Πρωί Κυριακής και στη παραλία της Ψιλής Άμμου βρέθηκε νεκρό θηλυκό δελφίνι χωρίς εμφανή τραύματα – Ο Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου προχώρησε σε καταγραφή και έστειλε δείγμα στο «Αρίων» για εξετάσεις
Στο Αιγαίο πέλαγος δεν είναι λίγες οι στιγμές που βλέπουμε δελφίνια να συνοδεύουν τα πλοία και να παίζουν με τους επιβάτες. Είτε ενώ βρίσκονται σε απόσταση, είτε πλησιάζουν επικίνδυνα κοντά. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες τέσσερα είναι τα είδη που συναντά κανείς, ένα εκ των οποίων είναι το Ζωνοδέλφινο “Stenella coeruleoalba”, ένα πελαγικό δελφίνι παρόμοιο σε σχήμα και μέγεθος με το κοινό δελφίνι. Βέβαια τις περισσότερες φορές το συναντάμε στη Κρήτη και στο ανοιχτό πέλαγος…
Και ζει πάντα σε κοπάδια δελφινιών από 50 έως 100… Είναι ένα πολύ χαριτωμένο ζώο που κολυμπά πολύ γρήγορα με ταχύτητες που και φτάνουν τα 45 με 50 χιλιόμετρα την ώρα. Συχνά παίζει με το κύμα της πλώρης των καραβιών και πηδά ψηλά στον αέρα. Καταδύεται για 5 με 10 λεπτά και φτάνει σε βάθη τουλάχιστον 200 μέτρων για να τραφεί με κεφαλόποδα και ψάρια.
Το μήκος του μπορεί να φτάσει τα 2,3 μ (το βάρος ακόμη και στα 120 κιλά) στο εσωτερικό της Μεσογείου, ωστόσο οι πληθυσμοί που διαβιούν στην Μεσόγειο θάλασσα εμφανίζουν μικρότερο μέγεθος σε σχέση με αυτούς των ωκεανών (≈2,6μ). Έχουν στενόμακρο ρύγχος, μεγάλο κυρτό ραχιαίο πτερύγιο και μικρά κωνικού σχήματος θωρακικά πτερύγια.
Χαρακτηριστικό του ζωνοδέλφινου είναι το χρωματικό τους πρότυπο: το ρύγχος, τα ραχιαία και τα θωρακικά πτερύγια είναι σκούρα γκρί ενώ ο λαιμός και η κοιλία εμφανίζουν μια πιο απαλή απόχρωση του γκρίζου παράλληλα τρείς μαύρες γραμμές ξεκινούν από τα μάτια και καταλήγουν η πρώτη στην έδρα, η δεύτερη στο θωρακικό πτερύγιο και η τρίτη ανάμεσα στις δύο πρώτες. Ξεκινώντας κάτω από κάθε μάτι μια ανοιχτή γκρίζα αναλαμπή σαρώνει κατά μήκος κάθε πλευρά.
Και το χειρότερο; Θεωρείται με βάση τα στοιχεία της IUCN πληθυσμός που βρίσκεται σε κίνδυνο καθότι τρωτό…
Και στο ερώτημα γιατί τα λέμε όλα αυτά; Μα γιατί σήμερα το πρωί ένα θηλυκό δελφίνι μήκους 2,12 μ, βρέθηκε σήμερα το πρωί στη παραλία της ψιλής άμμου, χωρίς εμφανή τραύματα. Κι όπως είναι λογικό άμεσα ενημερώθηκε από τον Γιάννη Μπαρδάνη, ο σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου μέλη του οποίου έφτασαν άμεσα στο σημείο . Έγινε καταγραφή και λήφθηκαν δείγματα δοντιών και ιστών όπου και θα σταλούν στο “Αρίων” για περαιτέρω εξέταση….Και ελπίζουμε απλά να είναι ένα … τυχαίο γεγονός χωρίς συνέχεια.