Κυριακή, 20 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΓάλα γαϊδούρας... το ελληνικό superfood

Γάλα γαϊδούρας… το ελληνικό superfood

|

Γάλα Γαϊδούρας … «Είναι ένα προϊόν πλούσιο σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, μέταλλα και Ω3 λιπαρά, ενισχύει το ανοσοποιητικό και τονώνει τον οργανισμό. Γι’ αυτό επιλέγεται από άτομα με οστεοπόρωση, πόνους στις αρθρώσεις ή απλώς άτομα που προσέχουν τη διατροφή τους»

Μια εργασία στο πανεπιστήμιο με θέμα τα «super foods» τον έφερε σε επαφή με τις ευεργετικές ιδιότητες του συγκεκριμένου γάλακτος. Στην πορεία των σπουδών του πάνω στην Τεχνολογία Τροφίμων – Γεωπονική Βιολογικής Γεωργίας ανέπτυξε έναν «θαυμασμό» γι’ αυτό το προϊόν. Ο λόγος για το γάλα όνου, το οποίο θεωρείται ό,τι κοντινότερο στο μητρικό γάλα παράγει η φύση, με πολλαπλές ευεργετικές ιδιότητες. «Είναι σχετικά εύκολα ζώα, ανθεκτικά αλλά λίγο ιδιότροπα» εξηγεί ο 33χρονος Γιάννης Στρατής για τα γαϊδούρια, τα οποία εκτρέφει και στην πορεία παράγει το γάλα τους. «Μην τους πας κόντρα γιατί πεισμώνουν χωρίς να κάνουν πίσω ποτέ» συμπληρώνει, επιβεβαιώνοντας την επικρατούσα πεποίθηση περί γαϊδουρινής… συμπεριφοράς. Ο ίδιος δεν είχε καμία παράδοση οικογενειακή με την κτηνοτροφία παρά μόνο τις σπουδές του που τον οδήγησαν εκεί. «Ζω στην Αθήνα, τη φάρμα την έχω στον Αυλώνα, γιατί απλώς εκεί κατάφερα να βρω την έκταση και να βγάλω τις σχετικές άδειες» εξηγεί.

Δημιούργησε τη φάρμα του το 2013 και στην αγορά τοποθετήθηκε με τα γαλακτοκομικά προϊόντα όνου το 2014. Σήμερα διαθέτει 30 γαϊδούρια εκ των οποίων παραγωγικά είναι μόλις τα πέντε. «Προσπαθώ κάθε 6μηνο να έχω και μία γέννα» για να αυξήσει την παραγωγή του. Η παραγωγή γάλακτος δεν είναι σταθερή, γιατί τα ζώα έχουν και αυτά τις δικές τους ιδιοτροπίες. «Εάν για παράδειγμα πιεστούν ή αγχωθούν, τότε μπορεί να τους κοπεί εντελώς το γάλα» περιγράφει. Το κάθε ζώο παράγει κατά μέσον όρο ένα λίτρο γάλα ημερησίως, με αποτέλεσμα η παραγωγή του κ. Στρατή να προσεγγίζει τα 5 λίτρα ημερησίως περίπου. Η περιορισμένη παραγωγή είναι που οδηγεί και στην ιδιαίτερα υψηλή τιμή του.

 «Τα γαϊδούρια είναι ανθεκτικότερα από τα άλλα ζώα και από τη φύση τους είναι ιδιαίτερα ζώα, με το καθένα να έχει τη δική του προσωπικότητα. Η δυσκολία στην ονοτροφία βρίσκεται στη διάθεση του παραγόμενου γάλακτος, επειδή δεν υπάρχει ακόμα η κατάλληλη γνώση στο καταναλωτικό κοινό για τις ευεργετικές ιδιότητες που κατέχει το γάλα, ενώ υπάρχει ένας μύθος που λέει ότι η τιμή του λίτρου ξεπερνάει τα 100 ευρώ» υποστηρίζει ο κ. Στρατής. Σήμερα δεν υπάρχουν συγκεκριμένα κανάλια διάθεσης γαλακτοκομικών προϊόντων όνου και ούτε κάποια πρόβλεψη για την τιμή τους. Οι παραγωγοί στη χώρα εκτιμάται ότι δεν ξεπερνούν τους πέντε, με αποτέλεσμα «ο καθένας να χρεώνει ό,τι θέλει» όπως εξηγεί ο κ. Στρατής, γεγονός το οποίο συνηγορεί στη στρεβλή εντύπωση που επικρατεί για το κόστος του. Γεγονός, πάντως, παραμένει ότι δεν συγκρίνεται σε επίπεδο κόστους με το αγελαδινό ούτε με το κατσικίσιο γάλα καθώς είναι σημαντικά ακριβότερο. Χορηγείται από παλιά, σε παιδικές ηλικίες (πρόωρα βρέφη, βρέφη), καθώς θεωρείται υποκατάστατο του μητρικού γάλακτος. Επίσης συνιστάται σε ηλικιωμένους, εγκύους και ασθενείς με συμπτώματα αδυναμίας, υποσιτισμού και κόπωσης διευκρινίζει ο κ. Στρατής, ο οποίος δεν παραλείπει να τονίσει ότι ένα μεγάλο μέρος του καταναλωτικού του κοινού αποτελείται από αθλητές, επαγγελματίες και μη. «Είναι ένα προϊόν πλούσιο σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, μέταλλα και Ω3 λιπαρά, ενισχύει το ανοσοποιητικό και τονώνει τον οργανισμό. Γι’ αυτό επιλέγεται από άτομα με οστεοπόρωση, πόνους στις αρθρώσεις ή απλώς άτομα που προσέχουν τη διατροφή τους» περιγράφει ο κ. Στρατής. Στο γάλα εμπεριέχονται αυξημένες ποσότητες από λακτόζη  (βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου), υδατάνθρακες, βιταμίνες  (Α, Β1, Β2, Β6, D & E), σίδηρο και ενέργεια (Kcal).

Τα προϊόντα

Μεταξύ των προϊόντων που παράγει ο κ. Στρατής περιλαμβάνονται το κατεψυγμένο γάλα όνου χαμηλής παστερίωσης (250 ml), το φρέσκο γάλα όνου χαμηλής παστερίωσης 250 ml, «Ονοκούλουρα 5 Bio Δημητριακών 100 gr» (χειροποίητα κουλούρια, χωρίς συντηρητικά, με γάλα γαϊδούρας και 5 δημητριακά βιολογικής γεωργίας – Κεχρί, Καλαμπόκι, Βρώμη, Σίκαλή & Κριθάρι), παγωτό με γάλα γαϊδούρας, πρόβειο γάλα, στέβια, με γεύση βανίλια & βιολογική μαύρη σταφίδα και το αντίστοιχο παγωτό με γεύση κακάο.

Ο ίδιος εξηγεί ότι παρά την οικονομική κρίση βλέπει συνεχώς άνοδο στη ζήτηση των προϊόντων του. Η συνταγή της επιτυχίας του, σύμφωνα με τον ίδιο: «Παρέχω καθημερινά στους πελάτες μου τη δυνατότητα παράδοσης των προϊόντων στον χώρο τους, σε χαμηλές τιμές. Σε τακτά χρονικά διαστήματα αναρτώνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (galaonou.gr), προσφορές των προϊόντων μας». Παράλληλα διανέμει τα προϊόντα του σε επιλεγμένα καταστήματα κυρίως βιολογικών προϊόντων.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ρουμανία: Έφοδοι της Κοβέσι στο Αεροδρόμιο του Sibiu

Υπόθεση απάτης με ευρωπαϊκά κονδύλια σε 3 πόλεις

Ρουμανία: «Ο φάκελος της Κοβέσι συγκλονίζει την Ελλάδα»

Συγκροτείται ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή

Διαγωνισμοί με άρωμα Cosa Nostra!

Η ιταλική εταιρεία που ερευνά η Kövesi διεκδίκησε συμβόλαια 14 εκατ. ευρώ στο Άρτζες

Ευρώπη – Βία εναντίον μεταναστών: Από τη Γερμανία στη Λέσβο

To δίκτυο νεοναζί που καταδιώκει μετανάστες σε όλη την Ευρώπη

Ισπανική εταιρεία νικά το Ελληνικό Δημόσιο

Ισπανική εταιρεία νικά το Ελληνικό Δημόσιο στο δικαστήριο για τη μεγάλη πυρκαγιά στην Αττική

CANTHARITE OINOS: Ο …ιερός οίνος της Νάξου επιστρέφει στη σύγχρονη εποχή

Ένα κρασί-φόρος τιμής στον μύθο και στη μνήμη, εμφιαλωμένο σε μόλις 1.000 φιάλες, ζωντανεύει τη δύναμη της Μανδηλαριάς στον τόπο της.

Φεστιβάλ Νάξου: Το Αιγαίο συναντά την avant-garde jazz στον Πύργο Μπαζαίου με τον Marc Buronfosse

Μια μοναδική συναυλία από το project ÆGN του διακεκριμένου κοντραμπασίστα Marc Buronfosse, εμπνευσμένη από τη θάλασσα και την Οδύσσεια, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Νάξου.

Νέα τουριστική επένδυση στη Σχοινούσα με κρατική ενίσχυση

Ξενοδοχειακή μονάδα 4 αστέρων με 16 δωμάτια εγκρίθηκε για υπαγωγή στον Αναπτυξιακό Νόμο – Το ύψος της επένδυσης και η τοποθεσία

Νάξος: Εκστρατεία απομάκρυνσης εγκαταλελειμμένων οχημάτων από τον Δήμο

Το Δημοτικό Συμβούλιο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων αποφάσισε την εκποίηση δεκάδων οχημάτων-φαντασμάτων έως το τέλος του 2025, με στόχο την αποσυμφόρηση και την προστασία του περιβάλλοντος

National Geographic στη Σαντορίνη: Ένα ντοκιμαντέρ στα βάθη της ιστορίας και της λάβας

Η Μινωική Έκρηξη, η μυστηριώδης εξαφάνιση μιας ακμάζουσας κοινωνίας και οι άνθρωποι που σήμερα αναζητούν τις απαντήσεις μέσα από την επιστήμη

Νάξος: Σύλληψη 70χρονου κυβερνήτη για παράνομο απόπλου σκάφους στον Πάνερμο

Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, επιβατηγό τουριστικό σκάφος απέπλευσε χωρίς άδεια από το Λιμεναρχείο

Νάξος: Πωλείται πέτρινο ακίνητο 37τ.μ. με αυλή στο Καστράκι, πολύ κοντά στη θάλασσα

Αναζητάτε επένδυση δίπλα στη θάλασσα; Ένα γοητευτικό πέτρινο ακίνητο με δυνατότητα αναβάθμισης και επέκτασης διατίθεται προς πώληση στο Καστράκι, κοντά σε μία από τις ομορφότερες παραλίες της Νάξου

Καμπανάκι Γιαννάκου για το Νοσοκομείο Σύρου: “Αν εφαρμοστεί το πρωτόκολλο, κλείνει”

Σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό – Η υπερπροσπάθεια των βοηθών νοσηλευτών κρατά όρθιο το νοσοκομείο αναφοράς των Κυκλάδων

Απίστευτο: Πήδηξε από τον καταπέλτη του “Champion Jet 3” στην Πάρο

ναστάτωση στο λιμάνι της Παροικιάς όταν 24χρονος ημεδαπός πήδηξε από τον καταπέλτη πλοίου κατά τον απόπλου – Παρενέβη το Λιμενικό, χωρίς να υπάρξει τραυματισμός

Νάξος – Κεραμωτή: Σήμερα το τελευταίο αντίο στην Σοφία Φυρογένη

Η Κεραμωτή Νάξου αποχαιρετά μια αγαπημένη μορφή της τοπικής κοινωνίας – Αντί στεφάνου, δωρεά στον Ιερό Ναό από τον Σύλλογο Κεραμωτής

Νάξος: Ψήφισμα του Προοδευτικού Ομίλου Γλινάδου για τον θάνατο του Γεωργίου Δημητροκάλλη

Ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. για να τιμηθεί η μνήμη του πρώην Προέδρου και ενεργού μέλους του Συλλόγου, Γεωργίου Δημητροκάλλη (Μίχαλου)

Ηρακλειά: Ειρηνική διαμαρτυρία στο λιμάνι με επίκεντρο την μη έλευση του Tera Jet 2

Μεγάλη αναστάτωση στην Ηρακλειά λόγω της αιφνίδιας διακοπής του καθημερινού δρομολογίου της SeaJets. Εκατοντάδες επισκέπτες χωρίς εισιτήρια, καταλύματα με ακυρώσεις και οι κάτοικοι σε κινητοποιήσεις για να σωθεί η τουριστική σεζόν.

Ταχύπλοα… για λίγους: Γιατί το ακτοπλοϊκό ταξίδι στις Κυκλάδες έγινε πολυτέλεια

Ακριβά εισιτήρια, περιορισμένες επιλογές και «ταρίφα χωρίς αναλογία» – Η μεγάλη ψαλίδα στις τιμές μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης και το παράδοξο των Κυκλάδων

Νικοδήμεια 2025: Λαμπρός Εσπερινός και Ιερά Αγρυπνία σε Χώρα Νάξου και Γλινάδο

Με πάνδημη συμμετοχή, λαμπρές παρουσίες Ιεραρχών και την υποδοχή Ιερού Λειψάνου της Οσίας Γαβριηλίας εορτάστηκε ο Αγιορείτης Άγιος σε Χώρα και Γλινάδο

Η SEAJETS εξασφαλίζει δωρεάν μετακίνηση από και προς Ηρακλειά για όλους τους επιβάτες

Πρωτοβουλία ευθύνης από την εταιρεία και το Ίδρυμα Τάκης Ηλιόπουλος για τη στήριξη της τουριστικής σύνδεσης με τις Μικρές Κυκλάδες