Στη Μόρια της Λέσβου η κατάσταση είναι εκρηκτική – Από τη Παρασκευή οι πρόσφυγες μένουν στο δρόμο με σκοπό τη διαμαρτυρία – Στη Σάμο ετοιμάζονται τη Κυριακή για δύο ..αντίπαλες συγκεντρώσεις και είναι άγνωστη η κατάληψη
Αναταραχή επικρατεί στα νησιά του Αιγαίου που υποδέχονται πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς οι αυξημένες ροές από την Τουρκία συνεχίζονται. Οι τοπικές κοινωνίες διχάζονται ολοένα και περισσότερο όσο οι συνθήκες επιδεινώνονται. Από την αρχή της εβδομάδας έως και την Τετάρτη είχαν φτάσει στα ελληνικά νησιά 438 άτομα, ενώ το πρωί της Πέμπτης ακόμα 175 μετανάστες και πρόσφυγες ήρθαν με βάρκες στις Οινούσσες και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στη ΒΙΑΛ όπου βρίσκεται το ΚΥΤ (Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης ή hotspot) της Χίου. Στη συγκεκριμένη εγκατάσταση παραμένουν 1.600 άνθρωποι, ενώ η χωρητικότητά της δεν ξεπερνά τους 850. Το ΚΥΤ έχει επεκταθεί με σκηνές που έχει τοποθετήσει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ σε διπλανό οικόπεδο χωρίς ωστόσο να υπάρχουν άλλες υποδομές.
Λέσβος
Στην Λέσβο, η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερο. Στον καταυλισμό της Μόριας ζουν 5500 άνθρωποι, ενώ οι δυνατότητες υποδομών είναι μάξιμουμ για παραμονή και φιλοξενία έως 1000 άτομα και το χειρότερο; Σχεδόν το 25% είναι παιδιά κάτω των οκτώ ετών. Και από τη Παρασκευή το πρωί η κατάσταση είναι στα όρια επανάστασης. Αφορμή για μία ακόμη έκρηξη βίας ο θάνατος ενός Ιρακινού, 55 ετών που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός τους, λόγω καρδιολογικού προβλήματος. Και όπως αναφέρει στέλεχος της διαχειριστικής αρχής του καταυλισμού στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων στέλεχος της, «Οι τουαλέτες πλέον έχουν ακυρωθεί, το νερό δε φτάνει για να πλυθούν τόσοι άνθρωποι, χώροι για να πλυθούν οι άνθρωποι δεν υπάρχουν πια…». Ολοι μαζί… Και οι συγκρούσεις ανάμεσα στις εθνικές ομάδες του καταυλισμού καθημερινό φαινόμενο… Μόνη προοπτική για τη Μόρια και τους «άθλιους» που ζουν σε αυτήν, είναι η αποσυμφόρηση του καταυλισμού. Στο σχεδιασμό του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, είναι άμεσα και το αργότερο τις αρχές Νοεμβρίου, να μεταφερθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα 1.500 αιτούντες άσυλο που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Σάμος
Στη Σάμο, η κατάσταση είναι τραγική εφόσον στον χώρο όπου έχει κατασκευαστεί με προδιαγραφές ολιγοήμερης παραμονής 700 ατόμων τώρα βρίσκονται –πολλοί από τους οποίους, επί μήνες– 2.850 άτομα. Οπως εξηγούν άνθρωποι που εργάζονται στα ΚΥΤ, «υποδομές όπως τα δίκτυα αποχέτευσης δεν έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν τις ανάγκες τόσο μεγάλου πληθυσμού».
Φόβος
Αυτή την Κυριακή (22/10) στη Σάμο προγραμματίζονται δύο «αντίπαλες» συγκεντρώσεις σχεδόν την ίδια ώρα, γεγονός που υποδαυλίζει τις εντάσεις. Στις 10.30 ακραία στοιχεία, ανάμεσα στους οποίους και οπαδοί της Χρυσής Αυγής, διοργανώνουν συλλαλητήριο ως ομάδα «Σάμος SOS» στην πλατεία Πυθαγόρα της πόλης, αντιδρώντας ως «γνήσιοι Ελληνες» στους μετανάστες που φθάνουν στο νησί. Μόλις 1,5 ώρα αργότερα η Λαϊκή Αντίσταση – Αριστερή Συνεργασία διοργανώνει στην κεντρική πλατεία του Καρλοβασίου συγκέντρωση «ενάντια στην αντιμεταναστευτική πολιτικής της Ε.Ε.». Δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης στον δήμο από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη καλούν τους πολίτες να μη συμμετάσχουν στη συγκέντρωση που διοργανώνει ο «περιφερόμενος θίασος ρατσιστών».
Πολιτεία
Και η πολιτεία; Από την πλευρά του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής ανακοινώθηκε ότι θα μεταφερθούν τις επόμενες ημέρες συνολικά 1.000 άτομα από τα νησιά προς την ηπειρωτική χώρα, τα οποία έχουν κριθεί ως ευάλωτα. Ωστόσο, ο αριθμός αυτός δεν επαρκεί για την αποσυμφόρηση, εφόσον καθημερινά έρχονται δεκάδες άνθρωποι.
Με πληροφορίες από την «Καθημερινή»