O πιο συζητημένος πλανητάρχης … με διαφορά
Ένας χρόνος πέρασε από την εκλογή του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ως νέος πλανητάρχης «τάραξε τα νερά» ποικιλοτρόπως. Οι απόψεις για το ρόλο του Τραμπ διίστανται και διαφοροποιούνται ανάλογα με το ποια είναι η «γωνιά της γης» από την οποία προέρχονται.
Η οπτική της Ευρώπης
Τα ευρωπαϊκά Μέσα εκφράζουν πιο ανάμεικτες απόψεις και στάσεις οι οποίες χαρακτηρίζονται από περιέργεια, φόβο αλλά και κατάπληξη.
Τόσο τα Μέσα που πρόσκεινται στην αριστερά παράταξη όσο και εκείνα που πρόσκεινται στη δεξιά κριτικάρουν τις αντιφατικές πολιτικές του Τραμπ καθώς και τα σχόλιά του για τους μετανάστες και τις γυναίκες ενώ υπάρχει διάχυτη ανησυχία για το γεγονός ότι γενικά είναι «απρόβλεπτος».
Η εφημερίδα της Αριστεράς, The Independent, ανέφερε ότι «έχει περάσει ένας χρόνος από τότε που εκλέχτηκε ο Ντόναλντ Τραμπ και δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα από όταν ανέλαβε την προεδρία». Ο αρθρογράφος, Nash Riggns, προσθέτει ότι «πέρασαν 365 ημέρες από τη στιγμή που ένας άσχετος μεγαλομανής πέρασε στην πολιτική σκηνή και κράτησε με ηλίθιο τρόπο τα κλειδιά του πιο ισχυρού γραφείου του πλανήτη».
Η The Daily Telegraph αναφέρει ότι αυξάνονται τα βάσανα του Τραμπ καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος μπορεί να μην απογοήτευσε τον κλάδο της ψυχαγωγίας αλλά έπεσε έξω σε άλλα θέματα όπως το πρόγραμμα Obamacare και η συμφωνία για τα πυρηνικά με το Ιράν.
Η γερμανική εφημερίδα Der Spiegel εξήρε την «ηθική κενότητα» της προεδρίας του Τραμπ με τον αρθρογράφο Roger Cohen να σημειώνει ότι η προεδρία του Τραμπ αποτελεί μια «υπαρξιακή απειλή» για τις ΗΠΑ επισημαίνοντας ότι είναι «επικίνδυνος». Ο Cohen αναφέρει ότι στην πραγματικότητα ο Τραμπ δεν έκανε τίποτα από όσα υποσχέθηκε στους ψηφοφόρους του (τείχος με το Μεξικό, αποχώρηση από το ΝΑΤΟ κλπ).
«Ο Τραμπ τείνει να γίνει ακόμη πιο ιδιότροπος τους επόμενους μήνες και μια απροσδιόριστη στρατιωτική συμπλοκή οπουδήποτε θα αποτελούσε μια ελκυστική ευκαιρία για τον Τραμπ να αποσπάσει την προσοχή από την έρευνα για πιθανή διαφθορά μεταξύ των μελών της ομάδας του και της Ρωσίας στις εκλογές του 2016.
Η οπτική της Κίνας
Η πρώτη επέτειος της προεδρίας του Τραμπ συμπίπτει με την κρίσιμη επίσκεψή του στην Κίνα η οποία αποτελεί μέρος του 11ημερου ταξιδιού του στην Ασία. Η συνάντηση των προέδρων των δύο μεγαλύτερων δυνάμεων είναι καίριας σημασίας καθώς αναμένεται να σκιαγραφηθεί το πλαίσιο της μελλοντικής οικονομικής και πολιτικής συνεργασίας ΗΠΑ και Κίνας αλλά και να συζητηθεί η ενδεχόμενη στρατιωτική συνεργασία τους σε σχέση με τη Βόρεια Κορέα. Η κινέζικη εφημερίδα The Global Times ανέφερε ότι «οι σχέσεις μεταξύ του Τραμπ και των ασιατικών κρατών βρίσκεται σε ένα κρίσιμο στάδιο» σημειώνοντας ότι η Κίνα και η ΗΠΑ δείχνουν μεγαλύτερη ανταγωνιστική διάθεση σε σχέση με το παρελθόν. Η Ουάσινγκτον μπορεί να διατηρήσει τα πλεονεκτήματά της λαμβάνοντας υπ’ όψιν και το Πεκίνο η προχωρώντας μόνη της «αυτοσυντηρώντας» τα πλεονεκτήματά της.
Παράλληλα, αναφέρει ότι η πρόοδος στο εμπόριο και το θέμα της πυρηνικής κρίσης στη Βόρεια Κορέα σε μεγάλο βαθμό εξαρτώνται από τη συνεργασία με την Κίνα. Όλα αυτά στοιχειοθετούν την εκτίμηση ότι ο Τραμπ δεν θα είναι πρόθυμος να αντιμετωπίσει την Κίνα ως βασικό ανταγωνιστή στην πολιτική που θα ακολουθήσει στην Ασία.