Τετάρτη, 16 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΣάρωσαν τον Οκτώβριο οι ελαστικές μορφές εργασίας

Σάρωσαν τον Οκτώβριο οι ελαστικές μορφές εργασίας

|

Στοιχεία σοκ από την έκθεση της «Εργάνης» για τον Οκτώβριο: 62,1% των συμβάσεων ήταν ελαστικής απασχόλησης έναντι 56,9% το 2013 – Ποια η δήλωση του βουλευτή Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας κου Γιάννη Βρούτση που μιλάει για τη “χειρότερη επίδοση όλων των εποχών” 

Νέα στοιχεία σοκ περιλαμβάνει η έκθεση τoυ συστήματος «Εργάνη» για τις ροές μισθωτής απασχόλησης τον Οκτώβριο. Ειδικότερα, το 62,1% των συμβάσεων που υπογράφηκαν τον Οκτώβριο ήταν ελαστικής απασχόλησης, δηλαδή μερικής και εκ περιτροπής-προσωρινής, με τις συμβάσεις πλήρους απασχόλησης να φτάνουν σε ποσοστό το 37,9%. Το αντίστοιχο ποσοστό ήταν τον Οκτώβριο του 2016 στο 61,9%, τον Οκτώβριο του 2015 στο 58,4%, τον Οκτώβριο του 2014 στο 59,3% και τον Οκτώβριο του 2013 στο 56,9%. Σημειώνεται πως μερικώς απασχολούμενος είναι εκείνος οποίος εργάζεται λιγότερο από 8 ώρες/μέρα  επί 5 μέρες την εβδομάδα. Έτσι παίρνει κάτω από 586 ευρώ μεικτά κάθε μήνα.

Εκ περιτροπής ή προσωρινός απασχολούμενος είναι εκείνος ο οποίος εργάζεται μεν 8 ώρες/μέρα αλλά για ορισμένο χρονικό διάστημα. Συγκεκριμένα, τον Οκτώβριο του 2017 το 47,7% του συνόλου των συμβάσεων ήταν συμβάσεις μερικής απασχόλησης και το 14,4% ήταν συμβάσεις εκ περιτροπής απασχόλησης.

 «Τα στοιχεία του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» μηνός Οκτωβρίου διαψεύδουν την εικονική πραγματικότητα που επιχειρεί παραπλανητικά να χτίσει η κυβέρνηση για την κατάσταση στην αγορά εργασίας», αναφέρει ο τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της ΝΔ και βουλευτής Κυκλάδων κος Γιάννης Βρούτσης.

 «Οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης για τον Οκτώβριο του 2017 έσπασαν κάθε προηγούμενο ρεκόρ, «σκαρφαλώνοντας» στο 62,26%. Την ίδια στιγμή η πλήρης απασχόληση μειώθηκε στο 37,74%. Πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση όλων των ετών», προσθέτει δε «Η συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης να εφαρμόσει πολιτικές με «ταξικό» πρόσημο κατέληξαν στη δημιουργία της γενιάς των φτωχών εργαζομένων των 360 ευρώ. Δηλαδή, των εργαζομένων χωρίς όραμα, χωρίς προοπτική, χωρίς ελπίδα! Η Νέα Δημοκρατία θα ανατρέψει σύντομα αυτή την πορεία»

Η πλήρης δήλωσή του:

 «Τα στοιχεία της «ΕΡΓΑΝΗ» μηνός Οκτωβρίου διαψεύδουν την εικονική πραγματικότητα που επιχειρεί παραπλανητικά να χτίσει η κυβέρνηση για την κατάσταση στην αγορά εργασίας. Επιβεβαιώνεται ότι η αρνητική ανατροπή που συντελέστηκε το 2015 στην αγορά εργασίας – με κυριαρχία της μερικής απασχόλησης – διευρύνεται ανεξέλεγκτα, ενώ στον αντίποδα η πλήρης απασχόληση συρρικνώνεται επικίνδυνα.

Συγκεκριμένα, οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης για τον Οκτώβριο του 2017 έσπασαν κάθε προηγούμενο ρεκόρ, «σκαρφαλώνοντας» στο 62,26%. Την ίδια στιγμή η πλήρης απασχόληση μειώθηκε στο 37,74%. Πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση όλων των ετών.

Την ίδια στιγμή, το δεκάμηνο του 2017 παρουσιάζει, επίσης, τη χειρότερη επίδοση που υπήρξε ποτέ, καθώς οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης εκτινάχθηκαν στο 54,39%, όταν στο αντίστοιχο δεκάμηνο του 2013 οι ευέλικτες μορφές ήταν 45,72%.

Δραματική, όμως, εμφανίζεται και η εικόνα στο ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης «ΕΡΓΑΝΗ» μηνός Οκτωβρίου. Το αρνητικό ρεκόρ -98.420 δεν έχει προηγούμενο.

Από όλα τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι η επιδείνωση στην αγορά εργασίας οφείλεται στην αλλοπρόσαλλη, αντιφατική και αντιαναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Υπερφορολόγηση και εξοντωτικές εισφορές, αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη της οικονομίας και υπονομεύουν τις προσδοκίες και τις θυσίες των πολιτών.

Η συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης να εφαρμόσει πολιτικές με «ταξικό» πρόσημο κατέληξαν στη δημιουργία της γενιάς των φτωχών εργαζομένων των 360 ευρώ. Δηλαδή, των εργαζομένων χωρίς όραμα, χωρίς προοπτική, χωρίς ελπίδα! Η Νέα Δημοκρατία θα ανατρέψει σύντομα αυτήν την πορεία».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αμοργός: Εκεί που η ψυχή ξέρει τον δρόμο

Ένα νησί που δεν φωνάζει για να το προσέξεις – απλώς υπάρχει, αυθεντικό και δυνατό

Αγωνία για το ΚΕΔΑΣΥ Νάξου: «Δεν μπορούμε να μιλάμε για νέο όταν το υπάρχον καταρρέει»

Η Ένωση Γονέων Πάρου καλεί σε άμεση δράση για τις άθλιες συνθήκες στέγασης και λειτουργίας του ΚΕΔΑΣΥ Νάξου – Προειδοποιεί για ευθύνες σε Δήμο και Περιφέρεια αν δεν υπάρξουν λύσεις μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Νάξος: Η Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. του Τυροκομείου Πιτταρά στην κορυφή του κόσμου!

Με κορυφαία βαθμολογία από το Taste Atlas και παγκόσμιες διακρίσεις, η ναξιώτικη γραβιέρα από το Τυροκομείο Πιτταρά επιβεβαιώνει τη φήμη της ως πρεσβευτής γεύσης και ποιότητας της Νάξου.

Ταχύπλοα… για λίγους: Γιατί το ακτοπλοϊκό ταξίδι στις Κυκλάδες έγινε πολυτέλεια

Ακριβά εισιτήρια, περιορισμένες επιλογές και «ταρίφα χωρίς αναλογία» – Η μεγάλη ψαλίδα στις τιμές μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης και το παράδοξο των Κυκλάδων

Νάξος: Ψήφισμα από το 2ο Γυμνάσιο Νάξου για τον εκλιπόντα καθηγητή Στέλιο Ζαφειρόπουλο

Ο Σύλλογος Διδασκόντων εκφράζει τη βαθιά του συγκίνηση και συμπαράσταση στην οικογένεια του διαπρεπούς εκπαιδευτικού και τιμά τη μνήμη του με σειρά αποφάσεων.

ΥΠΑ: Ιστορική άνοδος στην επιβατική κίνηση, “εκτοξεύτηκε” η Νάξος με αύξηση 36,9%, η Σύρος στο +112% (!!!)

Με άνοδο 7,5% στα αεροδρόμια της ΥΠΑ και συνολικά 32,3 εκατ. επιβάτες πανελλαδικά στο πρώτο εξάμηνο του 2025, η Ελλάδα σπάει κάθε ρεκόρ – Σημαντική δυναμική για το αεροδρόμιο Νάξου

Μεγαλοπρεπής λιτανεία (14/07) στη Νάξο για τον Άγιο Νικόδημο (video)

Πλήθος πιστών και αρχιερέων στη μεγαλειώδη λιτανεία του πολιούχου της Νάξου – Συγκινητική συμμετοχή στρατιωτικών και πολιτικών αρχών (video)

Santo Wines: Τα κρασιά της Σαντορίνης που σήκωσαν ξανά την Ελλάδα ψηλά στον κόσμο

Με 8 βραβεία στα Decanter World Wine Awards 2025 και πλατινένιο μετάλλιο για το Grande Reserve 2022, ο συνεταιρισμός της Σαντορίνης αποδεικνύει πως η παράδοση μπορεί να γίνει παγκόσμιο σημείο αναφοράς

Νάξος: Σύλληψη 70χρονου κυβερνήτη για παράνομο απόπλου σκάφους στον Πάνερμο

Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, επιβατηγό τουριστικό σκάφος απέπλευσε χωρίς άδεια από το Λιμεναρχείο

Τραγωδία στην Κύθνο: 87χρονος Ελβετός τουρίστας πέθανε πάνω σε σκάφος στον Μέριχα

Παρά τις προσπάθειες ανάνηψης από το πλήρωμα και ιατρούς του νησιού, ο ηλικιωμένος τουρίστας κατέληξε – Προανάκριση από τη Λιμενική Αρχή Κύθνου

Νάξος – Κατερίνα Καινούργιου: Ρομαντικό ηλιοβασίλεμα και η ξακουστή πατάτα στο τραπέζι της

Η παρουσιάστρια περνά τις διακοπές της στο νησί των Κυκλάδων με τον Παναγιώτη Κουτσουμπή, απολαμβάνοντας τα τοπικά εδέσματα, τη γαλήνη του τοπίου και τις συγκινήσεις μετά το φινάλε της σεζόν.

Απίστευτο: Πήδηξε από τον καταπέλτη του “Champion Jet 3” στην Πάρο

ναστάτωση στο λιμάνι της Παροικιάς όταν 24χρονος ημεδαπός πήδηξε από τον καταπέλτη πλοίου κατά τον απόπλου – Παρενέβη το Λιμενικό, χωρίς να υπάρξει τραυματισμός

Αποκαλύφθηκε σκάνδαλο 40 εκατ. ευρώ στο μεταφορικό ισοδύναμο, έγκαιρη παρέμβαση Παππά έσωσε το Δημόσιο

Χάρη σε διοικητικούς ελέγχους και αποφασιστικές κινήσεις, απετράπη καταβολή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε ύποπτες αιτήσεις επιχειρήσεων – Η συντριπτική πλειονότητα από την Κρήτη

Σέριφος: 87χρονη ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της από την παραλία Συκαμιά

Η άτυχη γυναίκα διακομίστηκε στο Πολυδύναμο Ιατρείο του νησιού, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της – Προανάκριση από το Λιμεναρχείο

Εκρηκτική αύξηση επιβατών στο λιμάνι Νάξου τον Ιούνιο (πίνακας)

Οι αριθμοί αυξάνονται, οι υποδομές όμως όχι. Η Νάξος «ασφυκτιά» και χρειάζεται λύση τώρα.

Νάξος: Πέντε «κρυμμένες» παραλίες για ήσυχες (!!!) αποδράσεις

Από τον εξωτικό Πάνορμο μέχρι τη μυστική Χαβάη, ανακαλύψτε πέντε μοναδικές ακτές της Νάξου που προσφέρουν αυθεντική νησιωτική εμπειρία, μακριά από την πολυκοσμία.

Νάξος – Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου: Αντίο στον Στέλιο Ζαφειρόπουλο, ένα δάσκαλο με ψυχή και φως

Ο Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου Νάξου αποχαιρετά με συγκίνηση τον αγαπημένο εκπαιδευτικό και επιστήμονα, που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στη μαθητική και τοπική κοινότητα.

Νάξος – Ορφέας Παπαδόπουλος: Από την υποκριτική στο τατουάζ και… στην Παναγία των Παρισίων (video)

Ο γνωστός ηθοποιός και tattoo artist μιλά αποκλειστικά στο Naxospress για την τέχνη, τη ζωή του στη Νάξο, τα παράξενα τατουάζ και τη νέα του θεατρική πρόκληση

Στασιμότητα στην επιβατική και οχηματική κίνηση στο λιμάνι Νάξου το πρώτο εξάμηνο του 2025

Οριακή πτώση στους επισκέπτες και τα οχήματα φέτος, με έντονη πτώση τον χειμώνα αλλά θετικά σημάδια από την άνοιξη και μετά (πίνακας)

Γιώργος Πρίντεζης στην Ηρακλειά: Ο θρύλος του μπάσκετ δείπνησε στο εμβληματικό “Αράκλεια”

Μετά το AegeanBall Festival, ο Πρίντεζης χαλάρωσε στις Μικρές Κυκλάδες, απολαμβάνοντας τις γεύσεις του Γιάννη Γαβαλά σε ένα από τα κορυφαία εστιατόρια του Αιγαίου.