Νεκρό μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Λέσβου από τον καταυλισμό Μόριας, ένα πεντάχρονο κοριτσάκι, πρόσφυγας από τη Συρία – Βρίσκονταν στην Ελλάδα μόλις μερικές ημέρες και σκοπός ήταν το ταξίδι στην Ευρώπη για ένα καλό νοσοκομείο καθότι αντιμετώπιζε πρόβλημα υγείας
«Αυτό που είδαμε στη Μόρια της Λέσβου είναι μια κατεπείγουσα κατάσταση. Είναι ό,τι χειρότερο έχω δει εγώ κι έχω περάσει πόλεμο. Είδα έναν τεράστιο αριθμό ανθρώπων, σχεδόν 5000 άνθρωποι να ζουν στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλον. Δεν έχει σημασία, εάν είναι πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο, μετανάστες. Σε κανέναν δεν αξίζει μια τέτοια αντιμετώπιση. Είδαμε ανθρώπους, να πεθαίνουν πέρυσι. Έχει σημασία, άραγε, εάν αυτοί οι άνθρωποι είχαν αναγνωρισθεί ως πρόσφυγες ή ήταν αιτούντες άσυλο ή ήταν οικονομικοί μετανάστες; Χάθηκαν ζωές».
Με αυτά τα λόγια περιέγραψε στη Βουλή πρόσφατα τις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν στο κέντρο υποδοχής προσφύγων στη Μόρια της Λέσβου η Εμίνα Τσερίμοβιτς, ερευνήτρια για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία. Αντίστοιχες αναφορές έγιναν και από άλλες ερευνήτριες που βρέθηκαν στην Λέσβο με σκοπό να διαπιστώσουν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν οι πρόσφυγες. Μάλιστα, κάποιοι μιλούν ακόμη και για … στρατόπεδα συγκεντρώσεως τη στιγμή που η Ευρώπη και δη η Γερμανία με διάφορες προφάσεις λέει όχι στην αποδοχή των προσφύγων από την Ελλάδα.
Και σήμερα είχαμε ένα τραγικό γεγονός.. Νεκρό μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο στη Μυτιλήνη με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ από τον καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών της Μόριας, ένα πεντάχρονο κοριτσάκι, πρόσφυγας από τη Συρία. Στο Νοσοκομείο διαπιστώθηκε απλά ο θάνατος του παιδιού ενώ αύριο Δευτέρα θα γίνει η ιατροδικαστική εξέταση προκειμένου να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια του θανάτου του παιδιού.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, το κοριτσάκι αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα υγείας και για αυτό οι γονείς του ταξίδευαν προς την Ευρώπη προκειμένου να νοσηλευθεί σε ένα καλό νοσοκομειακό ίδρυμα. Όπως επίσης έγινε γνωστό, το άτυχο πεντάχρονο κοριτσάκι με την οικογένεια του είχαν περάσει στη Λέσβο από τα απέναντι τουρκικά παράλια μόλις την περασμένη Τρίτη 3 Οκτωβρίου.
Εγκλωβισμένοι
Και το πιο εντυπωσιακό όλων; Συνολικά 3.519 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν στα νησιά του βορείου Αιγαίου τον Σεπτέμβριο. Ειδικότερα, στη Λέσβο έφτασαν 2.170, στη Χίο 567 και στη Σάμο 881. Σημειώνεται ότι ο αριθμός των αφίξεων του Σεπτεμβρίου είναι ο μεγαλύτερος κατά μήνα, από την αρχή του 2017.
Η Τουρκική Ακτοφυλακή ανακοίνωσε, μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της, ότι σε όλη τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου επενέβη σε 66 περιστατικά και επαναπροώθησε στις τουρκικές ακτές 2.930 πρόσφυγες και μετανάστες που με πλαστικές βάρκες, στις οποίες επέβαιναν, δεν είχαν βγει από τα τουρκικά χωρικά ύδατα.
Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα newsit.gr