Ο Ρόδιος Σπύρος Κουγιός μιλάει στο NaxosPress και στη Μαρία Μάκαρη για την επιτυχία του να κερδίσει τον περιφερειακό διαγωνισμό στο Νότιο Αιγαίο και ετοιμάζει το …διαβατήριό του για τη Βαρκελώνη και τον European Young Chef Awards
Για τους περισσότερους ήταν απλά έκπληξη. Όμως, όταν έχεις το ταλέντο και τους σωστούς δασκάλους, η ηλικία παίζει το μικρότερο ρόλο. Και ο 20χρονος Σπύρος Κουγιός, ο οποίος κατέκτησε με το… πιάτο του την πρώτη θέση στον διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε στα όρια της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, είναι περήφανος Ρόδιος ο οποίος γνωρίζει και τιμά την παράδοση όχι μόνο του τόπου του αλλά ολόκληρου του Νοτίου Αιγαίου!
Της Μαρίας Μάκαρη
Ο νεαρός σεφ δηλώνει πανέτοιμος για την συμμετοχή του στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό European Young Chef Awards, για την ανάδειξη του καλύτερου νέου σεφ για το 2017. Θα διοργανωθεί για μία ακόμη χρονιά στην Βαρκελώνη το διήμερο 5-6 Νοεμβρίου και όπως ανακοινώθηκε το 2019 θα έρθει για πρώτη φορά στη Ρόδο, σπάζοντας μία παράδοση ετών. Εκεί 20χρονος σεφ θα εκπροσωπήσει την περιφέρεια Ν. Αιγαίου και την χώρα μας παρουσιάζοντας, όπως ανακοίνωσε, το πιάτο που τον ανέδειξε ήδη δύο φορές νικητή στους τοπικούς διαγωνισμούς της Ρόδου και της Σύρου. Και το βάρος θα είναι μεγάλο από τη στιγμή που ο περσινός νικητής δεν ήταν άλλος από τον Σταμάτη Μισομικέ, τον Ροδίτη επίσης σεφ που είχε κάνει την υπέρβαση…
Όσον αφορά το εν λόγω πιάτο μιλώντας στην ιστοσελίδα www.naxospress.gr ανέφερε: «Το πιάτο και στους δυο διαγωνισμούς ήταν το ίδιο, αυτό ονομάζεται Σπιανιάλο (σ.σ. έχει πάρει το όνομά του από τη τεχνική που χρησιμοποιούσαν για τη διατήρησή του), και η ιστορία του αφορά όλο το Ν. Αιγαίο. Την τεχνική και τα θαλασσινά που χρησιμοποιούν σε κάθε νησί εγώ τα έβαλα σε ένα πιάτο .Συγκεκριμένα υπήρχαν θαλασσινά από Ρόδο, Καστελόριζο, Σύμη , Μύκονο.’’
Σύμφωνα με τον ίδιο η συνταγή περιείχε φούσκα, νυχάκι, πατελίδες, γαριδάκι τα… πάντρεψε με λάδι, ευκάλυπτο, αγγούρι, χυμό λεμονιού και θαλασσινό νερό, ενώ η ιδέα γι αυτόν τον επιτυχημένο συνδυασμό, αρχικά ,προέκυψε από το μαγαζί στο οποίο εργάζεται. Εκεί αποφάσισαν μαζί με τους συνεργάτες του να δημιουργήσουν κάτι το οποίο θα αναδεικνύει μια ιστορία, και έτσι κατέληξαν σε αυτό το πιάτο. Προϊόν ομαδικής έμπνευσης αλλά η δημιουργία δική του…
Όντας ο μικρότερος ηλικιακά, που έλαβε μέρος στον διαγωνισμό (σ.σ. οι αντίπαλοί του ήταν ακόμη και έξι χρόνια μεγαλύτεροι), συμπλήρωσε:‘’ Η εμπειρία ήταν για εμένα αγχώδης αλλά τελικά όλο το άγχος μετατράπηκε σε δημιουργικότητα και η κατάληξη είναι αυτό το πιάτο που βλέπετε’’
Έμπνευση αυτού αποτελούσε πάντοτε η μητέρα του, η οποία του έδωσε και το κίνητρο να ασχοληθεί με την μαγειρική από πολύ νωρίς. Ο ίδιος μάλιστα αναφέρει, πως όχι μόνο έχει αναμνήσεις από τα παιδικά του χρόνια στο χωριό και από τα παραδοσιακά πιάτα που του ετοίμαζε η γιαγιά αλλά μέχρι και σήμερα μένει πιστός στην παράδοση και στα υλικά από τον τόπο του.
Ο Κουγιός με σπουδές δύο ετών στο ΙΕΚ Ρόδου, του Υπουργείου Τουρισμού το οποίο στεγάζεται στο ξενοδοχείο Θέρμαι, και με πρακτική εξάσκηση σε κορυφαίες κουζίνες (Elysium και Noble) του νησιού δίπλα σε αξιόλογους σεφ, όπως είναι και ο περσινός κάτοχος του τίτλου, Σταμάτης Μισομικές ,αποκαλύπτει: ‘’Ο τίτλος αυτός είναι μια μεγάλη εμπειρία για εμένα, κι ας μην πάρουμε την νίκη, είμαι περήφανος για το ταξίδι μου μέχρι τώρα και για τους ανθρώπους που έχω γνωρίσει.”
Καταλήγοντας ο Ρόδιος σεφ σημείωσε: ” Είμαι μόλις 20 χρονών, έχω πολύ δρόμο ακόμα μέχρι να δημιουργήσω κάτι ολοκληρωτικά δικό μου όμως, έχω καλούς δασκάλους!”