Τετάρτη, 20 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΠεριβάλλονΣαντορίνη: Μία υπογραφή λείπει και … έτοιμο το Θαλάσσιο πάρκο

Σαντορίνη: Μία υπογραφή λείπει και … έτοιμο το Θαλάσσιο πάρκο

|

Ο Πιέρ Υβ Κουστώ αθόρυβος πρωταγωνιστής την περασμένη Τρίτη (24/10) στην διάρκεια της προβολής του ντοκιμαντέρ «Φύλακες του Αιγαίου» στη Σαντορίνη – η μάχη για τη δημιουργία του θαλάσσιου Πάρκου στο νησί και η …υπογραφή που λείπει για την υλοποίησή του 

Φύλακες του Αιγαίου…. Όρος που εντυπωσιάζει. Αναζητείς την πηγή αυτής της έκφρασης. Και η απάντηση δίνεται μέσα από το ομότιτλο ντοκιμαντέρ του Όμηρου Ευαγγελινού, κινηματογραφιστή και ερευνητή.. Και το οποίο προβλήθηκε την περασμένη Τρίτη 24 Οκτωβρίου στο Villagio Cinema στο Καμάρι της Σαντορίνης και αποτέλεσε φόρο τιμής, και στη μνήμη του πρωτεργάτη στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος των Κυκλάδων, Πέτρου Νικολαΐδη.

Της Ελένη Μπλάντα

Ο Πέτρος Νικολαΐδης ήταν ο άνθρωπος από την Ελληνική αποστολή που βρέθηκε μαζί με τον Ζακ Υβ Κουστώ στο Καλυψώ, όλη την περίοδο που το «Καλυψώ» και ο Κουστώ έκαναν έρευνες στην Ελλάδα.

 Παρόντες στην προβολή ήταν ο κ. Όμηρος Ευαγγελινός, ο κ.Πιέρ Κουστώ γιος του Ζακ-Υβ Κουστώ, προσωπικός φίλος και συνεργάτης του Πέτρου Νικολαΐδη καθώς και οραματιστής της δημιουργίας της Θαλάσσιας Προστατευόμενης Περιοχής. Ο Πιέρ Υβ Κουστώ έχει δημιουργήσει τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό «Cousteau Divers», με σκοπό να ενώσει τους δύτες όλων των χωρών και να προστατεύσουν την θαλάσσια ζωή.  Ο κ. Δημήτρης Καμπανός, ο κ.Κυριάκος Πρέκας πρόεδρος των αλιέων της Σαντορίνης, ο κ. Απόστολος Στυλιανόπουλος, ο κ. Βαγγέλης  Παράβας, καθώς και άλλα μέλη του σύλλογου Θηραϊκής Θάλασσας.

Πλήθος παρευρισκομένων  παρακολούθησαν το ντοκιμαντέρ που με τις πλούσιες και έντονες εικόνες από τα Κυκλαδίτικα νησιά της Άνδρου, Νάξου, Κουφονησιών, Σχοινούσας και Σαντορίνης ταξίδεψαν μαζί με τον σκηνοθέτη. Το ταξίδι στα Κυκλαδίτικα νησιά διήρκησε αρκετά χρόνια με προσωπικό κόστος και αμέριστη προσπάθεια τόσο του κινηματογραφιστή όσο και του κ. Νικολαΐδη με επισκέψεις στα νησιά, συναντήσεις με τους ψαράδες, τοπικούς συλλόγους, τοπικούς φορείς. Η αφοπλιστική λιτότητα της πραγματικότητας στη σημερινή αλιεία με την υπερβολική αλιεία, τη μη σωστή γνώση για το περιβάλλον καθώς και η αφθονία χρήσεως εκρηκτικών υλικών, οδήγησαν στην σημερινή καταστροφική πραγματικότητα. Τόσο η αμεσότητα του σκηνοθέτη όσο και οι γνώσεις που παρέχονται στο ντοκιμαντέρ έκαναν τους παρευρισκομένους να   συνειδητοποίησαν την επιτακτική ανάγκη του Θαλάσσιου πάρκου.

Όπως ανάφερε ο Κ. Ευαγγελινός πριν την προβολή του ντοκιμαντέρ η υπεραλιεία δεν συνεπάγεται μόνο την καταστροφή του θαλάσσιου κόσμου αλλά ταυτόχρονα χάνονται και πολλές θέσεις εργασίας. Οι ντόπιοι αντί να φεύγουν από τα νησιά για εύρεση εργασίας θα μπορούσαν να απορροφηθούν κάνοντας πράγματα που είναι ενδιαφέροντα και να σπουδάσουν πάνω σε αυτά. Επίσης ανταλλαγές φοιτητών από όλο τον κόσμο που θα έρχονται να μελετάνε και να ζούνε την εμπειρία μιας τέτοιας περιοχής μαζί με τους νέους του νησιού θα αλλάξουν τελείως την αντίληψη της τοπικής κοινωνίας. Η δημιουργία του θαλάσσιου πάρκου θα είναι ένα έργο με διάρκεια ζωής, παρακαταθήκη για τα παιδιά μας που θα αποκομίσουν τα οφέλη   της προσπάθειας μας μελλοντικά όλες οι επόμενες γενιές και θα αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση όχι μόνο για άλλες περιοχές της  Ελλάδος αλλά και του κόσμου.

Ακολούθησε συζήτηση για τη δημιουργία περιοχής προστατευόμενης από την Καλντέρα ως το Ακρωτήρι προκειμένου να υποβοηθηθεί η ανάπτυξη του θαλάσσιου Περιβάλλοντος  του νησιού. Ο Κ. Κουτσώ τόνισε πως ο υποθαλάσσιος κόσμος της Σαντορίνης είναι καταπληκτικός με πολλά διαφορετικά περιβάλλοντα όπως  σπηλιές και ιδιαίτερες  ηφαιστειακές δομές. Με την δημιουργία προστατευόμενης περιοχής που θα περιλαμβάνει όλα τα διαφορετικά είδη περιβάλλοντος  θα είναι όχι μόνο χρήσιμο για τη όλα τα στάδια ζωής των ψαριών αλλά θα βοηθήσει στην αυτοίαση  της περιοχής.

 Σύμφωνα με διεθνή στοιχεία μια θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή μετά από 5 χρόνια προστασίας μπορεί να εμφανίσει αύξηση των ιχθυαποθεμάτων σε ποσοστό μέχρι και 500% αν προστατευτεί από τα συρόμενα εργαλεία περιοχές όπως η Ποσειδώνια περιοχή όπου τα ψάρια αφήνουν τα αυγά τους. Η τοπική κοινωνία της Σαντορίνης δείχνει τον δρόμο για την δημιουργία θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών. Αν και οι ίδιοι οι ψαράδες είχαν συνειδητοποιήσει  από νωρίς ότι η θάλασσα δεν είχε πλέον ψαριά και δεν μπορούσαν να εξασφαλίσουν ούτε το στοιχειώδη εισόδημα αρχικά  ήταν επιφυλακτικοί για τη δημιουργία μιας περιοχής προστασίας.

Μετά από 7 χρονιά διαβουλεύσεων με την τοπική κοινωνία και οι 134 ψαράδες που ανήκουν στο σύλλογο των παρόχθιων αλιέων της Σαντορίνης  έχουν συμφωνήσει και συνυπογράψει για τη δημιουργία θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής. Η μόνη υπογραφή που λείπει είναι αυτή του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης. Άτυπα μπορούμε να πούμε πως αυτή η περιοχή είναι προστατευόμενη αλλά τυπικά πότε;


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Δονούσα: Η αθέατη πινελιά του Αιγαίου

Ένα νησί-καταφύγιο με μνήμες πολιτισμού και τοπία αυθεντικής ομορφιάς. Ιστορία, μονοπάτια και παραλίες που ταξιδεύουν τον επισκέπτη σε έναν κόσμο λιτών απολαύσεων

Κύπελλο Ελλάδας: Πανιώνιος – Ηρακλής και το ισόπαλο 3.10 που… γυαλίζει στο μάτι

Μεγάλη μάχη για την πρόκριση στη League Phase του Κυπέλλου Ελλάδας – Ο «Ιστορικός» φαβορί, αλλά ο Ηρακλής διψά για την έκπληξη.

Δικαίωση για τη Νάξο: Απομακρύνεται το συρματόπλεγμα από τον Ναό του Απόλλωνα

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Νάξου έκανε δεκτά τα ασφαλιστικά μέτρα του Δήμου και διέταξε την απομάκρυνση της παράνομης περίφραξης που αλλοίωνε τον εμβληματικό χώρο στα Παλάτια.

Νάξος: Συνεδριάζει το Συμβούλιο Κορωνίδας, παρέμβαση για καθαρισμό στο Δημοτικό Σχολείο μετά την πυρκαγιά

Η Κοινότητα Κορωνίδας καλεί σε τακτική συνεδρίαση, ενώ παράλληλα ζητά άμεσες ενέργειες για την προστασία του Δημοτικού Σχολείου Κωμιακής, μετά το πρόσφατο περιστατικό φωτιάς στον περιβάλλοντα χώρο.

Νάξος – Κινηματογραφική Λέσχη: «Επτά Αινίγματα για τον Ντετέκτιβ Χάρι» απόψε (20/08) με τον αξέχαστο Gene Hackman

Την Τετάρτη 20 Αυγούστου στις 9:30 μ.μ., στην αυλή της πρώην Σχολής Ουρσουλινών, συνεχίζεται το κινηματογραφικό αφιέρωμα με την ταινία «Night Moves» του Άρθουρ Πεν.

Με Προμπονά και Καρλοβιτς συνεχίζει δυνατά ο ΑΜΣ Φιλωτίου

Ο έμπειρος κόουτς Γιώργος Προμπονάς και ο φυσικοθεραπευτής Ευάγγελος Καρλοβιτς ανανεώνουν τη συνεργασία τους με τον ΑΜΣ Φιλωτίου «Ο ΖΕΥΣ», κρατώντας την ομάδα σε υψηλό επίπεδο.

11.500 καταγγελίες μέσω MyCoast: Οι πολίτες «ελεγκτές» των ελληνικών παραλιών

Ξαπλώστρες χωρίς άδεια, απουσία ναυαγοσωστών και εμπόδια στην ελεύθερη πρόσβαση – Ποιες περιοχές «φιγουράρουν» στην κορυφή της αυθαιρεσίας.

Νικόλας Πιτταράς: Ο κτηνοτρόφος της Νάξου που ονειρεύεται «το καλύτερο τυρί του κόσμου»

Από μια μοσχίδα στο Κουρουνοχώρι στις Μέλανες, σε μια από τις μεγαλύτερες φάρμες των Κυκλάδων – Η ιστορία μιας οικογένειας που κρατά ζωντανή την τυροκομική παράδοση.

Ρομποτική Ριζική Νεφρεκτομή: Καινοτόμος Προσέγγιση για τον Καρκίνο Νεφρού

Η ρομποτική ριζική νεφρεκτομή προσφέρει ελάχιστη επεμβατικότητα και ταχύτερη ανάρρωση στους ασθενείς με καρκίνο νεφρού.

Λέσβος: 57χρονος ομολόγησε τέσσερις εμπρησμούς ανήμερα Δεκαπενταύγουστου

Ο δράστης έβαλε φωτιές σε χωράφια, σε υπαίθριους χώρους και σε νταλίκα με ζωοτροφές – Επικαλέστηκε αντεκδίκηση και «θολωμένη σκέψη».

Εκτακτο: Δυστύχημα με έναν νεκρό στη πόλη της Νάξου

Νάξος και δυστύχημα με έναν νεκρό και έναν σοβαρά τραυματία στη πόλη της Νάξου -τι συνέβη;

Τραγωδία στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο

Θλίψη στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο τα ξημερώματα της Τρίτης. Η ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Κυκλοφοριακό χάος στο Χαλκί Νάξου: Εικόνες αγανάκτησης και πλήγμα στον τουρισμό

Ακινητοποιημένα αυτοκίνητα, εγκλωβισμένοι οδηγοί και επισκέπτες – Ζητούνται λύσεις για υποδομές και συγκοινωνία στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων

Νάξος: Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε ηλικιωμένος από τη θάλασσα

Χθες το απόγευμα σε περιοχή της Ανατολικής Νάξου ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του ηλικιωμένος ενώ είχε πάει για ψάρεμα

Εκτακτο: Φωτιά στον ΧΥΤΑ της Νάξου

Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα ενημέρωση για φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου

Νάξος: H “βασίλισσα των Κυκλάδων” αύριο (17/08) θα μας μαγέψει …χωρίς πυξίδα (video)

Η Πηνελόπη και ο Γιάννης έδεσαν στο λιμάνι, άφησαν την καρδιά τους ελεύθερη και αφέθηκαν στη μαγεία ενός τόπου που σε καλεί να τον ανακαλύψεις ξανά και ξανά.

Νάξος: Εγγαρίτικο πανηγύρι με κέφι και παράδοση (video)

Χορός, μουσική και τραγούδια μέχρι το πρωί στο πανηγύρι του Συλλόγου Εγγαριτών «Άγιος Τρύφων», με τον Νίκο Οικονομίδη και κορυφαίους καλλιτέχνες.

Συλλήψεις δύο εργαζομένων για την πυρκαγιά στη Νάξο, αυτανάφλεξη η αιτία

Δύο εμπλεκόμενοι με το χώρο του ΧΥΤΑ συνελήφθησαν ενώ βοήθησαν στην κατάσβεση – Ερωτήματα για την εφαρμογή του Νόμου και την έλλειψη μέτρων ασφαλείας.

Ο Μάριο Τότσι αποθεώνει τη Νάξο: «Έτσι πρέπει να είναι οι παραλίες!»

Ο Ιταλός γεωλόγος και παρουσιαστής συγκρίνει Ελλάδα και Ιταλία, βάζοντας τη Νάξο στο κέντρο της ευρωπαϊκής συζήτησης για την πρόσβαση στις παραλίες.

Συνεδριάζει (19/08) η Δημοτική Επιτροπή Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, επίκεντρο το νέο λιμάνι στη Σχοινούσα

Στις 12:00 το μεσημέρι της Τρίτης (19/08) στο Δημοτικό Κατάστημα, με 13 θέματα στην ημερήσια διάταξη - Ποια είναι