Τρίτη, 9 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΓάλα γαϊδούρας... το ελληνικό superfood

Γάλα γαϊδούρας… το ελληνικό superfood

|

Γάλα Γαϊδούρας … «Είναι ένα προϊόν πλούσιο σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, μέταλλα και Ω3 λιπαρά, ενισχύει το ανοσοποιητικό και τονώνει τον οργανισμό. Γι’ αυτό επιλέγεται από άτομα με οστεοπόρωση, πόνους στις αρθρώσεις ή απλώς άτομα που προσέχουν τη διατροφή τους»

Μια εργασία στο πανεπιστήμιο με θέμα τα «super foods» τον έφερε σε επαφή με τις ευεργετικές ιδιότητες του συγκεκριμένου γάλακτος. Στην πορεία των σπουδών του πάνω στην Τεχνολογία Τροφίμων – Γεωπονική Βιολογικής Γεωργίας ανέπτυξε έναν «θαυμασμό» γι’ αυτό το προϊόν. Ο λόγος για το γάλα όνου, το οποίο θεωρείται ό,τι κοντινότερο στο μητρικό γάλα παράγει η φύση, με πολλαπλές ευεργετικές ιδιότητες. «Είναι σχετικά εύκολα ζώα, ανθεκτικά αλλά λίγο ιδιότροπα» εξηγεί ο 33χρονος Γιάννης Στρατής για τα γαϊδούρια, τα οποία εκτρέφει και στην πορεία παράγει το γάλα τους. «Μην τους πας κόντρα γιατί πεισμώνουν χωρίς να κάνουν πίσω ποτέ» συμπληρώνει, επιβεβαιώνοντας την επικρατούσα πεποίθηση περί γαϊδουρινής… συμπεριφοράς. Ο ίδιος δεν είχε καμία παράδοση οικογενειακή με την κτηνοτροφία παρά μόνο τις σπουδές του που τον οδήγησαν εκεί. «Ζω στην Αθήνα, τη φάρμα την έχω στον Αυλώνα, γιατί απλώς εκεί κατάφερα να βρω την έκταση και να βγάλω τις σχετικές άδειες» εξηγεί.

Δημιούργησε τη φάρμα του το 2013 και στην αγορά τοποθετήθηκε με τα γαλακτοκομικά προϊόντα όνου το 2014. Σήμερα διαθέτει 30 γαϊδούρια εκ των οποίων παραγωγικά είναι μόλις τα πέντε. «Προσπαθώ κάθε 6μηνο να έχω και μία γέννα» για να αυξήσει την παραγωγή του. Η παραγωγή γάλακτος δεν είναι σταθερή, γιατί τα ζώα έχουν και αυτά τις δικές τους ιδιοτροπίες. «Εάν για παράδειγμα πιεστούν ή αγχωθούν, τότε μπορεί να τους κοπεί εντελώς το γάλα» περιγράφει. Το κάθε ζώο παράγει κατά μέσον όρο ένα λίτρο γάλα ημερησίως, με αποτέλεσμα η παραγωγή του κ. Στρατή να προσεγγίζει τα 5 λίτρα ημερησίως περίπου. Η περιορισμένη παραγωγή είναι που οδηγεί και στην ιδιαίτερα υψηλή τιμή του.

 «Τα γαϊδούρια είναι ανθεκτικότερα από τα άλλα ζώα και από τη φύση τους είναι ιδιαίτερα ζώα, με το καθένα να έχει τη δική του προσωπικότητα. Η δυσκολία στην ονοτροφία βρίσκεται στη διάθεση του παραγόμενου γάλακτος, επειδή δεν υπάρχει ακόμα η κατάλληλη γνώση στο καταναλωτικό κοινό για τις ευεργετικές ιδιότητες που κατέχει το γάλα, ενώ υπάρχει ένας μύθος που λέει ότι η τιμή του λίτρου ξεπερνάει τα 100 ευρώ» υποστηρίζει ο κ. Στρατής. Σήμερα δεν υπάρχουν συγκεκριμένα κανάλια διάθεσης γαλακτοκομικών προϊόντων όνου και ούτε κάποια πρόβλεψη για την τιμή τους. Οι παραγωγοί στη χώρα εκτιμάται ότι δεν ξεπερνούν τους πέντε, με αποτέλεσμα «ο καθένας να χρεώνει ό,τι θέλει» όπως εξηγεί ο κ. Στρατής, γεγονός το οποίο συνηγορεί στη στρεβλή εντύπωση που επικρατεί για το κόστος του. Γεγονός, πάντως, παραμένει ότι δεν συγκρίνεται σε επίπεδο κόστους με το αγελαδινό ούτε με το κατσικίσιο γάλα καθώς είναι σημαντικά ακριβότερο. Χορηγείται από παλιά, σε παιδικές ηλικίες (πρόωρα βρέφη, βρέφη), καθώς θεωρείται υποκατάστατο του μητρικού γάλακτος. Επίσης συνιστάται σε ηλικιωμένους, εγκύους και ασθενείς με συμπτώματα αδυναμίας, υποσιτισμού και κόπωσης διευκρινίζει ο κ. Στρατής, ο οποίος δεν παραλείπει να τονίσει ότι ένα μεγάλο μέρος του καταναλωτικού του κοινού αποτελείται από αθλητές, επαγγελματίες και μη. «Είναι ένα προϊόν πλούσιο σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, μέταλλα και Ω3 λιπαρά, ενισχύει το ανοσοποιητικό και τονώνει τον οργανισμό. Γι’ αυτό επιλέγεται από άτομα με οστεοπόρωση, πόνους στις αρθρώσεις ή απλώς άτομα που προσέχουν τη διατροφή τους» περιγράφει ο κ. Στρατής. Στο γάλα εμπεριέχονται αυξημένες ποσότητες από λακτόζη  (βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου), υδατάνθρακες, βιταμίνες  (Α, Β1, Β2, Β6, D & E), σίδηρο και ενέργεια (Kcal).

Τα προϊόντα

Μεταξύ των προϊόντων που παράγει ο κ. Στρατής περιλαμβάνονται το κατεψυγμένο γάλα όνου χαμηλής παστερίωσης (250 ml), το φρέσκο γάλα όνου χαμηλής παστερίωσης 250 ml, «Ονοκούλουρα 5 Bio Δημητριακών 100 gr» (χειροποίητα κουλούρια, χωρίς συντηρητικά, με γάλα γαϊδούρας και 5 δημητριακά βιολογικής γεωργίας – Κεχρί, Καλαμπόκι, Βρώμη, Σίκαλή & Κριθάρι), παγωτό με γάλα γαϊδούρας, πρόβειο γάλα, στέβια, με γεύση βανίλια & βιολογική μαύρη σταφίδα και το αντίστοιχο παγωτό με γεύση κακάο.

Ο ίδιος εξηγεί ότι παρά την οικονομική κρίση βλέπει συνεχώς άνοδο στη ζήτηση των προϊόντων του. Η συνταγή της επιτυχίας του, σύμφωνα με τον ίδιο: «Παρέχω καθημερινά στους πελάτες μου τη δυνατότητα παράδοσης των προϊόντων στον χώρο τους, σε χαμηλές τιμές. Σε τακτά χρονικά διαστήματα αναρτώνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (galaonou.gr), προσφορές των προϊόντων μας». Παράλληλα διανέμει τα προϊόντα του σε επιλεγμένα καταστήματα κυρίως βιολογικών προϊόντων.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Γ. Πολυχρονάκος: «Τα νησιά σώζονται από τους ανθρώπους τους – Η Κυβέρνηση απαξιώνει την νησιωτικότητα» (video)

Ο Γ. Πολυχρονάκος μιλά για τον τουρισμό, τα προβλήματα υποδομών, το μεταφορικό ισοδύναμο και τις κυβερνητικές εξαγγελίες της ΔΕΘ

Καθολική Εκκλησία: Ο Carlo Acutis, ο πρώτος «millennial» άγιος της Βρετανίας

Ο 15χρονος που έφυγε πρόωρα από λευχαιμία και έμεινε γνωστός ως «ο influencer του Θεού», αγιοποιήθηκε πανηγυρικά στο Βατικανό.

Αναβάθμιση του λιμένα Ρίβα στη Θηρασιά, προμελέτη από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας

Στόχος η βελτίωση της προσβασιμότητας και η ανάπτυξη της Θηρασιάς με έργα που θα επιτρέψουν τον ελλιμενισμό περισσότερων σκαφών και την ταυτόχρονη προσέγγιση δύο ακτοπλοϊκών πλοίων.

Αμοργός – Κέντρο Υγείας: Ενισχύεται με νέο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό

Σημαντικές προσθήκες σε Γενική Ιατρική, Μικροβιολογικό και Ακτινολογικό Τμήμα για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών του νησιού.

Αναβαθμίσεις σε σχολικές μονάδες της Σύρου από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης

Παρεμβάσεις μέσω του προγράμματος «Μαριέττα Γιαννάκου» και άλλων πόρων, με στόχο ασφαλή και λειτουργικά σχολεία για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Γιώργος Λεονταρίτης: «Η μείωση ΦΠΑ πρέπει να ισχύσει και για τις Κυκλάδες»

Ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων ζητά επανεξέταση της απόφασης για τον ΦΠΑ στα νησιά, επισημαίνοντας ότι το μέτρο αφορά την οικονομία και τη νησιωτικότητα, όχι τον πληθυσμό ή τη γεωγραφία.

Γιώργος Χατζημάρκος: «Ιστορική δικαίωση για τα νησιά η μείωση ΦΠΑ – Συνεχίζουμε τον αγώνα για όλους»

Μετά τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου σχολιάζει τα μέτρα για ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ στη νησιωτική Ελλάδα.

Νάξος – Δήμος: Παράταση έως 31 Οκτωβρίου για τις εργασίες στο αεροδρόμιο

Καθυστερήσεις στις πληρωμές οδήγησαν σε διακοπή εργασιών – Ζητήματα με αγωγούς και κτηριακές υποδομές επισημάνθηκαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Βράβευση νέων φοιτητών από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Την Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο “Ιάκωβος Καμπανέλλης” θα τιμηθούν οι μαθητές που πέτυχαν την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Το «ζήτημα της Σίφνου» στη χαρτογραφία του Πτολεμαίου

Η υπερβολική απεικόνιση του μεγέθους του νησιού στον χάρτη της Οικουμένης και η ιστορική της σημασία λόγω των ορυχείων αργύρου και μολύβδου.

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

ΑΜΠΕΛΙΦΕΣΤ 2025: Η Νάξος γιορτάζει με κρασί, μουσική και χορό στον αμπελώνα Τρανάμπελο

Δύο βραδιές (5 & 6 Σεπτεμβρίου) γεμάτες ρυθμούς, γεύσεις και φεγγαρόλουστες εμπειρίες στο πιο μεθυστικό φεστιβάλ του Αιγαίου.

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

Νάξος: Έντονες αντιδράσεις για την ακύρωση μίσθωσης ακινήτου και το μέλλον σχολικών μονάδων (video)

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με αιχμές για «σπατάλη» 120.000 ευρώ, προτάσεις για τρεις νέες σχολικές μονάδες και διαφωνίες για το Δικαστικό Μέγαρο.

«Βιώσιμες Κυκλάδες»: Το Φιλώτι της Νάξου στο πρώτο ντοκιμαντέρ της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία (video)

Η καρδιά της κτηνοτροφίας, η κρίση νερού και η μάχη για διατήρηση της ταυτότητας

Kεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο για το περιστατικό στη Νάξο «Σκηνές πογκρόμ του 19ου αιώνα»

Σκληρή ανακοίνωση του ΚΙΣ για τον αντισημιτισμό στην Ελλάδα – Κάνει λόγο για υπονόμευση της δημοκρατίας και καλεί σε μηδενική ανοχή στη ρητορική μίσους.

Σίφνος: Το νησί αποχαιρέτησε με δάκρυα και τραγούδια τον Λευτέρη Λουκατάρη (video)

Μια εξόδιος ακολουθία που έμοιαζε με γάμο – με λευκά ρούχα, βιολιά και λαούτα – για τον αρχηγό της Κ14 του Πανσιφναϊκού, που έφυγε πρόωρα.