Οι μαθητές του 2ου Γυμνασίου Νάξου που καθήλωσαν τους θεατές με τη μίνι ταινία για τη ζωή του Νίκου Καζαντζάκη ταξιδεύουν στο Πύργο της Ηλείας για να πάρουν μέρος στο 20ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Εφήβους
Πριν από μερικούς μήνες (τον περασμένο Ιούνιο), τα παιδιά του 2ου Γυμνασίου Νάξου είχαν εντυπωσιάσει… Ο λόγος; Μα πολύ απλά είχαν αποσπάσει το δεύτερο βραβείο στην κατηγορία Ντοκιμαντέρ Γυμνασίων με την ταινία ” Ο Καζαντζάκης στη Νάξο” και στο πλαίσιο του μαθητικού φεστιβάλ CINEμάθεια 2017, που διοργανώθηκε για τα σχολεία του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου. Η ίδια ταινία του 2ου Γυμνασίου Νάξου τιμήθηκε και με τα βραβεία σκηνοθεσίας, τεκμηρίωσης και απόδοσης – εκφοράς κειμένων με υπεύθυνες εκπαιδευτικούς τη Σοφία Κρητικού και Ειρήνη Ζαζάνη. Αξιοσημείωτο είναι ότι στο διαγωνιστικό μέρος, είχαν δώσει το παρών 49 συμμετοχές, εκ των οποίων εννιά από τα Δωδεκάνησα, 10 από τις Κυκλάδες κι άλλες 21, από τα μικρά και μεγάλα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Και για την ιστορία, το Α΄ βραβείο ντοκιμαντέρ Γυμνασίων είχε δοθεί στους «Οι εθελοντές της Αστροπαλιάς», από το Γυμνάσιο Αστυπάλαιας….
Και σήμερα, τα παιδιά του 2ου Γυμνασίου Νάξου με τους εκπαιδευτικούς τους ταξιδεύουν προς την Πελοπόννησο και τον Πύργο της Ηλείας για να δώσουν το παρών σε έναν ακόμη διαγωνισμό. Μόνο που το επίπεδο ανεβαίνει και μάλιστα ο πήχης εκτινάσσεται.. Μιλάμε για το 20ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Εφήβους. Θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες παιδικές και νεανικές γιορτές της χώρας, το μοναδικό κινηματογραφικό φεστιβάλ στην Ελλάδα με αποδέκτες παιδιά και νέους, διαμορφώνει τους σκηνοθέτες του αύριο με μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εκπαιδευτική σφραγίδα, αναπόσπαστο κομμάτι της δράσης του με την διοργανωτική επιμέλεια των Δημήτρη Σπύρου, Νίκου Θεοδοσίου και Χρήστου Κωνσταντόπουλο.
Η φετινή επετειακή διοργάνωση ξεκίνησε το περασμένο Σάββατο 2 Δεκεμβρίου στον Πύργο (έδρα και κέντρο των κύριων εκδηλώσεων του φεστιβάλ) και εξαπλώνεται σε άλλες 8 πόλεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (Aμαλιάδα, Πάτρα, Αγρίνιο, Λεχαινά, Ζαχάρω, Μεσολόγγι και Γαστούνη) καθώς και σε δεκάδες χωριά.
Τα διαγωνιστικά τμήματα
Εξήντα εννέα ταινίες (21 μεγάλου μήκους και 48 μικρού και μεσαίου μήκους) διαγωνίζονται στο φετινό Φεστιβάλ από 47 χώρες. Οι ταινίες αυτές συμμετέχουν στα διαγωνιστικά τμήματα Μεγάλου Μήκους (13), Μικρού Μήκους Μυθοπλασίας (16), Μικρού Μήκους Animation (20) και Ντοκιμαντέρ / Kids & Docs (20).
Από πέρυσι, το Τμήμα Ντοκιμαντέρ (Kids & Docs), το οποίο έχει ξεχωριστή διεθνή κριτική επιτροπή (καθώς και πολυμελή παιδική κριτική επιτροπή), φιλοξενείται στην Αμαλιάδα (που απέχει μόλις 20 λεπτά από τον Πύργο), πράγμα που σημαίνει πως το Φεστιβάλ Ολυμπίας ουσιαστικά απαρτίζεται πλέον από τρία φεστιβάλ: Το φεστιβάλ στον Πύργο, που φιλοξενεί τα διαγωνιστικά τμήματα μυθοπλασίας και animation, την γιορτή του ντοκιμαντέρ στην Αμαλιάδα και την Camera Zizanio, που παρουσιάζει ταινίες εκατοντάδων παιδιών από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο (κυρίως την Ευρώπη).
Εκτός από τις διεθνείς κριτικές επιτροπές των ενηλίκων θα υπάρχουν και παιδικές κριτικές επιτροπές οι οποίες θα απονείμουν τα δικά τους βραβεία.
17Η Camera Zizanio
Αλλά και στο πλαίσιο της δημοφιλούς Camera Zizanio που επιμελείται ο Νίκος Θεοδοσίου, θα διαγωνιστούν 238 ταινίες που έχουν δημιουργήσει μαθητές σχολείων από 40 χώρες, μια επιλογή που έγινε από ένα σύνολο πλέον των 1.800 ταινιών (!) που υποβλήθηκαν φέτος στην Camera Zizanio. Στο ελληνικό τμήμα θα προβληθούν 123 ταινίες από όλες τις περιοχές της Ελλάδας και οι οποίες κατανέμονται ηλικιακά, 38 για την κατηγορία Α (έως 12 ετών), 44 για την κατηγορία Β (13-16 ετών) και 30 για την κατηγορία Γ (17-20 ετών).
Παράλληλα θα παρουσιαστούν 96 ταινίες από την Ευρώπη και 19 ταινίες από τον υπόλοιπο κόσμο.
Το πρόγραμμα της Camera Zizanio περιλαμβάνει ακόμα και ταινίες από παιδιά νηπιαγωγείων, αλλά και άλλες που έγιναν εξ ολοκλήρου από 10χρονα παιδιά (χωρίς καμία βοήθεια ενήλικα).
School Cinema
Μια εβδομάδα κινηματογραφικής εκπαίδευσης και δημιουργίας που φέρνει πιο κοντά τα παιδιά στον μαγικό κόσμο της εικόνας. Έλληνες και ξένοι σκηνοθέτες, διακεκριμένοι διευθυντές φωτογραφίας, μοντέρ και σεναριογράφοι, δημιουργοί κινουμένων σχεδίων και ηθοποιοί προσφέρουν τις γνώσεις και τη συσσωρεμένη εμπειρία τους, θέτοντας σε λειτουργία το πιο ενδιαφέρον σχολείο κινηματογράφου. Με την καθοδήγησή τους οι μαθητές οργανώνουν τη φαντασία τους και δημιουργούν ταινίες μικρού μήκους που εντυπωσιάζουν.
Μεταξύ των εργαστηρίων της Camera Zizanio είναι το εργαστήριο κινουμένου σχεδίου Zizanimation (το μακροβιότερο του Φεστιβάλ) αλλά και το Mythos Project, με φανατικούς φίλους σε Ελλάδα και εξωτερικό: Τα παιδιά, χωρισμένα σε πολυεθνικές ομάδες, συζητούν, ανταλλάσουν απόψεις και με όπλα τις κάμερες και τους υπολογιστές, φτιάχνουν σενάρια και γυρίζουν ταινίες. Η θεματολογία τοποθετεί πάντα στο επίκεντρο τους νέους απέναντι στο σημερινό κόσμο. Μέχρι σήμερα έχουν δημιουργηθεί δεκάδες ταινίες μιας εξαιρετικής δυναμικής.
Σεμινάρια και master classes
Μεγάλη ποικιλομορφία έχουν φέτος και τα σεμινάρια για εκπαιδευτικούς και τα master classes που θα δώσουν οι Νίκος Καβουκίδης, Κώστας Φέρρης, Αργύρης Θέος και Αντώνης Χαλκιάς. Εργαστήριο πάνω στα κινηματογραφικά εφέ θα πραγματοποιήσουν οι αδερφοί Αλαχούζοι.
Διεθνής ημερίδα
Με τίτλο «Κινηματογραφική παιδεία: θεωρητικές και πρακτικές προσεγγίσεις» και προσκεκλημένους σημαντικούς εισηγητές από την Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η ημερίδα αυτή, πραγματοποιείται στο πλαίσιο του αφιερώματος «Ο δρόμος για τον δεύτερο ήλιο»- που υλοποιείται με την υποστήριξη του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους- και στοχεύει να αναδείξει τη σημασία της αξιοποίησης του κινηματογράφου ήδη από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση όχι ως απλό εργαλείο αλλά ως μέσο δημιουργικής έκφρασης των παιδιών.
Αφιερώματα
Από τα μη διαγωνιστικά προγράμματα του φετινού Φεστιβάλ, ξεχωρίζουν τα εξής αφιερώματα:
Ο Δρόμος για τον δεύτερο ήλιο. Το αφιέρωμα πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους. Θα προβληθούν ταινίες (μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ) που καταπιάνονται με ζητήματα παιδείας, διδασκαλίας και μάθησης
Focus στον Γερμανικό Κινηματογράφο. Αφιέρωμα σε συνεργασία με το σημαντικό φεστιβάλ παιδικού κινηματογράφου Σνίκελ. Θα προβληθούν γερμανικές ταινίες μυθοπλασίας μικρού και μεγάλου μήκους.
Θα πραγματοποιηθούν επίσης τα αφιερώματα: «Μικρές ταινίες, μεγάλα όνειρα» (μια επιλογή ταινιών που έχουν διακριθεί στο φεστιβάλ τα προηγούμενα χρόνια) και οι δημοφιλείς ενότητες «Zoom in European Children’s Film» και «Σύγχρονες τάσεις στο ευρωπαϊκο animation».
Θα παρουσιαστεί εκπαιδευτικό υλικό για τις ταινίες «Σάνα η μουσική του Λύκου», «Φιν η μαγεία της μουσικής», «Η Ορχήστρα της Ανακύκλωσης» αλλά και για την ταινία μικρού μήκους «Τραγούδα!» που απέσπασε το φετινό Όσκαρ μικρού μήκους.
Ειδικές προβολές
«Το σύνδρομο του Όμπερντορφ» του Wolfgang Landgraeber. Στο Όμπερντορφ, μια μικρή πόλη της Γερμανίας, βρίσκονται δύο από τις γνωστότερες βιομηχανίες παραγωγής όπλων. Θα συνεχιστούν οι εξαγωγές όπλων από το Όμπερντορφ σε εμπόλεμες ζώνες (όπως η Συρία, το Ιράκ, η Σομαλία) για πάντα; Για πόσον καιρό ακόμα οι έμποροι όπλων και οι στρατιωτικοί ηγέτες θα πλουτίζουν πουλώντας όπλα και στέλνοντας τα χρήματά τους σε φορολογικούς παραδείσους όπως ο Παναμάς; Ας σημειωθεί πως ο W. Landgraeber είναι πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του τμήματος Kids & Docs.
«Η γενοκτονία της μνήμης» του Αντώνη Παπαδόπουλου. Η ταινία φέρνει στο φως ένα συγκλονιστικό συμβάν που διαδραματίστηκε επί κατοχής, τον χειμώνα του 1940-41, και έπληξε, κατά βάση, την Αθήνα, με τραγική συνέπεια θάνατο μεγάλου μέρους του πληθυσμού της πρωτεύουσας. Μια αναζήτηση των ενόχων και η διάψευση του μύθου του «καλού» Ιταλού στρατιώτη και του «κακού» Γερμανού στρατιώτη.
Παράλληλες εκδηλώσεις
Εκδηλώσεις για το βιβλίο και τη λογοτεχνία, μουσικοθεατρικές παραστάσεις, συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις πλαισιώνουν τη διοργάνωση του 20ου Φεστιβάλ Ολυμπίας και της 17ης Camera Zizanio. Και βέβαια εκπαιδευτικές/καλλιτεχνικές δράσεις σε σχολεία. Ανάμεσα στα άλλα, το Φεστιβάλ:
Φιλοξενεί την εικαστική έκθεση «Land Art Cinema Project» με εφήμερα έργα που δημιουργούνται από υλικά της φύσης.
Φιλοξενεί την φωτογραφική έκθεση «Ο Άγνωστος Λιμός: Αθήνα 1941-1942», σε συνεργασία με τον ευρωβουλευτή και δημοσιογράφο Στέλιο Κούλογλου, που ανακάλυψε σπάνιες φωτoγραφίες και πρωτοπαρουσίασε την περασμένη άνοιξη στο Ευρωκοινοβούλιο.
Παρουσιάζει μια εγκατάσταση με τίτλο «Τα θρανία της μαύρης συνείδησης», για το αιματοκύλισμα του ξεσηκωμού των μαθητών εναντίον του Απαρτχάιντ το 1976 στο Σοβέτο της Ν. Αφρικής.
Σε συνεργασία με την Βιβλιοθήκη της Αμαλιάδας θα παρουσιάσει το βιβλίο του σκηνοθέτη Κώστα Φέρρη «Η αλχημεία του σινεμά» που μόλις κυκλοφόρησε
Προσκαλεί συγγραφείς για να επισκεφθούν σχολεία και να συνομιλήσουν με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.
Συνεχίζει τη δραστηριότητα του Zizanio News, μέσα από το ομώνυμο blog, με ρεπορτάζ, άρθρα, σχόλια και συνεντεύξεις, που γράφουν και επιμελούνται παιδιά του Πύργου και της Αμαλιάδας, τα οποία ταυτόχρονα κάνουν και ραδιοφωνικές εκπομπές.
Οι επισκέπτες του 20ου Φεστιβάλ Ολυμπίας και της 17ης Camera Zizanio θα ξεναγηθούν σε ιστορικούς και αρχαιολογικούς χώρους της Ηλείας, θα γνωρίσουν τον τόπο και τα μνημεία, θα συναντήσουν ανθρώπους, και θα απολαύσουν τη φιλοξενία και τα προϊόντα που παράγει η γη της Ολυμπίας.