Πέμπτη, 7 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΣύρος: Στα χέρια της Κυβέρνησης η τύχη του Νεωρίου - Συμφωνία με...

Σύρος: Στα χέρια της Κυβέρνησης η τύχη του Νεωρίου – Συμφωνία με Αμερικανική Κυβέρνηση

|

“Η κυβέρνηση είναι, σε πολύ μικρή απόσταση από το να προωθήσει λύση στα ναυπηγεία της Σύρου” δηλώνει ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέλιος Πιτσιόρλας επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά ότι υπάρχει συμφωνία σε επίπεδο Κυβερνήσεων (Government to Government) με την Αμερική για την αξιοποίηση του ναυπηγείου στη πρωτεύουσα των Κυκλάδων 

Τι γίνεται με τα ναυπηγεία σε Σύρο και Σκαραμαγκά; Υπάρχουν εξελίξεις; Επισήμως η τελευταία εξέλιξη αναφορικά με την μεταβίβαση του ναυπηγείου της Σύρου στο ελληνοαμερικάνικο επενδυτικό σχήμα της Onex Shipyards δεν είναι σημαντική – τέτοια τουλάχιστον που να επιτρέπει πανηγυρισμούς – και περιορίζεται σε μια αποστροφή του λόγου του  Σ. Πιτσιόρλα στην Βουλή την περασμένη εβδομάδα. Ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης επί τη ευκαιρία της συζήτησης για τον «Σκαραμαγκά» είπε πως η διαδικασία του οικονομικού ελέγχου (due diligence) του Νεωρίου έχει δρομολογηθεί και αναμένεται η υποβολή της μελέτης σκοπιμότητας (business plan) από τον αγοραστή, επαναλαμβάνοντας παράλληλα την αισιοδοξία του πως όλα θα έχουν ολοκληρωθεί εντός του χρονοδιαγράμματος μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018. Το μεγάλο ζητούμενο ωστόσο για τους κατοίκους της Πρωτεύουσας των Κυκλάδων παραμένει και αφορά το που εδράζεται αυτή η αισιοδοξία, δεδομένης της πολυπλοκότητας της όλης διαδικασίας.

Σήμερα, ο αρμόδιος υφυπουργός μίλησε στην εφημερίδα «Real News» και προσπάθησε να λύσει τον …γόρδιο δεσμό για τα δύο ναυπηγεία που όπως όλα δείχνουν αποτελούν προτεραιότητα της Κυβέρνησης για αξιοποίηση. Και όπως ανέφερε «Δεν θέλω να ανοίξω συζήτηση για το παρελθόν όμως όσοι έχουν την ευθύνη για τόσο μεγάλα προβλήματα και τόσο αποτυχημένη διαχείριση κρίσιμων τομέων της οικονομίας θα έπρεπε τουλάχιστον να είναι πιο συγκρατημένοι στις κριτικές που κάνουν σήμερα και στις κατηγορίες που εκτοξεύουν. Στα ναυπηγεία έχουμε τραγικά παραδείγματα αποτυχημένου μοντέλου σχέσεων κράτους-επιχειρηματιών για να το πω πολύ κομψά».

Ο κ. Πιτσιόρλας σημείωσε ότι η κυβέρνηση είναι, λοιπόν, σε πολύ μικρή απόσταση από το να προωθήσει λύση στα ναυπηγεία της Σύρου και εν μέσω διαδικασίας για τη διαμόρφωση προϋποθέσεων επίλυσης του προβλήματος στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Ταυτόχρονα, γίνονται σημαντικές κινήσεις στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη στο Πέραμα «και με συγκρατημένη αισιοδοξία μπορώ να πω ότι βρισκόμαστε εν όψει αναβίωσης του ναυπηγοεπισκευαστικού τομέα στην Ελλάδα με την προοπτική δημιουργίας μεγάλου αριθμού θέσεων εργασίας» κατέληξε ο υφυπουργός.

Αυτά είπε ο κος Πιτσιόρλας… Υπάρχει όμως και η άλλη ανάγνωση. Και όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα Bankwars.gr (με υπογραφή του Αντώνη Τάντουλου «η απάντηση βρίσκεται κρυμμένη στο λεγόμενο «Government to Government» (G2G) deal της Ελληνικής Κυβέρνησης με την Κυβέρνηση των ΗΠΑ, που έκλεισε κατά την διάρκεια της επίσκεψης του Α. Τσίπρα στις 14 Οκτωβρίου στην απέναντι πλευρά του ωκεανού. Ενα deal που όπως όλα δείχνουν διαχειρίζεται με εξαιρετική μεθοδικότητα ο Αμερικάνος Πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ. Ενας διπλωμάτης με «βαρύ» βιογραφικό, γνώση των γεωστρατηγικών και γεωπολιτικών δεδομένων της ευρύτερης περιοχής της Βαλκανικής Χερσονήσου και που σε κάθε ευκαιρία δεν διστάζει να δημοσιοποιήσει με έμφαση τα φιλελληνικά του αισθήματα, όπως βεβαίως και το στρατηγικό πλάνο των ΗΠΑ για την βορειοανατολική Μεσόγειο. Πρόκειται για ένα σχεδιασμό που περιλαμβάνει και σημαντικές business, μια εκ των οποίων δύναται να αποτελέσει το «σωσίβιο» για το Νεώριο και την οικονομία του νησιού.

Αναλυτικότερα το ταξίδι του Ελληνα Πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον σφραγίστηκε από το λεγόμενο «G2G» deal, ή αλλιώς μια νέα σχέση, που με όσο πιο απλά λόγια γίνεται αποτελεί μια μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ συμφωνίας σε κορυφαίο επίπεδο και χωρίς την συνηθισμένη μεσολάβηση επιχειρηματικών κύκλων και γραφείων δημοσίων σχέσεων. Και τούτο σύμφωνα με έμπειρους αναλυτές προφανώς συνέβη λόγο της συγκυρίας στην περιοχή μας, μια κατάσταση που εξελίσσεται ραγδαία και που αναγκάζει τους Αμερικανούς να κινηθούν γρήγορα και χωρίς χρονοτριβή, κάτι που φαίνεται ξεκάθαρα αν για παράδειγμα ληφθεί υπόψη η πρόσφατη  σύσφιξη των Ρωσοτουρκικών σχέσεων.

Ετσι ίσως εξηγείται και η πρώιμη παραίτηση από την αρχική διαδικασία για την διεκδίκηση του Νεώριου, του έτερου και επίσης Αμερικανικών συμφερόντων σχήματος της Postlane Partners, δηλώνοντας μάλιστα κατά την αποχώρησή του πως η Onex της οποίας ηγείται ο Π. Ξενοκώστας, είναι «καλύτερα τοποθετημένη» στην διεκδίκηση του Νεώριου. Άλλωστε είναι γνωστό πως η επιχειρηματική φιλοσοφία της Wall Street είναι κάτι παραπάνω από ευέλικτη αν υπάρχουν περιθώρια ώστε  να προκύψουν πολλαπλά οφέλη. Η επιλογή δε του επενδυτικού μοντέλου του «SPV» (όχημα ειδικού σκοπού) δίνει την δυνατότητα συμμετοχής περισσότερων του ενός επενδυτικών πόλων υπό την μορφή μετόχων ή ομολογιούχων, ειδικά αν υπάρχει προοπτική αυτό να εξελιχτεί σε ένα κέλυφος κάτω από το οποίο μπορεί να τεθεί ολόκληρη η ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία της χώρας.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Μηλωσία 2025: Το Φιλώτι γεμίζει ποδήλατα στη μνήμη του Ιουλιανού Μουστάκη

Την Πέμπτη 7 Αυγούστου, μικροί και μεγάλοι ποδηλάτες δίνουν ραντεβού στη Γέφυρα Φιλωτίου για μια μοναδική διαδρομή μέσα στο καλοκαιρινό τοπίο.

Μύκονος: Λύση στο πρόβλημα στέγασης για γιατρούς με κοινωνική προσφορά και ΣΔΙΤ

Δωρεά 16 διαμερισμάτων από την οικογένεια Δακτυλίδη σε συνεργασία με τον Δήμο Μυκόνου – Μοντέλο που σχεδιάζεται να εφαρμοστεί και σε άλλα νησιά.

Γιάννης Βρούτσης: «Η Πολιτεία είναι παρούσα» – Διήμερη περιοδεία στη Θεσσαλονίκη με έμφαση σε υποδομές και ιστορικούς συλλόγους

Από το Καυτανζόγλειο και την ΠΑΕ ΠΑΟΚ έως το Αλεξάνδρειο και τον Άρη – Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού στηρίζει έργα και συνεργασίες στη Βόρεια Ελλάδα.

Έρχονται εκπτώσεις στα ακτοπλοϊκά, sταθερές τιμές και μέτρα στήριξης για νησιώτες και τρίτεκνους

Ο υφυπουργός Ναυτιλίας Στέφανος Γκίκας ανακοίνωσε εκπτώσεις, επενδύσεις σε λιμάνια, δράσεις για ΑμεΑ, καθώς και έργα ύδρευσης σε δεκάδες νησιά.

Αναβαθμίζεται το λιμάνι της Άνδρου, εγκρίθηκε χρηματοδότηση 700.000 ευρώ για το Γαύριο

Σημαντικό βήμα για τις υποδομές του νησιού με την ένταξη του έργου στο Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Υπουργείου Ναυτιλίας.

Στην Κωμιακή χτυπά ξανά η μπάλα για τον Δημήτρη Κεραμιώτη

Σάββατο 9 Αυγούστου, οι παλαίμαχοι της Κορωνίδος και οι επίλεκτοι του χωριού τιμούν στο γήπεδο της Κωμιακής τη μνήμη του αείμνηστου ποδοσφαιριστή που άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά του στις Κυκλάδες.

Σώστε τις παραλίες της Νάξου: 34η συνέλευση την Πέμπτη στο Βίντσι – Στο επίκεντρο μνημεία, περιβάλλον και προστασία

Κάλεσμα σε κατοίκους και επισκέπτες για συμμετοχή – Συζήτηση δράσεων, ενημέρωση του κοινού και συμβολική παρέμβαση στην Πορτάρα

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο στις Κυκλάδες – Απαγόρευση κυκλοφορίας σε περιοχές Natura, σε Νάξο και Άνδρο

Η Πολιτική Προστασία σε αυξημένη ετοιμότητα – Ισχύει απαγόρευση πρόσβασης σε δασικές περιοχές από τις 14:00 έως τις 06:00

Θέρινο Θέατρο Σκιών – Ο Καραγκιόζης ταξιδεύει στα χωριά της Νάξου!

Θέρινο Θέατρο Σκιών στη Νάξο: Ο Καραγκιόζης του Πάνου Χατζηαναγνώστου σε τέσσερις ξεχωριστές παραστάσεις σε Σαγκρί, Φιλώτι, Απείρανθο και Τρίποδες – Είσοδος ελεύθερη.

GReco Islands: 1,5 εκατ. ευρώ για πράσινη μετάβαση σε 39 μικρά νησιά

Με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2021-2027, οι Δήμοι μικρών νησιών εκπονούν Τοπικά Σχέδια Δράσης για την ενεργειακή μετάβαση, τη βιώσιμη ανάπτυξη, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την προστασία του περιβάλλοντος.

Έκτακτο: Συλλήψεις υπευθύνων αρχαιολόγων και μελών της Εφορείας Κυκλάδων για τα πλέγματα στην Πορτάρα

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση προστασίας του μνημείου – Αντιδράσεις και επόμενες κινήσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

«Γκαζιά στο χωριό, προσγείωση στον στύλο – Ένα ακόμα crash test στους δρόμους της Νάξου»

Όταν η τουριστική ταχύτητα συναντά την επαρχιακή… στενότητα: Τροχαίο έξω από το Γαλανάδο υπενθυμίζει τι σημαίνει "δρόμοι made in 1965".

Ο Tom Hanks στη Νάξο: Στιγμές απλότητας, χαμόγελα και μια σέλφι στην Απείρανθο

Ο χολιγουντιανός σταρ επισκέφθηκε τη Νάξο την Τετάρτη 30 Ιουλίου, ανακαλύπτοντας τη μαγεία του Σαγκρίου και της Απειράνθου – Ένα γεύμα, μια σέλφι και πολλές όμορφες αναμνήσεις

Κυκλάδες: Γυρίζουν την πλάτη στα «χρυσά» νησιά, “χαμένη” και η Αμοργός, σταθερή η Νάξος

Υψηλές τιμές και οικονομική πίεση στρέφουν Έλληνες και ξένους σε εναλλακτικούς, οικονομικότερους προορισμούς

Hellenic Highspeed: Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Από το απόγευμα του Σαββάτου παραμένει ακινητοποιημένο το πλοίο – Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Τρεις Καπετάνιοι, μία θάλασσα, μία φωτογραφία από τα Κουφονήσια που λέει όσα δεν ειπώθηκαν ποτέ

Μια ξεχωριστή στιγμή στα Κουφονήσια με φόντο το Αιγαίο και την αθόρυβη καθημερινή ηρωικότητα τριών αυθεντικών ναυτικών, που έγιναν συνώνυμα με την ασφάλεια, τη συνέχεια και το φιλότιμο στα νησιά μας.

Προς Πώληση: Παραδοσιακή Κατοικία – Ανεμόμυλος στον Άγιο Αρσένιο Νάξου

Χαρακτηριστική κατοικία σε μοναδική τοποθεσία, με ανεξάρτητο ξενώνα, άμεση πρόσβαση σε παραλίες και εντυπωσιακή θέα προς θάλασσα και Χώρα Νάξου.

Η αλήθεια πίσω από μία φωτογραφία – Όταν το χιούμορ δεν φτάνει στην καρδιά της ιστορίας

Μια εικόνα, χίλιες λέξεις… αλλά μερικές φορές οι πιο σημαντικές λέξεις είναι αυτές που δεν ειπώθηκαν.

Κλαυδία και Oge: Ρομαντική βόλτα στα σοκάκια της Νάξου (foto instagram)

Το αγαπημένο ζευγάρι της ελληνικής showbiz απολαμβάνει καλοκαιρινές διακοπές στο κυκλαδονήσι – Πιασμένοι χέρι-χέρι στη βραδινή τους βόλτα

Η Κέα λέει «όχι» στην τουριστική υπερβολή, το νησί αντέχει μέχρι 1.000 ακόμη κλίνες

Ο Δήμος Κέας ζητά επίσημη απαγόρευση για τα Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα – Στο τραπέζι το ζήτημα της φέρουσας ικανότητας και της ταυτότητας του νησιού