Τρίτη, 5 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαFraport: οι αλλαγές που έρχονται στα αεροδρόμια Μυκόνου και Σαντορίνης

Fraport: οι αλλαγές που έρχονται στα αεροδρόμια Μυκόνου και Σαντορίνης

|

Το παρασκήνιο και τα κρυμμένα μυστικά πίσω από την κόντρα για τις… λάμπες ανάμεσα σε Κυβέρνηση και Fraport – Πότε ξεκινούν οι εργασίες για την αναβάθμιση των αεροδρομίων και δη αυτών σε Σαντορίνη. Μύκονο και Ρόδο 

Μεγάλη συζήτηση γίνεται γύρω από τις …καμένες λάμπες στα αεροδρόμια, στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που έχει αναλάβει τη διαχείρισή τους η κοινοπραξία Fraport – Slentel για τα επόμενα … πολλά χρόνια. Και βέβαια το ζητούμενο δεν είναι οι λάμπες. Αλλά το γεγονός ότι επί 16 σχεδόν μήνες (από τον Δεκέμβριο του 2015 έως τον Απρίλιο του 2017) το ελληνικό κράτος – σύμφωνα με τους διαχειριστές- δεν εκπλήρωσε όρους τις συμφωνίας με αποτέλεσμα η αξία των αεροδρομίων να έχει συρρικνωθεί… Βέβαια, αυτό είναι μία μεγάλη κουβέντα αλλά όπως φαίνεται όταν μπαίνουν οι υπογραφές καλό είναι να τηρούνται οι όροι τους και όχι να θυμόμαστε εκ των υστέρων ότι έγινε …λάθος. Και αυτό το κόστος της καθυστέρησης ενδεχομένως να έχει και συνέχεια από τη στιγμή που υπάρχει μπροστά μας η ιστορία με το αεροδρόμιο «Μακεδονία»…

Η αποζημίωση…

Ξεκινάμε όμως από την απομείωση της αξίας των 14 περιφερειακών αεροδρομίων και η οποία αποτελεί την βασική αιτία για την οποία η γερμανική εταιρεία διεκδικεί από το Δημόσιο αποζημίωση της τάξης των 74 εκατ. ευρώ. Η υπόθεση έχει παραπεμφθεί στην επιτροπή επίλυσης τεχνικών διαφορών, όπως προβλέπει η σύμβαση παραχώρησης.

Συγκεκριμένα, το άρθρο 6.4 της σύμβασης ορίζει ότι «εάν προκύψει ζημιά σε οποιαδήποτε από τα μεταβιβασθέντα περιουσιακά στοιχεία, η οποία επέρχεται μετά την ημερομηνία διαγωνισμού παραχώρησης και απαιτεί αποκατάσταση και, σε σχέση με αυτή την αποκατάσταση, ο παραχωρησιούχος έχει προσκομίσει τιμολόγια για ποσά καταβληθέντα άνω του ενός εκατ. ευρώ για το σύνολο των περιφερειακών αεροδρομίων, τότε το Δημόσιο θα αποζημιώσει τον παραχωρησιούχο για το συνολικό κόστος αυτής της αποκατάστασης όπως αποδεικνύεται από τα τιμολόγια.

…και οι καμένες λάμπες

Με τα 14, όμως, περιφερειακά αεροδρόμια να εμφανίζουν εικόνες εγκατάλειψης, η παραπάνω εξέλιξη υπήρξε αναμενόμενη. Όπως, εξάλλου, έχει αποκαλύψει η ιστοσελίδα Capital.gr, η Fraport Greece κατά την επιθεώρηση των εγκαταστάσεων εντόπισε 12.200 καμένες λάμπες, αριθμός που φανερώνει ότι η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, αρμόδια για την εκμετάλλευση και υποστήριξη των αεροδρομίων, είχε αφήσει στον αυτόματο πιλότο τις εγκαταστάσεις. Ενδεικτικό ακόμη της υποβάθμισης της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών είναι ότι η εταιρεία αντικατέστησε 81 καινούργια κλιματιστικά, ενώ το χειρότερο όλων είναι ότι απαιτήθηκε να αντικατασταθούν 1.287 πυροσβεστήρες, γεγονός που θα μπορούσε να επιφέρει ποινικές συνέπειες στις εποπτεύουσες αρχές, δεδομένου ότι η ασφάλεια επιβατών και αεροδρομίων δεν διασφαλιζόταν πλήρως.

Προφανώς, τα παραπάνω, όπως αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, είναι ενδεικτικά της κατάστασης στην οποία είχαν περιέλθει τα 14 αεροδρόμια όπου η εταιρεία από τον Απρίλιο έως τις 21 Σεπτεμβρίου, πραγματοποίησε συνολικά 7.765 εργασίες από τις οποίες περίπου 2.900 αφορούσαν διορθωτικές επεμβάσεις, 4.650 εργασίες είχαν προληπτικό χαρακτήρα, ενώ περίπου 200 ήταν μικρής κλίμακας έργα αποκατάστασης.

Τα έργα στο «Μακεδονία»

Ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, που έχει διακριθεί για τη ρητορική κατά των ξένων επενδυτών, έχει σημειώσει ότι το Δημόσιο έχει απαντήσει θεσμικά στα ζητήματα που θέτει η γερμανική εταιρεία, τονίζοντας ότι κοινός στόχος είναι η ανάπτυξη των αεροδρομίων. «Σε οποιαδήποτε σύμβαση ο αντισυμβαλλόμενος μπορεί να έχει πολλά αιτήματα, αλλά το ελληνικό Δημόσιο κάνει τη δουλειά του με συνέπεια» ανέφερε.

Σε κάθε περίπτωση, το τοπίο θα ξεκαθαρίσει όταν ολοκληρωθούν τα πορίσματα των ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι θα προσδιορίσουν την αξία των περιουσιακών στοιχείων του Ελληνικού. Μένει ακόμη να φανεί εάν τα έργα στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», τα οποία το υπουργείο Υποδομών αποφάσισε να παρατείνει, έως τον Απρίλιο του 2018, θα προκαλέσουν νέο γύρο τριβών μεταξύ της εταιρείας και του Δημοσίου. Και αυτό επειδή η παράταση του χρονοδιαγράμματος ερμηνεύεται από την εταιρεία ως μονομερής ενέργεια του υπουργείου Υποδομών, δεδομένου ότι τα έργα αρχικά προγραμματιζόταν να ολοκληρωθούν έως τα μέσα του Οκτωβρίου.

Πότε ξεκινούν οι βαριές εργασίες ανακατασκευής

Μέσα στον Νοέμβριο αναμένεται να έχουν αναπτυχθεί τα εργοτάξια στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια (Θεσσαλονίκη, Χανιά, Ρόδος, Κέρκυρα, Μύκονο, Σαντορίνη, Σάμος, Λέσβος, Κως, Άκτιο, Κεφαλονιάς, Σκιάθου και Ζακύνθου, ύστερα από την έγκριση των 14 master plan από το υπουργείο Υποδομών. Τα έργα είναι προϋπολογισμού της τάξης των 400 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα θα ολοκληρωθούν μέχρι το φθινόπωρο του 2021.

Τι αφορούν οι εργασίες; Την επέκταση και ανακαίνιση των τερματικών σταθμών, την εγκατάσταση συστήματος HBS inline screening για τον έλεγχο των αποσκευών, την αύξηση των σταθμών check-in, την αύξηση των ζωνών παραλαβής αποσκευών και την αύξηση του συνολικού αριθμού.

Ενδεικτικά, στη Θεσσαλονίκη, ο τερματικός σταθμός θα επεκταθεί κατά 30.988 τ.μ., οι σταθμοί check-in θα αυξηθούν κατά 47%, οι ζώνες παραλαβής αποσκευών θα ενισχυθούν κατά 75%, ενώ ο συνολικός αριθμός πυλών θα ενισχυθεί κατά 50%. Ακόμη, στον τρίτο μεγαλύτερο αερολιμένα τα σημεία ασφαλείας και ελέγχου θα διπλασιαστούν, δηλαδή από έξι θα γίνουν 12.

Ακόμη στο αεροδρόμιο της Μυκόνου, ο τερματικός σταθμός θα επεκταθεί και θα αναδιαμορφωθεί, θα δημιουργηθεί νέος πυροσβεστικός σταθμός και θα αυξηθούν οι σταθμοί check-in κατά 13%, ο συνολικός αριθμός πυλών κατά 17% και τα σημεία ασφαλείας κατά 25%.

Στον αερολιμένα «Διαγόρας» της Ρόδου, θα αναδιαμορφωθεί ο τερματικός σταθμός και ο χώρος στάθμευσης των αεροσκαφών, θα δημιουργηθεί νέος πυροσβεστικός σταθμός και θα αυξηθούν οι σταθμοί check-in (+13%), ο συνολικός αριθμός πυλών (από 16 σε 18), τα σημεία ασφαλείας και ελέγχου (από επτά σε 12) και οι χώροι παραλαβής αποσκευών (+25%).

Στο αεροδρόμιο Σαντορίνης, ο τερματικός σταθμός θα επεκταθεί και θα αναδιαμορφωθεί, ο χώρος στάθμευσης αεροσκαφών θα αναδιοργανωθεί, η συνολική έκταση του αεροσταθμού θα αυξηθεί σε ποσοστό 236%, με τμήμα του υφιστάμενου να αντικαθίσταται και να ανεγείρεται νέο.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αλλαγή πλοίου στη γραμμή Πειραιάς–Πάρος–Νάξος–Κουφονήσια–Κατάπολα για 6 & 13 Αυγούστου

Το “HIGHSPEED 4” θα εκτελέσει τα δρομολόγια του “HELLENIC HIGHSPEED” – Δείτε τις ώρες αναχώρησης και άφιξης

Βασιλική Κατερίνη: «Όταν τραγουδάω στο νησί μου, αυτό χτυπάει στην καρδιά!» (video)

Μια ειλικρινής συζήτηση για την οικογένεια, τη μουσική, τις ρίζες και το μέλλον μέσα από τη συχνότητα της Ραδιοφωνίας Κυκλάδων 101,3.

ΥΠΑ: Σε εξέλιξη οι αναβαθμίσεις σε αεροδρόμια Σύρου, Κυθήρων και Ιωαννίνων

Επιθεωρήσεις από τη Διοίκηση της ΥΠΑ σε κρίσιμες υποδομές της νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελλάδας – Στόχος η αναβάθμιση λειτουργίας, αισθητικής και τουριστικής διασύνδεσης

Γ. Πολυχρονάκος: «Η Δημόσια Υγεία στις Κυκλάδες είναι ο μεγάλος ασθενής»

Καταγγελία από τον Τομεάρχη Νησιωτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛ. για τεράστια κενά σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στα νησιά – Προειδοποίηση για επιδείνωση το φθινόπωρο

Νάξος – Ο Γιάννης Κασιδάκης στα «Φανάρια»: Ενίσχυση με φόντο το μέλλον

Ο ΑΠ.Α.Σ. Νάξου υποδέχεται τον 20χρονο forward με εμπειρία και φιλοδοξίες – Χτίζει ομάδα που παίζει, διεκδικεί και εμπνέει!

Συρματόπλεγμα στην Πορτάρα: «Έκνομη ενέργεια» λέει ο Δήμαρχος Νάξου Δ. Λιανός (video)

Αντιδράσεις για την πρόχειρη περίφραξη στο εμβληματικό μνημείο – Τι είπε ο Δήμαρχος στην εκπομπή του OPEN και ποια μέτρα ζητά να ληφθούν άμεσα. (video)

Επίκαιρο ερώτημα αφελούς πολίτη: Ο τουρίστας βεβήλωσε την Πορτάρα; ή, οι αρχαιολόγοι την βεβηλώνουν διαχρονικά;

Εμείς βλέπουμε να εξαφανίζεται όλο  και πιο πολύ, από την αιολική ενέργεια, το κονίαμα της λιθοδομής θεμελίωσης. Μπορεί να μας διαβεβαιώσει η αρχαιολογική υπηρεσία ότι αδίκως ανησυχούμε;

«Νότες του Καλοκαιριού» στο Σαγκρί – Μουσικές διακοπές για παιδιά απόψε στα Δημήτρια

Διαδραστική μουσική εκδήλωση στο πλαίσιο των Θερινών Εργαστηρίων Μουσικής Νάξος 2025 – Από τις κατασκευές μέχρι τα τραγούδια και τα θαλασσινά παιχνίδια!

Ναός Απόλλωνα: Άμεση αντικατάσταση των συρματοπλεγμάτων με ένα καλαίσθητο καθορισμό του μνημειακού χώρου.

Ο Μιχάλης Φραγκίσκος γράφει για τον ναό του Απόλλωνα, την εικόνα που προσβάλει και τι πρέπει να γίνει ...

Μαρτυρία-στήριξη στο Νοσοκομείο Νάξου: «Χειρουργήθηκα και σώθηκα – Στηρίξτε το!»

Την ώρα που η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ελλείψεις και «παύση χειρουργείων», ένας Ναξιώτης πολίτης μιλά για την εμπειρία ζωής στο Γενικό Νοσοκομείο Νάξου και απευθύνει έκκληση στήριξης

«Γκαζιά στο χωριό, προσγείωση στον στύλο – Ένα ακόμα crash test στους δρόμους της Νάξου»

Όταν η τουριστική ταχύτητα συναντά την επαρχιακή… στενότητα: Τροχαίο έξω από το Γαλανάδο υπενθυμίζει τι σημαίνει "δρόμοι made in 1965".

Έκτακτο: Συλλήψεις υπευθύνων αρχαιολόγων και μελών της Εφορείας Κυκλάδων για τα πλέγματα στην Πορτάρα

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση προστασίας του μνημείου – Αντιδράσεις και επόμενες κινήσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

Ο Tom Hanks στη Νάξο: Στιγμές απλότητας, χαμόγελα και μια σέλφι στην Απείρανθο

Ο χολιγουντιανός σταρ επισκέφθηκε τη Νάξο την Τετάρτη 30 Ιουλίου, ανακαλύπτοντας τη μαγεία του Σαγκρίου και της Απειράνθου – Ένα γεύμα, μια σέλφι και πολλές όμορφες αναμνήσεις

Κυκλάδες: Γυρίζουν την πλάτη στα «χρυσά» νησιά, “χαμένη” και η Αμοργός, σταθερή η Νάξος

Υψηλές τιμές και οικονομική πίεση στρέφουν Έλληνες και ξένους σε εναλλακτικούς, οικονομικότερους προορισμούς

Νάξος: Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων βάζει “όρια” στην Πορτάρα, τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων βάζει “όρια” στην Πορτάρα – Τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση - Όταν ο σεβασμός δεν είναι αυτονόητος, η προστασία γίνεται μονόδρομος

Hellenic Highspeed: Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Από το απόγευμα του Σαββάτου παραμένει ακινητοποιημένο το πλοίο – Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Τρεις Καπετάνιοι, μία θάλασσα, μία φωτογραφία από τα Κουφονήσια που λέει όσα δεν ειπώθηκαν ποτέ

Μια ξεχωριστή στιγμή στα Κουφονήσια με φόντο το Αιγαίο και την αθόρυβη καθημερινή ηρωικότητα τριών αυθεντικών ναυτικών, που έγιναν συνώνυμα με την ασφάλεια, τη συνέχεια και το φιλότιμο στα νησιά μας.

Η Κέα λέει «όχι» στην τουριστική υπερβολή, το νησί αντέχει μέχρι 1.000 ακόμη κλίνες

Ο Δήμος Κέας ζητά επίσημη απαγόρευση για τα Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα – Στο τραπέζι το ζήτημα της φέρουσας ικανότητας και της ταυτότητας του νησιού

Προς Πώληση: Παραδοσιακή Κατοικία – Ανεμόμυλος στον Άγιο Αρσένιο Νάξου

Χαρακτηριστική κατοικία σε μοναδική τοποθεσία, με ανεξάρτητο ξενώνα, άμεση πρόσβαση σε παραλίες και εντυπωσιακή θέα προς θάλασσα και Χώρα Νάξου.

Η αλήθεια πίσω από μία φωτογραφία – Όταν το χιούμορ δεν φτάνει στην καρδιά της ιστορίας

Μια εικόνα, χίλιες λέξεις… αλλά μερικές φορές οι πιο σημαντικές λέξεις είναι αυτές που δεν ειπώθηκαν.