Δύο νέες προστατευόμενες γεωγραφικές ενδείξεις (ΠΓΕ) στην Ελλάδα και στην Ιταλία ενέκρινε χθες Τρίτη 19 Δεκεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Το «Μελεκούνι» της Ρόδου και τη «Lenticchia di Altamura» (σ.σ. είδος φακής) της Απουλία στη Νότια Ιταλία
Χαμόγελα και ιδιαίτερη τιμή για το Νότιο Αιγαίο και τη Ρόδο… Κι αυτό γιατί χθες η Ευρωπαϊκή Ενωση ενέκρινε δύο νέες προστατευόμενες γεωγραφικές ενδείξεις στην Ελλάδα και στην Ιταλία. Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την αίτηση καταχώρισης του «Μελεκούνι» και της «Lenticchia di Altamura» στο μητρώο των προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων (ΠΓΕ).
Το «Μελεκούνι» είναι ένα παραδοσιακό γλύκισμα σε σχήμα ρόμβου που παράγεται στη Ρόδο. Αποτελείται κυρίως από σουσάμι και μέλι, μπαχαρικά, αμύγδαλα και, ενδεχομένως, φλούδα και/ή χυμό εσπεριδοειδών. Το όνομά του προέρχεται από τις λέξεις «μέλι» και «κουννί» που σημαίνει «σπόρος» στην τοπική διάλεκτο της Ρόδου. Το «Μελεκούνι» διαφέρει από τα άλλα παρεμφερή προϊόντα χάρη στην αποκλειστική χρήση μελιού και όχι γλυκαντικών ουσιών.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την επίσημη απόφαση, η παραδοσιακή παρασκευή του μελεκουνιού περιλαμβάνει τη χρήση των ακόλουθων συστατικών:
@ Μέλι σε κ.β αναλογία 40 % κατ’ ελάχιστο (min)
@ Σουσάμι σε κ.β αναλογία 40 % κατ’ ελάχιστο (min)
@ Αμύγδαλο σε κ.β αναλογία 1,5-10 %
@ Μπαχαρικά (κανέλα ή/και μοσχοκάρυδο ή/και γαρύφαλλο ή/και κόλιανδρο)
@ Προαιρετικά, ξύσμα ή/και χυμός εσπεριδοειδών (συνήθως πορτοκάλι ή/και περγαμόντο ή/και λεμόνι ή/και νεράντζι)
Το μέλι πρέπει να έχει τα χαρακτηριστικά που προδιαγράφονται στην εκάστοτε ισχύουσα σχετική νομοθεσία, το σουσάμι να είναι αναποφλοίωτο και ψημένο, τα αμύγδαλα να είναι ψημένα, τα χρησιμοποιούμενα μπαχαρικά να βρίσκονται σε αρμονική ισορροπία με το σύνολο και να μην επικρατεί ιδιαίτερα κάποιο στο άρωμα του τελικού προϊόντος.
Προκειμένου να ισχύει η προστασία ΠΓΕ, όλα τα στάδια της παραγωγής του «Μελεκουνιού» θα πρέπει να εκτελούνται εντός του νησιού της Ρόδου, από τη θερμική επεξεργασία και ανάμειξη των συστατικών του μείγματος, την τοποθέτηση-ψύξη-συμπίεση της μάζας και τη μορφοποίηση του μείγματος σε κατάλληλες επιφάνειες Ανεξαρτήτως της μορφής εμπορικής παρουσίασης, η επισήμανση πρέπει να φέρει τις ακόλουθες ενδείξεις: «“Μελεκούνι” — Προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης» ή «“Μελεκούνι” ΠΓΕ».
Επιπλέον, το μελεκούνι περιλαμβάνεται στο ελληνικό πρωινό της Ρόδου. Το «Ελληνικό Πρωινό» είναι μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε.), που συνδέει και αξιοποιεί τον πολιτισμικό και γαστρονομικό πλούτο της χώρας με τα ελληνικά ξενοδοχεία. Η σύνδεση του γλυκίσματος «Μελεκούνι» με το νησί της Ρόδου καταδεικνύεται και από το γεγονός ότι «Μελεκούνι» έχει ονομαστεί το ανταλλακτικό νόμισμα (μονάδα ανταλλαγής) της Ρόδου, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στα μέλη ενός δικτύου ανθρώπων από τη Ρόδο να ανταλλάζουν προϊόντα και υπηρεσίες χωρίς τη μεσολάβηση χρήματος. Η σημαντικότερη επίσημη αναγνώριση του προϊόντος πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης στη Ρόδο (26 Σεπτεμβρίου 2010), για την παρασκευή του μεγαλύτερου μελεκουνιού στον κόσμο το οποίο καταχωρίστηκε στο Guiness World Records ως «The longest melekouni, traditional Rhodian dessert…», γεγονός που συνέβαλε στην περαιτέρω προβολή του προϊόντος σε διεθνές επίπεδο.
Δεύτερος προστατευόμενος όρος από σήμερα, η «Lenticchia di Matera» είδος φακής το οποίο παράγεται στην περιοχή γύρω από την Altamura, μια κοινότητα που βρίσκεται στην Απουλία της νότιας Ιταλίας. Η φακή αυτή είναι χαρακτηριστική της περίφημης μεσογειακής διατροφής λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε πρωτεΐνη, γεγονός που επέτρεψε στους τοπικούς πληθυσμούς να περιορίσουν την κατανάλωση κρέατος.
Οι δύο νέες ονομασίες θα προστεθούν στα περισσότερα από 1415 ήδη προστατευόμενα προϊόντα, ο κατάλογος των οποίων είναι διαθέσιμος στη βάση δεδομένων DOOR.