Τρίτη, 16 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΙστορίεςΠοιά ήταν η Κατερίνα που έδωσε το όνομά της στο πασίγνωστο vintage...

Ποιά ήταν η Κατερίνα που έδωσε το όνομά της στο πασίγνωστο vintage περιοδικό

|

Ποιός δεν θυμάται το περιοδικό μου μεγάλωσε ολόκληρη γενιά ?

Η «Μανίνα» και η «Κατερίνα» διαβάζονταν από δεκάδες χιλιάδες κορίτσια τις δεκαετίες του ’70, του ’80 και του ’90. Δυο ανταγωνιστικά περιοδικά που γίνονταν ανάρπαστα κάθε εβδομάδα.

Εκτός από τα θέματα που φιλοξενούσαν, στις σελίδες τους οι αναγνώστριες έβρισκαν σιδερότυπα, αφίσες των αγαπημένων τους καλλιτεχνών, αυτοκόλλητα για τα τετράδιά τους, κατασκευές με χαρτοκοπτική, χαλκομανίες και άλλες προσφορές.

Η «Μανίνα» πρωτοπορεί στις προσφορές Πρώτα κυκλοφόρησε η «Μανίνα», στα μέσα του 1972 από τις εκδόσεις «2001».

«Το μοναδικό περιοδικό για κορίτσια» έγραφε πάνω από τον τίτλο της και απευθυνόταν κυρίως σε ηλικίες από 8 μέχρι 15 χρόνων.

Τα πρώτα τεύχη κυκλοφορούσαν με ζωγραφιές στα εξώφυλλα και στο εσωτερικό τους οι μικρές αναγνώστριες διάβαζαν εικονογραφημένες ιστορίες από ξένους εκδοτικούς οίκους. Στη συνέχεια, τα εξώφυλλα φιλοξενούσαν φωτογραφίες καλλιτεχνών της εποχής όπως ο Δάκης, η Αλίκη Βουγιουκλάκη, ο Πασχάλης, ο Μάικλ Τζάκσον, ο Σταμάτης Γαρδέλης, ο Ντέιβιντ Χάσελχοφ, οι Duran Duran και πολλοί άλλοι.

Τα χρόνια περνούσαν και η «Μανίνα» πρόσθεσε στο περιεχόμενό της προσφορές όπως αφίσες, ημερολόγια και σιδερότυπα, ενώ το μεγάλο της «χαρτί» ήταν η εικονογραφημένη «ιστορία της Έμμα». Αποτέλεσμα ήταν στα μέσα της δεκαετίας του ΄80 να πουλάει κάθε εβδομάδα 140.000 αντίτυπα.

Το τελευταίο τεύχος κυκλοφόρησε το 1992. «Κατερίνα» και «Σούπερ Κατερίνα» στόχευαν στην εφηβεία.

Όταν βγήκε η «Κατερίνα» η λεζάντα κάτω από τον τίτλο στη «Μανίνα» άλλαξε. «Το πρώτο περιοδικό για κορίτσια» έγραφε, στρεφόμενη εμφανώς κατά του ανταγωνισμού.

manina.jpg

Η «Κατερίνα» κυκλοφόρησε το 1973 και απευθυνόταν σε λίγο μεγαλύτερες ηλικίες. Με θέματα που απασχολούσαν τις έφηβες, με αφιερώματα σε καλλιτέχνες, στις σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων, με προτάσεις για μόδα και εικονογραφημένες ιστορίες σε συνέχειες. Σε αντίθεση με τη «Μανίνα», η «Κατερίνα» βγήκε κατευθείαν με φωτογραφίες καλλιτεχνών στα εξώφυλλά της.

Οι προσφορές-αφίσες, σιδερότυπα κλπ- δεν έλειπαν. Το 1979 κυκλοφόρησε η μηνιαία εκδοχή της «Κατερίνας», η «Σούπερ Κατερίνα», με περισσότερα θέματα και φυσικά περισσότερες προσφορές.

Το πρώτο τεύχος κυκλοφόρησε με εξώφυλλο τον Τζον Τραβόλτα και πούλησε μόνο στην Αθήνα 70.000 αντίτυπα κι άλλα τόσα την περιφέρεια.

Η ιδέα της κυκλοφορίας της «Κατερίνας» ανήκει στην Κατερίνα Ρώσσιου-Ανεμοδουρά, η οποία είχε παντρευτεί τον γιο του Στέλιου Ανεμοδουρά, εκδότη του «Μικρού Ήρωα». Το όνομά της δόθηκε στο περιοδικό μετά από πρόταση του πεθερού της. 

Ο ανταγωνισμός των δύο περιοδικών ήταν έντονος για δεκαετίες, ενώ εκδίδονταν και άλλα περιοδικά που στόχευαν στο κοινό τους. Στις αρχές της δεκαετίας του ΄90 η Σούπερ Κατερίνα» ενέταξε στις προσφορές και τα CD που είχαν κάνει τότε την εμφάνισή τους.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σίκινος: Εθελοντική αιμοδοσία 18–19 Σεπτεμβρίου στο σχολείο

Εθελοντική αιμοδοσία 18–19 Σεπτεμβρίου στο σχολείο της Σικίνου με την Ομάδα Αιμοδοσίας του Ερυθρού Σταυρού - Δύο ημέρες, τέσσερα ωράρια – «δίνουμε αίμα, δίνουμε ζωή» στο νησί

Βρούτσης: Οι Δήμοι μπορούν οποτεδήποτε να εκδίδουν άδειες λειτουργίας των αθλητικών τους εγκαταστάσεων

Επιστολή Γιάννη Βρούτση σε ΚΕΔΕ, Περιφέρειες και Ομοσπονδίες: χωρίς βεβαίωση απογραφής δεν ανανεώνονται άδειες και χάνεται η τρέχουσα χρηματοδότηση προσεισμικών ελέγχων.

Ρευματοκλοπές στις Κυκλάδες: Μύκονος πρώτη – «Κόκκινος συναγερμός» σε Τήνο, Σαντορίνη, Πάρο

Στοιχεία ΔΕΔΔΗΕ από τη ΔΕΘ: 15.554 περιστατικά το 2025 (+67%), πρόστιμα 58,5 εκατ.€. Έλεγχοι σε ξενοδοχεία–εστίαση–σούπερ μάρκετ, επιτάχυνση «έξυπνων» μετρητών ως το 2030.

ΥΠΑ: Ισχυρή άνοδος στη Σύρο (+105%) και δυναμική Νάξου (+19%) – Σταθερά ψηλά και η Πάρος

Σύμφωνα με τα στοιχεία Ιαν–Αυγ. 2025 της ΥΠΑ, τα αεροδρόμια των Κυκλάδων «τρέχουν» με αυξημένη ζήτηση. Ρεκόρ Αύγουστου για Σύρο, διψήφια άνοδος στη Νάξο, υψηλές επιδόσεις Πάρου.

Σύρος: Ξεκινάει η υποδοχή ασθενών στη νέα Μονάδα Χημειοθεραπείας του Γ.Ν. Σύρου

Aπό αύριο Τετάρτη 17/09/2025 η Ογκολογική του νοσοκομείου δέχεται ασθενείς για προγραμματισμό θεραπειών – Χωρίς ραντεβού στην παρούσα φάση, στον 2ο όροφο.

Ρόμπερτ Ρέντφορντ: Πέθανε στα 89 ο θρύλος του Χόλιγουντ και ιδρυτής του Sundance

Σταρ των «Butch Cassidy», «The Sting» και «All the President’s Men», Οσκαρικός σκηνοθέτης του «Ordinary People» και καταλύτης του ανεξάρτητου σινεμά, αφήνει πίσω του μια τεράστια παρακαταθήκη.

Ίος: Τριήμερη (20-22/09) εθελοντική αιμοδοσία στο Δημαρχείο (αφίσα)

Ενισχύεται η τράπεζα αίματος του νησιού· αναλυτικά οι ώρες και τι χρειάζεται να έχουν μαζί τους οι αιμοδότες.

Άνδρος – Φωτιά στην Παλαιόπολη: Ήχησε το 112, ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις στη μάχη

Σε δύσβατο σημείο μεταξύ Κάτω Παλαιόπολης και Απροβάτου, με ισχυρούς ανέμους. 17 πυροσβέστες, πεζοπόρο της 1ης ΕΜΟΔΕ, 5 οχήματα, 2 αεροσκάφη & ελικόπτερο. Σε επιφυλακή κάτοικοι – δεν απειλούνται κατοικίες.

Νάξος – Φράγμα του Τσικαλαριού: Εργασίες θα ξεκινήσουν τον προσεχή Νοέμβριο (video)

Νέα αναβολή στην ολοκλήρωση του έργου – Άλλα 2,5 χρόνια αναμονή για το φράγμα του Τσικαλαριού - Επανέρχεται με νέα ερώτηση ο Παύλος Χρηστίδης

Νάξος: Ένας λεπτό σιγή στο Δημοτικό Συμβούλιο για τον Μανώλη Φακίνο

Συγκινητικές αναφορές από Δημήτρη Λιανό, Λεονάρδο Χατζηανδρέου και Γιάννη Κορρέ για τον επί 26 χρόνια πρόεδρο που υπηρέτησε την Κεραμωτή.

«Έφυγε» ο Γιώργος Κωβαίος – Ο χορευταράς παππούς της Σχοινούσας που έγινε σύμβολο ζωής και παράδοσης

Μέχρι τα 92 του χρόνια χόρευε με πάθος στη Γιορτή Φάβας, δίπλα στην εγγονή του Ποθητή – Ένας άνθρωπος που ένωσε γενιές μέσα από τη μουσική και την αγάπη για τον τόπο του.

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Στη Δράμα κάνει πρεμιέρα σήμερα το ντοκιμαντέρ «Σμύριδα, μάρμαρο και αμπέλι» με επίκεντρο τη Νάξο (video)

Η μικρού μήκους ταινία του Ορέστη Ρούσκα καταγράφει ιστορίες ανθρώπων που αντιστέκονται στον υπερτουρισμό και δείχνουν τον δρόμο για έναν βιώσιμο τουρισμό στο νησί.

Κακαβιά: Συνελήφθη 37χρονη με ένταλμα από τον Ανακριτή Πλημμελειοδικών Νάξου

Η γυναίκα, υπήκοος Βουλγαρίας, εντοπίστηκε στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Ιωαννίνων

Κωμιακή: «Έφυγε» η «Κούλα του Σταματοβασίλη» που σημάδεψε με την παρουσία της το χωριό

Συγκινητικό αντίο στην Κυριακή Πρεβενιού, από τον Γιώργο Κρητικό μέσα από τα social media

Αναφορά στο Ευρωκοινοβούλιο για την Αμοργό: Αντίδραση σε λιμενικά και οδικά έργα με χρηματοδότηση της Ε.Ε.

Ο Νικόλαος Γαβαλάς, εκ μέρους περιβαλλοντικών συλλόγων και εκατοντάδων πολιτών, καταγγέλλει την καταστροφική επίδραση αναπτυξιακών έργων στην Αμοργό και ζητά παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Minoan Lines: Δύο νέα πλοία στη γραμμή Ηράκλειο–Μήλος–Πειραιάς μέχρι το 2028

«Στολίδια για το Ηράκλειο» τα χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος Λουκάς Σιγάλας – Στόχος η αύξηση της επιβατικής κίνησης και η πράσινη μετάβαση στη ναυτιλία

Γυμνάσιο Σκαδού: 22 μαθητές φέτος δίνουν ζωή στο σχολείο της Ορεινής Νάξου

Από το παλιό δημοτικό του Σκαδού στο σύγχρονο Γυμνάσιο: Ένα σχολείο που κρατά ζωντανή την εκπαίδευση στα ορεινά χωριά της Νάξου

Νάξος: “Στάση” Σινούκ για παραλαβή ασθενούς από άλλο νησί, πριν αναχωρήσει για Αττική

Το είδαμε κι αυτό... Ελικόπτερο Σινούκ έμεινε στη Νάξο για αρκετά λεπτά περιμένοντας το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ ώστε να παραλάβει άλλο ασθενή και να τον μεταφέρει στην Αττική