Σάββατο, 12 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΟ Κιμ πάτησε το κουμπί και ο Ντόναλντ δηλώνει "θα το τακτοποιήσουμε"

Ο Κιμ πάτησε το κουμπί και ο Ντόναλντ δηλώνει “θα το τακτοποιήσουμε”

|

Σε ύψος δεκαπλάσιο του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού έφτασε ο πύραυλος της Β. Κορέας – Εκτακτη σύγκληση Συμβουλίου Ασφαλείας

Η Βόρεια Κορέα -χώρα που διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο- δοκίμασε με επιτυχία την Τρίτη έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM) νέου τύπου, τον Hwasong-15, με δραστικό βεληνεκές το οποίο επιτρέπει στην Πιονγκγιάνγκ να «πλήξει το σύνολο της αμερικανικής ηπείρου», μετέδωσε η κρατική τηλεόραση του απομονωμένου κράτους.

Ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν χαρακτήρισε επιτυχή τη δοκιμή του Hwasong-15, κατά την ίδια πηγή.

Με αυτή την δοκιμή η Βόρεια Κορέα πέτυχε τον «στόχο» της, δηλαδή να γίνει πυρηνική δύναμη, ανέφερε η ανακοίνωση που αναγνώστηκε στην κρατική τηλεόραση.

Ο νέος πύραυλος, ο ισχυρότερος που κατασκευάστηκε ποτέ στη χώρα, έφτασε σε ύψος περίπου 4.475 χιλιομέτρων, δηλαδή δέκα φορές το ύψος στο οποίο βρίσκεται ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός και διένυσε 950 χιλιόμετρα σε μία πτήση διάρκειας 53 λεπτών, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Η ιαπωνική κυβέρνηση εκτιμά ότι ο πύραυλος κατέπεσε σε θαλάσσια περιοχή της Ιαπωνίας και συγκεκριμένα στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη. Στις πρώτες αντιδράσεις που καταγράφηκαν, εκτός Ιαπωνικής πλευράς, ήταν και αυτή του Αμερικανού προέδροου, Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος σχολίασε λακωνικά «Θα το τακτοποιήσουμε».

Λίγο αργότερα στρατιωτικές πηγές της Ν. Κορέας ανακοίνωσαν ότι «απάντησαν» με «εκτόξευση ακριβείας» στο πλαίσιο πυραυλικής άσκησης.

Ο πύραυλος εκτοξεύθηκε με κατεύθυνση προς τα ανατολικά από την Πιονγκσονγκ, νότια της Πιονγιάνγκ, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση των αρχηγών των ενόπλων δυνάμεων της Ν. Κορέας. Η εκτόξευση υπολογίζεται πως πραγματοποιήθηκε περίπου στις 3:30 (τοπική ώρα), δηλαδή 20:30 ώρα Ελλάδας.

Εκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Η έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τη Βόρεια Κορέα, που απαίτησαν η Ουάσιγκτον, το Τόκιο και η Σεούλ μετά τη νέα δοκιμαστική εκτόξευση ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου στην οποία προχώρησε η χώρα αυτή, θα λάβει χώρα σήμερα στις 23:30 (ώρα Ελλάδας), γνωστοποίησε η αμερικανική διπλωματική αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας είχε ήδη υιοθετήσει το καλοκαίρι δύο νέους γύρους σκληρών οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας, μετά τις δοκιμές διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων και ενός πυρηνικού όπλου στις οποίες προχώρησε η Πιονγκγιάνγκ αψηφώντας αποφάσεις του. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατέστησε σαφές ότι θέλει να αποφασιστούν «νέα μέτρα», συμπεριλαμβανομένης της απόκτησης «του δικαιώματος να απαγορεύονται οι μεταφορές αγαθών διά θαλάσσης προς και από τη Βόρεια Κορέα».

Εντονες αντιδράσεις της παγκόσμιας κοινότητας

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο ομόλογός του της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν έκριναν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους ότι η νέα δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου στην οποία προχώρησε η Βόρεια Κορέα απειλεί «τον κόσμο ολόκληρο».

«Οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν τη σοβαρή απειλή την οποία η νέα πρόκληση της Βόρειας Κορέας εγείρει όχι μόνο για τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα, αλλά για τον κόσμο ολόκληρο», αναφέρει ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος για τη συνομιλία των Τραμπ και Μουν, οι οποίοι συζήτησαν για την αντίδρασή τους στη νέα δοκιμή ICBM από την Πιονγκγιάνγκ.

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών «καταδίκασε σθεναρά» τη νέα δοκιμαστική εκτόξευση ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου στην οποία προχώρησε η Βόρεια Κορέα και απαίτησε η Πιονγκγιάνγκ να «απόσχει από περαιτέρω αποσταθεροποιητικές ενέργειες», αναφέρει ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του Αντόνιο Γκουτέρες.

Η νέα δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου αποτελεί «κατάφωρη παραβίαση αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας» του ΟΗΕ, το οποίο συγκλήθηκε εκτάκτως και θα συνεδριάσει εντός της ημέρας, ενώ «επιδεικνύει την απόλυτη περιφρόνηση» της Βόρειας Κορέας έναντι «της διεθνούς κοινότητας», πρόσθεσε ο Αντόνιο Γκουτέρες. 

Αμερικανοί αξιωματούχοι υπηρεσιών πληροφοριών και άμυνας είχαν προβληματιστεί ιδιαίτερα γιατί ο ηγέτης της Β. Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν δεν είχε προχωρήσει σε δοκιμαστική εκτόξευση εδώ και περίπου δύο μήνες, καθώς η τελευταία βαλλιστική δοκιμή από το καθεστώς της Πιονγιάνγκ είχε πραγματοποιηθεί στις 15 Σεπτεμβρίου.

Η ενέργεια αυτή έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά δοκιμαστικών πυραυλικών εκτοξεύσεων που έχει προχωρήσει η Πιονγιάνγκ φέτος, στρέφοντας την προσοχή της διεθνούς κοινότητας στο βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα. Μάλιστα, πριν από την σημερινή εκτόξευση, η Β. Κορέα έχει προχωρήσει σε 22 εκτοξεύσεις πυραύλων χωρίς ενεργές κεφαλές σε 15 δοκιμές από τον περασμένο Φεβρουάριο.

Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Πιονγιάνγκ θα μπορεί να τοποθετήσει μικροσκοπική κεφαλή σε πύραυλο κάποια στιγμή μέσα στο 2018, όπως αναφέρει το CNN. 

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν καταδίκασε το βράδυ της Τρίτης τη νέα δοκιμή διηπειρωτικού πυραύλου στην οποία προχώρησε η Βόρεια Κορέα και προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στην Πιονγκγιάνγκ. «Καταδικάζω τη νέα ανεύθυνη δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου της Βόρειας Κορέας», μια ενέργεια η οποία «ενισχύει την αποφασιστικότητά μας να εντείνουμε την πίεση στην Πιονγκγιάνγκ και την αλληλεγγύη μας στους εταίρους μας», έγραψε ο Μακρόν στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Έργα συντήρησης και βελτίωσης στο δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης

Έργα συντήρησης και βελτίωσης στο δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης στη πόλη της Νάξου - Τι αναφέρει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος

Blue Star Ferries: Εκτακτο δρομολόγιο απόψε (22:00) του Paros με προορισμό την Πάρο

Εκτακτο δρομολόγιο σήμερα (11/04. 22:00) από τον Blue Star Paros στη γραμμή Πειραιάς - Πάρος και επιστροφή

Καθολική Εκκλησία – Επισκοπή Σύρου: Δεκτή παραίτηση του Σεβασμιώτατου Πέτρου, ποιος είναι ο διάδοχος

Εγινε δεκτή από τον Πάπα η παραίτηση που υπέβαλε ο Σεβασμιώτατος Πέτρος Στεφάνου - Νέος Επίσκοπος, ο Σεβασμιώτατος Σεβαστιανός Ροσσολάτος.

Λεονταρίτης – Φολέγανδρος: Σε πλήρη εξέλιξη η κατασκευή αθλητικού πάρκου

Ο Γιώργος Λεονταρίτης - χωρικός αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων - έδωσε στη δημοσιότητα πληροφορίες σχετικά με την εξέλιξη των εργασιών στο αθλητικό πάρκο στην Φολέγανδρο

Πάρος: Διπλή διεθνής διάκριση από την American Express Travel και τo Forbes

Η Πάρος επιλέγεται ως μοναδικός Ελληνικός προορισμός για το 2025 από την American Express Travel και προβάλλεται από το “Forbes”

Φάρος του Αλυκού: Προετοιμάζεται, ανοίγει αύριο (12/04) τις πόρτες του και μας περιμένει

Σάββατο 12 Απριλίου και ο "Φάρος του Αλυκού" ανοίγει τις πύλες του... Πως μπορείτε να κάνετε κράτηση

Σαντορίνη: Έγινε το 1ο σεμινάριο «Γνωριμία με τη Σαντορίνη: ο Τόπος, ο Χρόνος, οι Άνθρωποι». Στις 7 Μαΐου το επόμενο

Περισσότεροι από εκατό ενδιαφερόμενοι ανταποκρίθηκαν στη πρόσκληση του Δήμου Θήρας και παρακολούθησαν σχεδιασμένες εισηγήσεις.

Γιάννης Βασαλάκης: “1896 – Το παρασκήνιο γύρω από τη νίκη του Σπύρου Λούη”

H νίκη του Σπύρου Λούη, o πρώτος μαραθωνοδρόμος που τερμάτισε ποτέ στο Καλλιμάρμαρο Χαρίλαος Βασιλάκος και το παρασκήνιο γύρω από αυτόν τον Μαραθώνιο

Κικίλιας: Ερχεται διαγωνισμός άγονων γραμμών 4ετους διάρκειας

Βασίλης Κικίλιας: Κλειστός διαγωνισμός 4 χρόνων για τις άγονες γραμμές - Τι είπε για λιμενικά Τέλη και υποδομές

Αναπληρωτές Εκπαιδευτικοί: Εκπτώσεις έως 50% σε ακτοπλοϊκά εισιτήρια για μετακινήσεις

Πάσχα: Εκπτώσεις έως 50% σε ακτοπλοϊκά εισιτήρια για αναπληρωτές εκπαιδευτικούς – Σε ποιες εταιρείες

Νάξος: Νεκρός εντοπίστηκε 62χρονος, έπεσε σε χαράδρα

Νάξος: 62χρονος εντοπίστηκε νεκρός μετά από πτώση σε χαράδρα

Πάσχα – Ακτοπλοϊκά Εισιτήρια: Κι όμως για τη Νάξο η μείωση αγγίζει το -13% (πίνακες)

Στο τραπέζι βρίσκεται η πιθανή αύξηση τη θερινή περίοδο, με φόντο τις αλλαγές στη χρήση καυσίμων και τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ του υπουργείου Ναυτιλίας και των ακτοπλοϊκών εταιριών.

Δωδεκάνησα – Αρκιοί: Διώχνουν τους κατοίκους επικαλούμενοι το … Οθωμανικό Δίκαιο

Έγγραφο-ντροπή του Υπουργείου Οικονομικών προς κάτοικο των Αρκιών Δωδεκανήσου αμφισβητεί το 2025 την νομιμότητα αγοραπωλησίας που έγινε το 1991 με αναφορές στον ...Σουλειμάν τον Μεγαλοπρεπή

Aegean Air: Προσφέρει δυνατότητα αλλαγής ή ακύρωσης εισιτηρίων λόγω της απεργίας την 9η Απριλίου

Ευελιξία για τα ταξίδια στις 9/4 μέχρι να οριστικοποιηθεί η απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας

Seajets: Εκτακτη δρομολόγηση Μεγάλη Πέμπτη του “Champion Jet 1”

Με βάση την σχετική ενημέρωση από το ταξιδιωτικό πρακτορείο Passenger στη Νάξο, θα υπάρξει έκτακτη δρομολόγηση του Champion Jet 1 - Πότε;

Σεισμική ακολουθία – Κυκλάδες: “Το επίπεδο των κρατήσεων χειρότερα και από τον κορωνοϊό”

Πάσχα: Πώς επηρεάζουν σεισμοί και πλημμύρες τις κρατήσεις στα τουριστικά νησιά με επίκεντρο τις Κυκλάδες

Κικίλιας: Μείωση 50% των λιμενικών τελών σε προσπάθεια συγκράτησης των τιμών στα ακτοπλοϊκά

Β. Κικίλιας: «Η μείωση κατά 50% των λιμενικών τελών, συνεισφέρει στην προσπάθεια συγκράτησης των τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια»

Express Skopelitis: Παράταση στη .. παράταση και έλευση την Μεγάλη Εβδομάδα

Παρατείνεται η .. παράταση ακινησίας του Express Skopelitis - Την Μεγάλη Εβδομάδα αναμένεται να επιστρέψει στην ρουτίνα του

Νάξος – Φιλώτι: Εφυγε από τη ζωή η Ειρήνη Μαστοροπούλου – Ναυπλιώτη

Συλλυπητήριο μήνυμα από τον Σύλλογο Φιλωτιτών Νάξου - Πότε θα γίνει η εξόδιος ακολουθία

Κομοτηνή: Αχνάρια Αρχοντιάς προς τιμή του Ναξιώτη καθηγητή Μανόλη Σέργη

Επίδοση του Τιμητικού Τόμου «Τση αρχοδιάς αχνάρια» στον συντοπίτη μας Ομότιμο Καθηγητή του Δ. Π. Θράκης Μανόλη Γ. Σέργη από το Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών