Παρασκευή, 6 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΚι όμως... τυρί απειλείται από εξαφάνιση

Κι όμως… τυρί απειλείται από εξαφάνιση

|

Το αυθεντικό παρασκευάζεται αποκλειστικά με μη παστεριωμένο γάλα 

Ναι, ακόμα και τα τυριά μπορεί να απειλούνται με εξαφάνιση! Ειδικά δε, όσα χρειάζονται έναν πιο ειδικό και ιδιαίτερο τρόπο παρασκευής που, στην βιομηχανοποιημένη εποχή που ζούμε, φαντάζει δύσκολος, χρονοβόρος και, κακά τα ψέμματα, ακριβός.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το πολύ γνωστό Camembert, που είναι από τα πιο αγαπημένα γαλλικά τυριά. Αν κάποιος δει τα κεφάλια τυριού που παράγονται των οποίων ο αριθμός τους στη Γαλλία φτάνει στα 360 εκατ. τον χρόνο, θα αναρωτηθεί γιατί είναι υπό εξαφάνιση. Πόσα από αυτά όμως φτιάχνονται με τη συγκεκριμένη διαδικασία που χαρακτηρίζει το αυθεντικό Camembert; Σύμφωνα με τα στοιχεία που κυκλοφορούν στη Γαλλία, μόλις το 1%!

Μα τι κάνει την παραγωγή αυθεντικού Camembert τόσο δύσκολη υπόθεση τέλος πάντων;

Βάση προδιαγραφών, προκειμένου να «σφραγιστεί» ως Π.Ο.Π., το Camembert πρέπει να φτιαχτεί με μη φιλτραρισμένο, νωπό γάλα που παράγεται αποκλειστικά από αγελάδες της Νορμανδίας και τα λιπαρά του να είναι 37%. Οι Νορμανδές αγελάδες τρέφονται αυστηρά με χόρτα και σανό από τα τοπικά βοσκοτόπια και μάλιστα το γάλα που παράγουν, δεν πρέπει να μεταφερθεί μακρύτερα από την απόσταση που διανύουν οι ίδιες οι αγελάδες για να τραφούν.

Οι μικροί παραγωγοί, που έχουν τις αγελάδες και που ακολουθούν ευλαβικά αυτή τη διαδικασία παραγωγής, όλο και μειώνονται, καθώς εξαγοράζονται από μεγαλύτερες μονάδες παραγωγής και, συχνά, από βιομηχανίες.

Η μεγάλη αλλαγή σημειώθηκε το 2007, όταν αρκετοί μεγάλοι παραγωγοί ζήτησαν από τα δικαστήρια της Γαλλίας να χρησιμοποιήσουν παστεριωμένο γάλα αντί για νωπό, για να μπορούν να παράγουν τις ίδιες ποσότητες όλο το έτος και να μην εξαρτώνται από την εποχικότητα. Η προσπάθεια αυτή βρήκε αντιμέτωπους τους μικρούς παραδοσιακούς παραγωγούς, που ήθελαν να μείνουν πιστοί στον παλιό τρόπο παραγωγής. Η μάχη κράτησε ένα χρόνο και νικητές βγήκαν οι μικροί παραγωγοίτο Π.Ο.Π. Camembert παρασκευάζεται αποκλειστικά με μη παστεριωμένο γάλα.

Αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι οι μεγάλοι παραγωγοί σταμάτησαν να το φτιάχνουν. Το παρασκευάζουν όμως με παστεριωμένο γάλα, που αλλάζει την υφή του και πλέον το τυρί φέρει ετικέτα που αναγράφει πως “κατασκευάζεται στην Νορμανδία”, αλλά χωρίς την πολυπόθητη «σφραγίδα» Π.Ο.Π.

Λίγοι λοιπόν οι τυχεροί που μπορούν να απολαύσουν το αυθεντικό Camembert, και το πιθανότερο είναι αυτοί να μένουν στη Γαλλία. Οι υπόλοιποι, ειδικά σε χώρες όπως η Αμερική, που απαγορεύουν την εισαγωγή τυριών που δεν έχουν ωριμάσει για τουλάχιστον 60 μέρες ώστε να σκοτωθούν τυχόν παθογόνοι παράγοντες (το Camembert ωριμάζει για 30), θα πρέπει να αρκεστούν στην εκδοχή “made in Normandy”… Αν θέλετε να γευτείτε το υπό εξαφάνιση ΠΟΠ Camembert θα πρέπει ή να το αναζητήσετε στη μαύρη αγορά (ναι, υπάρχει!), ή να σχεδιάσετε ένα ταξιδάκι στη Γαλλία!

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

NaxosPress: Συμμετέχει στην στην 24ωρη (05/06) απεργία της ΠΟΕΣΥ, ποιοι οι λόγοι

Το NaxosPress συμμετέχει στην απεργία της ΠΟΕΣΥ – 24ωρη σιγή για τη διεκδίκηση συλλογικών συμβάσεων και αξιοπρεπών μισθών

Κυκλάδες – Λειψυδρία: Ανησυχητικά σημάδια, στο κόκκινο Νάξος, Μύκονος, Σχοινούσα και Μήλος

Αφαλατώσεις, περιορισμοί και έκτακτα μέτρα ενόψει τουριστικής σεζόν – Οριακή η κατάσταση σε πολυσύχναστους προορισμούς των Κυκλάδων

Πώς τα καζίνο προσελκύουν τουρίστες στην Ελλάδα και επηρεάζουν την τοπική οικονομική ανάπτυξη

Τα καζίνο στην Ελλάδα έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν ως αναπτυξιακοί μοχλοί τόσο για τον τουρισμό όσο και για την ευρύτερη οικονομία

Ξεκίνησε τα δρομολόγιά του για το 2025 το HELLENIC HIGHSPEED στη γραμμή Πειραιάς–Πάρος–Νάξος–Κουφονήσια–Αμοργός

Το ταχύπλοο της Hellenic Seaways ξεκινά σήμερα Πέμπτη 5 Ιουνίου τη θερινή του πορεία, προσφέροντας καθημερινές και άνετες μετακινήσεις στις Κυκλάδες

Με ευλογία Θεού και… ψαλμωδίες ο 3ος τελικός στο ΟΑΚΑ

Γιαννακόπουλος και Αγγελόπουλοι οδηγούνται σε πνευματική μετάνοια πριν τους τελικούς – Χειροκροτήματα αντί για ύβρεις στο γήπεδο με ψαλμωδίες και… παιδικά τραγούδια.

Οι Χριστιανικές Εκκλησίες στην πρωτοπορία για το περιβάλλον: Από τον Πατριάρχη Δημήτριο έως τον Πάπα Φραγκίσκο

Με αφορμή τα 10 χρόνια της «Laudato Si», αναδεικνύεται η διαχρονική συμβολή Ορθοδοξίας και Καθολικισμού στην περιβαλλοντική αφύπνιση του κόσμου

Reddit – Νάξος: Στη δεύτερη θέση των πιο υποτιμημένων νησιών στον κόσμο

Το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων εντυπωσιάζει τη διεθνή κοινότητα του Reddit με την αυθεντικότητα, την ηρεμία και την φυσική του ομορφιά

Αεροπορική σύνδεση Θεσσαλονίκης – Σύρου: Μια νέα εποχή για τον τουρισμό και τη συνδεσιμότητα

Η απευθείας γραμμή με πτήσεις της Aegean Airlines από Θεσσαλονίκη προς Σύρο φέρνει πιο κοντά το βορρά στο Αιγαίο και αναβαθμίζει τη θέση της Σύρου στον τουριστικό χάρτη

Attica Group: Ενισχύει τις θαλάσσιες συνδέσεις με ταχύπλοα και εκπτώσεις έως 30% για τις Κυκλάδες

Με νέα δρομολόγια από Πειραιά και Ηράκλειο, ο Όμιλος Attica (Hellenic Seaways, Blue Star Ferries κ.ά.) προσφέρει εκπτώσεις σε οικογένειες και παρέες, διευρύνοντας την τουριστική και συγκοινωνιακή κάλυψη στα νησιά του Αιγαίου.

Ν. Λεβογιάννης: «Όχι» στη μεταφορά των Κούρων, έκκληση για σεβασμό στην πολιτιστική ταυτότητα της ενδοχώρας

Ο Νίκος Λεβογιάννης καταγγέλλει ως απαράδεκτη την απόφαση του ΚΑΣ για τη μεταφορά των Κούρων στο Κάστρο της Χώρας, κάνοντας λόγο για σκοταδιστική πολιτική που απειλεί την πολιτιστική κληρονομιά των χωριών της Νάξου.

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Νάξος: Έτοιμος ο νέος δρόμος που ενώνει Αγιο Προκόπιο με Κάπαρες (Πλάκα – Αγία Αννα)

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος οδικός άξονας που συνδέει τον Άγιο Προκόπιο με τις Κάπαρες, μειώνοντας τον χρόνο διαδρομής και αυξάνοντας την οδική ασφάλεια – Ευχαριστίες από τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Αρσενίου

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Κυκλάδες – Blue Star Ferries: Ξεκινούν τα θερινά δρομολόγια του “Blue Star 1”, πρωινό το “Blue Star Naxos”

Από την Κυριακή 1 Ιουνίου, το "Blue Star 1" αναλαμβάνει τη βραδινή αναχώρηση από Πειραιά, ενώ από Δευτέρα 2 Ιουνίου, το "Blue Star Naxos" ξεκινάει τα καθημερινά πρωινά του δρομολόγια προς Πάρο, Νάξο, Μικρές Κυκλάδες, Αμοργό και Αστυπάλαια.

“Να βουίξει το Αιγαίο”: Το νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου γεμίζει νησιώτικο ρυθμό το καλοκαίρι μας (video)

Θάλασσα, μελωδία και χορός ενώνονται στο νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου που υπόσχεται να μας ταξιδέψει στα γαλανά νερά του Αιγαίου.

Νάξος: Πυρκαγιά σε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο καθοδόν προς τη Χώρα

Με ψυχραιμία και συνεργασία πολιτών και Πυροσβεστικής αποφεύχθηκε σοβαρό περιστατικό στο δρόμο Γλυνάδου – Χώρας

«Αχ πανάθεμά σε Αθήνα»: Ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος τραγουδά για τα νησιά και τη νοσταλγία (video)

Μια νέα νησιώτικη μελωδία-ύμνος από τον μετρ του Αιγαίου, με τη συμμετοχή της οικογένειας Κονιτοπούλου (video)

Mission (Not) Possible: Νορβηγοί, με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο από Νάξο “πιάστηκαν” στα σύνορα

ζευγάρι τουριστών αποφάσισε να... κάνει εξαγωγή ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου, αλλά το ταξίδι τους σταμάτησε λίγο πριν τη "μεγάλη έξοδο".

Κυκλάδες – “Μαριέττα Γιαννάκου”: Ξεκινά η ανακαίνιση 17 σχολείων μέσω του προγράμματος (πίνακας)

Υπογράφηκε η σύμβαση για την υλοποίηση σημαντικών παρεμβάσεων σε 426 σχολικές μονάδες πανελλαδικά – Εργασίες και σε σχολεία Πάρου, Νάξου, Μυκόνου, Σύρου, Τήνου, Θήρας και Ίου

«Wellness Talk» με την Ελένη Πετρουλάκη στη Νάξο

Το Σάββατο 31 Μαΐου στις 19:00, στον πολυχώρο του ξενοδοχείου Green Village Naxos, η κορυφαία Ελληνίδα wellness coach Ελένη Πετρουλάκη παρουσιάζει τους στόχους του Central Studio Pilates & Fitlab