελλάδα; Ο ΕΝΦΙΑ που έρχεται φέρνει αλλαγές λόγω των νέων αντικειμενικών αξιών από τον προσεχή Μάρτιο – Κερδισμένοι και χαμένοι από τα νέα δεδομένα 

Μεγαλύτερες επιβαρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ θα δουν το 2018 όσοι διαθέτουν ακίνητη περιουσία που βρίσκεται σε παραθαλάσσια μέρη, είτε πρόκειται για περιοχές κοντά στα αστικά κέντρα είτε στη νησιωτική Ελλάδα, εξαιτίας των νέων αντικειμενικών αξιών, που θα ισχύσουν από τον ερχόμενο Μάρτιο. Αλλαγές, όμως, θα έλθουν και στις περιοχές η αντικειμενική αξία των οποίων βρίσκεται στο κατώτατο όριο των 450 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, καθώς η Συντονιστική Επιτροπή Αξιών σχεδιάζει, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της Realnews, να ανεβάσει το κατώτατο όριο στα 650 ευρώ.

Η επί τα χείρω αλλαγή του ορίου αναμένεται να επηρεάσει πολλές περιοχές της Ελλάδας, κυρίως στην επαρχία, και θα «φουσκώσει» τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ για δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το «τρικ» που έχουν βρει στην αρμόδια επιτροπή, βάσει του οποίου οι αυξήσεις των συντελεστών στις νέες αντικειμενικές αξίες θα αφορούν όχι ολόκληρες περιοχές, αλλά ζώνες, εξ ου και θα υπάρξει αύξηση των ζωνών σε 13.000, από 10.000 που είναι σήμερα. Για παράδειγμα, αν σήμερα μια περιοχή έχει τρεις ζώνες με διαφορετικούς συντελεστές φορολόγησης, με τις νέες αντικειμενικές οι ζώνες θα γίνουν τέσσερις και η νέα θα έχει αυξημένο συντελεστή!

Νησιά και εκτός σχεδίου

Τη µεγαλύτερη αύξηση -έως και 30%- στους συντελεστές των νέων αντικειµενικών αξιών και εντέλει στον λογαριασµό του ΕΝΦΙΑ θα την υποστούν, σύµφωνα µε τις ίδιες πηγές, τα ακίνητα που βρίσκονται σε παραλιακές περιοχές. Κι αυτό διότι, αν και ανήκουν στην κατηγορία των «φιλέτων», οι σηµερινές εµπορικές τους αξίες είναι υψηλές – µε βάση τα συµβόλαια αγοραπωλησίας, τα οποία έχουν µπει στο µικροσκόπιο της επιτροπής. Μάλιστα, η ψαλίδα µεταξύ των υφιστάµενων αντικειµενικών αξιών και των εµπορικών τιµών είναι ιδιαίτερα µεγάλη και η διαφορά φθάνει σε ορισµένες περιοχές µέχρι και το 30%.

Ετσι, µε τις αλλαγές που έρχονται, µεγαλύτερο φόρο θα κληθούν να πληρώσουν όσοι διαθέτουν ακίνητα σε δηµοφιλή νησιά στις Κυκλάδες, όπως στη Μύκονο και στη Σαντορίνη, στην Κρήτη, όπου υπάρχουν ακόµα ακίνητα µε αντικειµενική αξία 500 ευρώ, καθώς και στα περισσότερα νησιά του Ιονίου Πελάγους (Ζάκυνθος, Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Ιθάκη), αλλά και στη Χαλκιδική. Οι επιβαρύνσεις, όµως, δεν σταµατούν εδώ. Προκειµένου να εξασφαλιστεί το ποσό των 2,65 δισ. ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ (ποσό για το οποίο υπάρχει δέσµευση απέναντι στους δανειστές), το οικονοµικό επιτελείο της κυβέρνησης µελετά, όπως εξηγούν στην «R» οι ίδιες πηγές, σοβαρά το ενδεχόµενο να εντάξει στο σχέδιο πόλης πολλά ακίνητα που αυτή τη στιγµή είναι εκτός.

Εφόσον τελικά υλοποιηθεί ο σχεδιασµός αυτός, αυτοµάτως θα επέλθουν µεγάλες αυξήσεις στους συντελεστές των αντικειµενικών αξιών στο µεγαλύτερο µέρος της χώρας. «Τα περισσότερα σπίτια και οικόπεδα που βρίσκονται κοντά στη θάλασσα είναι εκτός σχεδίου», αναφέρει ο Νίκος Μανοµενίδης, πρόεδρος των µεσιτών πιστοποιηµένων πραγµατογνωµόνων. Εκτός σχεδίου βρίσκονται ακίνητα σε παραθαλάσσιες περιοχές στην Περιφέρεια Αττικής (Μαρκόπουλο, Πόρτο Ράφτη, Σαρωνίδα, Λαύριο και αλλού), ενώ όσον αφορά τη Θεσσαλονίκη οι µεγαλύτερες εκτάσεις στους δήµους Πανοράµατος, Πυλαίας και αλλού βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλεως, µε αποτέλεσµα ακόµα και στις ακριβές κατοικίες ο ΕΝΦΙΑ να υπολογίζεται µε χαµηλές αντικειµενικές αξίες. Ως εκ τούτου, πρόκειται για περιοχές που το υπουργείο Οικονοµικών έχει ήδη βάλει στο µικροσκόπιο και αναµένεται αύξηση των αντικειµενικών αξιών.

Οι κερδισµένοι

Στο σχέδιο που επεξεργάζεται η Συντονιστική Επιτροπή του υπουργείου Οικονοµικών, σε συνεργασία µε τους ιδιώτες εκτιµητές ακινήτων, οι οποίοι θα προσδιορίσουν τους νέους συντελεστές των αντικειµενικών αξιών, περιλαµβάνεται και η µείωση των τιµών για µια σειρά από περιοχές.

Σύµφωνα µε τις πληροφορίες, κερδισµένοι θα είναι όσοι έχουν ακίνητα σε πυκνοκατοικηµένες περιοχές της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και άλλων µεγάλων πόλεων, καθώς στις περιοχές αυτές οι εµπορικές αξίες έχουν υποστεί µείωση και απέχουν σηµαντικά από τις τωρινές αντικειµενικές τιµές. Ενδεικτικά αναφέρονται οι γειτονιές των Πατησίων, της Κυψέλης και του δήµου Αχαρνών, ενώ στη Θεσσαλονίκη µείωση στις αντικειµενικές αξίες αναµένεται να δουν όσοι διαθέτουν ακίνητα στη δυτική πλευρά της πόλης και κυρίως στους κεντρικούς δρόµους, καθώς η περιορισµένη ζήτηση έχει οδηγήσει τις εµπορικές αξίες σε ιδιαίτερα χαµηλά επίπεδα, χαµηλότερα των αντικειµενικών αξιών.

Οριζόντια αύξηση

Η οριζόντια αύξηση, κατά 44%, του κατώτατου ορίου τιµής -στα 650 ευρώ το τετραγωνικό από 450ευρώ που είναι σήµερα- αφορά δήµους και περιοχές σε ολόκληρη την επικράτεια, από τα Γρεβενά, την Καστοριά, την Πέλλα, την Πρέβεζα, την Κοζάνη, το Σουφλί, µέχρι τη Σαµοθράκη, τη Θεσσαλία και τη Μονεµβασιά.

Φόρος υπεραξίας

Ανατροπές, όµως, έρχονται και για τον φόρο υπεραξίας, καθώς αναστέλλεται εκ νέου για το 2018 η ισχύς του, η οποία είχε ανασταλεί και παλαιότερα, µέχρι το τέλος του 2017. Η νέα αναβολή έρχεται καθώς, σύµφωνα µε συµβολαιογραφικούς κύκλους, οι θεσµοί µετά από σχετική άποψη του υπουργείου Οικονοµικών έκριναν ότι η επιβολή του φόρου υπεραξίας δεν θα προσφέρει στα έσοδα. Αντίθετα, θα δηµιουργήσει γραφειοκρατικά προβλήµατα στις µεταβιβάσεις ακινήτων. Σύµφωνα µε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, η απώλεια εσόδων για το 2018 από την αναστολή αυτή εκτιµάται στα 24 εκατ. ευρώ.

Οσον αφορά τον φόρο υπεραξίας, να σηµειωθεί ότι προκύπτει από τη µεταβίβαση ακινήτων. Ουσιαστικά δεν εφαρµόστηκε ποτέ, καθώς η εφαρµογή των διατάξεων για την επιβολή του ανεστάλη αρχικά το 2015, ακολούθως το 2016 και µετά το 2017. Πρόκειται για έναν φόρο που σχεδιαζόταν να επιβληθεί στο κέρδος που προκύπτει ανάµεσα στην τιµή κτήσης και την τιµή πώλησης κάθε ακινήτου, µε συντελεστή 15%. Ο φόρος θα επιβάρυνε τον πωλητή του ακινήτου, ενώ ο αγοραστής θα όφειλε φόρο µεταβίβασης 3% επί της αντικειµενικής αξίας του.

Πηγή: Εφημερίδα RealNews


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Β. Φλεριανός: “Η διατήρηση των Κούρων στο Φλεριό δεν αφορά μόνο την ιστορία, αφορά και το παρόν και το μέλλον του τόπου μας”

Ο Βασίλης Φλεριανός μιλά δημόσια για την αξία της αυθεντικότητας και της ιστορικής συνέχειας, προτείνοντας in situ ανάδειξη αντί της απομάκρυνσης των μνημείων από τον τόπο τους.

Νάξος: Η μουσική στήνει σκηνή στο Χαλκί, η Ευρωπαϊκή Γιορτή επιστρέφει για 12η χρονιά!

Ρυθμοί, χαμόγελα και παλμός στο πιο μελωδικό διήμερο του καλοκαιριού – 21 & 22 Ιουνίου, το Χαλκί γίνεται η καρδιά της μουσικής στη Νάξο.

Θαλάσσια Πάρκα: Η Ελλάδα ετοιμάζεται να χαρτογραφήσει την προστασία της θάλασσας

Λίγες ημέρες πριν από τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για τους Ωκεανούς στη Νίκαια, η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει δύο μεγάλες ζώνες προστασίας στο Αιγαίο και το Ιόνιο, με στόχο την ουσιαστική διαχείριση και τον έλεγχο των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Κτικάδος Τήνου: Συγκίνηση στην ανάληψη καθηκόντων του νέου Εφημέριου π. Γεωργίου Παλαμάρη

Με βαθιά ανθρώπινη συγκίνηση, η ενορία του Τιμίου Σταυρού αποχαιρέτησε τον π. Γεώργιο Ανδριώτη και υποδέχτηκε τον νέο της εφημέριο, π. Γεώργιο Παλαμάρη, με τιμή, δάκρυα και ελπίδα.

Πανελλαδικές 2025: Συνεχίζονται τη Δευτέρα με μαθήματα προσανατολισμού

Αρχαία, Μαθηματικά και Βιολογία εξετάζονται αύριο στα ΓΕΛ – Με αισιοδοξία ξεκίνησε η φετινή εξεταστική περίοδος, σύμφωνα με τη Σοφία Ζαχαράκη

Σαντορίνη: Έκτακτη διαφημιστική καμπάνια στο Sky TV για την αποκατάσταση της εικόνας του νησιού

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου επενδύει 30.000 ευρώ σε καμπάνια στο Ηνωμένο Βασίλειο, εν μέσω προκλήσεων λόγω των σεισμικών φαινομένων

Σύρος: Μπαράζ δικών για τα αιολικά με επίκεντρο κατοίκους και αιρετούς της Τήνου

Περί τους 130 πολίτες, ανάμεσά τους ο δήμαρχος κι η έπαρχος, θα καθίσουν στο εδώλιο, αρχής γενομένης από την προσεχή Δευτέρα, επειδή αντιστάθηκαν με ειρηνικές διαμαρτυρίες στην ετσιθελική εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο νησί και αντιμετωπίστηκαν με ξυλοδαρμούς από τα ΜΑΤ και μαζική αγωγή SLAPP

Φολέγανδρος: Αναβαθμισμένο και 24ωρης λειτουργίας το ελικοδρόμιο του νησιού

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αναβάθμισης – Ένα από τα καλύτερα ελικοδρόμια στη νησιωτική Ελλάδα, σύμφωνα με τους πιλότους

Mission (Not) Possible: Νορβηγοί, με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο από Νάξο “πιάστηκαν” στα σύνορα

ζευγάρι τουριστών αποφάσισε να... κάνει εξαγωγή ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου, αλλά το ταξίδι τους σταμάτησε λίγο πριν τη "μεγάλη έξοδο".

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Νάξος: Έτοιμος ο νέος δρόμος που ενώνει Αγιο Προκόπιο με Κάπαρες (Πλάκα – Αγία Αννα)

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος οδικός άξονας που συνδέει τον Άγιο Προκόπιο με τις Κάπαρες, μειώνοντας τον χρόνο διαδρομής και αυξάνοντας την οδική ασφάλεια – Ευχαριστίες από τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Αρσενίου

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Νάξος – Σύλλογος Μηχανικών: “Όχι σε οριζόντιους περιορισμούς, Ναι, σε στοχευμένο πλαίσιο για τις θερινές οικοδομικές εργασίες”

Ο Σύλλογος εκφράζει έντονο προβληματισμό για την αιφνιδιαστική πρόθεση του Δήμου να επιβάλει οριζόντιους περιορισμούς, χωρίς επαρκή διαβούλευση – Προτείνει στοχευμένο και ρεαλιστικό πλαίσιο που προστατεύει τόσο τον τουρισμό όσο και τον κατασκευαστικό κλάδο.

Κυκλάδες – Blue Star Ferries: Ξεκινούν τα θερινά δρομολόγια του “Blue Star 1”, πρωινό το “Blue Star Naxos”

Από την Κυριακή 1 Ιουνίου, το "Blue Star 1" αναλαμβάνει τη βραδινή αναχώρηση από Πειραιά, ενώ από Δευτέρα 2 Ιουνίου, το "Blue Star Naxos" ξεκινάει τα καθημερινά πρωινά του δρομολόγια προς Πάρο, Νάξο, Μικρές Κυκλάδες, Αμοργό και Αστυπάλαια.

Νάξος: Αναβολή στη συζήτηση για τις θερινές οικοδομικές εργασίες, παράταση διαβούλευσης έως 10 Ιουνίου

Δεν θα ισχύσει από φέτος η ρύθμιση για περιορισμούς στις κατασκευαστικές δραστηριότητες. Συνάντηση διαβούλευσης με οικοδόμους και νέα προθεσμία για προτάσεις.

Νάξος – Αεροδρόμιο: Πραγματοποιήθηκε νυχτερινή αεροδιακομιδή με τα νέα φορητά φώτα

Ένα 24ωρο μετά την τοποθέτηση του προσωρινού φωτισμού, το νησί απέκτησε ξανά τη δυνατότητα νυχτερινής αερομεταφοράς ασθενών με ελικόπτερα AW-109

Νάξος: «Πώς ένα δημόσιο ακίνητο έγινε ιδιωτική “πλατεία”, η αλήθεια πίσω από την περίφραξη στον Λυώνα»

Σαφές μήνυμα από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την περίφραξη στον Λυώνα: παράνομη αυθαίρετη χρήση του χώρου, περίφραξη για λόγους ασφάλειας και αποκατάσταση της νομιμότητας

Νάξος – Λυώνας: Ανοιχτή επιστολή-καταγγελία για το συρματόπλεγμα

Τρεις επιστήμονες με βαθιά προσωπική σχέση με τον Λυώνα αντιδρούν στη νέα εικόνα του οικισμού και καταγγέλλουν τη Δημοτική Αρχή για «επένδυση στον διχασμό» και «αισθητική βαρβαρότητα»

Άγιος Προκόπιος: Ο δρόμος των θαυμάτων (και των κορναρισμάτων)

Όταν η ελληνική φιλοξενία συναντά τον αστικό σουρεαλισμό – το οδικό χάος γίνεται εμπειρία ζωής στην πιο πολυσύχναστη τουριστική γωνιά της Νάξου.