Ο Γιώργος Μπάκαλος – πρόεδρος της ΔΚ Απειράνθου – στην πρόσφατη ομιλία του με αφορμή την εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την δολοφονία των 32 Απεραθιτών αποκαλύπτει ότι στην εκτέλεση των 6 στο Γουδί, πέθανε ένας ακόμη και δη Απεραθίτης στρατιώτης
Για τη Δίκη των οκτώ, που έγινε τον Νοέμβριο του 1922 λίγο πολύ τα γνωρίζουμε όλα σχεδόν… Δίκη εξπρές με οκτώ κατηγορούμενους ως υπαίτιους για τη Μικρασιατική Καταστροφή (για τη περίοδο ουσιαστικά 1920 – 22) και με τους έξι να κρίνονται ένοχοι για εσχάτη προδοσία και μάλιστα εκτελούνται άμεσα. Οι οκτώ κατηγορούμενοι ήταν οι: Δημήτριος Γούναρης, 59 ετών, πρώην πρωθυπουργός, Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης, 68 ετών, πρώην πρωθυπουργός, Νικόλαος Στράτος, 50 ετών, πρώην πρωθυπουργός, Νικόλαος Θεοτόκης, 44 ετών, υπουργός Στρατιωτικών στην Κυβέρνηση Πρωτοπαπαδάκη, Γεώργιος Μπαλτατζής, 56 ετών, υπουργός Εξωτερικών στις κυβερνήσεις Γούναρη, Πρωτοπαπαδάκη, Ξενοφών Στρατηγός, υποστράτηγος, ε.α., 53 ετών, υπουργός Συγκοινωνιών στην κυβέρνηση Γούναρη, Μιχαήλ Γούδας, υποναύαρχος ε.α., 54 ετών, υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση Γούναρη, Γεώργιος Χατζηανέστης, αντιστράτηγος, 59 ετών, Αρχιστράτηγος Μικράς Ασίας και Θράκης. Εξ αυτών οδηγήθηκαν τρεις ώρες μετά την ανακοίνωση της απόφασης στο εκτελεστικό απόσπασμα. Και ήταν οι Γεώργιος Χατζηανέστης, Δημήτριος Γούναρης, Νικόλαος Στράτος, Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης, Γεώργιος Μπαλτατζής και Νικόλαος Θεοτόκης. Ο λόγος της άμεσης απόδοσης …Δικαιοσύνης, η ικανοποίηση του λαϊκού αισθήματος έστω κι εάν δεν ήταν πραγματικά προδότες…. Και ογδόντα έξι χρόνια αργότερα, ο Μιχάλης Πρωτοπαπαδάκης, εγγονός του Πέτρου Πρωτοπαπαδάκη κατέθεσε στον Άρειο Πάγο αίτηση επανάληψης της δίκης. Μετά από την αναψηλάφησή της, το Ζ’ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου έκρινε ότι οι «6» ήταν τελικά αθώοι…
Ο Βαφτισιμιός που είπε όχι…
Αυτά τα ξέρουμε… Αυτό που δεν γνωρίζουμε όμως είναι ότι εκτός των έξι εκείνο το πρωινό του Νοεμβρίου έχασε τη ζωή του ένας ακόμη και δη στρατιώτης. Και δη μέλος του εκτελεστικού αποσπάσματος. Κι αυτό γιατί αρνήθηκε να εκτελέσει τον …νονό του, τον Πέτρο Πρωτοπαπαδάκη. Και η ιστορία αυτή αποκαλύφθηκε σε εμάς τουλάχιστον, το απόγευμα του Σαββάτου 2 Δεκεμβρίου όταν πήρε το λόγο ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Απειράνθου κος Γιώργος Μπάκαλος. Και στα πλαίσια τις εκδήλωσης για τα εκατό χρόνια από την δολοφονία των 32 κατοίκων της Απειράνθου στα πλαίσια του εμφυλίου ανάμεσα στους βασιλικούς και βενιζελικούς και με τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο να είναι σε εξέλιξη…
Ας δούμε τι ανέφερε ο κος Μπάκαλος για τον Απεραθίτη στρατιώτη που χάθηκε εκείνο το πρωινό του Νοεμβρίου το 1922 ακούγοντας τη καρδιά του και όχι εκτελώντας μία εντολή ανωτέρου στρατιωτικού…
«ΚΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΟΙ – ΕΚΛΕΚΤΟΙ ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΟΙ
Το χωριό μας η Απείρανθος, το χωριό του πολιτισμού, της παράδοσης , των ποιητάδων , το χωριό που αναβλύζει φως (όπως) συνηθίζω να λέω, έχει συνδεθεί η μοίρα του με δύο ιστορικά γεγονότα . Με το μαρτυρικό 1917 αλλά και με τη δολοφονία του Πέτρου του Πρωτοπαπαδάκη. Σπλάχνου της Απειράνθου
Αλληλένδετες ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ .
Ο Απεραθίτικος σύλλογος, τον οποίο και συγχαίρω ειλικρινώς, διότι για δεύτερη φορά έπαιξε σπουδαίο ρόλο , θα έλεγα ΙΣΤΟΡΙΚΟ και πολύ σημαντικό, στη διαδρομή του. Τη μία πριν μερικά χρόνια στην αναψηλάφηση της δίκης των 8, και τώρα τιμά το χωριό και τα θύματα του, το 1917.
Και μιας και μιλάμε για τη δίκη των 8 Οι ιστορικοί οφείλουν να γράψουν ότι τα θύματα στο Γουδί το 1922 ήταν 7 και όχι 6!
Και μάλιστα οι δυό Απεραθίτες.!!! Ναι Απεραθίτες . Θα μου πει κάποιος «όλα πια ξεκινούν και καταλήγουν … στην Απείρανθο..», Όπως κάποιος φίλος μου έλεγε αστειευόμενος ότι ο Φιντέλ Κάστρο είναι Απεραθίτικης καταγωγής. Και ξέρετε πως είναι το αληθινό του όνομα ;ΦΛΩΡΙΟΣ ΚΑΣΤΡΗΣΙΟΣ.
Ο τουφεκισμός των 6 είναι σπουδαίο γεγονός, το οποίο ο κόσμος δεν το γνωρίζει και πιστεύω ότι ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ! Έχει δημοσιευθεί ενίοτε σε εφημερίδες διαστρεβλωμένα και πρέπει οπωσδήποτε να γραφεί ακριβώς όπως έχει συμβεί!
Σύμφωνα με την έρευνά μου… όταν οδήγησαν λοιπόν τον Π. Πρωτοπαπαδάκη για εκτέλεση, είχαν ορίσει έξι αποσπάσματα, ένα δηλαδή για τον κάθε μελλοθάνατο, που αποτελούνταν από έξι στρατιώτες – εκτελεστές το κάθε ένα . Στο απόσπασμα που προοριζόταν για τον Πρωτοπαπαδάκη, συμμετείχε και ένας στρατιώτης από το χωριό (την Απείρανθο), τον οποίο είχε βαφτίσει ο Πρωτοπαπαδάκης. Αυτό το γνώρισε στον επικεφαλής Λοχαγό του εκτελεστικού αποσπάσματος, βεβαίως με την άρνησή του ΝΑ ΝΤΟΥΦΕΚΙΣΕΙ ΤΟ ΝΟΝΟ ΝΤΟΥ.
ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ.
Τότε ο Λογαγός θυμωμένος, του έριξε μια δυνατή στο στέρνο με τον υποκόπανο του όπλου του, κι εκείνος αμέσως έφτυσε αίμα και πέθανε . Όταν τον μετέφεραν στο νοσοκομείο απλά διαπιστώθηκε από τους γιατρούς ο θάνατός του από καρδιακή προσβολή. Και αντιλαμβάνεται ο αναγνώστης ότι έχει άλλη διάσταση αυτό το αληθινό επεισόδιο.
Ο δε άτυχος Απεραθίτης το 7ο θύμα στο Γουδή , ονομαζόταν Νικόλαος Εμμανουήλ Κριμιτζάς και το παρατσούκλι του στους ντόπιους Μακριδονικόλας ή ο Νικόλας του Μακρή.
Επίσης άλλο πληροφοριακό στοιχείο που αξίζει να γνωρίζει ο κόσμος είναι ότι ο άμοιρος στρατιώτης από την Απείρανθο, είχε και έναν αδελφό τον Δημήτρη που σκοτώθηκε στους Βαλκανικούς πολέμους το 1912».