Ο Δήμος Πάρου την Παρασκευή (10/11) πήρε απόφαση για μείωση των δημοτικών τελών έως 1.7 ευρώ το μήνα (συνολικό ποσό στις 208.000 ευρώ το χρόνο) για τις περιοχές της Παροικιάς (σε άλλες περιοχές θα είναι μικρότερη) ενώ έγινε γνωστό ότι υπάρχει πλεόνασμα 1,1 εκατ. ευρώ από τα δημοτικά τέλη.
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ο Δήμος Πάρου προχωρεί σε μείωση δημοτικών τελών… Και αποδεικνύει ότι μπορεί να ακολουθήσει κοινωνική πολιτική με στόχο την ελάφρυνση των οικονομικών βαρών από τις πλάτες των δημοτών. Πέρυσι, τέλη Οκτωβρίου είχε προχωρήσει σε μείωση της τάξης των 7 % ενώ τώρα είναι μικρότερη η μείωση αλλά όπως αποδεικνύεται το ίδιο σύνολο χρημάτων σε ετήσια βάση… Οπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα fileleutheros.net στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πάρου στις 10/11/2017 συζητήθηκε η μείωση των δημοτικών τελών στο νησί μας, ύστερα από πρόταση της οικονομικής επιτροπής. Το θέμα, που σχεδόν μονοπώλησε τη συζήτηση στη συνεδρίαση, είχε πολλές αποκαλύψεις, καθώς υπάρχει πλεόνασμα 1,1 εκ. από τα δημοτικά τέλη, που υπενθυμίζουμε ότι είναι ανταποδοτικά και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άλλο σκοπό. Οι 800.000 από το 1,1 εκ. ευρώ από το πλεόνασμα, έχουν περαστεί ως έξοδα στον προϋπολογισμό και για αγορές απορριμματοφόρων –που χρειάζονται-, αφού ο δήμος Πάρου δαπανά κάθε καλοκαίρι υπέρογκα ποσά για ενοικίαση παρόμοιων οχημάτων.
Παρά ταύτα, όπως ειπώθηκε από τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Χρ. Βλαχογιάννη, σχεδόν όλοι οι κωδικοί εξόδων που αφορούν τις υπηρεσίες καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού είναι «φουσκωμένοι», σε σχέση με την περσινή χρονιά.
Επίσης, ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Ν. Τσιγώνιας, είπε ότι θεωρεί με τον τρόπο που γίνεται η μείωση των δημοτικών τελών ενισχύει την άποψη περί προεκλογικού τρικ, για να «εισπράξει» την απάντηση του κ. Κωβαίου –εν μέσω χαμόγελων- ότι «του χρόνου (2018) είναι προεκλογική χρονιά».
Τελικά, προτάθηκε η μείωση των δημοτικών τελών κατά 1,70 ευρώ τον μήνα, για τα ακίνητα σε Παροικιά και Νάουσα και 1,18 ευρώ περίπου, στα ακίνητα των υπόλοιπων περιοχών.
Οι προτάσεις
Εκ μέρους της μείζονος αντιπολίτευσης προτάθηκε να υπάρξει μεγαλύτερη μείωση, λόγω του μεγάλου πλεονάσματος (1,1 εκ. ευρώ) και όχι η μείωση που προτάθηκε και είναι της τάξης των 208.000 ευρώ. Η πρόταση αυτή ψηφίστηκε από τους συμβούλους της παράταξης του κ. Βλαχογιάννη και του ανεξάρτητου Αγ. Πατέλη.
Η Λαϊκή Συσπείρωση πρότεινε να υπάρξει μείωση σε πολυπληθέστερες ομάδες ευπαθών κατηγοριών (πολύτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες κλπ). Η πρόταση αυτή ψηφίστηκε από τους δύο συμβούλους της Λαϊκής Συσπείρωσης (Ροκονίδας, Τσιγώνιας) και τον σύμβουλο της ΚΕΠ-ΟΣΑ, Φρ. Κεφάλα.
Τελικά, με τη ψήφο δύο συμβούλων της αντιπολίτευσης (!) των κ.κ. Μ. Καλακώνα και Δ. Αντιπαριώτη, «πέρασε» η πρόταση του κ. Κωβαίου -που ήθελε ενισχυμένη πλειοψηφία- για μείωση 1,78 και 1,18 ευρώ τον μήνα.