Τετάρτη, 10 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΣπ. Κουγιός «Έχω τους καλύτερους δασκάλους»

Σπ. Κουγιός «Έχω τους καλύτερους δασκάλους»

|

Ο Ρόδιος Σπύρος Κουγιός μιλάει στο NaxosPress και στη Μαρία Μάκαρη για την επιτυχία του να κερδίσει τον περιφερειακό διαγωνισμό στο Νότιο Αιγαίο και ετοιμάζει το …διαβατήριό του για τη Βαρκελώνη και τον European Young Chef Awards

Για τους περισσότερους ήταν απλά έκπληξη. Όμως, όταν έχεις το ταλέντο και τους σωστούς δασκάλους, η ηλικία παίζει το μικρότερο ρόλο. Και ο 20χρονος Σπύρος Κουγιός, ο οποίος κατέκτησε με το… πιάτο του την πρώτη θέση στον διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε στα όρια της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, είναι περήφανος Ρόδιος ο οποίος γνωρίζει και τιμά την παράδοση όχι μόνο του τόπου του αλλά ολόκληρου του Νοτίου Αιγαίου!

Της Μαρίας Μάκαρη 

Ο νεαρός σεφ δηλώνει πανέτοιμος για την  συμμετοχή του στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό European Young Chef Awards, για την ανάδειξη του καλύτερου νέου σεφ για το 2017. Θα διοργανωθεί για μία ακόμη χρονιά στην Βαρκελώνη το διήμερο 5-6 Νοεμβρίου και όπως ανακοινώθηκε το 2019 θα έρθει για πρώτη φορά στη Ρόδο, σπάζοντας μία παράδοση ετών. Εκεί 20χρονος σεφ θα εκπροσωπήσει την περιφέρεια Ν. Αιγαίου και την χώρα μας παρουσιάζοντας, όπως ανακοίνωσε, το πιάτο που τον ανέδειξε ήδη δύο φορές νικητή στους τοπικούς διαγωνισμούς της Ρόδου και της Σύρου. Και το βάρος θα είναι μεγάλο από τη στιγμή που ο περσινός νικητής δεν ήταν άλλος από τον Σταμάτη Μισομικέ, τον Ροδίτη επίσης σεφ που είχε κάνει την υπέρβαση…

Όσον αφορά το εν λόγω πιάτο μιλώντας στην ιστοσελίδα www.naxospress.gr ανέφερε: «Το πιάτο και στους δυο διαγωνισμούς ήταν το ίδιο, αυτό ονομάζεται Σπιανιάλο (σ.σ. έχει πάρει το όνομά του από τη τεχνική που χρησιμοποιούσαν για τη διατήρησή του), και η ιστορία του αφορά όλο το Ν. Αιγαίο. Την τεχνική και τα θαλασσινά που χρησιμοποιούν σε κάθε νησί εγώ τα έβαλα σε ένα πιάτο .Συγκεκριμένα υπήρχαν θαλασσινά από Ρόδο, Καστελόριζο, Σύμη , Μύκονο.’

Σύμφωνα με τον ίδιο η συνταγή περιείχε φούσκα, νυχάκι, πατελίδες, γαριδάκι τα… πάντρεψε με λάδι, ευκάλυπτο, αγγούρι, χυμό λεμονιού και θαλασσινό νερό, ενώ η ιδέα γι αυτόν τον επιτυχημένο συνδυασμό, αρχικά ,προέκυψε από το μαγαζί στο οποίο εργάζεται.  Εκεί αποφάσισαν μαζί με τους συνεργάτες του να δημιουργήσουν κάτι το οποίο θα αναδεικνύει μια ιστορία, και έτσι κατέληξαν σε αυτό το πιάτο. Προϊόν ομαδικής έμπνευσης αλλά η δημιουργία δική του…

Όντας ο μικρότερος ηλικιακά, που έλαβε μέρος στον διαγωνισμό (σ.σ. οι αντίπαλοί του ήταν ακόμη και έξι χρόνια μεγαλύτεροι), συμπλήρωσε:‘’ Η εμπειρία ήταν για εμένα αγχώδης αλλά τελικά όλο το άγχος μετατράπηκε σε δημιουργικότητα και η κατάληξη είναι αυτό το πιάτο που βλέπετε’’

Έμπνευση αυτού αποτελούσε πάντοτε η μητέρα του, η οποία του έδωσε και το κίνητρο να ασχοληθεί με την μαγειρική από πολύ νωρίς. Ο ίδιος μάλιστα αναφέρει, πως όχι μόνο έχει αναμνήσεις από τα παιδικά του χρόνια στο χωριό και από τα παραδοσιακά πιάτα που του ετοίμαζε η γιαγιά αλλά μέχρι και σήμερα μένει πιστός στην παράδοση και στα υλικά από τον τόπο του.

Ο Κουγιός με σπουδές δύο ετών στο ΙΕΚ Ρόδου, του Υπουργείου Τουρισμού το οποίο στεγάζεται στο ξενοδοχείο Θέρμαι, και με πρακτική εξάσκηση σε κορυφαίες κουζίνες (Elysium και Noble) του νησιού δίπλα σε αξιόλογους σεφ, όπως είναι και ο περσινός κάτοχος του τίτλου, Σταμάτης Μισομικές ,αποκαλύπτει: ‘’Ο τίτλος αυτός είναι μια μεγάλη εμπειρία για εμένα, κι ας μην πάρουμε την νίκη, είμαι περήφανος για το ταξίδι μου μέχρι τώρα και για τους ανθρώπους που έχω γνωρίσει.”

Καταλήγοντας ο Ρόδιος σεφ σημείωσε: ” Είμαι μόλις 20 χρονών, έχω πολύ δρόμο ακόμα μέχρι να δημιουργήσω κάτι ολοκληρωτικά δικό μου όμως, έχω καλούς δασκάλους!”


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σίφνος: Πρώτη στην Ελλάδα για την καλύτερη σχέση ποιότητας – τιμής, σύμφωνα με τη The Sun

Διεθνής διάκριση για το νησί του Τσελεμεντέ, που αναδείχθηκε κορυφαία επιλογή για αυθεντικές εμπειρίες και ποιοτικές υπηρεσίες σε προσιτές τιμές.

Hermoupolis Heritage: Πολίτες έβαψαν και καθάρισαν το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης

Μια εθελοντική πρωτοβουλία που δείχνει πως η αγάπη για την πόλη ξεκινά από τις μικρές, καθημερινές πράξεις φροντίδας.

Ισραηλινή επίθεση στη Ντόχα: Επικίνδυνη κλιμάκωση με στόχο στελέχη της Χαμάς

Σφοδρές διεθνείς αντιδράσεις για την επιχείρηση στην πρωτεύουσα του Κατάρ – Βαριές κατηγορίες περί «μαφιόζικης τακτικής» από αναλυτές.

Ευχαριστήριο των γονέων – κηδεμόνων Αγγιδιών προς το ΚΤΕΛ Νάξου

Με λόγια συγκίνησης οι οικογένειες εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους για την ασφαλή και συνεπή μεταφορά των παιδιών στα σχολεία.

Ενοικιάζεται δυάρι νεόδμητο στο Καστράκι Νάξου

Πλήρως εξοπλισμένο διαμέρισμα με θέα θάλασσα και βουνό, διαθέσιμο από 1 Σεπτεμβρίου 2025 έως 30 Ιουνίου 2026

Μια βραδιά αφιερωμένη στην Κέρο στο πλαίσιο του Koufonisia Festival (photos)

Με ξεχωριστές παρουσιάσεις, ντοκιμαντέρ και την παρουσία της τ.ΠτΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου, το Κουφονήσι τίμησε την ιστορία και το μυστήριο της Κέρου.

Αμοργός: Επανέναρξη δρομολογίων δημοτικής συγκοινωνίας (πίνακας)

Ο Δήμος Αμοργού ανακοίνωσε την επιστροφή των δρομολογίων για την καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων και επισκεπτών του νησιού.

Σαντορίνη – Δήμος: Επαναλειτουργεί η λεωφορειακή γραμμή Επισκοπής Γωνιάς – Καμαρίου

Από τις 10 Σεπτεμβρίου 2025 ξεκινούν ξανά τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ Θήρας, προσφέροντας δημόσια συγκοινωνία από την περιοχή του ΑΒΙΣ έως την Καμάρα.

Πανναξιακός ΑΟΚ: Ο Αλέξανδρος Καλαμπόγιας η τρίτη φετινή μεταγραφή

Ο 22χρονος γκαρντ με εμπειρία από Ίκαρο Καλλιθέας και Ηλιούπολη ενισχύει την ομάδα της Νάξου για τη νέα σεζόν.

Αύγουστος 2025: Ο τρίτος πιο θερμός στην ιστορία σύμφωνα με το Copernicus

Καύσωνες στην Ευρώπη και την Ασία, εκατοντάδες θάνατοι στην Ισπανία και ιστορικά ρεκόρ θερμοκρασιών στη Γαλλία – «Επείγουσα η μείωση εκπομπών», προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

ΑΜΠΕΛΙΦΕΣΤ 2025: Η Νάξος γιορτάζει με κρασί, μουσική και χορό στον αμπελώνα Τρανάμπελο

Δύο βραδιές (5 & 6 Σεπτεμβρίου) γεμάτες ρυθμούς, γεύσεις και φεγγαρόλουστες εμπειρίες στο πιο μεθυστικό φεστιβάλ του Αιγαίου.

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

Νάξος: Έντονες αντιδράσεις για την ακύρωση μίσθωσης ακινήτου και το μέλλον σχολικών μονάδων (video)

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με αιχμές για «σπατάλη» 120.000 ευρώ, προτάσεις για τρεις νέες σχολικές μονάδες και διαφωνίες για το Δικαστικό Μέγαρο.

«Βιώσιμες Κυκλάδες»: Το Φιλώτι της Νάξου στο πρώτο ντοκιμαντέρ της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία (video)

Η καρδιά της κτηνοτροφίας, η κρίση νερού και η μάχη για διατήρηση της ταυτότητας

Kεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο για το περιστατικό στη Νάξο «Σκηνές πογκρόμ του 19ου αιώνα»

Σκληρή ανακοίνωση του ΚΙΣ για τον αντισημιτισμό στην Ελλάδα – Κάνει λόγο για υπονόμευση της δημοκρατίας και καλεί σε μηδενική ανοχή στη ρητορική μίσους.

Ι. Μητρόπολη Παροναξίας: «Η Μονή Τιμίου Σταυρού Σαγκρίου δεν είναι χώρος εκδηλώσεων αλλά ιερός τόπος λατρείας»

Με σκληρή ανακοίνωση, η Μητρόπολη Παροναξίας απαντά σε δημοσιεύματα για το Φεστιβάλ Νάξου, θέτοντας ζήτημα σεβασμού της ιστορικότητας και ιερότητας της Μονής.