Παρασκευή, 23 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΣπ. Κουγιός «Έχω τους καλύτερους δασκάλους»

Σπ. Κουγιός «Έχω τους καλύτερους δασκάλους»

|

Ο Ρόδιος Σπύρος Κουγιός μιλάει στο NaxosPress και στη Μαρία Μάκαρη για την επιτυχία του να κερδίσει τον περιφερειακό διαγωνισμό στο Νότιο Αιγαίο και ετοιμάζει το …διαβατήριό του για τη Βαρκελώνη και τον European Young Chef Awards

Για τους περισσότερους ήταν απλά έκπληξη. Όμως, όταν έχεις το ταλέντο και τους σωστούς δασκάλους, η ηλικία παίζει το μικρότερο ρόλο. Και ο 20χρονος Σπύρος Κουγιός, ο οποίος κατέκτησε με το… πιάτο του την πρώτη θέση στον διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε στα όρια της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, είναι περήφανος Ρόδιος ο οποίος γνωρίζει και τιμά την παράδοση όχι μόνο του τόπου του αλλά ολόκληρου του Νοτίου Αιγαίου!

Της Μαρίας Μάκαρη 

Ο νεαρός σεφ δηλώνει πανέτοιμος για την  συμμετοχή του στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό European Young Chef Awards, για την ανάδειξη του καλύτερου νέου σεφ για το 2017. Θα διοργανωθεί για μία ακόμη χρονιά στην Βαρκελώνη το διήμερο 5-6 Νοεμβρίου και όπως ανακοινώθηκε το 2019 θα έρθει για πρώτη φορά στη Ρόδο, σπάζοντας μία παράδοση ετών. Εκεί 20χρονος σεφ θα εκπροσωπήσει την περιφέρεια Ν. Αιγαίου και την χώρα μας παρουσιάζοντας, όπως ανακοίνωσε, το πιάτο που τον ανέδειξε ήδη δύο φορές νικητή στους τοπικούς διαγωνισμούς της Ρόδου και της Σύρου. Και το βάρος θα είναι μεγάλο από τη στιγμή που ο περσινός νικητής δεν ήταν άλλος από τον Σταμάτη Μισομικέ, τον Ροδίτη επίσης σεφ που είχε κάνει την υπέρβαση…

Όσον αφορά το εν λόγω πιάτο μιλώντας στην ιστοσελίδα www.naxospress.gr ανέφερε: «Το πιάτο και στους δυο διαγωνισμούς ήταν το ίδιο, αυτό ονομάζεται Σπιανιάλο (σ.σ. έχει πάρει το όνομά του από τη τεχνική που χρησιμοποιούσαν για τη διατήρησή του), και η ιστορία του αφορά όλο το Ν. Αιγαίο. Την τεχνική και τα θαλασσινά που χρησιμοποιούν σε κάθε νησί εγώ τα έβαλα σε ένα πιάτο .Συγκεκριμένα υπήρχαν θαλασσινά από Ρόδο, Καστελόριζο, Σύμη , Μύκονο.’

Σύμφωνα με τον ίδιο η συνταγή περιείχε φούσκα, νυχάκι, πατελίδες, γαριδάκι τα… πάντρεψε με λάδι, ευκάλυπτο, αγγούρι, χυμό λεμονιού και θαλασσινό νερό, ενώ η ιδέα γι αυτόν τον επιτυχημένο συνδυασμό, αρχικά ,προέκυψε από το μαγαζί στο οποίο εργάζεται.  Εκεί αποφάσισαν μαζί με τους συνεργάτες του να δημιουργήσουν κάτι το οποίο θα αναδεικνύει μια ιστορία, και έτσι κατέληξαν σε αυτό το πιάτο. Προϊόν ομαδικής έμπνευσης αλλά η δημιουργία δική του…

Όντας ο μικρότερος ηλικιακά, που έλαβε μέρος στον διαγωνισμό (σ.σ. οι αντίπαλοί του ήταν ακόμη και έξι χρόνια μεγαλύτεροι), συμπλήρωσε:‘’ Η εμπειρία ήταν για εμένα αγχώδης αλλά τελικά όλο το άγχος μετατράπηκε σε δημιουργικότητα και η κατάληξη είναι αυτό το πιάτο που βλέπετε’’

Έμπνευση αυτού αποτελούσε πάντοτε η μητέρα του, η οποία του έδωσε και το κίνητρο να ασχοληθεί με την μαγειρική από πολύ νωρίς. Ο ίδιος μάλιστα αναφέρει, πως όχι μόνο έχει αναμνήσεις από τα παιδικά του χρόνια στο χωριό και από τα παραδοσιακά πιάτα που του ετοίμαζε η γιαγιά αλλά μέχρι και σήμερα μένει πιστός στην παράδοση και στα υλικά από τον τόπο του.

Ο Κουγιός με σπουδές δύο ετών στο ΙΕΚ Ρόδου, του Υπουργείου Τουρισμού το οποίο στεγάζεται στο ξενοδοχείο Θέρμαι, και με πρακτική εξάσκηση σε κορυφαίες κουζίνες (Elysium και Noble) του νησιού δίπλα σε αξιόλογους σεφ, όπως είναι και ο περσινός κάτοχος του τίτλου, Σταμάτης Μισομικές ,αποκαλύπτει: ‘’Ο τίτλος αυτός είναι μια μεγάλη εμπειρία για εμένα, κι ας μην πάρουμε την νίκη, είμαι περήφανος για το ταξίδι μου μέχρι τώρα και για τους ανθρώπους που έχω γνωρίσει.”

Καταλήγοντας ο Ρόδιος σεφ σημείωσε: ” Είμαι μόλις 20 χρονών, έχω πολύ δρόμο ακόμα μέχρι να δημιουργήσω κάτι ολοκληρωτικά δικό μου όμως, έχω καλούς δασκάλους!”


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

«Οι Τέσσερις Εποχές»: Η Αιγιάλη χορεύει μέσα στον χρόνο

Μια μοναδική παράσταση κλασικού και σύγχρονου χορού από τους μικρούς μαθητές της Αιγιάλης, υπό την καθοδήγηση της Μαργαρίτας Τσιγγού και του Motus Dance Studio

Attica Group: Έκπτωση 30% για οικογένειες και παρέες με Ι.Χ., ισχύει από 23 Μαΐου

Η νέα προσφορά αφορά ομαδικές μετακινήσεις με ταχύπλοα στις γραμμές Πειραιάς – Κυκλάδες – Ηράκλειο, με ταυτόχρονη κράτηση επιβατών και αυτοκινήτου

ΠΝΑΙ – “Οι Κηπουροί του Αιγαίου”: Ανθίζουν στις Κυκλάδες με διανομή φυτών σε σχολικές μονάδες

Με στόχο τη βιωματική επαφή των μαθητών με τη φύση, το Περιφερειακό Φυτώριο Νοτίου Αιγαίου μοίρασε υλικά κηπουρικής σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σε 13 νησιά των Κυκλάδων

Με στιλ και καρδιά: “The Distinguished Gentleman’s Ride” ένωσε ξανά τη Σαντορίνη για καλό σκοπό

Κλασικές μηχανές, καλοντυμένοι αναβάτες και 520€ για την ανδρική υγεία – Η 8η διοργάνωση του DGR στη Σαντορίνη άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις

ΕΛΙΜΕ – Σαντορίνη: Γενική Συνέλευση παρουσία και του Δημάρχου Τήνου

Στη Σαντορίνη ο Δήμαρχος Τήνου στην Έκτακτη Συνεδρίαση της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος (ΕΛΙΜΕ)

ΠΑΣΟΚ – Αεροδρόμια: Χωρίς ηλεκτρονικό μηχανικό και με μονή βάρδια (!!!)

«Νέα ‘’Τέμπη’’ στα σκαριά»: Αεροδρόμια της χώρας χωρίς ηλεκτρονικό μηχανικό και με μονή βάρδια!, τι ισχύει στις Κυκλάδες

ΠΝΑΙ: Δράσεις 1,6 εκ. ευρώ για την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας στα νησιά

Δράσεις 1,6 εκ. ευρώ από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας στα νησιά

Μέση Ανατολή – Γάζα: Παιδιά και ηλικιωμένοι πεθαίνουν από την πείνα

Είκοσι εννέα άνθρωποι, παιδιά και ηλικιωμένοι, πέθαναν από την πείνα στη Γάζα τις τελευταίες δύο ημέρες, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής

Η δύναμη της Νάξου είναι οι άνθρωποί της. Ένα ευχαριστώ στους εθελοντές της Πολιτικής Προστασίας

Υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που προσφέρουν σιωπηλά. Και είναι εδώ, ανάμεσά μας, με αγάπη για τον τόπο και τον συνάνθρωπο.

Σύρος: Ανέλαβε τη διεξαγωγή του πανελλήνιου πρωταθλήματος υποβρύχιας αλιείας

Mtc Group: Στη Σύρο η διεξαγωγή του πανελλήνιου πρωταθλήματος υποβρύχιας αλιείας

Νάξος – Αποχαιρετισμός με αγάπη: Η Ιωάννα Καραμανή – Φραγκίσκου αποχαιρετά τη μητέρα της, Κυριακή Δημητροκάλλη

Η Κυριακή Δημητροκάλλη «έφυγε» σε ηλικία 69 ετών, αφήνοντας πίσω της βαθιά αγάπη, μνήμες και αξιοπρέπεια – Η Εξόδιος Ακολουθία θα τελεστεί τη Δευτέρα στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου

Νάξος – “Ο Χάρης”: Για 4η συνεχόμενη χρονιά στα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας

Στις Εγγαρές της Νάξου, η παράδοση γίνεται γεύση και η γεύση… βραβείο. Το FNL Awards τίμησε ξανά τη μαγειρική ψυχή μιας οικογενειακής ταβέρνας

Νάξος: Περιπέτεια για το “SuperRunner Jet” – Απώλεσε άγκυρα και παραμένει αρόδου για ώρες

Το ταχύπλοο παρέμεινε εκτός λιμανιού της Νάξου από τις 7.30 περίπου το απόγευμα – Περιμένει ρυμουλκό για ασφαλή πρόσδεση

Νάξος – Στ. Φουτάκογλου: Μια γιαγιά, μια σφαίρα, μια συγγνώμη, είναι όμως αρκετή;

Η άγρια εκτέλεση της Μαρίας Δημητροκάλλη από τους Γερμανούς στη Νάξο – Μνήμη και καθήκον απέναντι στην Ιστορία

Οι Πυξ Λαξ έρχονται στη Νάξο, πότε και που;

Την Δευτέρα 11 Αυγούστου στο 1ο Γυμνάσιο Νάξου – Μουσική, μνήμες και νέες αγάπες με το συγκρότημα-σύμβολο της ελληνικής ροκ σκηνής

Ακινητοποίηση του «Super Express» στην Πάρο

Ακινητοποίηση του «Super Express» στην Πάρο λόγω μηχανικής βλάβης – Μεταφέρθηκαν οι επιβάτες

Νάξος – Δ. Λιανός: “Προτεραιότητα η έξυπνη διαχείριση του νερού, ξεκινούν εργασίες στο φράγμα Τσικαλαριού” (video)

Ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρης Λιανός ανακοινώνει την επαναλειτουργία υλοποίησης του τρίτου φράγματος στο νησί και υπογραμμίζει την ανάγκη βιώσιμων λύσεων για το νερό στον νησιωτικό χώρο (video)

Εκτακτο: Σεισμός 6 R ανοιχτά της Κρήτης, αισθητός σε όλο το Νότιο Αιγαίο

Σεισμική δόνηση μεγάλης διάρκειας λίγο μετά τις 6 το πρωί, με επίκεντρο το κρητικό πέλαγος

Οδός Παπαβασιλείου: Ένας δρόμος που περνάει από την καρδιά της Νάξου

Μια βιωματική αφήγηση για τη γλυκιά καθημερινότητα, τις μνήμες, τις ευγένειες και τις αξίες που ζουν ακόμη σ’ έναν δρόμο φτιαγμένο στο μέτρο του ανθρώπου

FNL Best Restaurant Awards 2025: Τα Κυκλαδίτικα αστέρια της γαστρονομίας που ξεχώρισαν φέτος (πίνακας)

Τιμητική Παρουσία των Κυκλάδων στα FNL Best Restaurant Awards 2025 - Τα Κυκλαδίτικα αστέρια της γαστρονομίας που ξεχώρισαν φέτος