Η ομιλία του βουλευτή Κυκλάδων Νίκου Συρμαλένιου στη πρόσφατη συνεδρίαση της Διαρκής Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής με θέμα της ΑΠΕ και την ανάγκη …εκσυγχρονισμού με βάση τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται στο χώρο της ενέργειας
Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο «Ενεργειακές κοινότητες και άλλες διατάξεις» είναι σημαντικό, γιατί συνδέει την αξιοποίηση της ενεργείας με την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία, τόνισε ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Στόχος, όπως είπε, είναι σαφώς η μέγιστη αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενεργείας για περιβαλλοντικούς λόγους, καθώς και για την κάλυψη των στόχων της χώρας μας στο πλαίσιο των στόχων που έχει θέσει η Ε.Ε.
Ειδικότερα, ο Ν. Συρμαλένιος ανέφερε: «Το νομοσχέσιο έχει μεγάλη σημασία και για τα νησιά μας, είτε είναι διασυνδεδεμένα είτε όχι, αφού ανοίγει ο δρόμος για παραγωγή και χρήση καθαρής ενέργειας μέσα από τη συμμετοχή τόσο των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού, όσο και των πολιτών που θα συγκροτήσουν τις ενεργειακές κοινότητες. Σε ό,τι αφορά τα νησιά θα ήθελα να κάνω τις δύο παρακάτω επισημάνσεις: Πρώτον, είναι πολύ σημαντικό ότι δίνονται ιδιαίτερα κίνητρα τόσο χρηματοδοτικά όσο και αδειοδότησης ειδικά για τα μικρά νησιά κάτω των 3.100 κατοίκων. Εδώ νομίζω ότι χρειάζεται μια καλύτερη διατύπωση στο άρθρο 2 για τη σύνθεση των ενεργειακών κοινοτήτων και τη συμμετοχή των ΟΤΑ. Αναφέρεται ότι δύο μέλη μπορούν να συγκροτήσουν ενεργειακή κοινότητα, αν είναι ΟΤΑ. Πρέπει να πούμε ότι στο 95% των νησιών κάτω από 3.100 κατοίκων κάθε νησί είναι και ένας δήμος. Άρα, εκεί υπάρχει ένα ζήτημα. Θεωρώ ότι θα έπρεπε να το διορθώσουμε νομοτεχνικά. Δεύτερον, οι ενεργειακές κοινότητες στα νησιά αντισταθμίζουν, έτσι όπως το αντιλαμβάνομαι εγώ, τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, που μέχρι σήμερα και επί των προηγούμενων κυβερνήσεων είχαν καταφέρει να αδειοδοτηθούν για εγκαταστάσεις μεγάλων φαραωνικών αιολικών πάρκων που δεν συνάδουν με τη φέρουσα ικανότητα των νησιών, ούτε με το φυσικό περιβάλλον, πολύ δε περισσότερο αφού αυτό το φυσικό περιβάλλον είναι και το μεγάλο κίνητρο προσέλκυσης του τουριστικού ρεύματος. Τα σχέδια αυτά στα οποία αναφέρομαι αφορούν κυρίως τις Κυκλάδες και ειδικότερα τέσσερα νησιά: Άνδρο, Τήνο, Πάρο και Νάξο. Τα εν λόγω έργα δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει, έχουν όμως αδειοδοτηθεί. Επαναλαμβάνω ότι έλαβαν άδεια επί των προηγούμενων κυβερνήσεων και επί υπουργίας του Μ. Μανιάτη με υπογραφή τον Δεκέμβριο του 2013.
Αυτά τα σχέδια νομίζω ότι μπορούν πλήρως να αναθεωρηθούν με βάση και το νέο χωροταξικό των ΑΠΕ – για το οποίο θα ήθελα μια απάντηση, σε ποιο σημείο βρίσκεται».
Ο Ν. Συρμαλένιος αναφέρθηκε σε δύο επιχειρήματα της Αντιπολίτευσης, λέγοντας: «Το πρώτο αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων με την ηπειρωτική χώρα, που βεβαίως είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο. Έχει ξεκινήσει το 2014 και δεν ξέρω αν και πόση είναι η καθυστέρηση. Ακούμε ότι τους πρώτους μήνες του 2018 θα ολοκληρωθεί, θα πρέπει, όμως αυτοί που επιχειρηματολογούν να είναι ειλικρινείς. Πόσα έργα επί των ημερών τους παραδόθηκαν στην ώρα τους και χωρίς καθυστέρηση; Προσωπικά ξέρω δεκάδες τουλάχιστον έργα που οι εργολάβοι, είτε εγκατέλειψαν, είτε τα έργα καθυστέρησαν στο ζήτημα των απαλλοτριώσεων και των δικαστικών αποφάσεων, είτε καθυστερήσαν από σοβαρές τεχνικές αστοχίες και ελλιπείς μελέτες. Ένα παράδειγμα είναι οι αυτοκινητόδρομοι, που από την στιγμή που αναλάβαμε ως κυβέρνηση τελειώνουν ο ένας μετά τον άλλον. Άρα, εδώ χρειάζεται μια ειλικρινής τοποθέτηση.
Σε ό,τι αφορά το Πρόγραμμα «Εξοικονομώ», πράγματι, έχει εξαγγελθεί και έχει καθυστερήσει η νέα φάση του προγράμματος. Θα ήθελα, όμως, να κάνω μια ερώτηση.
Υπήρχαν κοινωνικά κριτήρια στα προηγούμενα προγράμματα; Γιατί κάτι τέτοιο, εγώ, τουλάχιστον, δεν το είχα δει. Νομίζω ότι για πρώτη φορά μπαίνουν κοινωνικά κριτήρια, τα οποία βοηθούν τις ασθενέστερες εισοδηματικά κατηγορίες συμπολιτών μας, ώστε να μπορέσουν και αυτοί να ενταχθούν σε αυτό το πρόγραμμα, το οποίο έχει και περιβαλλοντικό αποτύπωμα και οικονομικό όφελος για αυτές τις οικογένειες.