Σάββατο, 19 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΠολιτισμόςΣτιγμιότυπα κυκλαδικής ιστορίας

Στιγμιότυπα κυκλαδικής ιστορίας

|

Σήμερα στις 6.45 μ.μ. στη Ρωμαϊκή Αγορά θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση του καταλόγου της πολυσυζητημένης έκθεσης «Vanity» – Αύριο (22/11) τα εγκαίνια της έκθεσης «Κυκλαδικά στιγμιότυπα, από τα μνημεία και τους ανθρώπους τους» στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο – Παράλληλα, θα διεξαχθεί και διεθνές συνέδριο για το αρχαιολογικό έργο στις Κυκλάδες.

Καθώς ο χειμώνας πλησιάζει απειλητικά, τα ταξίδια στο Αιγαίο μπορεί να μοιάζουν με άπιαστο όνειρο, όμως αυτή την εβδομάδα τα κυκλαδίτικα νησιά έχουν την τιμητική τους στην Αθήνα, χάρη σε σειρά εκδηλώσεων που διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων. Σήμερα στις 6.45 μ.μ. στη Ρωμαϊκή Αγορά θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση του καταλόγου της πολυσυζητημένης έκθεσης «Vanity», η οποία μετέτρεψε το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου σε πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών από όλο τον κόσμο αντιπαραβάλλοντας δείγματα της αρχαίας κοσμηματοποιίας με έργα σύγχρονων σχεδιαστών. Ηδη έχει προγραμματιστεί η μεταφορά της στην Πομπηία, την ερχόμενη άνοιξη, και αργότερα σχεδιάζεται να παρουσιαστεί στην Κίνα. Ακολουθούν, αύριο στις 8 μ.μ., τα εγκαίνια της έκθεσης «Κυκλαδικά στιγμιότυπα, από τα μνημεία και τους ανθρώπους τους» στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, όπου θα λάβει χώρα και ένα διεθνές συνέδριο για το αρχαιολογικό έργο στις Κυκλάδες.

Καρπός συνεργασίας της εφορείας με τη Γαλλική Σχολή Αθηνών και το Βυζαντινό Μουσείο, η έκθεση συνιστά ένα «χρονικό» της αρχαιολογικής έρευνας στις Κυκλάδες, από τις πρώτες ανασκαφές στη Δήλο του 19ου αιώνα έως την τυχαία ανακάλυψη μιας εικόνας της «Κοίμησης της Θεοτόκου» διά χειρός Ελ Γκρέκο στην ομώνυμη εκκλησία της Σύρου, το 1983. «Μέσα από εμβληματικά εκθέματα, πολλά εκ των οποίων δεν έχουν παρουσιαστεί ποτέ ξανά στο κοινό, διηγούμαστε τη γέννηση και την εξέλιξη της αρχαιολογίας στις Κυκλάδες», λέει στην «Καθημερινή» ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων Δημήτρης Αθανασούλης. Το σύνολο συμπληρώνει σπάνιο αρχειακό υλικό, όπως φωτογραφίες και ημερολόγια ανασκαφών.

Φόρος τιμής στον Ζαφειρόπουλο

Η διαδρομή στον χρόνο και τον χώρο έχει ως αφετηρία τη στιγμή της αποκάλυψης του ιερού και του λιμανιού της Δήλου από τη νεοσύστατη αρχαιολογική υπηρεσία και με τη συμβολή της Γαλλικής Σχολής Αθηνών. Από τα αντικείμενα της συγκεκριμένης ενότητας ξεχωρίζει το ψηφιδωτό έμβλημα της περίφημης οικίας του Διονύσου, που απεικονίζει τον θεό στη ράχη μιας τίγρης.

Στη συνέχεια, ο επισκέπτης μεταφέρεται νοητά στο νεκροταφείο της αρχαίας Θήρας, στη Σελλάδα, για να θαυμάσει μια μικρογραφία οικίσκου της Αρχαϊκής περιόδου, η οποία βρέθηκε μαζί με πάνω από 100 αντικείμενα σε γυναικεία ταφή και εκτίθεται για πρώτη φορά.

Η ενότητα αποτίει φόρο τιμής στον αρχαιολόγο Νικόλαο Ζαφειρόπουλο, που αφιέρωσε τη ζωή του στην προστασία και την ανάδειξη του αρχαιολογικού πλούτου των Κυκλάδων. Η περιήγηση ολοκληρώνεται με μικρές «ιστορίες» σχετιζόμενες με τις προσπάθειες εντοπισμού και διάσωσης μνημείων και πρόσφατων ευρημάτων, όπως οι δύο βυζαντινές εικόνες που αποκαλύφθηκαν στη διάρκεια εργασιών συντήρησης, καθώς και μία μεγάλη, αποτοιχισμένη βυζαντινή τοιχογραφία με τον Αγιο Γεώργιο.

Η έκθεση θα παραμείνει στο Βυζαντινό Μουσείο μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Απόλλων: Συνάντηση διοίκησης και αθλητριών στο ΔΑΚ με Γιάννη Βρούτση (video – photos)

Επίσκεψη του Υπουργού Γιάννη Βρούτση στον Πρωταθλητή Αιγαίου Απόλλων Νάξου (pics-video)

Σίφνος: Παραδοσιακό Πάσχα με κατάνυξη και αυθεντικότητα

Η παραδοσιακή φιλοξενία των Σιφνιών και η μοναδική ομορφιά του τοπίου καθιστούν τη Σίφνο ιδανικό προορισμό για όσους αναζητούν κάτι παραπάνω από μια απλή εξόρμηση.

Ελλάδα: Τα έθιμα του Πάσχα σε κάθε γωνιά της χώρας (videos)

Το σταθερό σε όλη την Ελλάδα τελετουργικό, συμπληρώνεται με πολλά ιδιαίτερα έθιμα σε κάθε γωνιά της χώρας

Στην λειτουργία της πρώτης Ανάστασης στην Τήνο ο Πρωθυπουργός

Χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρακολούθησε την ακολουθία και περιφορά του Επιταφίου επίσης στο νησί

Καμπανάκι για τους κινδύνους από τη χρήση βεγγαλικών και φωτοβολίδων. Ας επιλέξουμε το φως και όχι τη φλόγα

Η χρήση φωτοβολίδων και βεγγαλικών αποτελεί πολλαπλή απειλή. Η πρόληψη και η συνειδητή αποφυγή χρήσης τους είναι ευθύνη όλων μας.

Μεξικό: Νέος «μνηστήρας» για τον Γιώργο Γιακουμάκη 

Ο Έλληνας φορ δεν διάγει την καλύτερή του περίοδο στο Μεξικό – Ξανά στο προσκήνιο MLS ομάδες

Νάξος – Γ. Βρούτσης: πρωινός καφές με τους Μανωλά – Σιόβα

Ο Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης βρίσκεται στη Νάξο και απολαμβάνει τον πρωινό του καφέ με τους Κώστα Μανωλά και Δημήτρη Σιόβα

Άγιο Φως: H Τελετή Αφής στα Ιεροσόλυμα (video)

Το Άγιο Φως, θα μεταφερθεί με προγραμματισμένες, αλλά και έκτακτες, ειδικές πτήσεις της AEGEAN και της Olympic Air σε 8 προορισμούς της ελληνικής επικράτειας.

Κουφονήσια – Μεγάλη Παρασκευή: Περιφορά Επιταφίου με δάδες και εγκώμια (photos)

Κατανυκτική περιφορά του Επιταφίου στα γραφικά σοκάκια του Κουφονήσια (Photos)

Νάξος: Στον Ιερό Ναό Παντανάσσης η πρώτη Ανάσταση (video)

Πρωί Μεγάλου Σαββάτου και η πρώτη Ανάσταση στον Ιερό Ναό Παντανάσσης Νάξου είναι γεγονός (video)

Αμοργός: Με πυροτεχνήματα και λουλούδια, η υποδοχή του “Express Skopelitis” (video)

Αργά το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης (15/04) το Express Skopelitis μετά από σαράντα και πλέον ημέρες έφτασε στα Κατάπολα - δείτε την υποδοχή από τους κατοίκους (video)

Νάξος: Ενα ακόμη ξενοδοχείο 4 αστέρων “έρχεται” στο νησί

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο

Νάξος – Πανναξιακό τουρνουά Τάβλι: Παν. Σορώκος ή Κοντόπουλος ο νέος πρωταθλητής;

Ο μεγάλος τελικός του 11ου Πανναξιακού Τουρνουά Τάβλι ξεκινάει: Παναγιώτης Σορώκος ή Πέτρος Κοντόπουλος ο μεγάλος νικητής; Η πορεία έως την κατάκτηση του τροπαίου

Φιλώτι: Εφυγε από τη ζωή ανήμερα της ονομαστικής του εορτής ο Λεωνίδας Ανωμερίτης

Ο ΣΦΕΑ αποχαιρετά τον συναγωνιστή του Λεωνίδα Δ. Ανωμερίτη - Μεγάλη Πέμπτη η κηδεία του στο κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης

Fast Ferries – Νάξος: Ξεκίνησαν οι προσεγγίσεις του “Andros” δύο φορές την εβδομάδα

Ξεκίνησε τις προσεγγίσεις του στην Νάξο το FAST FERRIES ANDROS - Μέχρι πότε θα έρχεται στη Νάξο, ποιο πλοίο θα το αντικαταστήσει

Νάξος – Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή (video)

Νάξος - Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου στο Καστράκι στην Παναγία Γρηγορούσα (χρονοδιάγραμμα)

Πρέβελης: Το πλοίο που αγαπήθηκε και μισήθηκε όσο κανένα άλλο

Το "Πρέβελις" βρίσκεται στην Ελευσίνα, έτοιμο για το τελευταίο του ταξίδι προς τη Τουρκία και μία αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ανάφη μοιράζεται τις σκέψεις της για το πλοίο

Κυκλάδες – Πάσχα: “Κόντρες” μεταξύ SeaJets και Attica Group για τα έκτακτα δρομολόγια

«Η ενέργεια της Attica δεν αποτελεί απλώς μία επιθετική επιχειρηματική κίνηση, αλλά μια ευθεία υπονόμευση του κοινωνικού ρόλου της ακτοπλοΐας και πλήγμα στην νησιωτικότητα», δηλώνει ο Όμιλος Sea Jets - Η απάντηση της Attica Group

Νάξος: Οι Γερμανοί απολαμβάνουν την φιλοξενία και την ομορφιά του νησιού μας (video)

Ύμνοι της γερμανικής τηλεόρασης για το «ονειρεμένο» Πάσχα στη Νάξο (video) - Τι λέει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βαγγέλης Κατσαράς

Αμοργός- Χοζοβιώτισσα: Ένας μοναχός, ένα παιδί, μια εικόνα χίλιες λέξεις

Πολύς κόσμος επιλέγει τους Ιερούς χώρους των μοναστηριών για να ζήσει τις μέρες της Μ. Εβδομάδας και του Πάσχα σιωπηλά και ήρεμα όπως ακριβώς αρμόζει στη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης.