Σάββατο, 7 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΜύκονος: Κλείνει το αεροδρόμιο από τις 16 έως 30 Νοεμβρίου

Μύκονος: Κλείνει το αεροδρόμιο από τις 16 έως 30 Νοεμβρίου

|

Το αεροδρόμιο της Μυκόνου, που μέχρι στιγμής καταγράφει αύξηση 33,6% των αεροσκαφών που εξυπηρετεί και 19,3% των επιβατών, θα παραμείνει κλειστό από τις 16 Νοεμβρίου έως τα τέλη του ίδιου μήνα.

Το αναφέραμε και νωρίτερα… Η Fraport θέλει να προχωρήσει στα έργα αναβάθμισης των αεροδρομίων. Και ξέρει ότι κάθε ημέρα που περνάει είναι εις βάρος της. Οπότε και θα κληθεί να πληρώσει το τίμημα από τη συρίκνωση της αξίας των αεροδρομίων… Γράφαμε ότι στόχος είναι να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες σε Μύκονο – Σαντορίνη και Ρόδο καθότι είναι αεροδρόμια, κυρίως αυτά στις Κυκλάδες με περισσότερη εποχικότητα. Και το «νησί των Ανέμων» είναι αυτό που σύμφωνα με την «Καθημερινή» θα έχει την …τιμή να δει τις εργασίες αναβάθμισης να ξεκινούν.

Το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών προχώρησε στην έγκριση των 14 Master Plan και άμεσα ξεκινά τα έργα η κοινοπραξία Fraport – Greece από το αεροδρόμιο της Μυκόνου. Την ίδια ώρα, η παραχωρησιούχος ανακοίνωσε πως στο εννεάμηνο οι επιβάτες που διακινήθηκαν έφτασαν τους 23,9 εκατ., δηλαδή 10,5% περισσότεροι σε σχέση με το 2016.

Παράλληλα, πληροφορίες φέρουν το υπουργείο Μεταφορών να ετοιμάζεται να προτείνει τρία εναλλακτικά σενάρια για τα δημόσια έργα που θέλει η ΥΠΑ να πραγματοποιήσει στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης (και τα οποία η Fraport κρίνει ως μη απαραίτητα), ώστε να ελαχιστοποιήσει την επίπτωση στη δυναμικότητά του.

Ολα αυτά ενώ ξεκίνησε να τρέχει –και αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τα τέλη έτους– η διαδικασία της Επίλυσης Τεχνικών Διαφορών, η οποία προβλέπεται ρητώς στη σύμβαση παραχώρησης με την οποία η Fraport αξιώνει επιστροφή κεφαλαίων της τάξεως των 75 εκατ. ευρώ εξαιτίας της κατάστασης στην οποία παραδόθηκαν τα αεροδρόμια σε σχέση με αυτή που βρίσκονταν όταν έκανε τη δεσμευτική οικονομική προσφορά της.

Εν τω μεταξύ, η Fraport έθεσε σε εφαρμογή τους σχεδιασμούς της αρχής γενομένης από τη Μύκονο. Το αεροδρόμιο της Μυκόνου, που μέχρι στιγμής φέτος καταγράφει αύξηση 33,6% των αεροσκαφών που εξυπηρετεί και 19,3% των επιβατών, θα παραμείνει κλειστό από τις 16 Νοεμβρίου έως τα τέλη του ίδιου μήνα. Το κλείσιμό του κρίθηκε απαραίτητο, καθώς απαιτούνται το πλήρες ξήλωμα του διαδρόμου προσγείωσης και απογείωσης και η εξ ολοκλήρου εκ νέου επίστρωσή του. Καθώς το μέγεθός του είναι μικρό, δεν είναι δυνατή η τμηματική του αντικατάσταση. Το έργο εντάσσεται στις συνολικές επενδύσεις ύψους 400 εκατ. ευρώ σε έργα ανάπτυξης έως το 2012 που η Fraport Greece έχει δεσμευθεί πως θα υλοποιήσει.

Σύμφωνα με τη Fraport, ήδη στη Μύκονο έχουν πραγματοποιηθεί 327 μικρότερα έργα, από τα οποία 23 αφορούσαν σε έργα φωτοσήμανσης, 46 σε δομικά έργα, 100 σε ηλεκτρολογικά έργα και 158 σε υδραυλικά και μηχανολογικά έργα. Το πλήρες σχέδιο για τη Μύκονο θα συνεχίσει με την επέκταση κατά 50% και αναδιαμόρφωση του τερματικού σταθμού (αύξηση της συνολικής έκτασης σε 13.350 τ.μ.) με ανέγερση νέου τμήματος αεροσταθμού, νέο πυροσβεστικό σταθμό, αναδιοργάνωση του χώρου στάθμευσης των αεροσκαφών, αύξηση των σταθμών Check-in από 12 σε 16 και των πυλών από 6 σε 7.

Την Παρασκευή η Fraport Greece ανακοίνωσε πως κατά τον Σεπτέμβριο τα 14 αεροδρόμια που διαχειρίζεται σημείωσαν σημαντική αύξηση της επιβατικής και αεροπορικής κίνησης φτάνοντας τα 4,2 εκατ. επιβάτες. Το πλήθος αυτό ισοδυναμεί με αύξηση των επιβατών κατά 11,4% σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2016. Οσον αφορά συνολικά την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου, οι επιβάτες που διακινήθηκαν στα 14 αεροδρόμια έφτασαν τα 23,9 εκατ., αύξηση 10,5% σε σχέση με το 2016. Ο δε αριθμός των αεροσκαφών που εξυπηρετήθηκαν αυξήθηκε κατά 11,4% στα 193.482 έναντι 173.702 στο εννεάμηνο του 2016. Στην επιβατική κίνηση εσωτερικού σημειώθηκε αύξηση 5,9%, με τα αεροδρόμια Ζακύνθου, Μυκόνου, Κεφαλονιάς, Σαντορίνης, Κω και Σάμου να καταγράφουν διψήφια ποσοστά αύξησης. Στη διεθνή επιβατική κίνηση η αύξηση ήταν διπλάσια, της τάξεως του 12,6% με τα αεροδρόμια σε Μυτιλήνη, Κω, Μύκονο, Ακτιο, Σάμο, Σαντορίνη και Θεσσαλονίκη να καταγράφουν τη μεγαλύτερη άνοδο.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σεισμός 5,3 Ρίχτερ στο Άγιο Όρος, αισθητός σε πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας

Ακολούθησε δόνηση 3,8 Ρίχτερ – Δεν έχουν αναφερθεί ζημιές ή τραυματισμοί

6ο Νηπιαγωγείο Νάξου: «Όλα τα παιδιά είναι Καλλιτέχνες» (φωτογραφίες)

Μια μοναδική έκθεση ζωγραφικής από τους μικρούς δημιουργούς του νηπιαγωγείου που απέδειξαν πως η Τέχνη δεν έχει ηλικία (φωτογραφίες)

Η Σίκινος επενδύει στον βιώσιμο τουρισμό με δημιουργία οργανισμού διαχείρισης προορισμού

Υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας με το Υπουργείο Τουρισμού – Στόχος η ολοκληρωμένη και στρατηγική ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος του νησιού

ΓΕΩΘΗΡΑ ΜΑΕ: Το Ελικοδρόμιο Θηρασιάς, επανέρχεται στην υπηρεσία των πολιτών

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες αναβάθμισης – Έτοιμο να εξυπηρετήσει ανάγκες ΕΚΑΒ, Σωμάτων Ασφαλείας και Πολιτικής Προστασίας

Κατερίνα Μονογυιού: “Αναγκαία η Δίκαιη Αναμοριοδότηση των Σχολείων στις Κυκλάδες”

Παρέμβαση της Κατερίνας Μονογυιού για τη στήριξη των εκπαιδευτικών σε Θήρα και Νησιά – Έκκληση για άμεση αναθεώρηση μοριοδότησης με γνώμονα την ισότιμη εκπαίδευση

Με την Υπουργό Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη συναντήθηκε ο Φίλιππος Φόρτωμας

Συζητήθηκαν εκτενώς οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα νησιά των Κυκλάδων αναφορικά με ζητήματα εκπαίδευσης

Τα νησιά της σιωπής. Εκεί όπου ακόμα μπορείς να ακούσεις τον εαυτό σου – Ηρακλειά και Σίκινος ανάμεσά τους

Κι όμως υπάρχουν ακόμα νησιά στο Αιγαίο που δεν τα έχει αγγίξει η τουριστική λαίλαπα.

Naxos Summer Camp 2025: Καλοκαίρι γεμάτο θάλασσα, παιχνίδι και νέες εμπειρίες!

Από 30 Ιουνίου στον Άη Γιώργη – Κολύμβηση, survivor games, ποδόσφαιρο, ζωγραφική, χορός και πολύ γέλιο για παιδιά 4-14 ετών!

Αμοργιανό Φεστιβάλ 2025: Τιμώντας την Παναγία και τους Ήρωες της Κινάρου

Η Αμοργός γιορτάζει με τέχνη, μουσική και μνήμη — Ένα τριήμερο πολιτιστικής συγκίνησης από 7 έως 9 Ιουνίου

«Το Μυστικό του Αρχιπελάγους»: Ιστορικό μυθιστόρημα με την υπογραφή του Γ. Καστελλάνου

Μια πρώτη συγγραφική εμφάνιση που εντυπωσιάζει με ιστορικό βάθος και λογοτεχνική ωριμότητα

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Νάξος: Πυρκαγιά σε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο καθοδόν προς τη Χώρα

Με ψυχραιμία και συνεργασία πολιτών και Πυροσβεστικής αποφεύχθηκε σοβαρό περιστατικό στο δρόμο Γλυνάδου – Χώρας

“Να βουίξει το Αιγαίο”: Το νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου γεμίζει νησιώτικο ρυθμό το καλοκαίρι μας (video)

Θάλασσα, μελωδία και χορός ενώνονται στο νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου που υπόσχεται να μας ταξιδέψει στα γαλανά νερά του Αιγαίου.

Mission (Not) Possible: Νορβηγοί, με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο από Νάξο “πιάστηκαν” στα σύνορα

ζευγάρι τουριστών αποφάσισε να... κάνει εξαγωγή ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου, αλλά το ταξίδι τους σταμάτησε λίγο πριν τη "μεγάλη έξοδο".

Κουφονήσια – “Γιορτή Ψαρά”: Μια νύχτα αφιερωμένη στους ανθρώπους της θάλασσας (video)

Παράδοση, διάλογος και κοινότητα ενώθηκαν στη Γιορτή του Ψαρά στα Κουφονήσια, με την παρουσία τοπικών αρχών και ανθρώπων που κρατούν ζωντανό το νησιωτικό μας πνεύμα.

Η 15χρονη Τόνια Κορρέ από τη Νάξο κατακτά τις πίστες των Βαλκανίων!

Με εντυπωσιακές επιδόσεις στο BMU στις Σέρρες, η νεαρή αναβάτρια ανεβαίνει στο βάθρο και στοχεύει σε διεθνείς διακρίσεις.

Θηρασία: Σημαντική ανακάλυψη (σφραγίδες) που αλλάζει την ιστορία της γραφής στο Αιγαίο

Σφραγίδες 4.500 ετών φέρνουν στο φως ένα άγνωστο κεφάλαιο επικοινωνίας και εμπορίου ανάμεσα σε Κυκλαδικά νησιά – Με προέλευση από τη Νάξο το πήλινο αγγείο

Νάξος – “Φάρος του Αλυκού”: Θαλασσινές λιχουδιές με την υπογραφή του Σταμάτη Μαργαρίτη

Μια ξεχωριστή συνεργασία με τον ψαρά Σταμάτη Μαργαρίτη και τη Φάρμα Ρότα δίνει άλλη νοστιμιά στο καλοκαίρι στο Αλυκό.

Νάξος – Κόρωνος: Μια προσφορά από καρδιάς στη μνήμη του Νικόλα Μανωλά

Οι γονείς των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Κορώνου Νάξου ευγνωμονεί την οικογένεια του Νικόλα Μανωλά για μια δωρεά που θα δώσει φωνή στις μαθητικές εκδηλώσεις

Νάξος: Η μουσική στήνει σκηνή στο Χαλκί, η Ευρωπαϊκή Γιορτή επιστρέφει για 12η χρονιά!

Ρυθμοί, χαμόγελα και παλμός στο πιο μελωδικό διήμερο του καλοκαιριού – 21 & 22 Ιουνίου, το Χαλκί γίνεται η καρδιά της μουσικής στη Νάξο.