Τετάρτη, 2 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΔιεθνή"Να επιβληθεί η θανατική ποινή" στο δράστη της επίθεσης στη Νέα Υόρκη

“Να επιβληθεί η θανατική ποινή” στο δράστη της επίθεσης στη Νέα Υόρκη

|

Σκότωσε 8 και δηλώνει ικανοποιημένος

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απαίτησε την Τετάρτη μέσω Twitter να επιβληθεί στον δράστη της επίθεσης της Τρίτης στη Νέα Υόρκη, στην οποία έχασαν τη ζωή τους οκτώ άνθρωποι, η θανατική ποινή.  «Ο τρομοκράτης της NYC (σ.σ. της πόλης της Νέας Υόρκης) ήταν χαρούμενος και ζήτησε να κρεμάσει τη σημαία του ΙΚ στο δωμάτιό του στο νοσοκομείο. Σκότωσε 8 ανθρώπους, τραυμάτισε βαριά 12. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥ ΕΠΙΒΛΗΘΕΙ Η ΘΑΝΑΤΙΚΗ ΠΟΙΝΗ!» έγραψε ο Τραμπ σε μια ανάρτησή του στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης.

Ο δράστης  δήλωσε πως ανήκει στο Ισλαμικό Κράτος κι είναι «ικανοποιημένος» για την πράξη του

Ο άνδρας που θέρισε διαβάτες και ποδηλάτες στο Μανχάταν την Τρίτη με ένα φορτηγάκι δήλωσε μέλος της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) κι εξέφρασε «ικανοποίηση» για την πράξη του, ανέφερε την Τετάρτη η ομοσπονδιακή εισαγγελία, η οποία του απήγγειλε κατηγορίες για τρομοκρατία.

Μία ημέρα μετά την επίθεση η οποία στοίχισε τη ζωή σε οκτώ ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 12, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατήγγειλε την υπερβολικά χαλαρή πολιτική όσον αφορά την εισδοχή μεταναστών και απαίτησε η δικαιοσύνη να επιβάλει μια ποινή που θα αποτρέψει ενδεχόμενους μιμητές του Σαϊφούλο Σαΐποφ, ενός Ουζμπέκου 29 ετών που μετανάστευσε στις ΗΠΑ το 2010.

Σύμφωνα με το 10σέλιδο κατηγορητήριο της εισαγγελίας, στη διάρκεια της ανάκρισής του στο νοσοκομείο Μπέλβιου, όπου διακομίστηκε ο Σαΐποφ έπειτα από τον τραυματισμό του κατά τη σύλληψή του την Τρίτη, ο άνδρας δεν επέδειξε την παραμικρή μεταμέλεια και δήλωσε «ικανοποιημένος για αυτό που έκανε». Ζήτησε μάλιστα να τον αφήσουν να αναρτήσει το μαύρο λάβαρο του ΙΚ στο δωμάτιο του νοσοκομείου όπου νοσηλεύεται, ανέφεραν αστυνομικοί και εισαγγελείς. Εμπνευσμένος από το άφθονο προπαγανδιστικό υλικό του ΙΚ το οποίο βρέθηκε στα δύο κινητά του τηλέφωνα, ο Σαΐποφ προετοίμαζε την επίθεση του «εδώ και περίπου έναν χρόνο» κι αποφάσισε να τη διαπράξει χρησιμοποιώντας αυτοκίνητο πριν από δύο μήνες, σύμφωνα με το κατηγορητήριο. Ο ίδιος διευκρίνισε πως είχε νοικιάσει το φορτηγάκι την 22α Οκτωβρίου για να εκπαιδευτεί κι ότι διάλεξε τη μέρα του Χάλογουιν για «να είναι σίγουρος ότι θα υπήρχε πολύς κόσμος στους δρόμους», αναφέρει το ίδιο έγγραφο.

Αφού παρέσυρε τους ανθρώπους, κραύγασε «Αλλάχου Άκμπαρ» βγαίνοντας από το αυτοκίνητο.

Αν δεν έπεφτε πάνω σε ένα σχολικό λεωφορείο με αποτέλεσμα το ανοιχτό ημιφορτηγό να αχρηστευθεί, ο Σαΐποφ σκόπευε να συνεχίσει να χτυπάει πεζούς και ποδηλάτες μέχρι τη γέφυρα του Μπρούκλιν, που συνδέει το Μανχάταν με το Μπρούκλιν, σύμφωνα με την εισαγγελία.

Ο Σαΐποφ εξάλλου αναγνώρισε ότι αυτός είχε γράψει τα μηνύματα στα αραβικά που αναφέρονταν στο ΙΚ και βρέθηκαν κοντά στο αυτοκίνητό του από τους αστυνομικούς.

Αν και η εισαγγελία υπογράμμισε ότι η έρευνα απέχει πολύ από το να έχει τερματιστεί, τα μέχρι τώρα ευρήματα επιτρέπουν την ταχεία απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του Σαΐποφ.

Ήδη κατηγορείται για ομοσπονδιακά αδικήματα-χρήση βίας και καταστροφή οχημάτων, υποστήριξη σε ξένη τρομοκρατική οργάνωση-τα οποία επισύρουν ισόβια κάθειρξη. Ο εισαγγελέας του Μανχάταν Τζουν Κιμ αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να του επιβληθεί η θανατική ποινή. Ο Σαΐποφ προσήχθη με αναπηρικό αμαξίδιο στο δικαστήριο, όπου του απαγγέλθηκαν κατηγορίες το βράδυ της Τετάρτης. Κατόπιν οδηγήθηκε σε φυλακή της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με το γραφείο του εισαγγελέα.

Καθώς η σύνδεση του υπόπτου με το ΙΚ επαληθευόταν, ο Πρόεδρος Τραμπ απαίτησε να σταματήσει αμέσως το πρόγραμμα χορήγησης θεωρήσεων διαβατηρίου από το οποίο είχε ωφεληθεί ο Σαΐποφ.Ο Αμερικανός Πρόεδρος άφησε επίσης ανοικτό το ενδεχόμενο ο ύποπτος να σταλεί στη στρατιωτική φυλακή των ΗΠΑ στο Γκουαντάναμο. Ο Λευκός Οίκος έκρινε ότι ο Σαΐποφ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «εχθρικός μαχητής», κάτι που θα μείωνε δραστικά τα δικαιώματα της υπεράσπισής του.

Η αστυνομία επισήμανε ότι μια από τις βασικές πτυχές της έρευνας αφορά το εάν ο δράστης της επίθεσης ριζοσπαστικοποιήθηκε μετά την άφιξή του στις ΗΠΑ.

Οδηγός της Uber, ο Σαΐποφ σύχναζε στο τέμενος της πόλης Πάτερσον, 60 χλμ. από τη Νέα Υόρκη, όπου είχε εγκατασταθεί πρόσφατα, αφού είχε δουλέψει ως οδηγός φορτηγών στη Φλόριντα, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ.

Η σύλληψή του προκάλεσε οργή και αγανάκτηση στη μικρή κοινότητα όπου πολλοί κάτοικοι, μετανάστες πρώτης γενιάς όπως και ο ίδιος, εξέφρασαν τον φόβο ότι θα συνδεθούν με τον τζιχαντισμό.

Γνωστός στην αστυνομία μόνο για παραβάσεις του κώδικα οδικής κυκλοφορίας, ο Σαΐποφ δεν είχε αποτελέσει ποτέ «το αντικείμενο έρευνας» του FBI ή άλλων υπηρεσιών που δρουν για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, διευκρίνισε η νεοϋορκέζικη αστυνομία.

Ο δημοκρατικός δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλέιζιο διαβεβαίωσε την Τετάρτη ότι δεν πλανάται πάνω από τη μητρόπολη των 8,5 εκατομμυρίων κατοίκων «καμιά άλλη απειλή». Τα μέτρα ασφαλείας στην πόλη, μια από τις πιο τουριστικές του κόσμου, μολαταύτα ενισχύθηκαν. Η αστυνομία ανέφερε ότι διπλασίασε το προσωπικό της σε στρατηγικά σημεία, σταθμούς του τρένου, αεροδρόμια, ενώ την Κυριακή αναμένεται να διεξαχθεί ο μαραθώνιος της Νέας Υόρκης, ο οποίος κάθε χρόνο προσελκύει πάνω από 50.000 δρομείς και 2,5 εκατ. θεατές.

Τόσο ο Ντε Μπλέιζιο όσο και άλλοι αξιωματούχοι στη Νέα Υόρκη προειδοποίησαν εναντίον του στιγματισμού της κοινότητας των μουσουλμάνων. Ο δημοκρατικός κυβερνήτης της Πολιτείας της Νέας Υόρκης Άντριου Κιούμο κατηγόρησε μάλιστα τον πρόεδρο Τραμπ πως «παίζει το παιχνίδι των τρομοκρατών» και αποπειράται «να διχάσει» και να ενσταλάξει «τον φόβο».

Ο ρεπουμπλικάνος Πρόεδρος απαίτησε ήδη από την Τρίτη να γίνουν ακόμη πιο αυστηροί οι έλεγχοι στους αλλοδαπούς που θέλουν να μπουν στις ΗΠΑ, επικαλούμενος την ανάγκη να «εμποδιστεί το ΙΚ να επιστρέψει ή να μπει στη χώρα μας».

Η αστυνομία επιβεβαίωσε ότι από τους οκτώ ανθρώπους οι οποίοι σκοτώθηκαν την Τρίτη, οι έξι ήταν ξένοι-πέντε υπήκοοι της Αργεντινής, μία του Βελγίου. Από τους άλλους δώδεκα ανθρώπους που τραυματίστηκαν, τρεις είναι Βέλγοι κι ένας Γερμανός. Εννιά από τους τραυματίες συνέχιζαν να νοσηλεύονται την Τετάρτη, εκ των οποίων οι τέσσερις είναι σε «σοβαρή αλλά σταθερή» κατάσταση, σύμφωνα με την πυροσβεστική.

Εξάλλου την Τετάρτη το FBI ανακοίνωσε ότι εντόπισε άλλον έναν Ουζμπέκο, τον Μουχαμαντζόιρ Καντίροφ, 32 ετών, τον οποίο καταζητούσε για να ανακρίνει. Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Έρευνας απέφυγε να δώσει οποιαδήποτε διευκρίνιση για τον Καντίροφ ή το πού βρέθηκε. Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις υπηρεσίες που χειρίζονται την υπόθεση, ο Σαΐποφ βρισκόταν σε επαφή με τον Καντίροφ και άλλο ένα πρόσωπο ενδιαφέροντος.

Επιθέσεις παρόμοιες με αυτή της Νέας Υόρκης έγιναν στην Ισπανία τον Αύγουστο και στη Γαλλία και τη Γερμανία πέρυσι, στοιχίζοντας δεκάδες ζωές.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ – ΜΠΕ


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πρόταση Ημέρες: Φακές με καλαμαράκια και … μυρωδικά

Οι φακές δεν θέλουν μούλιασμα, οπότε αυτό το ωραίο νηστίσιμο και ιδιαίτερα θρεπτικό πιάτο, που τις συνδυάζει με καλαμαράκια, είναι έτοιμο σε μισή ώρα και κάτι.

Νάξος – Μητρόπολη Παροναξίας: Εκδήλωση Σχολής Βυζαντινής Μουσικής

Βυζαντινοί Ύμνοι της Μεγάλης Εβδομάδας σε μουσικοθρησκευτική εκδήλωση της Ιεράς Μητρόπολης Παροναξίας - Πότε και που;

Αμερική: Εφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Βαλ Κίλμερ

Πέθανε ο ηθοποιός Βαλ Κίλμερ σε ηλικία 65 ετών - Φόρεσε τη πανοπλία του Μπάτμαν και τραγούδησε ως άλλος Μόρισον

“Express Skopelitis”: Παράταση ακινησίας για μερικές ακόμη ημέρες

Μικρές Κυκλάδες – “Express Skopelitis”: Παράταση ακινησίας για μερικές ακόμη ημέρες

Ο Ντιν Σπανός φέρνει τo NFL στην Ελλάδα   

Η Ελλάδα προστέθηκε στο πρόγραμμα το 2025, με τους Los Angeles Chargers να είναι η πρώτη ομάδα που αποκτά τέτοια δικαιώματα στη χώρα.

Μετάθεση της έναρξης του ψηφιακού δελτίου αποστολής

Παρατείνονται οι προθεσμίες για την ψηφιακή αποστολή δελτίων αποστολής στο myDATA – Αναλυτικά οι ημερομηνίες για Α' και Β' Φάση ανά κατηγορία επιχείρησης.

Υπεγράφη η ΚΥΑ για την ασθένεια του λογιστή

Υπεγράφη η ΚΥΑ για την προστασία λογιστών-φοροτεχνικών λόγω ασθένειας – Ανακοίνωση Πιερρακάκη σε συνάντηση με το ΟΕΕ

Η Πορτάρα… Viral σε Ghibli style

Η Πορτάρα «ντύνεται» με τα χρώματα της φαντασίας και μεταμορφώνεται σε σκηνή βγαλμένη από ταινία του Studio Ghibli, μαγεύοντας το ελληνικό και διεθνές κοινό.

Κακοκαιρία – Μύκονος: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το “νησί των Ανέμων”

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η Μύκονος μετά τις καταστροφικές πλημμύρες

Νάξος – Προστασία Αγριας Ζωής: Εβδομήντα φοινικόπτερα απολαμβάνουν την ηρεμία τους στην Αλυκή (video)

Απρόσμενη επίσκεψη φοινικόπτερων (Φλαμίγκ) στην Αλυκή της Νάξου - Δείτε το σχετικό video από τον Σύλλογο Προστασίας Αγριας Ζωής Νάξου

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Στέλιος Δεγαϊτας

Ενας νέος άνθρωπος - ο Στέλιος Δεγαίτας - έφυγε από τη ζωή το πρωί της Παρασκευής σε ηλικία μόλις 63 ετών

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Βαλέτας

Ο αγαπημένος φούρναρης των παλιών χωραϊτών, ο Μιχάλης Βαλέτας έφυγε από τη ζωή - Τι αναφέρει στην ανάρτησή του ο Στράτος Φουτάκογλου

Νάξος – Σκαδό: Πένθος με την απώλεια του Νίκου Φάρκωνα

Φτωχότερη από σήμερα η τοπική κοινωνία του Σκαδού Νάξου - Πότε θα γίνει η εξόδιος ακολουθία του Νίκου Φάρκωνα

Νάξος – Αεροδρόμιο: Ανανεωμένο ανοίγει …πύλες την Δευτέρα 31 Μαρτίου (Photos)

Το Αεροδρόμιο "Απόλλων" της Νάξου ανοίγει τις.. πόρτες από την Δευτέρα 31 Μαρτίου - Τα έργα που γίνονται κι έρχονται (Photos)

Πάρος – Νάουσα: Καταστροφικό πέρασμα βροχής, ήχησε και το 112 (video)

Μεγάλες ζημιές από την κακοκαιρία στην Πάρο: Ορμητικοί χείμαρροι οι δρόμοι, μήνυμα του 112 για απαγόρευση κυκλοφορίας των οχημάτων

Πάρος: Η έντονη βροχόπτωση στη περιοχή της Νάουσας παρασύρει αυτοκίνητα (video)

Η έντονη βροχόπτωση παρασύρει αυτοκίνητα στην Νάουσα της Πάρου - Προσοχή (video)

Νάξος – Λιμενικό Σώμα: Η ανακοίνωση για τον θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα

Η επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος για τον αιφνίδιο θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα...

Εκτακτο – Αμοργός: Ισχυρός σεισμός 4.5 R με μικρό εστιακό βάθος

Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στο γνωστό ρήγμα Ανύδρου πιο κοντά όμως στην Σαντορίνη - Το εστιακό βάθος του σεισμού εντοπίζεται στα 5,6 χιλιόμετρα

Τζώρτζια Αργυροπούλου: “Εφυγε” από τη ζωή η σύντροφος του Μανώλη Γλέζου

Σε ηλικία 79 ετών έφυγε πριν από λίγο από τη ζωή η "Τζώρτζια", το στήριγμα του Μανώλη Γλέζου...

Κυκλάδες – Δόμηση 2024: Πρωταθλήτρια η Πάρος, εντυπωσιακή αύξηση σε Μήλο, Τήνο και Σύρο

Εντυπωσιακή πτώση παρατηρήθηκε στη Μύκονο, όπου εκδόθηκαν μόλις 23 άδειες, πιθανότατα λόγω του κορεσμού της αγοράς ακινήτων και των πολύ υψηλών αξιών της γης.