Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΠΝΑΙ: Με γεύσεις Αιγαίου πηγαίνει ο σεφ Κουγιός στη Βαρκελώνη (video)

ΠΝΑΙ: Με γεύσεις Αιγαίου πηγαίνει ο σεφ Κουγιός στη Βαρκελώνη (video)

|

O 20χρονος σεφ από Ρόδο, Σπύρος Κουγιός ετοιμάζεται να διεκδικήσει το τίτλου του καλύτερου νέου σεφ στην Ευρώπη για το 2017 και ανοίγει ήδη τα χαρτιά του παρουσιάζοντας το πιάτο της νίκης «Τα νησιά του Αιγαίου σε… ένα πιάτο» 

Με τις καλύτερες προοπτικές θα ταξιδέψει τον επόμενο μήνα στη Βαρκελώνη, ο Σπύρος Κουγιός για να εκπροσωπήσει την περιφέρεια νοτίου Αιγαίου και κατ΄επέκταση τη χώρα μας, στο διαγωνισμό για την ανάδειξη του καλύτερου νέου σέφ της Ευρώπης  για το 2017, στο πλαίσιο του διαγωνισμού European Young Chef Award.

Ο μόλις 20 ετών νέος σέφ από τη Ρόδο ο μικρότερος σε ηλικία από όλους τους διαγωνιζόμενους ήταν ο νικητής της διαδικασίας που πραγματοποιήθηκε στα όρια της περιφέρειάς μας, και πλέον θα πάρει μέρος στον πανευρωπαϊκό  διαγωνισμό που θα πραγματοποιηθεί στις 5 και 6 Νοεμβρίου στη Βαρκελώνη.                                                       

Ο Σπύρος Κουγιός που βρίσκεται στο δεύτερο έτος των σπουδών του, θα παρουσιάσει τον άλλο μήνα στην Ισπανική πόλη, το πιάτο με το οποίο αναδείχτηκε νικητής. Θα μπορούσε να ονομαστεί «Τα νησιά του Αιγαίου σε… ένα πιάτο» αφού μέσα του «έκλεισε» όλα τα νησιά με θαλασσινά που χρησιμοποίησε από το κάθε ένα. Έβαλε για παράδειγμα φούσκα, νυχάκι, πατελίδες, γαριδάκι αλλά και φύκια που τα… πάντρεψε με λάδι, ευκάλυπτο, αγγούρι, χυμό λεμονιού και θαλασσινό νερό, όλα από τον τόπο μας.

Για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού και την εκπροσώπηση της περιφέρειας στη διοργάνωση European Young Chef Award, πραγματοποιήθηκε χτες συνέντευξη τύπου, στην οποία μίλησε ο νικητής πλαισιωμένος από τον αντιπεριφερειάρχη Φιλήμονα Ζαννετίδη, τον πρόεδρο της λέσχης αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων Νίκο Χριστοφόρου και τον κάτοχο του περσινού τίτλου Σταμάτη Μισομικέ, που είναι στην ουσία ο μέντοράς του σε αυτή την προσπάθεια.

 «Οι τοπικοί διαγωνισμοί που διοργάνωσε η περιφέρεια σε συνεργασία με τη λέσχη αρχιμαγείρων ολοκληρώθηκαν με επιτυχία καθώς και ο τελικός που διεξήχθη στη Σύρο το Σάββατο όπου αποφασίστηκε να είναι νικητής ο Σπύρος Κουγιός από τη Ρόδο.

 

Θέλω να ευχαριστήσω τη λέσχη που είναι ο στρατηγικός μας συνεργάτης στην προσπάθεια που κάνει η περιφέρεια να καταστήσει την περιοχή μας στη συνείδηση των επισκεπτών και ως γαστρονομικό προορισμό, όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στους διαγωνισμούς και τους νικητές που αναδείχτηκαν τοπικά δηλαδή τον Άκη Τσουκαλά από την Κω, το Σπύρο Κασελούρη από τη Σαντορίνη και τον Αντώνη Φουστάνια από την Τήνο.

Επίσης τις επιχειρήσεις που διέθεσαν τους χώρους τους για τη διεξαγωγή των διαγωνισμών. Είμαι σίγουρος στη Βαρκελώνη θα καταφέρουμε να διατηρήσουμε τον τίτλο που έχουμε θα τον υπερασπιστούμε και πιστεύω ότι ο Σπύρος Κουγιός ένα νέο παιδί που υπόσχεται πολλά για το μέλλον, θα μπορέσει να κάνει το καλύτερο δυνατό» δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης γαστρονομίας Φιλήμονας Ζαννετίδης.

Από την πλευρά του ο κ. Χριστοφόρου που ήταν και ο πρόεδρος της πενταμελούς κριτικής επιτροπής ( τα υπόλοιπα μέλη ήταν από την Πάρο, τη Σύρο και τη Μύκονο) μιλώντας για το νικητή  είπε : «συγχαίρω το Σπύρο για τη νίκη του γιατί ήταν μία νίκη ανάμεσα σε ισάξια παιδιά.

Ο Σπύρος έχει την τύχη ή την ατυχία να πρέπει να προασπίσει τον τίτλο… γιατί είναι πολύ πιο εύκολο να πάρεις τον τίτλο παρά να τον προασπίσεις. Η προσπάθεια τώρα είναι διπλή, όμως ευελπιστούμε πως με την καθοδήγηση του Σταμάτη, ο Σπύρος να τα καταφέρει και να πάρει και πάλι τον τίτλο.

Ήταν μία επίπονη προσπάθεια εκ μέρους της λέσχης για τη διοργάνωση των διαγωνισμών για να αναδείξουμε το νικητή λόγω της νησιωτικότητας, όμως τελικά τα καταφέραμε και κέρδισε ο καλύτερος».

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο Σταμάτης Μισομικές, ο οποίος μιλώντας για το πιάτο που παρουσίασε ο Σπύρος Κουγιός και το οποίο κέρδισε το διαγωνισμό είπε τα εξής: «το πιάτο είναι πάρα πολύ καλό, αλλά χρήζει βελτίωσης και έχουμε περιθώριο ένα μήνα για να το πετύχουμε. Θα δουλέψουμε μαζί με το Σπύρο για να το βελτιώσουμε. Το σημαντικό είναι ότι στηρίζεται στην παράδοση του νοτίου Αιγαίου, είναι πολύ δυνατό και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε. Είμαι πολύ σίγουρος για το Σπύρο».

Τέλος ο νικητής ευχαρίστησε τον πρόεδρο της επιτροπής και το Σταμάτη Μισομικέ λέγοντας τα εξής: «ευχαριστώ που με εμπιστεύτηκαν για να συμμετάσχω στο διαγωνισμό. Το πιάτο περιλάμβανε θαλασσινά από όλο το Αιγαίο, εκπροσωπούσε όλα τα νησιά του νοτίου Αιγαίου, υπήρχαν συγκεκριμένα θαλασσινά από Ρόδο, Καστελλόριζο, Σύμη, Μύκονο προερχόμενα από την παράδοση και ανάλογα με την ιστορία του κάθε νησιού προσθέσαμε και μία πινελιά στο πιάτο».

Όπως είπε του αρέσει να ασχολείται με τη μαγειρική, σπουδάζει στη σχολή του Θέρμαι, και φέτος είναι η δεύτερη χρονιά κατά την οποία θα ολοκληρώσει τις σπουδές του. «Δύο χρόνια κάνω πρακτική στο Elysium φέτος έχω την τιμή να είμαι στο Noble όπου είναι σεφ ο Σταμάτης και αυτό ήταν μεγάλη τιμή για εμένα» κατέληξε ο νικητής του διαγωνισμού.

Πάντως από την πλευρά του ο κ. Χριστοφόρου συμπλήρωσε ότι  ο Σπύρος Κουγιός ήταν ο μικρότερος σε ηλικία από όλους τους υπόλοιπους διαγωνιζόμενους. « Είναι μόλις 20 χρονών, και έχει ακόμα πολύ δρόμο μπροστά του. Είναι σχεδόν 6 χρόνια μικρότερος από τους υπόλοιπους διαγωνιζόμενους» είπε ο πρόεδρος της επιτροπής.

Τέλος μιλώντας για την κατάκτηση του περσινού τίτλου ο Σταμάτης Μισομικές υπογράμμισε ότι: «Ένας τίτλος βοηθά, σου δίνει αναγνωρισιμότητα στη δουλειά σου αλλά το σημαντικό στην εστίαση είναι να αποδεικνύουμε κάθε μέρα πόσο καλοί είμαστε στους πελάτες μας. Αυτή είναι η δουλειά μας. Οι διαγωνισμοί και οι τίτλοι μένουν, αλλά μετά πρέπει να υπάρχει συνέχεια και συνέπεια».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κλιματική κρίση: Οι έξι πληγές του Αιγαίου, μπορούν να επουλωθούν;

Ποιες είναι οι έξι πληγές του Αιγαίου; Πως μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε;

Νάξος – Κωμιακή (Σύλλογος Γυναικών): Η διαδρομή του Επιταφίου φωτισμένη με αυτοσχέδια φαναράκια

Μεγάλη Παρασκευή και ο Σύλλογος Γυναικών Κωμιακής θα φωτίσει τη διαδρομή με αυτοσχέδια φαναράκια για την περιφορά του Επιτάφιου

Κυκλάδες: Μηχανική βλάβη για το “Power Jet”, τι συνέβη;

Μηχανική βλάβη στο Power Jet – Συνεχίζει με μειωμένη ταχύτητα για τα νησιά των Κυκλάδων

Πένυ Ρόγκα: Ανακοίνωσε ότι έχει καρκίνο και σημειώνει “Η μάχη μόλις ξεκίνησε”

Η λίμπερο του Παναθηναϊκού, Πέννυ Ρόγκα, γνωστοποίησε ότι έχει καρκίνο και έχει ξεκινήσει χημειοθεραπεία

Πάσχα χωρίς γιατρούς και νοσηλευτές στη νησιωτική χώρα

Παρά τα όποια κίνητρα που ανακοινώνονται τα νησιά στην Ελλάδα δεν έχουν επαρκές νοσηλευτικό προσωπικό - Τι φταίει;

Εκτακτο – Κυριακή Πάσχα: Αλλαγή ώρας αναχώρησης του Blue Star Naxos από τον Πειραιά

Το Blue Star Naxos αναμένεται να αναχωρήσει από τον Πειραιά την Κυριακή του Πάσχα στις 20:30 το βράδυ για Σύρο - Παροναξία - Μικρές Κυκλάδες

SKY Express: Μεταφέρει το Αγιο Φως σε Σαντορίνη – Μύκονο

Πως θα μεταφερθεί το Αγιο Φως το Μεγάλο Σάββατο στις Κυκλάδες

Πιτταράς – Τυροκομείο: Προσφορά γαλακτοκομικών προϊόντων σε δομές της Νάξου

Μία ακόμη κίνηση αγάπης από την επιχείρηση "Τυροκομείο Πιτταράς" προς την τοπική κοινωνία και τις δομές της

Νάξος – Kerras Cruises: Εκδρομή στο Κουφονήσι για την εορτή του Αγίου Γεωργίου

Μονοήμερη εκδρομή από τη Νάξο προς Κουφονήσι για τον εορτασμό του Αγίου Γεωργίου

Νάξος – Μεγάλη Πέμπτη: Η Κωμιακίτισσα θα κάνει το βάψιμο των αυγών με ρίζες από το Καψάλι

Μικρές ιστορίες από την Μεγάλη Εβδομάδα μέσα από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής

Μήλος: Νέο 5αστερο ξενοδοχείο … έρχεται

“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στη Μήλο

Blue Star Ferries: Εκτακτη προσέγγιση σήμερα και αύριο στη Νάξο του “Blue Star 2”

Ενα ακόμη έκτακτο δρομολόγιο απόψε από τον Πειραιά για Πάρο - Νάξο και Σαντορίνη

Stoiximan AegeanBall Festival 2024: Ανοιξαν οι έγγραφές

Κορυφαία διοργάνωση 3Χ3 με 13 βραβεία σε πολλαπλές κατηγορίες - Το χρονοδιάγραμμα

Νάξος – “Λαϊκή Συσπείρωση”: Ανακοίνωση για Πρωτομαγιά, καταγγελία για επικείμενη αύξηση δημοτικών τελών

Η ανακοίνωση που εξέδωσε η "Λαϊκή Συσπείρωση" Νάξου σχετικά με την Πρωτομαγιά - Γιατί καταγγέλλει τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

ΚΕ.ΔΑ.Σ.Υ. Νάξου: Πάει στη βουλή με παρέμβαση του Φίλιππου Φόρτωμα

Ο Φίλιππος Φόρτωμας φέρνει στη Βουλή το στεγαστικό πρόβλημα του ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Νάξου

Play Offs: Ε όχι έτσι, να αποκλειστείς από τον τελικό Πανναξιακέ (!!!)

Απίστευτη εξέλιξη στον σημερινό αγώνα με τον Ηλυσιακό... Δέχτηκε σερί 12 -1 στις τελευταίες φάσεις και έχασε 67-65... Με ψηλά το κεφάλι αποχαιρετά τα πλέι οφ η ομάδα του Πανναξιακού ΑΟΚ

Πανναξιακός ΑΟ: Πρώτη θέση στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Στίβου στη Μήλο (επιδόσεις)

Συγχαρητήρια στην ομάδα στίβου για την 1η θέση στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Στίβου

Πάσχα: ασθένειες και θεραπείες τους σε σχέση στη παράδοση της Νάξου

ασθένειες και θεραπείες τους σε σχέση με το Πάσχα στη παράδοση της Νάξου

Πάσχα – Ταξίδι: Στη Νάξο η πληρότητα εκτιμάται πως θα ξεπεράσει το 90%

Που θα τα ταξιδέψουν για το Πάσχα οι Ελληνες; Αυξημένη κατά 20% η τουριστική κίνηση - Τα νησιά και πάλι κέρδισαν τις υπηρωτικές περιοχές

Νάξος: Πρωτομαγιά στη Δημοτική Επιτροπή η …μάχη για την αύξηση των δημοτικών τελών

Συνεδρίαση την Πρωτομαγιά της Δημοτικής Επιτροπής Νάξου και Μικρών Κυκλάδων - Βασικό θέμα; Η αύξηση στα δημοτικά τέλη