Δευτέρα, 8 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΣαντορίνη; 15 λεπτά βροχής και το νησί... παρασύρθηκε

Σαντορίνη; 15 λεπτά βροχής και το νησί… παρασύρθηκε

|

Η βροχή της Παρασκευής (22/12) μπορεί να είχε διάρκεια μόλις 15 λεπτών αλλά ήταν αρκετά ισχυρή και ανέδειξε με τον πλέον εντυπωσιακό τρόπο τις αδυναμίες του νησιού σε επίπεδο υποδομών 

Ηταν μόλις δεκαπέντε λεπτά βροχής… Και ο πρώτος τουριστικός προορισμός στην Ελλάδα και γιατί όχι της Ευρώπης και του κόσμου εάν θέλετε εμφανίστηκε ανοχύρωτος, χωρίς υποδομές, χωρίς λιμάνι και με οδικό δίκτυο σε απαράδεκτη  κατάσταση.

Χθες βράδυ η δυνατή βροχή που διήρκησε μόλις 15 λεπτά κατέστρεψε αυτοκίνητα στο Εμπορείο καθώς ο χείμαρρος τα παρέσυρε για εκατοντάδες μέτρα , πλημμύρισε σπίτια , κατέστρεψε και έκλεισε δρόμους.

Κι όλα αυτά γιατί παραμένει ημιτελής ένας δρόμος που ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 2000 και ενώ φτάσαμε αισίως στο 2018, ένα τμήμα του όχι μόνο παραμένει ρέμα, αλλά ταυτόχρονα παγίδα και μεγάλος κίνδυνος, όπως αποδείχθηκε, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει μεγάλες καταστροφές στο Εμπορείο. Οι κάτοικοι στην περιοχή δεν πίστευαν στα μάτια τους καθώς το νερό παρέσυρε τα πάντα στο πέρασμά του και από τύχη δεν είχαμε τραυματισμούς ή ακόμα και τίποτα χειρότερο. Στο Ακρωτήρι ο δρόμος που οδηγεί προς το Φάρο έκλεισε, ενώ οι αγροτικοί δρόμοι του χωριού έχουν σχεδόν καταστραφεί.

Πολλές παραθαλάσσιες περιοχές στην περιοχή είναι μέχρι και αυτή τη στιγμή αποκλεισμένες. Μπάζα και πέτρες καθώς και κλαδιά έχουν πέσει σε όλο το μήκος του απαράδεκτου έτσι κι αλλιώς οδικού δικτύου, ενώ έχουν καταστραφεί και αρκετές πινακίδες. Εξαίρεση σε αυτό το μαύρο σκηνικό που δικαίως έχει εξαγριώσει τους πολίτες, ο Αθηνιός, που άντεξε την κακοκαιρία κι έτσι το νησί διαθέτει ακόμα έναν λιμενοβραχίονα, (άγνωστο για πόσο ακόμα) , για να εξυπηρετεί τα πλοία και να μην αποκοπεί το νησί από τον υπόλοιπο κόσμο.

Τα τηλεφωνήματα που δέχθηκε το τοπικό κανάλι και το τοπικό ραδιόφωνο χθες και σήμερα από εξαγριωμένους πολίτες είναι αμέτρητα πλέον, παρά το γεγονός ότι συνεργεία του Δήμου από χθες αργά τη νύχτα προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις ζημιές. Οι οδηγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους καθώς μέχρι και αυτή την ώρα δεν έχει καθαριστεί όλο το οδικό δίκτυο του νησιού.

Οι φωτογραφίες μας αλλά και τα κείμενα που ακολουθούν τα δανειστήκαμε από πολίτες οι οποίοι αγανακτισμένοι τα ανέβασαν στο διαδίκτυο.

Διαβάστηκε την ανάρτηση του Γιάννη Βάιλα (όπως και οι φωτογραφίες) που εντοπίσαμε στην ιστοσελίδα neasantorinis.gr

“Σαντορίνη εν αναμονή έτους 2018. Εσύ που διαβάζεις αυτό είναι εύκολο να καταλάβεις ότι από τότε που εμφανιστήκαν του τύπου φειςμπουκια στον κυβερνοχώρο όλοι μας έχουμε γίνει ξερόλες και δημοσιογράφοι…

ΟΜΩΣ πίσω από αυτές τις Φώτο κρύβετε μια πραγματική αλήθεια. Η αλήθεια της ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗΣ. Πιάνεις το νήμα της αρχής μέχρι το τέλος των φωτογραφιών βάζεις στο σκεπτικό σου την λογική και βγαίνεις και σχολιάζεις ακριβώς μέσα σε λογικά πλαίσια. Καταρχήν εν αναμονή 2018 είσαι αναγκασμένος να φυλάς τσίλιες όπως ακριβώς το ανέκδοτο με τους 7 πόντιους που βίδωναν μια λάμπα και είχαν και τσιλιαδόρο μην έρθει το ρεύμα.

Ναι ναι ναι ακριβώς έτσι. μια οικογένεια να φυλάει τσίλιες μην έρθει η βροχή και παρασύρει τα πάντα στο πέρασμα της..Έρχεται έρχεται έρχεται τρέξτε να γλυτώσετε μωρη γυναίκα ότι προλάβετε γιατί εγώ είμαι εγκλωβισμένος στην δουλεία.

Όχι δεν θα πω ότι φταίει η σημερινή δημοτική αρχή η το επαρχείο και ότι αυτοί το δημιούργησαν. Είναι γνωστό δεκαετίες τώρα ότι τσιμένταραν το ποτάμι…

Με ενοχλεί όμως γιατί όλοι γνωρίζουν το πρόβλημα και κανείς δεν κάνει κάτι.

Με ενοχλεί όμως ότι πάνω στα απομεινάρια των περσινών λασπόνερων ήρθαν να προστεθούν τα φετινά.

Με ενοχλεί που θα αναγκαστώ αύριο να πάρω φτυάρι σκούπα φαράσι και νερό επειδή κάποια η κάποιοι δωσαν τις προηγούμενες μέρες βάση στο NOMADS του Αντ1.

Με ενοχλεί όταν βλέπω τους υπαλλήλους του δήμου να τους τρέχεις σαν δούλους.

Με ενοχλεί με ενοχλεί με ενοχλεί και απλά θα κλείσω τον σχολιασμό μου αναλύοντας όσο ποιο απλά μπορώ τον όρο ΕΝΟΧΛΟΥΜΕ.

Σίγουρα εσύ στο Επαρχείο και εσείς της Δημοτικής Αρχής δεν ευθύνεστε ότι εδεις τα δημιουργήσατε αυτά. Έχετε όμως μεγαλύτερη ευθύνη γιατί γνωρίζετε το συγκεκριμένο πρόβλημα που δημιουργείτε στον δρόμο του Εμπορείου και δεν έχετε φροντίσει να λάβετε μέτρα.

Αφήστε τις αναρτήσεις ότι είπατε αυτό η προσφέρατε το άλλο και ασχοληθείτε με τα πραγματικά ζητήματα του νησιού.

Μέχρι να το αποφασίσετε σας εύχομαι το Αγγελάκι στην τελευταία Φώτο να σας φωτίσει για καλό του νησιού μας. Καλές γιορτές σε όλους…..”


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

«Οι Υφάντρες και οι Αναμνήσεις τους»: Το εργοστάσιο Ζησιμάτου ξαναζωντάνεψε στην Ερμούπολη

Μια βιωματική δράση του Cycladic Identity του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και του Hermoupolis Heritage, που ζωντάνεψε τη μνήμη της κλωστοϋφαντουργίας στη Σύρο

Γ. Πολυχρονάκος: «Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα νησιά σαν ενοχλητικές κουκίδες στον χάρτη»

Σφοδρή κριτική του Τομεάρχη Νησιωτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ στις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

Bono, The Edge και Gavin Friday στην Αντίπαρο – Ιρλανδικό «άρωμα» ροκ στο Αιγαίο

Τρεις εμβληματικές μορφές της παγκόσμιας ροκ σκηνής απολαμβάνουν στιγμές χαλάρωσης στις Κυκλάδες

Μανιομανώλης: Ο παλικαράς ζωοκλέφτης από το Φιλώτι που έγραψε ιστορία στα Βουρλά

Απόγονος Κρητικών επαναστατών, μεγαλοβοσκός στη Νάξο και θρύλος για τα κατορθώματά του

Η ΕΑΣ Νάξου αποχαιρετά τον πρόεδρο της Κεραμωτής, Μανώλη Φακίνο

Συγκινητικό μήνυμα του Δημήτρη Καπούνη για την απώλεια ενός αγωνιστή της αυτοδιοίκησης και του αγροτικού κόσμου

Γ. Βρούτσης: «Ιστορική απόφαση η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για χωριά έως 1.500 κατοίκους – Μεγάλη ανάσα για τις Κυκλάδες»

Η εξαγγελία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για μείωση και πλήρη κατάργηση του ΕΝΦΙΑ σε μικρούς οικισμούς αποτελεί «δικαίωση της πολιτικής μας», τονίζει ο Υπουργός Αθλητισμού και Βουλευτής Κυκλάδων

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

Αλλαγή στο Δημοτικό Συμβούλιο Πάρου – Η Ευθαλία Σπανού αντικαθιστά τον Νικόλαο Μοστράτο

Η παραίτηση του Νικολάου Μοστράτου και η ορκωμοσία της πρώτης επιλαχούσας του συνδυασμού «Πάρος, με Ευθύνη και Ενότητα»

Νάξος – Θεαματική μανούβρα του Hellenic Highspeed στο λιμάνι (video)

Το ταχύπλοο προσεγγίζει από Πάρο και Πειραιά και δένει σε μόλις 3 λεπτά με εντυπωσιακή ακρίβεια

Προκριματικά Μουντιάλ 2026: Τουρκία – Ισπανία, το ντέρμπι κορυφής και ποντάρουμε στα .. γκολ

Δύσκολη αποστολή για τη «Φούρια Ρόχα» στην Κωνσταντινούπολη – Στοίχημα με αξία το 2 & G/G

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος το πρωί της Τρίτης 2 Σεπτεμβρίου, δείτε τις περιοχές

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών σε κεντρικές περιοχές της Χώρας Νάξου.

Blue Star Naxos: Φήμες για πώληση σε καναδική εταιρεία – Τι απαντά η Attica Group

Συζητήσεις στην ακτοπλοϊκή πιάτσα για τίμημα 36 εκατ. ευρώ – Η ιστορία του πλοίου που έγινε «σύμβολο» για τις Κυκλάδες

Νομική εκπροσώπηση για την «Αξιώτισσα» – Κ. Παπαδάκης: «Δεν θα περάσει ο εκφοβισμός και η συκοφαντία»

Ο γνωστός δικηγόρος αναλαμβάνει την υπόθεση της ταβέρνας στη Νάξο που βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνούς εκστρατείας συκοφαντιών και απειλών.

ΑΜΠΕΛΙΦΕΣΤ 2025: Η Νάξος γιορτάζει με κρασί, μουσική και χορό στον αμπελώνα Τρανάμπελο

Δύο βραδιές (5 & 6 Σεπτεμβρίου) γεμάτες ρυθμούς, γεύσεις και φεγγαρόλουστες εμπειρίες στο πιο μεθυστικό φεστιβάλ του Αιγαίου.

Νάξος: Έντονες αντιδράσεις για την ακύρωση μίσθωσης ακινήτου και το μέλλον σχολικών μονάδων (video)

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με αιχμές για «σπατάλη» 120.000 ευρώ, προτάσεις για τρεις νέες σχολικές μονάδες και διαφωνίες για το Δικαστικό Μέγαρο.

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

Νάξος: Διαδικτυακή επίθεση από Ισραηλινούς στη «Ταβέρνα Αξιώτισσα»

Μετά το επεισόδιο της 25ης Αυγούστου, το εστιατόριο δέχεται συντονισμένη επίθεση με fake reviews από το εξωτερικό, ενώ ο ιδιοκτήτης καταγγέλλει έλλειψη προστασίας από την Google.

Kεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο για το περιστατικό στη Νάξο «Σκηνές πογκρόμ του 19ου αιώνα»

Σκληρή ανακοίνωση του ΚΙΣ για τον αντισημιτισμό στην Ελλάδα – Κάνει λόγο για υπονόμευση της δημοκρατίας και καλεί σε μηδενική ανοχή στη ρητορική μίσους.