Παρασκευή, 18 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΣύρος: Αυτό είναι το σχέδιο της ONEX για την επόμενη ημέρα του...

Σύρος: Αυτό είναι το σχέδιο της ONEX για την επόμενη ημέρα του Νεωρίου

|

Επενδύσεις 20 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των υποδομών, είσοδο σε νέους τομείς κατασκευών και δημιουργία άνω των 500 νέων θέσεων εργασίας από το 2018 έως το 2010 περιλαμβάνει ο σχεδιασμός της Οnex για την ανασυγκρότηση των ναυπηγείων Νεωρίου.

Η Κυβέρνηση έβαλε πλάτη και η Onex πρέπει να αποδείξει πλέον με πράξεις ότι είναι έτοιμη να επενδύσει ώστε το Νεώριο Σύρου να βγει από το τέλμα και να κάνει βήματα προς τα εμπρός… Και κυρίως να ανακτήσει και πάλι την θέση της στην αγορά των ναυτιλιακών επενδύσεων… Κίνηση που είναι προς το συμφέρον της Σύρου που θα έχει και πάλι την βαριά της βιομηχανία σε …δράση… 
Όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα mononews.gr «επενδύσεις 20 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των υποδομών, είσοδο σε νέους τομείς κατασκευών και δημιουργία άνω των 500 νέων θέσεων εργασίας από το 2018 έως το 2010 περιλαμβάνει ο σχεδιασμός της Οnex για την ανασυγκρότηση των ναυπηγείων Νεωρίου. Η αμερικάνικη εταιρεία, η οποία επικράτησε στην μάχη για την διεκδίκηση των ιστορικών ναυπηγείων φιλοδοξεί να μετατρέψει τη Σύρο σε κέντρο των ναυτιλιακών εργασιών και επισκευών της Ανατολικής Μεσογείου, στηρίζοντας παράλληλα την τοπική οικονομία και κοινωνία.

Η αρχή του επενδυτικού προγράμματος της Onex θα ξεκινήσει με την αποπληρωμή των εργαζομένων και των τοπικών προμηθευτών, στους οποίους οφείλονται ποσά ύψους 10 εκατ. ευρώ. Η εξόφληση, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο της πρότασης, αποτελεί αμετάκλητη υπόσχεση της εταιρείας και βασική προϋπόθεση για το νέο ξεκίνημα του ναυπηγείου. Αμέσως μετά θα αρχίσουν οι απαραίτητες επισκευές, προκειμένου να εκσυγχρονισθεί και να μπορεί να ανταποκριθεί το ναυπηγείο στις προκλήσεις της νέας εποχής. Παράλληλα, θα γίνουν επιπλέον επενδύσεις για τη διαμόρφωση μίας πιο σύγχρονης εικόνας, φιλικής ταυτόχρονα προς την ευρύτερη εικόνα του νησιού. Στο πλαίσιο αυτό, θα δημιουργηθούν υποδομές για την ουσιαστική μείωση της οποιασδήποτε ρύπανσης (σκραπ, λύματα, ατμοσφαιρική μόλυνση, ηχορύπανση κοκ.) που ενοχλεί τους κατοίκους.

Νέες Υπηρεσίες και δραστηριότητες
Η εταιρεία σκοπεύει να επεκτείνει την «ακτίνα δράσης» του ναυπηγείου, μπαίνοντας σε νέους τομείς δραστηριοτήτων. Ειδικότερα, προτίθεται να ασχοληθεί με:
1. Μετασκευές Μέσων Εξόρυξης Υδρογονανθράκων
2. Κατασκευές Αμυντικών Ναυτικών Συστημάτων
3. Επέκταση των υπηρεσιών Mega Yachting
4. Μετασκευές – Κατασκευές Εξειδικευμένων Πλωτών Μέσων
Κατά αυτό τον τρόπο, το ναυπηγείο θα μπορεί να εισχωρήσει σε νέες αγορές οι οποίες θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητά του.

Μουσείο και τεχνικές σχολές
Πέρα από τις εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης, η ONEX φιλοδοξεί να αναδείξει την μακρά ιστορική πορεία του Νεωρίου, η οποία πηγαίνει πίσω στο 1861.
Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται μεταξύ άλλων και η ίδρυση μουσείου της ιστορικότητας του ναυπηγείου, στο οποίο οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν εκθέματα σχετικά με την εξέλιξη του Νεωρίου μέσα στο χρόνο καθώς και σχετικά με τα επιτεύγματα που συντελέστηκαν στις εγκαταστάσεις του, όπως η παραγωγή πολεμικού υλικού και τα πρώτα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που κατασκευάστηκαν ποτέ στον πλανήτη!
Επιπλέον, θα υπάρξει κατάλληλη προβολή των εγκαταστάσεων του Νεωρίου, κάνοντας έτσι το ιστορικό ναυπηγείο ουσιαστικό μέρος της τουριστικής ανάπτυξης του νησιού.
Τα σχέδια δεν σταματούν εδώ. Οι νέοι επενδυτές, προκειμένου να ενισχύσουν τον κοινωνικό ρόλο που παίζει το Νεώριο στην τοπική κοινωνία της Σύρου θέλουν σε συνεργασία με πανεπιστημιακές και τεχνικές σχολές της χώρας να δημιουργήσουν  εξειδικευμένα τμήματα ή και σχολές θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης επαγγελμάτων σχετικών με τη ναυτιλία.
Στρατηγικός στόχος, σύμφωνα με την πρόταση, είναι και η δημιουργία έδρας Ναυπηγικής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και η χορήγηση υποτροφιών. Έτσι, θα υπάρξει πλέον και φοιτητικός τουρισμός στο νησί που θα φθάνει από όλη την υφήλιο!
Παράλληλα, μέσω συναφών δράσεων στόχος είναι η ανάδειξη της πολιτισμικής κληρονομιάς της Σύρου ως ιστορικού βιομηχανικού κέντρου της Ανατολικής Μεσογείου.

Το οικονομικό σκέλος…

Για όλα τα παραπάνω, η Onex θα διαθέσει συνολικά 60 εκατ. ευρώ, τα οποία θα κατανεμηθούν ως εξής:
# Για αποπληρωμή χρεών και αποζημιώσεων προς εργαζομένους και τοπικούς προμηθευτές: €10.000.000.
# Για την αποπληρωμή μέρους χρεών προς το Ελληνικό Δημόσιο, ΔΕΚΟ, τράπεζες και λοιπούς προμηθευτές: €30.000.000
# Για επισκευές και εκσυγχρονισμό του Ναυπηγείου: €20.000.000
Η Onex εκτιμά ότι τα έσοδα που θα αρχίσει να έχει μετά την παρέλευση του πρώτου εξαμήνου να φθάσουν 30 εκατ. ευρώ ενώ από το τρίτο έτος και μετά, αναμένει έσοδα που θα κυμαίνονται στα επίπεδα των 50 εκατ. ευρώ με 60 εκατ. ευρώ.
Έως τότε θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες εγκατάστασης και ενεργοποιηθούν οι στρατηγικές για κατασκευές εμπορικών πλοίων, ειδικές κατασκευές, τουριστικών σκαφών, υπηρεσιακών σκαφών κλπ.

Διατήρηση και ενίσχυση θέσεων εργασίας

Η διάσωση των ναυπηγείων και η πλήρης επαναλειτουργία τους αναμένεται να ωφελήσει πολλαπλώς την απασχόληση.
Μετά τους πρώτους μήνες επισκευών και ανασύνταξης του Ναυπηγείου και ξεκινώντας από το επισκευαστικό τμήμα πλοίων, σύμφωνα πάντα με τα σχέδια της ONEX θα απασχολούνται 500 έως 600 εργαζόμενοι μόνιμοι και έκτακτοι σε διάφορους τομείς.
Καθώς προχωράει το κομμάτι των κατασκευών μικρών και μεσαίων σκαφών (yacht, mega yacht κλπ.) καθώς και οι ειδικές κατασκευές, οι θέσεις εργασίας θα ξεπεράσουν τις 800.
Απώτερος στόχος είναι ο αριθμός των θέσεων εργασίας να αυξηθεί σε πάνω από 1.100, με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα επιτευχθούν στρατηγικές συνεργασίες για κατασκευές εμπορικών, ταχύπλοων, υπηρεσιακών, λιμενικών, πολεμικών και τουριστικών σκαφών


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Διακοπές, ένα μακρινό όνειρο για τους μισούς Έλληνες: Τι αποκαλύπτει η Eurostat

Μόλις 1 στους 2 Έλληνες μπορεί να αντέξει οικονομικά μια εβδομάδα διακοπών – Τι δείχνουν τα ευρωπαϊκά δεδομένα για το 2024

Γιώργης Βενετούλιας: Από τις βεγγέρες της Κύθνου στις σκηνές της Νάξου (video)

Μια θεατρική παράσταση, 54 παραμύθια, και μια ζωή αφιερωμένη στην προφορική παράδοση και τον πολιτισμό του Αιγαίου

«Όπου Υπάρχει Ελλάδα» ολοκληρώνει τη φετινή σεζόν στη μαγευτική Μήλο! (video)

Η Ευλαμπία Ρέβη και ο Γιώργος Κουρδής μας ταξιδεύουν στο «νησί των χρωμάτων» και αποχαιρετούν τη φετινή τηλεοπτική σεζόν με εικόνες γεμάτες Ελλάδα

Μύκονος: Τελεσίγραφο του Δήμου για τις παράνομες οικοδομικές εργασίες εν μέσω σεζόν

Ο Δήμος Μυκόνου προειδοποιεί με πρόστιμα και ελέγχους τους επαγγελματίες που αγνοούν την κανονιστική απόφαση και συνεχίζουν οχληρές δραστηριότητες, απειλώντας την εικόνα του νησιού

Νάξος – Επαρχείο: Νέες ασφαλτοστρώσεις σε Κουρουνοχώρι και Εγγαρές – Απόλλωνα

Ο Έπαρχος Νάξου Ιωάννης Μαργαρίτης ανακοίνωσε την πρόοδο του έργου «Βελτίωση δρόμου Χώρας – Εγγαρών», συνολικού προϋπολογισμού 417.736€, που περιλαμβάνει διαπλατύνσεις, νέα στηθαία και κρίσιμες ασφαλτοστρώσεις

Βίμποργκ – Κοπεγχάγη: Με «όπλο» την έδρα και φόρα από τα φιλικά!

Η Βίμποργκ υποδέχεται την Κοπεγχάγη στην πρεμιέρα της Superligaen και ψάχνει... διπλό ξεκίνημα με θετικό αποτέλεσμα και επένδυση εμπιστοσύνης στην έδρα της

Η Κίμωλος κατακτά τις διεθνείς αγορές, ένα κρυμμένο διαμάντι που μαγεύει τον κόσμο

Διεθνείς διακρίσεις για το μικρό νησί των Κυκλάδων που κερδίζει τα πρωτοσέλιδα διεθνών Μέσων με τα κρυστάλλινα νερά και την αυθεντική κυκλαδίτικη γοητεία

Στη Σαντορίνη ο Γιάννης Βρούτσης για τις εκδηλώσεις του Προφήτη Ηλία, με Ολυμπιονίκες και κορυφαίους αθλητές

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού επισκέπτεται το νησί της Σαντορίνης στις 19-20 Ιουλίου, εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση στις θρησκευτικές εκδηλώσεις και συναντώντας τοπικούς φορείς και την αθλητική κοινότητα

Χορεύουμε συρτό στην παραλία της Νάξου: Η πιο φωτεινή ανθρώπινη αλυσίδα καλοκαιριού επιστρέφει!

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων καλεί ντόπιους και επισκέπτες σε μια μεγάλη γιορτή νησιώτικης παράδοσης, τη Δευτέρα 4 Αυγούστου στη Χώρα

Πάρος: Ομόφωνο «ναι» στη μάχη για το αεροδρόμιο, Επιτροπή Αγώνα συγκρότησε το Δημοτικό Συμβούλιο

Απόφαση για διεκδίκηση συνέχισης του έργου με εθνικούς πόρους – Αναζητούνται πολιτικές δεσμεύσεις και συστράτευση κοινωνίας και φορέων

Απίστευτο: Πήδηξε από τον καταπέλτη του “Champion Jet 3” στην Πάρο

ναστάτωση στο λιμάνι της Παροικιάς όταν 24χρονος ημεδαπός πήδηξε από τον καταπέλτη πλοίου κατά τον απόπλου – Παρενέβη το Λιμενικό, χωρίς να υπάρξει τραυματισμός

Νάξος: Σύλληψη 70χρονου κυβερνήτη για παράνομο απόπλου σκάφους στον Πάνερμο

Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, επιβατηγό τουριστικό σκάφος απέπλευσε χωρίς άδεια από το Λιμεναρχείο

Νάξος – Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου: Αντίο στον Στέλιο Ζαφειρόπουλο, ένα δάσκαλο με ψυχή και φως

Ο Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου Νάξου αποχαιρετά με συγκίνηση τον αγαπημένο εκπαιδευτικό και επιστήμονα, που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στη μαθητική και τοπική κοινότητα.

Νάξος: Πωλείται πέτρινο ακίνητο 37τ.μ. με αυλή στο Καστράκι, πολύ κοντά στη θάλασσα

Αναζητάτε επένδυση δίπλα στη θάλασσα; Ένα γοητευτικό πέτρινο ακίνητο με δυνατότητα αναβάθμισης και επέκτασης διατίθεται προς πώληση στο Καστράκι, κοντά σε μία από τις ομορφότερες παραλίες της Νάξου

Νάξος – Κεραμωτή: Σήμερα το τελευταίο αντίο στην Σοφία Φυρογένη

Η Κεραμωτή Νάξου αποχαιρετά μια αγαπημένη μορφή της τοπικής κοινωνίας – Αντί στεφάνου, δωρεά στον Ιερό Ναό από τον Σύλλογο Κεραμωτής

Νάξος: Ψήφισμα του Προοδευτικού Ομίλου Γλινάδου για τον θάνατο του Γεωργίου Δημητροκάλλη

Ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. για να τιμηθεί η μνήμη του πρώην Προέδρου και ενεργού μέλους του Συλλόγου, Γεωργίου Δημητροκάλλη (Μίχαλου)

Νάξος – Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου: Ομόφωνη αντίθεση στη μεταφορά των Κούρων (video)

Συζήτηση για τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ με θέμα τη συντήρηση και προστασία των αρχαϊκών Κούρων – Σαφές μήνυμα από τον Δήμο, τους φορείς και την τοπική κοινωνία υπέρ της παραμονής τους στον φυσικό τους χώρο.

Ηρακλειά: Ειρηνική διαμαρτυρία στο λιμάνι με επίκεντρο την μη έλευση του Tera Jet 2

Μεγάλη αναστάτωση στην Ηρακλειά λόγω της αιφνίδιας διακοπής του καθημερινού δρομολογίου της SeaJets. Εκατοντάδες επισκέπτες χωρίς εισιτήρια, καταλύματα με ακυρώσεις και οι κάτοικοι σε κινητοποιήσεις για να σωθεί η τουριστική σεζόν.

Μια “πράσινη” ζωή ξεκινά στη Νάξο, πρώτη φωλιά Chelonia mydas στις Κυκλάδες!

Ιστορική στιγμή στον Απόλλωνα – Η πράσινη θαλάσσια χελώνα φωλεοποίησε για πρώτη φορά στη Νάξο, προκαλώντας συγκίνηση, δέος και ευθύνη για το μέλλον.

Αλ. Φραντζέσκος: Οι Κούροι των Μελάνων πρέπει να μείνουν: Η ιστορία δεν ξεριζώνεται

Η αυθεντικότητα, η βιωματική εμπειρία και η πολιτισμική συνέχεια κινδυνεύουν όταν αποκόβουμε τα μνημεία από τον τόπο τους. Οι Κούροι των Μελάνων ανήκουν εκεί όπου γεννήθηκαν – στο φως, στη μνήμη και στο τοπίο της Νάξου.